Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 30

ESPN dėmesys lietuviui: palyginimas su R.Fernandezu ir perspektyvos žaisti NBA

Lietuvos krepšinio talentas sulaukė JAV sporto žiniasklaidos giganto ESPN dėmesio. Kauno „Žalgirio“ auklėtinis Matas Jogėla pateko į nedidelį lūžio sezoną turėjusių talentų sąrašą, kurie turi galimybių ateityje patekti į NBA. Stipriausios krepšinio lygos skautų ir vadovų akivaizdoje 20-metis 201 cm ūgio puolėjas sužavėjo talentus medžiojančius ESPN apžvalgininkus.
Matas Jogėla
Matas Jogėla / FIBA.com nuotr.

ESPN rašo, kad kito krepšininko Tauro Jogėlos brolis Matas anksčiau buvo ne toks ryškus daugiausiai dėl traumų, kurios užklupo jaunuolį dar prieš profesionalo karjerą.

Tačiau M.Jogėla turėjo sėkmingą sezoną antroje pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygoje NKL, kur atstovaudamas Kauno „Žalgirio“ dubleriams per 20 minučių pelnydavo vidutiniškai 11,5 taško (61,4 proc. dvit., 36,2 proc. trit., 78,5 proc. baud.), atkovodavo po 5 kamuolius, atlikdavo 1,1 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo 12,1 naudingumo balo.

Naudingas M.Jogėlos žaidimas padėjo „Žalgiriui-2“ pasiekti NKL finalą.

Jogėla pretenduoja būti pašauktas 2019 metų NBA naujokų biržoje, jei toliau tobulės taip, kaip iš jo tikimasi.

2016-aisiais iš Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos į „Žalgirį“ pasukęs jaunuolis pastarąjį sezoną atkreipė dėmesį savo atletiškumu ir agresyviu žaidimu.

M.Jogėla šiemet pateikė paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje ir dalyvavo talentų stovykloje Trevize, tačiau jam nepavyko atkreipti tokio dėmesio, kad jis vėliau išlaikytų savo kandidatūrą iki pat naujokų biržos renginio Brukline, tad paraišką atsiėmė.

Europos dvidešimtmečių čempionate Vokietijoje M.Jogėla vidutiniškai rungtyniaudamas 26,2 minutės įmesdavo po 16 taškų (63,5 proc. dvit., 30 proc. trit., 85,7 proc. baud.), atkovodavo 4,2 ir perimdavo 2,2 kamuolio, atlikdavo 2,5 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo 17,7 naudingumo balo.

ESPN profesionalų krepšinyje jam projektuoja agresyvaus 2-3 pozicijos žaidėjo taškų rinkėjo vaidmenį.

„Tai šoklus, instinktyvus taškų rinkėjas, kuris žaidžia labai užsispyrusiai. Savo pozicijai jis turi gerą sudėjimą. Tai plastiškas gynėjo sudėjimo žaidėjas, primenantis jauną Rudy Fernandezą, – rašo ESPN žurnalistas Mike'as Schmitzas. – Jis lengvai užbaigia atakas virš lanko, galingai grūda kamuolį į krepšį ir šalia lanko baigia atakas 73,9 proc. tikslumu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rudy Fernandezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rudy Fernandezas

Jogėla gali pataikyti nepatogų tritaškį, atakuoti „closeout'o“ situacijas ilgais žingsniais, susikurti sau „floaterius“ ar metimus iš vidutinio nuotolio, kažkiek žaisti du prieš du, prasiveržimais pjaustyti gynybą du prieš du.

Jis veržiasi krepšio link iš instinktų ir turi gerą uoslę puolime atkovotiems kamuoliams.“

„Aš galiu dėti į krepšį, mėgstu atakuoti „closeout'o“ situacijas, kurti savo komandos draugams, ieškoti atkovotų kamuolių puolime. Man patinka žiūrėti Kevino Duranto, Bogdano Bogdanovičiaus žaidimą“, – save ESPN pristatė M.Jogėla.

Rašydami apie minusus, ESPN išskyrė jo nepastovų tritaškių taiklumą (30 proc. trit.), pabrėždami, kad lietuvio metimai turi skrieti aukštesne trajektorija.

Analizuojama, kad M.Jogėla per daug pasitiki savo metimu iš vidutinio nuotolio, daugiausiai dėl dar neužtikrinto kamuolio valdymo.

Nors yra atletiškas, M.Jogėlai dar trūksta kokybiškesnio prasiveržimo užbaigimo ir disciplinos.

Žaisdamas be kamuolio, jis gali kurti gerus epizodus dėl savo atletiškumo, tačiau kad žaistų daugiau aukštesniame lygyje, jis turi išlaikyti kamuolį priešais save.

ESPN rašo, kad M.Jogėla prieš šį sezoną stumdysis dėl vietos Šarūno Jasikevičiaus rikiuotėje ir ko gero žais tiek pagrindinėje komandoje, tiek bus mėtomas į „Žalgirio“ dublerius.

„Bet turbūt naudingiausia būtų jį skolinti mažesnei LKL komandai, kur jis gautų daugiau žaidimo laiko. Jogėla pretenduoja būti pašauktas 2019 metų NBA naujokų biržoje, jei toliau tobulės taip, kaip iš jo tikimasi“, – reziumavo ESPN.

Rašydami apie didžiausius dvidešimtmečių čempionato talentus Europoje, ESPN dar užsiminė apie kitą lietuvį Gytį Masiulį, įvardydami jį kaip gerų įgūdžių aukštaūgį, galintį žaisti tiek ketvirtu, tiek penktu numeriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius