Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 15

Į čempionų titulą „Toronto Raptors“ atvedęs treneris – krepšinio klajoklis su gitara

Kalbėdamas apie įkvėpimą, lydėjusį jį visą NBA sezoną, „Toronto Raptors“ treneris Nickas Nurse'as pažvelgė į savo biuro sieną. Ten kabo didelis paveikslas, kuriame pavaizduotos įsimintinos 2015 metų žirgų lenktynės.
Nickas Nurse'as
Nickas Nurse'as / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 NBA Toronto Raptors

Paveiksle matosi du žirgai – tituluotasis „American Pharoah“, o kitas – „Keen Ice“ – nelabai žinomas žirgas, niekada nelaimėjęs jokių titulų, bet tądien lėkęs tobulai ir aplenkęs savo garsųjį varžovą.

„Aš pats esu toks, kaip šis paveikslas“, – tarė N.Nurse'as.

Simetrija panaši. „Raptors“ komanda sukorė tobulas lenktynes, kurių finiše įveikė 2017 ir 2018 metų NBA čempionus „Golden State Warriors“ krepšininkus.

„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as
„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as

N.Nurse'as – 51 metų krepšinio klajoklis yra dirbęs treneriu trylikoje skirtingų komandų keturiose valstybėse per 30 pastarųjų metų.

Jam yra tekę vadovauti ir Anglijos ekipai „Brighton Bears“, kuris 2004 metais netikėtai įveikė Vilniaus „Rytą“ su Jonu Kazlausku prie aikštės ir Ramūnu Šiškausku, Robertu Javtoku, Dickey Simpkinsu aikštėje.

Dabar N.Nurse'as vadovauja geriausiai planetos krepšinio komandai.

Jis jau niekada nebebus nežinomas, nes iškovojo istorinį titulą, kai šią savaitę „Toronto Raptors“ pirmą kartą tapo NBA čempione, finalo serijoje 4-2 įveikus „Warriors“.

„Manau, kad negali atlikti labai gerai savo darbo, jei jo nemyli, – po pergalės finale sakė N.Nurse'as. – Aš niekada nesijaučiau neįvertintas. Man nebuvo svarbu, kokiame lygyje dirbau treneriu, tiesiog visada stengiausi mokytis ir tapti geresniu.“

„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as
„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as

Akivaizdu, kad jis mokėsi ir tapo geresniu.

„Raptors“ įveikė Orlando, Filadelfijos, Milvokio ir Oklando klubus atkrintamosiose varžybose. Treneris, kurio statistika pagrindinio stratego pareigose prieš šį sezoną buvo 0 pergalių ir 0 pralaimėjimų, nugalėjo komandas, kurias treniravo Steve'as Cliffordas, Brettas Brownas, Mike'as Budenholzeris ir Steve'as Kerras.

„Jis yra vienas sunkiausiai dirbančių trenerių, kokius esu matęs,“ – sakė „Raptors“ trenerio asistentas Jamaalas Magloire'as.

N.Nurse'as jaunystėje žaidė krepšinį Ajovoje, o trenerio karjerą pradėjo nuo asistento pareigų „Grand View“ universitete būdamas 23-ejų.

Jis dirbo ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir Belgijoje. Paskui pridėjo porą titulų NBA dukterinėje lygoje.

Kai G lygoje triumfavo antrą kartą, jį pastebėjo. Iš „Rio Grande Valley“ ekipos jis buvo pakviestas į „Raptors“, kad pasidalytų įžvalgomis apie puolimo taktiką. Pokalbis baigėsi tuo, kad jam buvo pasiūlytos asistento pareigos NBA klube.

„Gerai atsimenu tą dieną, – sakė N.Nurse'as. – Gera diena.“

„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as
„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as

Toronte daug laiko su Jonu Valančiūnu dirbęs treneris, lankęs vidurio puolėją pratybose ir Lietuvoje, išsiskiria iš kitų.

Jis dažnai atvyksta į susitikimus su žiniasklaida užsimaukšlinęs savo juodą „Nike“ kepurę, ant kurios yra jo inicialai. N.Nurse'as vežasi savo gitarą į išvykos rungtynes.

Jis pritaikė ir iki šiol nematytą finalų serijose gynybą prieš „Warriors“ lyderį Stepheną Curry ir tai suveikė.

„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as
„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as

Atėjo laikas raškyti vaisius.

G lyga, Didžiosios Britanijos lyga, JAV krepšinio lyga, Belgijos lyga, NCAA pirmasis divizionas, žemesnis divizionas, o dabar NBA. Kai kuriose pareigose jis beveik neuždirbdavo pinigų, gal tik apie porą šimtų dolerių per savaitę.

Dabar jis yra devintasis treneris per lygos istoriją, kuriam pavyko laimėti aukso žiedą per debiuto sezoną. Tokia istorija gali įkvėpti kitus.

„Tikiuosi, kad tai įkvėps kai kuriuos žmones, kurie nenuleidžia rankų ir dirba, – sakė N.Nurse'as. – Aš visada sakiau, kad visi mano darbai buvo svarbūs ir teisingi – ir su Birmingamu 1996 metais, ir su „Rio Grande Valley“, kad ir kokiais metais bebūtų. Tos rungtynės ir darbai man reiškė visą pasaulį.“

„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as
„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as

Dabar pasaulis pasikeitė.

Tam, kuris niekada nesivaikė dėmesio, teks ginti NBA čempionų titulą kitą sezoną.

„Nickas buvo neįtikėtinas, – sakė „Raptors“ gynėjas Fredas VanVleetas. – Jis buvo tarsi laivo kapitonas, atlaikęs audras, pritaikęs neįprastų pokyčių komandoje ir daug eksperimentavęs. Kai kurie dalykai suveikė, kai kurie – ne, bet jis stengėsi. Jis išbandė viską. Šis vaikinas turi būti labai įvertintas, kad per pirmuosius metus laimėjo NBA čempionatą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius