-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 22

Galvosūkis dėl Domanto Sabonio – ar jam bus pasiūlyta 70 mln. dolerių jau dabar?

Domantas Sabonis anksčiau nei tikėjosi baigė NBA pirmenybes, bet trečiasis sezonas stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje buvo labai sėkmingas asmeniškai Lietuvos krepšininkui. O tai kelia įdomų klausimą vasarai – ar „Indiana Pacers“ pabandys prisirišti prie savęs lietuvį ilgam? Jei taip, Indianapolio klubui teks plačiai atverti piniginę.
Domantas Sabonis per atkrintamųjų varžybų seriją su „Boston Celtics“.
Domantas Sabonis per atkrintamųjų varžybų seriją su „Boston Celtics“. / „Scanpix“ nuotr.

D.Sabonis turės įdomias ir ilgas atostogas.

Iki Lietuvos rinktinės pasirengimo pasaulio čempionatui pradžios liko dar trys mėnesiai poilsio. Tai paaiškėjo, kai NBA Rytų konferencijos ketvirtfinalyje „Pacers“ krepšininkai krito prieš „Boston Celtics“ 0-4.

D.Sabonis per atkrintamąsias varžybas žaidė po 24 minutes ir pelnė po 8,5 taško ir atkovojo po 7,2 kamuolio.

Tai nebuvo įspūdingi rodikliai, bet prisiminti visą 2018-2019 metų sezoną D.Saboniui ir „Pacers“ bus gera.

Indianapolio krepšininkai nebuvo traukiami į NBA atkrintamųjų varžybų paveikslą prieš čempionatą, tačiau iškovojo 48 pergales Rytuose, nors beveik visą antrąją sezono dalį žaidė be traumuoto lyderio Viktoro Oladipo.

820 tūkst. gyventojų Indianapolio ekipos nuoseklus žaidimas yra didelis 22 metų 211 cm ūgio lietuvio nuopelnas.

Per savo trečią sezoną jis žaidė kone tiek pat, kaip per antrąjį – po 24,8 minutės, dažniausiai įsitraukdamas į rungtynes nuo atsarginių suolo.

Tačiau Domanto žaidimas ryškiai paaugo – jis pelnė po 14,1 taško (per antrąjį sezoną rinko po 11,6), pataikęs net 59 proc. metimų (praėjusį sezoną buvo 51 proc.).

Jis atkovojo po 9,3 kamuolio (prieš tai sezoną po 7,7) ir atliko po 2,9 rezultatyvaus perdavimo.

Įspūdingai pakilęs Domanto žaidimas kelia didelę intrigą ir klausimą Indianapolio klubo vadovams – ką daryti, kad išsaugotų lietuvį ilgam?

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis per atkrintamųjų varžybų seriją su „Boston Celtics“.
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis per atkrintamųjų varžybų seriją su „Boston Celtics“.

Vertas solidžios sutarties

Dabar vis dar galioja NBA naujokų taisyklėmis 2016 metais sudarytas kontraktas, kai tada „Oklahoma City Thunder“ pakvietė talentingą aukštaūgį iš Gonzagos universiteto.

Pagal po truputį augančią sutartį, D.Sabonis šį sezoną uždirbo 2,6 mln. dolerių, o ateinantį sezoną gaus 3,5 mln. dolerių metinę algą.

Vienu milijonu paaugsiantis kontraktas yra niekis, lyginant su potencialiu sandoriu.

Manoma, kad D.Sabonis yra vertas ilgalaikės ketverių metų 70 mln. dolerių sutarties, kokią pernai vasarą gavo kitas „Pacers“ vidurio puolėjas Mylesas Turneris.

Dariaus Kuzmicko nuotr./Domantas Sabonis sugrįžo žaisti rungtynių į Portlandą, kuriame gimė 1996 metų gegužę.
Dariaus Kuzmicko nuotr./Domantas Sabonis sugrįžo žaisti rungtynių į Portlandą, kuriame gimė 1996 metų gegužę.

Panašaus dydžio sutartį D.Sabonis turėtų gauti 2020 metų vasarą, kai taps laisvuoju agentu NBA žaidėjų rinkoje, kurioje nenusimato aršios konkurencijos, nes daug didžiųjų lygos ryklių į laisvus vandenis išplaukia šiemet, o ne kitąmet.

Tačiau, siekdama išsaugoti talentingą ir darbštų lietuvį savo gretose, „Pacers“ gali bandyti pasiūlyti panašaus dydžio sutartį D.Saboniui jau šią vasarą. Tokiu būdu naujas kontraktas įsigaliotų nuo 2020 metų – panašiai elgėsi „Toronto Raptors“, po naujoko sutarties pasiūlęs Jonui Valančiūnui ketverių metų 64 mln. dolerių sutartį 2015 metais.

Tačiau Indianoje yra vienas „bet“. Tai – M.Turneris.

„Po to, kai davė Mylesui Turneriui 4 metų 70 mln. dolerių naują sutartį, „Pacers“ tikriausiai bus atsargi siūlant panašų sandorį šiais metais Domantui Saboniui“, – rašo ESPN apžvalgininkas Timas Bontempsas.

Jis priminė, kad abu jauni ir rezultatyvūs aukštaūgiai – M.Turneris ir D.Sabonis – geriausiai jaučiasi vidurio puolėjo pozicijoje.

Tačiau turėti du brangius vidurio puolėjus būtų prabanga Indianapoliui, kuris yra taupesnis nei didieji NBA miestai, tokie kaip Los Andželas, Niujorkas ar Čikaga. Manoma, kad „Pacers“ ilgametis savininkas Herbas Simonas nėra linkęs plačiau atverti piniginę.

Ar įmanomi išnaudoti abu vidurio puolėjus?

Treneris Nate'as McMillanas kartais naudodavo aikštėje D.Sabonį ir M.Turnerį drauge. Pačiam Domantui tai patikdavo.

„Buvo puiku, – sakė D.Sabonis apie žaidimą kartu su M.Turneriu. – Per kiekvieną mačą mes jaučiamės kartu vis patogiau. Abu norime laimėti. Aš manau, kad kad mes vienas kitą papildome aikštėje labai gerai. Manau, kad kuo labiau treneriai pasitikės mumis, tuo labiau mes tobulėsime.“

Reguliariajame čempionate tai veikė – „Pacers“ rinko po 3,1 taško daugiau už varžovus per 100 atakų vidutiniškai, kai jie žaisdavo kartu reguliariajame sezone, tiesa, taip būdavo tik po 7 minutes per rungtynes.

Atkrintamosiose varžybose tai neveikė, o rezultatas 0-4 kalba pats už save.

Skaičiuojant visą sezoną, M.Turnerio rodikliai buvo panašūs – 23 metų atletiškasis amerikietis šį sezoną rinko po 13,3 taško ir atkovojo po 7,2 kamuolio, labiau už Domantą pasižymėjęs blokais – po 2,7 per mačą – daugiausia visoje lygoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mylesas Turneris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mylesas Turneris

213 cm ūgio M.Turneris yra truputį aukštesnis, ilgesnių rankų ir stipresnio šuolio nei Domantas.

Tačiau Lietuvos krepšinio legendos Arvydo Sabonio sūnus geriau jaučia žaidimą, pasižymi unikaliais įgūdžiais rinkti taškus iš arti, kur tampa labai agresyvus su kamuoliu rankose.

„Panašu, kad Sabonis bus vertas panašios dolerių sumos“, – lygindamas M.Turnerį ir D.Sabonį darė išvadą ESPN apžvalgininkas.

Kita vertus, jei „Pacers“ nepasiūlys didelės sutarties D.Saboniui dabar, Lietuvos krepšininkas turės geras galimybes sulaukti įspūdingo pasiūlymo kitą vasarą, kai rinkoje nebus daug pajėgių vidurio puolėjų.

O šią vasarą „Pacers“ laukia daug sprendimų.

Nežinia, koks po traumos grįš komandos lyderis V.Oladipo, su kuriuo „Pacers“ rezultatai buvo ženkliai geresni (32-15) nei be jo (16-21).

Be to, sutartys baigiasi net keturių žaidėjų, kurie paskutines NBA rungtynes sekmadienį pradėjo starto penkete – Bojanas Bogdanovičius, Darrenas Collisonas, Wesley Matthewsas ir Thadas Youngas jau šią vasarą taps laisvaisiais agentais, kaip ir Tyreke'as Evansas ir Corey Josephas.

„Nežinau, kad nutiks šią vasarą per žaidėjų rinką, – paklaustas apie savo ateitį klube sakė 30-metis kroatas B.Bogdanovičius, kuris rinko po 18 taškų šį sezoną ir buvo rezultatyviausias komandoje, iškritus V.Oladipo. – Tačiau man čia tikrai patinka. Praėjo dveji puikūs metai. Nors mums nepavyko patekti į antrąjį atkrintamųjų kovų etapą, yra daug potencialo: Victoras (Oladipo), Mylesas (Turneris), Domantas (Sabonis) ir tie žaidėjai, kurie turi sutartis.

Aš nežinau, kas atsitiks, bet tikrai mėgavausi būdamas šiame klube.“

VIDEO: „Atsarginiai“, J.Jankevičius ir cenzūra: D.Motiejūno žinutės, atkrintamosios ir D.Sabonio sunkumai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius