Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 10

Fenomenaliu pasirodymu Domantas Sabonis įstojo į elitinį europiečių klubą

Domantas Sabonis šeštadienio naktį nulaužė prieš beveik 14 metų užkoduotą Lino Kleizos rezultatyvumo rekordą NBA lygoje bei įrašė savo pavardę į elitinį europiečių, pajėgiausioje pasaulio lygoje įmetusių daugiau nei 40 taškų, klubą. Kas dar jame yra ir kaip Europos legendų kontekste atrodo lietuviai?
Domantas Sabonis pateko į elitinį 40 taškų NBA lygoje pelniusių europiečių klubą
Domantas Sabonis pateko į elitinį 40 taškų NBA lygoje pelniusių europiečių klubą / Scanpix nuotr., 15min montažas

42 taškus į „Utah Jazz“ krepšį suvertęs ir tą fantastišku 81,8 proc. taiklumu padaręs D.Sabonis užkariavo rezultatyviausių lietuvių NBA lygoje sąrašo viršūnę.

Ji nuo 2008 m. sausio 17 dienos priklausė L.Kleizai, tąsyk įmetusiam 41 tašką į tų pačių „džiazmenų“ krepšį.

Šie du lietuviai yra vieninteliai, NBA lygoje perkopę 40 taškų ribą, nors arti buvo ir dar keletas mūsų tautiečių – Jonas Valančiūnas, Žydrūnas Ilgauskas, Šarūnas Marčiulionis, Arvydas Sabonis.

VIDEO: PIKENROLAS: kritęs Lino Kleizos rekordas, ko trūksta „Rytui“ ir diskusija dėl gerų trenerių

Kaip atrodo elitinis 40 taškų ribą vieneriose NBA rungtynėse peržengusių europiečių klubas ir kaip aukštai jame rikiuojasi lietuviai?

Elitiniame klube – 24 nariai

Per NBA istoriją šios lygos komandų aprangas bent vienose rungtynėse apsivilko net 310 europiečių.

Vis dėlto tik mažiau nei kas dešimtas Senojo žemyno atstovas sugebėjo peržengti 40 taškų ribą – tą iš viso padarė 24 krepšininkai iš Europos.

Absoliutus Europos žaidėjo rezultatyvumo rekordas priklauso prancūzui Tony Parkeriui.

Ilgametis „San Antonio Spurs“ įžaidėjas ir 2007 m. NBA finalo naudingiausias krepšininkas ketvirtose 2008–2009 m. sezono rungtynėse Mineapolyje pelnė net 55 taškus ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

Prancūzijos krepšinio simbolis tą magišką vakarą į „Minnesota Timberwolves“ krepšį įraitė net 20 dvitaškių iš 33, 2 tritaškius iš 3 ir 9 baudų metimus iš 10.

VIDEO: Tony Parkerio 55 taškų rungtynės

Daugiau per savo 18 sezonų trukusią karjerą T.Parkeris prie šio rekordo nepriartėjo, nors dar du kartus sugebėjo peržengti 40 taškų ribą – abu sykius 2008–2009 ir 2011–2012 m. sezonuose jis įmetė po 42 taškus.

Arčiausiai T.Parkerio rekordų knygoje yra turbūt geriausiu Europos krepšininku NBA lygoje tituluojamas Dirkas Nowitzki.

Vokietis, kurio marškinėliai praėjusią savaitę pakilo į „Dallas Mavericks“ arenos palubes, 2004 m. gruodžio 2-ąją „Houston Rockets“ klubui atseikėjo 53 taškus ir dar atkovojo 16 kamuolių.

2011 m. NBA čempionas ir naudingiausias finalo žaidėjas tą vakarą Dalase pataikė 13 iš 27 dvitaškių, 2 iš 5 tritaškių ir net 21 baudos metimą iš 22.

VIDEO: Dirko Nowitzki 53 taškų rungtynės

Tiesa, priešingai nei T.Parkeris, vokietis dar ne kartą kėsinosi tiek į savo, tiek ir į absoliutų Europos rezultatyvumo rekordą.

Jau po metų Dirkas rungtynėse įmetė 51 tašką ir iš viso net 20 kartų per karjerą perkopė 40 taškų ribą.

Tiesa, pastarasis rodiklis nėra aukščiausias tarp NBA lygoje žaidusių europiečių, nes D.Nowitzki jau aplenkė vos devintą sezoną elitinėse pirmenybėse žaidžiantis Giannis Antetokounmpo.

Praėjusiais metais tiek NBA čempionų žiedą, tiek naudingiausio finalo žaidėjo prizą susižėręs graikas yra trečias rezultatyviausių europiečio rungtynių NBA lygoje sąraše.

„Milwaukee Bucks“ žvaigždė 2019 m. kovo 7-ąją nubaudė „Philadelphia 76ers“ klubą pelnydamas 52 taškus, atkovodamas 16 kamuolių ir atlikdamas 7 rezultatyvius perdavimus.

Giannis tą vakarą pataikė 12 dvitaškių iš 18, 3 tritaškius iš 8 ir net 19 baudų metimų iš 21.

VIDEO: Giannio Antetokounmpo 52 taškų rungtynės

50 taškų ribą graikas pasiekė ir viename 2019–2020 m. sezono susitikime, o bene įspūdingiausią karjeros pasirodymą surengė lemiamose šeštosiose 2021 m. finalo rungtynėse, kai į „Phoenix Suns“ krepšį suvertė 50 taškų ir atvedė „Bucks“ į pirmą triumfą per 50 metų.

Iš viso G.Antetokounmpo 40 taškų ribą pasiekė jau 24 kartus, o vien šiame sezone jis bent 40 taškų įmetė net penkissyk.

Naujausias 50 taškų klubo narys yra Nikola Jokičius. „Denver Nuggets“ serbas prieš mažiau nei metus – 2021 m. vasario 6 d. – į „Sacramento Kings“ krepšį suvertė pusšimtį taškų ir pagerino karjeros rezultatyvumo rekordą.

VIDEO: Nikolos Jokičiaus 50 taškų rungtynės

T.Parkeris, D.Nowitzki, G.Antetokounmpo ir N.Jokičius yra vieninteliai europiečiai, NBA rungtynėse pelnę bent 50 taškų. Bet dar 20 žaidėjų įmetė bent po 40 taškų.

Daugiau negu D.Sabonio 42 taškai pajėgiausioje planetos lygoje pelnė dar 9 krepšininkai.

Britas Benas Gordonas ir kroatas Bojanas Bogdanovičius pelnė po 48 taškus, italas Danilo Gallinari – 47, ispanas Pau Gasolis ir slovėnas Luka Dončičius – po 46, kroatas Draženas Petrovičius ir olandas Rikas Smitsas – po 44, turkas Mehmetas Okuras ir juodkalnietis Nikola Vučevičius – po 43.

40 taškų ribą NBA lygoje pasiekę europiečiai
55 Tony Parkeris
53 Dirkas Nowitzki
52 Giannis Antetokounmpo
50 Nikola Jokičius
48 Benas Gordonas, Bojanas Bogdanovičius
47 Danilo Gallinari
46 Pau Gasolis, Luka Dončičius
44 Draženas Petrovičius, Rikas Smitsas
43 Mehmetas Okuras, Nikola Vučevičius
42 Domantas Sabonis, Predragas Stojakovičius, Marcas Gasolis
41 Linas Kleiza, Andrea Bargnani, Dennisas Schroderis, Evanas Fournier
40 Rodrigue'as Beaubois, Luolas Dengas, Goranas Dragičius, Kristapas Porzingis

Be G.Antetokounmpo ir N.Jokičiaus, tarp dabartinių žaidėjų arčiausiai pusšimčio taškų vos prieš kiek daugiau nei pusmetį (2021 m. gegužės 7 d.) buvo 48 taškus atstovaudamas „Utah Jazz“ ekipai pelnęs B.Bogdanovičius, tačiau rimčiausiai į 50-tukininkų klubą taikosi L.Dončičius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Nors jam dar nepavyko pasiekti 50 taškų ribos, slovėnas per pastaruosius kelerius metus jau 9 sykius peržengė 40 taškų ribą ir, kartu su Gianniu ir Džokeriu, rimtai taikosi netolimoje ateityje pagerinti T.Parkeriui priklausantį rekordą.

Luka jau spėjo pasiautėti ir atkrintamosiose – nors per du sezonus jis sužaidė tik 13 atkrintamųjų mačų, net penkiuose iš jų pelnė daugiau nei 40 taškų. Rekordą jis pasiekė septintosiose praėjusių metų serijos rungtynėse prieš „Los Angeles Clippers“, kai suvertė 46 taškus.

Daugiausiai kartų 40 taškų NBA lygoje įmetę europiečiai
24 Giannis Antetokounmpo
20 Dirkas Nowitzki
9 Nikola Jokičius, Luka Dončičius
5 Benas Gordonas
3 Tony Parkeris, Pau Gasolis, Rikas Smitsas, Nikola Vučevičius
2 Bojanas Bogdanovičius, Danilo Gallinari, Predragas Stojakovičius
1 Draženas Petrovičius, Mehmetas Okuras, Domantas Sabonis, Marcas Gasolis, Linas Kleiza, Andrea Bargnani, Dennisas Schroderis, Evanas Fournier, Luolas Dengas, Goranas Dragičius, Kristapas Porzingis, Rodrigue'as Beaubois

Be jau paminėtų žaidėjų, 40 taškų ribą dar yra peržengę ispanas Marcas Gasolis, serbas Predragas Stojakovičius (abu pelnė po 42 taškus), L.Kleiza, italas Andrea Bargnani, vokietis Dennisas Schroderis, prancūzas Evanas Fournier (visi po 41), britas Luolas Dengas, slovėnas Goranas Dragičius, latvis Kristapas Porzingis ir prancūzas Rodrigue'as Beaubois (visi po 40).

Už borto – krūva legendų

Nors daug žymių vardų NBA lygoje paliko ryškų įspaudą ir surengė įspūdingus pasirodymus, nemažai legendinių Senojo žemyno žaidėjų taip ir nepasiekė 40 taškų ribos Šiaurės Amerikos krepšinio lygos mačuose.

Iš kitų lietuvių arčiausiai jos buvo Jonas Valančiūnas, kuris vos prieš mėnesį – lapkričio 29-ąją – į „Los Angeles Clippers“ krepšį suleido septynis tritaškius ir pelnė net 39 taškus.

VIDEO: J.Valančiūno karjeros naktis NBA lygoje – 39 taškai

Dar keli legendiniai lietuviai liko per 5–7 taškus nuo 40 taškų žymos – Žydrūno Ilgausko ir Šarūno Marčiulionio karjeros rekordai yra 35 pelnyti taškai, o Arvydo Sabonio – 33.

Šie žymūs Lietuvos žaidėjai ne vieninteliai skambūs vardai 40 taškų per vienerias rungtynes nepelniusių europiečių gretose.

To padaryti per 15 metų NBA karjerą nepajėgė serbas Vlade Divacas (karjeros rekordas – 34 taškai), neįveikė šios ribos ir 12 metų už Atlanto rungtyniavęs rusas Andrejus Kirilenka (karjeros rekordas – 31 taškas) bei triskart NBA čempionu su legendiniais „Chicago Bulls“ tapęs Toni Kukočius (karjeros rekordas – 34 taškai).

„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus Kirilenka
„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus Kirilenka

Kaip ir J.Valančiūnas, vos per tašką nuo elitinio klubo buvo ir turkas Hidayetas Turkoglu, 2007–2008 m. sezone su „Orlando Magic“ apranga įmetęs 39 taškus.

40 taškų vieneriose NBA rungtynėse nepavyko pasiekti ir prancūzams Nicolas Batumui (karjeros rekordas – 35 taškai), Rudy Gobert'ui (35) ir Borisui Diaw (31), ispanams Ricky Rubio (37), Nikolai Mirotičiui (36), Serge'ui Ibakai (34), Jose Manueliui Calderonui (30) ir Juanui Carlosui Navarro (28), vokiečiui Detlefui Schrempfui (36), kroatui Dino Radžai (36), serbui Bogdanui Bogdanovičiui (35), italui Marco Belinelli (32), lenkui Marcinui Gortatui (31), bosniui Jusufui Nurkičiui (33), suomiui Lauri Markkanenui (35), šveicarui Clintui Capelai (31), turkui Enesui Freedomui (buv. Kanteris, 33), taip ir epizodiškai NBA lygoje rungtyniavusioms Lietuvos krepšinio žvaigždėms – Šarūnui Jasikevičiui (20) ir Arvydui Macijauskui (8).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius