-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 13

Dwane'as Casey atvirai – kodėl Jonas Valančiūnas netaps „Raptors“ puolimo žvaigžde

Galbūt „Toronto Raptors“ treneris Dwane'as Casey nėra mėgstamiausias žmogus Lietuvos krepšinio sirgaliams. „Duok Jonui žaisti!“ – šauks Jono Valančiūno gerbėjai. Bet tai vienas etiškiausių ir mandagiausių NBA trenerių. Kantriai atsakinėjęs į besikartojančius kolegų klausimus apie Australijos krepšinio talentus ir įspūdžius iš Londono, 58-erių specialistas 24sek atvirai papasakojo apie lietuvio progresą Toronte ir jo galimybes tapti dominuojančiu NBA vidurio puolėju.
Jonas Valančiūnas ir Dwane'as Casey
Jonas Valančiūnas ir Dwane'as Casey / „Scanpix“/AP nuotr.
NBA | Ketvirtadienis | „Orlando Magic“ – „Toronto Raptors“ | 22 val. | Londonas

Nors J.Valančiūnas šią vasarą sudarė 64 milijonų JAV dolerių kontraktą ir tapo brangiausiu klubo žaidėju, tai jo minučių aikštėje neužaugino. 23-ejų „centras“ kol kas šį sezoną NBA rungtyniauja puse minutės ilgiau nei pernai – vidutiniškai 26,7.

Pernelyg nepasikeitė ir jo statistiniai rodikliai. Tikėję, kad tik įžengęs į NBA J.Valančiūnas taps monstru, aršiausi kritikai po truputį laido strėles stebėdami jo progresą.

Bet D.Casey prikimusiu balsu pasikosėdamas purto galvą: „Kai tik Jonas atėjo į NBA, iškart sakiau, kad jam reikės laiko. Visi galvojo, kad JV iškart taps NBA Visų žvaigždžių rungtynių žaidėju. Bet NBA taip nebūna“.

Dangus Jonui beribis.

Išskirtiniame interviu 24sek „Raptors“ strategas pasakojo apie lietuvio vaidmenį Toronto komandoje, kuris nebūtinai patinka Lietuvos krepšinio gerbėjams.

Bet jei nematome J.Valančiūno aikštėje ilgiau ir žaidžiančio rezultatyviau, galbūt kaltas ne tik treneris? D.Casey kompetencija abejoti nereikėtų. Jei matytų, kad J.Valančiūnas gali būti naudingesnis komandai, juk jo tyčia nestabdytų. D.Casey darbas – ne tik leisti Jonui tobulėti. Svarbiausia jam – pergalės.

D.Casey trenerio darbą pradėjo dar trylikos. Taip, trylikos. Tada Morganfildo beisbolo vadovas Earlas McKendree į berniuko rankas patikėjo Mažosios beisbolo lygos vaikų komandą, kurios žaidėjai buvo vos trejais metais jaunesni už patį trenerį.

Krepšinio treneriu jis tapo 1979-aisiais – iškart po to, kai nebuvo pakviestas NBA naujokų biržoje. 1994-aisiais įsidarbinęs „Seattle SuperSonics“ trenerių štabe, jis dirbo su tokiomis NBA legendomis kaip Shawnas Kempas, Gary Paytonas ar Detlefas Schrempfas.

1996-aisiais „SuperSonics“ pateko į NBA finalą, kur nusilenkė Michaelo Jordano „Chicago Bulls“.

Bet kaip asistentas D.Casey atsigriebė 2011-ųjų NBA finale, kai „Dallas Mavericks“ parklupdė LeBrono Jameso, Dwyane'o Wade'o ir Chriso Bosho „Miami Heat“.

VIDEO: Šauktinių sąraše atsidūręs J. Valančiūnas: „Važiuosiu tarnaut dabar. Viskas”

Taigi, D.Casey žino, kaip lipdyti čempionišką komandą ir kaip žaidžia aukščiausio lygio žvaigždės.

„Kodėl ne? – paklaustas, ar J.Valančiūnas dar taps tuo dominuojančiu NBA „centru“, atšovė D.Casey. – Jei jis toliau augs, viskas jo rankose. Dangus Jonui beribis“.

Galbūt J.Valančiūnas netaps rezultatyviausiu žaidėju NBA, bet tos jo ribos neapibrėžiamos kituose aikštės centimetruose. Dominuoti galima ir kitaip: nepralaužiama gynyba, kova dėl atšokusių kamuolių, į pirmąsias tribūnų eiles pučiamais varžovų metimais.

Toks idealus J.Valančiūnas atrodo treneriui D.Casey. Ir negali nesutikti. Kol Toronte žaidžia žmonės, kurių rankose yra visas „Raptors“ puolimas – Kyle'as Lowry ir DeMaras DeRozanas, Jonas kažin ar gali svajoti daugiausiai laikyti kamuolį savo rankose.

– Treneri, kaip Jonas pasikeitė per ketverius pastaruosius metus?24sek paklausė „Raptors“ stratego.

– Jis subrendo. Bet Jonas vis dar labai jaunas ir auga. Kai tik Jonas atėjo į NBA, iškart sakiau, kad jam reikės laiko. Visi galvojo, kad JV iškart taps NBA Visų žvaigždžių rungtynių žaidėju. Bet NBA taip nebūna. Nesvarbu, kas esi, reikia augti. O jis tobulėja. Jis vis geriau suvokia besikeičiantį NBA žaidimą, prisitaiko prie greičio. Smarkiai patobulėjo.

Sergejaus Melkovo/15min.lt nuotr./Dwyane'as Casey ir Donatas Urbonas
Sergejaus Melkovo/15min.lt nuotr./Dwyane'as Casey ir Donatas Urbonas

– Visi tikėjosi, kad Jonas taps dominuojančiu NBA „centru“. Ar vis dar tikite, kad jis tokiu virs?

– Kodėl ne? Jei jis toliau augs, viskas jo rankose. Dangus Jonui beribis.

– Kokį kitą žingsnį dabar turi žengti Jonas?

– Tęsti tobulėjimą: didinti greitį, staigumą, gerinti puolimą baudos aikštelėje, gynybą prie krepšio, prieš pikenrolą. Yra daug vietų, kur tobulėti. Kaip ir visiems „Raptors“ žaidėjams.

– „Raptors“ puolime svarbiausios figūros – perimetro žaidėjai DeMaras DeRozanas ir Kyle'as Lowry. Ar aš teisus sakydamas, kad kol jie yra komandoje, Valančiūnas puolime nesulauks daugiau progų atakuoti krepšį nei dabar?

– Nežinau, ar jis kada nors apskritai taps pirmuoju pasirinkimu puolime. Bet puolime baudos aikštelėje jis yra pirmas variantas. Bet taškai nėra tik tai, ko mums iš jo reikia. Jonas auga, o jo potencialas didžiulis. Jis dar nėra ten (dešinę ranką iškelia aukštai, o kairę – žemiau, – aut. past.). Bet tai vienas darbščiausių vyrukų „Raptors“.

J.Valančiūno karjera NBA
2012-2013 m. 23,9 min. | 8,9 tšk.| 55,7% dvit. | 6 kam. | 1,3 blk.
2013-2014 m. 28,2 min. | 11,3 tšk. | 53,1% dvit. | 8,8 kam. | 0,9 blk.
2014-2015 m. 26,2 min. | 12 tšk. | 57,2% dvit. | 8,7 kam. | 1,2 blk.
2015-2016 m. 26,7 min. | 12,2 tšk. | 55,1% dvit. | 8,9 kam. | 1,2 blk.

– Šį sezoną daug kalbama apie pasikeitusį Jono vaidmenį gynyboje. Dabar prieš pikenrolą jis ginasi arčiau krepšio nei anksčiau. Pernai jis dažniau agresyviai pakildavo dengti žaidėjo su kamuoliu, o dabar lieka po krepšiu. Pernai gindamasis agresyviai jis turėjo daug problemų ir sulaukė kritikos. Kodėl tik šį sezoną nusprendėte pakeisti Jono vaidmenį gynyboje, kuris gerokai labiau pasiteisina?

– Jono vaidmuo išliko tas pats. Pernai jis prieš pikenrolą statydavo sieną. Kam gynyba pasikeitė labiausiai, tai mūsų sunkiesiems krašto puolėjams. Iš Jono gynybos pokyčių pučiamas kiek per didelis burbulas. Taip, mes jį atitraukėme šiek tiek arčiau krepšio, bet jo vaidmuo lieka tas pats.

Tiesiog Jonas taip pat patobulėjo ir subrendo, todėl dabar ginasi geriau.

– Iš pradžių „Raptors“ padėjo Jonui priaugti svorio, kad šis galėtų stumdytis su fiziškai galingais NBA „centrais“. Bet kai krepšinis ėmė keistis – ant bangos dabar žemas penketas, staiga jis meta svorį, kad galėtų būti staigesnis ir pavytų kad ir sunkiuosius krašto puolėjus. Tai koks tada turėtų būti idealus Jonas Valančiūnas  jums, „Raptors“ ir NBA?

– Manau, kad dabar jis yra gerame kelyje. Nemanau, kad jam reikia labai užsiauginti svorio, kad galėtų žaisti NBA. Jam tiesiog reikia būti tvirtam. Dabar su Jonu viskas gerai. Tiesiog reikia rasti svorio, greičio ir judrumo balansą. O dabar jis vis geriau juda, reaguoja į įvykius aikštėje. NBA labai svarbus tinkamas laikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius