-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 15

Giannis Antetokounmpo: nuo darbo Atėnų gatvėse iki 100 milijonų kontrakto

„Milwaukee Bucks“ lyderis Giannis Antetokounmpo yra 211 centimetrų, tačiau vyriausiasis treneris Jasonas Kiddas patikėjo jam įžaidėjo vaidmenį. Graikas šiemet demonstruoja fantastišką žaidimą bei tapo unikaliausiu atakų generolu, kokį tik matė NBA. Pateikiame „Sports Illustrated“ žurnalisto Lee Jenkinso straipsnį.
Giannis Antetokounmpo
Giannis Antetokounmpo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prastai sužaidęs G.Antetokounmpo praleidžia dušą. Vilkėdamas savo uniformą jis išskuba iš Milvokio „Bradley Center“ arenos, įsėda į nuomotą automobilį ir važiuoja į sporto salę, kurioje bando dar sykį išgyventi nepasisekusias rungtynes.

Jis bando atkartoti ir pataikyti pramestus metimus ir kartais užtrunka iki pirmos valandos nakties. Kartais graikas sunkiai dirba iki trečios valandos, nes žino, kad namo grįžti jis tikrai nenori:

„Po prastų rungtynių aš noriu išlieti pyktį. Jeigu grįšiu namo, tai to man padaryti nepavyks.“

G.Antetokounmpo nebuvo tas krepšininkas, apie kurį buvo daug kalbama, aukštas šaukimas NBA naujokų biržoje ar pats populiariausias žaidėjas, įžengęs į šią lygą.

G.Antetokounmpo buvo vaikis, kuris Graikijoje uždarbiavo pardavinėdamas laikrodžius, saulės akinius, žaislus bei kompiuterinius žaidimus. Jo tėvai nuolat bijojo, kad jų šeima bus deportuota atgal į Nigeriją, iš kurios jis ir yra kilęs.

Charlesas ir Veronica Antetokounmpo į Graikiją persikėlė 1991 metais siekdami geresnio gyvenimo. Šeimoje augo keturi vaikai, kurie nuolat turėjo kraustytis iš vienos vietos į kitą.

„Negaliu nustumti savo praeities į šoną ir sakyti, kad man pavyko, – teigė G.Antetokounmpo. – Ji visuomet bus su manimi.“

FIBA nuotr./Giannis Antetokounmpo
FIBA nuotr./Giannis Antetokounmpo

Krepšinio talentas iš Graikijos galėdavo visą dieną pardavinėti žaislus, naktį dainuoti dainas turistams, tačiau ne visuomet pavykdavo uždirbti.

„Sunkaus darbo rezultatai ne visuomet būdavo garantuoti, – prisiminė graikas. – Krepšinyje visai kitaip. Dirbdamas aš gaunu rezultatus. Tai – geriausias jausmas pasaulyje.“

Todėl G.Antetokounmpo visuomet apsilanko sporto salėje ne tik po pralaimėtų rungtynių, tačiau ir sugrįžus į Milvokį iš kelionės į kitus miestus ar sužaidus du mačus per dvi dienas.

G.Antetokounmpo ūgis – 211 centimetrų, o varžovų treneriai nuolat teigia, kad krepšininkas žingsniuoja varydamasis kamuolį.

„Jis nežingsniuoja, – pripažino Vašingtono ekipos strategas Scottas Brooksas. – Tiesiog mes niekuomet nematėme krepšininko tokioje pozicijoje su tokiomis ilgomis rankomis.“

Tarp aukštų NBA krepšininkų su ilgomis rankomis Kevinas Durantas yra „taškų darymo mašina“, Anthony Davisas dominuoja po krepšiais, o G.Antetokounmpo kuria žaidimą. KD ir A.Davisas kartais bando vadovauti atakoms, tačiau vieninteliam graikui tai padaryti pavyksta sėkmingai.

G.Antetokounmpo „Bucks“ komandoje pirmauja pagal visus svarbiausius statistinius rodiklius. Jis vidutiniškai per rungtynes renka po 23,3 taško, atkovoja 8,8 kamuolio, atlieka 5,6 rezultatyvaus perdavimo, perima 1,9 kamuolio ir blokuoja 2,1 varžovo metimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

Augdamas G.Antetokounmpo nesuprato, kad jo fiziniai duomenys yra neeiliniai ir puikiai tinkantys sportui. Jo rankos yra ilgesnės nei Kawhi Leonardo ar Wilto Chamberlaino ir jis pagaliau pats žino šias pavardes.

„Daugelis krepšininkų kalba, kad užaugo stebėdami Kobe Bryantą ar Michaelą Jordaną, tačiau man taip nebuvo,“ – šypsojosi G.Antetokounmpo.

Pradžia

2013 metų kovo 28 dieną „Bucks“ generalinis vadybininkas Johnas Hammondas pietavo prieš rungtynes su „Lakers“ ir žurnalistui L.Jenkinsui pasakojo, kodėl Milvokio klubas negali prisivilioti superžvaigždės.

Tai J.Hammondui buvo penktasis sezonas šiose pareigose, o per tą laiką „Bucks“ laimėjo 181 rungtynes ir patyrė 206 nesėkmes. Vieninteliai garsūs žaidėjai, kuriuos jam pavyko pritraukti į Milvokį, buvo Brandonas Jenningsas, Monta Ellisas, Johnas Salmonsas ir Carlosas Delfino.

J.Hammondas pasakojo, jog „Bucks“ neturi labai daug variantų. Tuo metu Milvokio klubas buvo vidutiniokas, todėl šaukimas labai aukštas nebus, o superžvaigždė tikrai nesirinks tokio mažo miestelio ekipos su silpna sudėtimi.

„Bucks“ generalinis vadybininkas išsidavė, kad kitą dieną žada keliauti į Europą: „Vykstu į Graikiją.“

Milvokio ekipos komandos vadovas sunkiai prisimena tą kelionę, tačiau puikiai pamena, jog vyko į antros Graikijos lygos treniruotę, kurioje G.Antetokounmpo buvo dvigubai jaunesnis už visus kitus ten buvusius žaidėjus, ir suprato: „Nežinau, kas šiam vyrukui atsitiks, tačiau jo gyvenimas netrukus pasikeis neatpažįstamai.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

18-metis „graikų monstras“ nebuvo paslaptis kitų klubų skautams. Tačiau daugelis bijojo rizikuoti ir jį pašaukti NBA naujokų biržoje. Tačiau J.Hammondas neturėjo ko prarasti. „Bucks“ komandai reikėjo žvaigždės, todėl jie G.Antetokounmpo pakvietė 15 šaukimu 2013 metais.

G.Antetokounmpo atvykęs į Milvokį apsigyveno dviejų su puse miegamųjų apartamentuose, kuriuos dalinosi kartu su savo broliais Kostu ir Alexu. Tuometinis „Bucks“ gynėjas O.J.Mayo atsiuntė jam baldus, o Caronas Butleris ir Zaza Pačulija padėjo jam išsirinkti aprangą išvykoms.

Komandos vadovai padėjo jam netgi išmokti vairuoti ir pasistatyti automobilį, o vienas iš „Bucks“ komandos vaizdo koordinatorių Rossas Geigeris paskolino jam savo automobilį. Būtent su pastaruoju jis tapo itin gerais bičiuliais, o valgydamas restorane jis visuomet mokėdavo tik už save.

G.Antetokounmpo debiutiniais metais „Bucks“ laimėjo vos 15 rungtynių ir patyrė 67 nesėkmes, o „graikų monstras“ pelnydavo tik 6,8 taško per rungtynes. Tačiau graikas neabejojo savo meile šiam klubui ir ketino čia būti dar labai ilgai.

„Myliu Milvokį! – šaukė graikas. – Būsiu čia dar 20 metų! Būsiu čia tiek, kad jums visiems atsibosiu.“

Antraisiais G.Antetokounmpo karjeros metais „Bucks“ komandos vairą perėmė J.Kiddas. Kai pastarasis pirmą kartą per rungtynes už blogą žaidimą pasodino graiką ant suolo, šis labai supyko.

„Scanpix“ nuotr./Jasonas Kiddas
„Scanpix“ nuotr./Jasonas Kiddas

„Norėjau pažiūrėti, ką šis vyrukas pats pasiekė savo karjeroje, – prisiminė krepšininkas. – Pamačiau, kad jis tapo metų naujoku, laimėjo NBA titulą, olimpinį aukso medalį, yra antras pagal rezultatyvius perdavimus bei penktas pagal tritaškius.

Nuo to laiko supratau, kad turiu užsičiaupti ir jo klausyti.“

193 centimetrų J.Kiddas yra vienas geriausių įžaidėjų NBA istorijoje, tačiau jis pats pripažino, kad visuomet svajojo būti aukštesnis:

„Aš taip norėjau būti aukštesnis nei 2 metrai. Tokie vyrukai, kaip Magicas Johnsonas turėjo labai daug galimybių perduoti kamuolį. Jie galėjo atlikti tokius perdavimus, apie kuriuos aš galėjau tik pasvajoti.“

J.Kiddas savo 211 centimetrų aukštaūgio gebėjimą regzti atakas pastebėjo 2014 metų Vasaros lygoje. Tuomet „Bucks“ strategas jį įžaidėjo pozicijoje išbandė 2015-ųjų ikisezoninėse rungtynėse, tačiau nebuvo patenkintas jo rodomu žaidimu.

Praėjusių metų vasario 20-ąją Atlantoje „Bucks“ jau turėjo tik teorines galimybes patekti į atkrintamąsias, todėl G.Antetokounmpo sulaukė savojo šanso būti komandos įžaidėju.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

„Apie tai nekalbėjome, – prisiminė J.Kiddas. – Neketinome iš to pūsti burbulo. Jokio spaudimo. Tiesiog norėjome išbandyti šį tą naujo.“

„Bucks“ tas rungtynes laimėjo po pratęsimo, o G.Antetokounmpo pelnė 19 taškų ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus. J.Kiddas prižiūri šį eksperimentą, tačiau daugiausiai prie jo dirba asistentas Seanas Sweeney. Jis padeda krepšininkui treniruotis naktį bei rodo jam M.Johnsono žaidimo epizodus. Tiesa, tai ne vienintelis žaidėjas, kurį analizuoja graikas. Jis nemažai bando išmokti ir iš dėjimais pagarsėjusio Shawno Kempo.

Šią vasarą G.Antetokounmpo sunkiai dirbo bei tapo pagrindiniu komandos įžaidėju. Matthew Dellavedova papildė „Bucks“ sudėtį, tačiau jo vaidmuo yra keisti krepšininką iš Graikijos.

J.Hammondui pavyko. „Bucks“ ateitis atrodo šviesi, o jis su 15 naujokų biržos šaukimu surado savo komandos žvaigždę. 2014 metais Milvokis taip pat turėjo ir antrąjį šaukimą, kuriuo pasikvietė Jabari Parkerį, o tai dar vienas žaidėjas, kuris turi labai daug potencialo.

Naujasis komandos šūkis, kuris yra prie arenos, skamba „ateitis yra šviesi“, o su tuo tikrai negalima ginčytis.

G.Antetokounmpo yra unikaliausias įžaidėjas, kokį tik matė NBA, o jo karjera dar tik prasideda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius