-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 11 /16:04

Karalius mirė: JAV rinktinė – po prancūzų kojomis

Kinijoje tęsiasi FIBA pasaulio krepšinio čempionatas. Trečiajame ketvirtfinalyje Donguane JAV rinktinė kovėsi su Lietuvos viltis patekti į atkrintamąsias sudaužiusia Prancūzijos komanda. Vincento Collet auklėtiniai pratęsė nuostabų pasirodymą ir sensacingai nukovė dviejų pastarųjų čempionatų stipriausią ekipą – 89:79 (18:18, 27:21, 18:27, 26:13).
Rudy Goberts
Rudy Gobertas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Amerikiečiai buvo viena iš keturių šio turnyro komandų, dar nepatyrusių pralaimėjimo. Kitos trys – į pusfinalį jau prasibrovusios Ispanija ir Argentina bei vėliau atkrintamosiose startuosianti Australija.

Pusfinalyje Prancūzijos varžove bus Argentina.

JAV rinktinė buvo laimėjusi du pastaruosius planetos čempionatus. Per visą turnyro istoriją nė vienai komandai nėra pavykę laimėti trijų pirmenybių iš eilės.

FIBA nuotr./Amerikiečiai – ant menčių
FIBA nuotr./Amerikiečiai – ant menčių

Nors gana ryškiais dvikovos favoritais buvo laikomi amerikiečiai, V.Collet puikiai atliko namų darbus ir pirmosiomis minutėms metė savo galingiesiems oponentams rimtą iššūkį.

Prancūzai, pasitaikius mažiausiai progai, bandė numušti rungtynių tempą ir tai puikiai pasiteisino. Net ir laikydami Nando De Colo ant atsarginių suolo, prancūzai laikėsi (12:12). Puikiai po abiem krepšiais darbavosi geriausias NBA besiginantis žaidėjas Rudy Gobert'as, o po pirmųjų dešimties minučių rezultatas buvo lygus – 18:18.

Intriga neišsikvėpė ir po pertraukėlės. Antrojo kėlinio pradžioje prancūzai netgi sugebėjo perimti iniciatyvą. Po Evano Fournier tritaškio ir R.Gobert'o taiklių baudų Europos komandos pranašumas padidėjo iki septynių taškų (36:29).

Prancūzų dueto mįslės amerikiečiai taip ir neišsprendė, o kėlinio pabaigoje V.Collet vyrai pradėjo flirtuoti su dviženkle persvara. Įpusėjus kėliniui, amerikiečiai turėjo šešių taškų deficitą – 39:45.

Visgi trečiajame kėlinyje prancūzų puolimas pradėjo stipriai strigti. Vos per kelias minutes JAV sugebėjo nukirpti visą deficitą ir 28-ąją minutę Marcusas Smartas po labai ilgos pertraukos grąžino persvarą amerikiečiams – 63:62.

Prieš paskutines 10 minučių Greggo Popovichiaus vyrai jau buvo priekyje 66:63.

Bet ketvirtajame kėlinyje prancūzams pavyko ne tik sugrįžti, bet ir dominuoti. Frankas Ntilikina pataikė iš toli, Evanas Fournier prasiveržė po krepšiu ir europiečiai truktelėjo į priekį. Maža to, du taškus įmetė ir iki keturių pranašumą padidino R.Gobert'as.

FIBA nuotr./Rudy Gobert'as
FIBA nuotr./Rudy Gobert'as

Prasidėjus paskutinei dvikovos minutei amerikiečiai atsiliko keturiais taškais ir turėjo kamuolį, tačiau R.Gobert'as varžovams išrašė du blokus iš eilės ir Prancūzija žengė tarp keturių stipriausių planetos komandų.

Mačo didvyriu tapo R.Gobert'as, pelnęs 21 tašką ir atkovojęs 16 kamuolių.

E.Fournier pridėjo 22 taškus, Nando De Colo – 18.

Amerikiečių neišgelbėjo net 29 Donovano Mitchello taškai. 11 įmetė M.Smartas, 10 – Kemba Walkeris.

Paskutiniame ketvirtfinalyje 16 val. kausis Australija ir Čekija. Šios poros laimėtojo pusfinalyje laukia ispanai.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: ar Arvydas Sabonis ir LKF pakankamai gina Lietuvos krepšinį?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius