Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 01 04

Gal nutūps Europos krepšinyje? Dešimt laisvų žaidėjų iš NBA

NBA yra didžiausia krepšinio talentų rinka, bet net ir „All-Star“ rungtynėse žaidusios žvaigždės šiuo metu nepatenka tarp 450 geriausių lygos krepšininkų. Sezonui įpusėjus, netrūksta žinomų krepšininkų, kurie nesulaukė kontraktų NBA. Gal dalis jų nutūps Europos komandose?
N.Stauskas, I.Thomasas, D.Cousinsas, D.J.Augustinas – kur pakryps jų karjera?.
N.Stauskas, I.Thomasas, D.Cousinsas, D.J.Augustinas – kur pakryps jų karjera?. / „Scanpix“ nuotr.

Vieni Eurolygos klubai skaičiuoja traumuotus žaidėjus, kiti dairosi pastiprinimo antrai sezono daliai, per kurią bus dar aršiau kovojama dėl titulų nacionalinėse pirmenybėse, taurės varžybose bei pergalių tarptautinėje arenoje.

O rinkoje tebėra laisvų žaidėjų, net ir tokių, kurių CV puošia žaidimas „NBA All-Star“ bei milijoninės sutartys stipriausioje pasaulio lygoje.

15min siūlo atkreipti dėmesį į dešimt žinomų krepšininkų, kurie žaidė praėjusiame NBA čempionate, bet vis dar neturi darbo šį sezoną.

D.J. Augustinas

35 metų 180 cm ūgio įžaidėjas yra laisvas nuo praėjusio sezono pabaigos, kai žaidė „Los Angeles Lakers“ gretose.

2008 metais devintuoju numeriu NBA naujokų biržoje „Charlotte Bobcats“ pašauktas gynėjas stipriausioje pasaulio lygoje praleido 14 metų ir pasimatavo net vienuolikos NBA komandų aprangą.

Rezultatyviausią sezoną, kai rinko beveik po 15 taškų „Chicago Bulls“ gretose, jis sužaidė seniai (2013–2014 m.), bet visos karjeros metu rodikliai buvo gan stabilūs – po 9,5 taško ir 3,9 rezultatyvaus perdavimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.J.Augustinas ir Tajus Gibsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.J.Augustinas ir Tajus Gibsonas

Praėjusį sezoną atstovavęs „Houston Rockets“ ir „Lakers“ D.J.Augustinas pelnė po 5,4 taško ir atliko po 2 rezultatyvius perdavimus. Per karjerą suraitęs parašus ant kelių pelningų sutarčių (4 metai, 29 mln. dolerių su „Orlando Magic“ ir 3 metai, 21 mln. dolerių su „Milwaukee Bucks“) gali jaustis ramiai finansiškai, bet jei noras žaisti krepšinį neišblėsęs, – veteranas dar galėtų praversti ne vienam Eurolygos klubui.

DeMarcusas Cousinsas

32 metų 208 cm ūgio vidurio puolėjas yra didelė žvaigždė tarp laisvų žaidėjų – juk yra keturis kartus rungtyniavęs NBA „All-Star“ mačuose, o su JAV rinktine laimėjęs pasaulio čempionato (2014 m.) ir olimpinių žaidynių (2016 m.) auksą.

Aišku, geriausi D.Cousinso metai praeityje, bet jų būta labai įspūdingų puolime – 2015–2016 m. sezoną „Sacramento Kings“ jis rinko net po 27,8 taško, o ir bendras karjeros rezultatyvumas siekia po 19,6 taško ir 10,2 atkovoto kamuolio.

DeMarcusas Cousinsas
DeMarcusas Cousinsas

Septyneri metai Sakramente ir paskui dar dveji Naujajame Orleane – komandose, kurioms dabar atstovauja Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas – buvo labai solidūs taškais, bet pastaraisiais metais galingo sudėjimo, bet pažeidžiamas gynyboje milžinas jau nebuvo toks geidžiamas.

Praėjusį sezoną D.Cousinas praleido „Milwaukee Bucks“ ir „Denver Nuggets“, kur kildamas nuo suolo pelnė po 9 taškus ir atkovojo po 5,6 kamuolio.

Kita vertus, dar ir praėjusį sezoną per vieną mačą jis įkrėtė 31 tašką per 24 min., tad tikinčių, kad jis dar gali būti naudingas NBA klubui, gal net pretenduojančiam į kažką rimta šį sezoną, vis dar yra. „Tikiu, kad jis galėtų būti geras papildymas „Boston Celtics“, – prieš porą dienų rašė vienas „Sports Illustrated“ apžvalgininkų.

Nikas Stauskas

29 metų 198 cm ūgio lietuviškų šaknų turinčio kanadiečio ateitis atrodė labai šviesi, kai 2014 metais jis buvo pašauktas aštuntuoju šaukimu NBA naujokų biržoje.

Suprasti akimirksniu

  • Trys iš keturių N.Stausko senelių yra gimę Lietuvoje, jis yra lankęs lietuvišką mokyklą Kanadoje, neblogai supranta ir šiek tiek kalba lietuviškai, o pats prieš šešerius metus yra aplankęs mūsų šalį.

Nors per trečią sezoną lygoje snaiperis metė po 9,5 taško į „Philadelphia 76ers“ varžovų krepšį, keli mainai iš NBA jį nupūtė į Europą.

2019–2020 m. sezoną N.Stauskas žaidė Vitorijos „Baskonia“, Eurolygoje rinko po 9 taškus, pataikęs po 42 proc. tritaškių, bet vasarį paliko Ispaniją – vėliau jis pripažino, kad Duško Ivanovičiaus muštras buvo atėmęs krepšinio džiaugsmą.

„Žaisti pas jį buvo tarsi kasdieninė karinė tarnyba. Atėmė visą krepšinio smagumą, – instagrame apie šiuo metu „Crvena zvezda“ treniruojantį juodkalnietį prisiminė N.Stauskas. – Jis yra vienintelė priežastis, kodėl atsisakiau vėl žaisti Europoje.

Mano metai „Baskonia“ buvo košmaras, švelniai tariant.“

Euroleague.net nuotr./Nikas Stauskas
Euroleague.net nuotr./Nikas Stauskas

N.Stausko teigimu, tada Vitorijoje jis turėjo tam tikrų traumų, bet buvo verčiamas sportuoti dideliais krūviais ir neišsigydęs iki galo taip ir neatskleidė savo potencialo.

Po pertraukos karjeroje N.Stauskas per G lygą pernai atkreipė į save dėmesį – sumetęs 57 ir 43 taškus dvejose rungtynėse dukterinėje lygoje jis grįžo į NBA ir praėjusį sezoną atstovavo „Miami Heat“ bei „Boston Celtics“ komandoms.

Sudaręs sutartį su Bostono klubu, jis sužaidė šešerias rungtynes NBA reguliariajame čempionate ir dvylika atkrintamosiose varžybose, tiesa, gavo tik žaidimo trupinėlius ir pelnė po 1 tašką per 2 minutes aikštėje.

Vasarą N.Stauskas buvo iškeistas, o jo teises gavęs „Minnesota Timberwolves“ perleido savo dukterinei ekipai „Iowa Wolves“.

Isaiah Thomasas

33 metų 175 cm ūgio gynėjas prieš vienuolika metų NBA buvo pašauktas paskutiniuoju – 60-uoju numeriu, bet lygoje paliko ryškų įspaudą.

„Scanpix“/AP nuotr./Isaiah Thomasas
„Scanpix“/AP nuotr./Isaiah Thomasas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje