Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 15

Istorinis lietuvių postas NBA: kas tas „GM“ ir kokie iššūkiai laukia Denveryje?

Lietuvis – NBA klubo generalinis vadybininkas. Artūras Karnišovas tapo Lietuvos vėliavnešiu NBA komandų biuruose. Šis postas – didžiulis A.Karnišovo darbų už Atlanto įvertinimas, tačiau drauge ir didžiulė atsakomybė sukant „Denver Nuggets“ komandos vairą. Kokie iššūkiai garsaus Lietuvos krepšininko laukia 890 milijonų JAV dolerių įvertintoje organizacijoje?
Artūras Karnišovas „Žalgirio“ arenoje
Artūras Karnišovas „Žalgirio“ arenoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Viršininkas valdo futbolo gigantą

A.Karnišovas įsitvirtino kaip ketvirtas pagal svarbą žmogus „Nuggets“ klube.

Iš esmės, hierarchija klube nepasikeitė, bet A.Karnišovas turės dar svaresnį vaidmenį strateginiuose Denverio komandos ėjimuose.

Aukščiausiai lietuvio – 69-erių klubo savininkas Stanas Kroenke. Iš statybų verslo turtus susikrovusiam amerikiečiui priklauso net penki profesionalūs Denverio sporto klubai: „Denver Nuggets“ (NBA), „Colorado Avalanche“ (NHL), „Colorado Rapids“ (MLS), „Colorado Mammoth“ (vartinio teniso lyga) ir „Los Angeles Rams“ (NFL).

Be visa to, S.Kroenke yra didžiausias akcijų turėtojas Londono „Arsenal“ futbolo klube.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Nuggets“ savininkas Stanas Kroenke turi daugiausia „Arsenal“ futbolo klubo akcijų
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Nuggets“ savininkas Stanas Kroenke turi daugiausia „Arsenal“ futbolo klubo akcijų

„Nuggets“ prezidento pareigas užima S.Kroenke sūnus Joshas (37 m.), tokias pat atsakomybes turintis ir „Avalanche“, viršininkaujantis „Rapids“ komandoje bei su tėčiu patenkantis į Londono „Arsenal“ futbolo klubo valdybą.

Tiesa, tai nėra tik dėl kraujo ryšio Denveryje vertinamas žmogus. Jis įtrauktas į perspektyviausių ir geriausių jaunesnių nei 40 m. JAV sporto klubų vadovų keturiasdešimtuką.

J.Kroenke vadovavimo metais „Nuggets“ išgyveno geriausią laikotarpį klubo istorijoje, kai 5 sezonus iš eilės 2007–2013 m. iškovodavo bent po 50 pergalių, o 2009-aisiais su Carmelo Anthony priešakyje pateko į Vakarų konferencijos finalą.

Tačiau kadangi šie du vyrai turi daug kitų atsakomybių, „Nuggets“ klubu daugiausia gyvena du žmonės – Artūras Karnišovas ir Timas Connelly.

Kaip ir A.Karnišovas, T.Connelly į Denverį atvyko 2013-aisiais ir tapo generaliniu vadybininku. Beje, prieš 4 metus „Nuggets“ ekipoje jis pakeitė Masai Ujirį – vieną sumaniausių NBA vadovų, kuris šiuo metu yra bosas Jonui Valančiūnui „Toronto Raptors“ klube.

„Scanpix“/AP nuotr./„Nuggets“ generalinis direktorius Timas Connelly
„Scanpix“/AP nuotr./„Nuggets“ generalinis direktorius Timas Connelly

Tačiau T.Connelly labai vertinamas Denveryje. 41-erių amerikietis anksčiau patirties sėmėsi dirbdamas „Washington Wizards“ ir „New Orleans Hornets“ klubuose.

T.Connelly nuo šiol užims krepšinio operacijų prezidento pareigas ir turės daugiau galios nei A.Karnišovas.

Kuo krepšinio operacijų prezidento pareigos skiriasi nuo generalinio vadybininko ir kurios viršesnės, paklausite?

Kalbant trumpai ir aiškiai, T.Connelly turi teisę atleisti A.Karnišovą. Dažniausiai tai – vidinis klubo strategijos apsisprendimas, bet T.Connelly bus tas žmogus, kuris formuos „Nuggets“ viziją, o A.Karnišovas imsis veiksmų, kaip ją įgyvendinti.

Tačiau Denveryje viskas gali kiek skirtis nuo tvarkos kitose NBA ekipose, nes „Nuggets“ dirba vieningai kaip kumštis.

Kas yra NBA klubo generalinis vadybininkas?

NBA generalinio vadybininko pareigos yra tokios atsakingos ir sunkios, kaip jos ir skamba.

Generalinis vadybininkas sėdasi ant daugybės kėdžių. Jis atsakingas už klubo verslo ir finansines operacijas, prisideda prie komandos įvaizdžio formavimo, naujokų biržos sprendimų, žaidėjų įsigijimo ir mainų operacijų, jų sutarčių.

Denveryje tvyro puiki atmosfera, nes čia vieni kitiems nuoširdžiai patinkame. Niekas nesistengia ko nors užgožti ar gauti vienas kito darbo.

Tačiau kadangi „Nuggets“ turės krepšinio operacijų prezidentą, gali būti, kad A.Karnišovas daugiau orientuosis į įvykius arčiau aikštės: mainus, laisvųjų agentų įsigijimą, naujokų biržos sprendimus, trenerių paskyrimą. T.Connelly tada darbuosis prie visko, kas yra aplinkui.

Ši darbo dalis, aišku, yra įdomiausia ir labiausiai aptarinėjama viešumoje. Kritikai pirmiausia žiūri į žaidėjus, po to – į trenerius, o jeigu niekas neveikia, visų akys krypsta į komandų vadovus.

Naujienos apie naujų žaidėjų įsigijimą, mainus, trenerių rokiruotes kartais sudrebina krepšinio padangę kaip perkūnas iš giedro dangaus. Tačiau šis darbas trunka ne dienas, kaip gali pasirodyti sekant informaciją internete.

Klubo generalinis vadybininkas komandos strategiją turi dėlioti mėnesius ar net metus. Bet būtent toks strateginis darbų dėliojimas yra labai būdingas bruožas A.Karnišovui, kuris yra vertinamas už savo kruopštumą ir veiksmų kryptingumą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Karnišovas „Žalgirio“ arenoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Karnišovas „Žalgirio“ arenoje

Tik dabar jo darbe gali atsirasti dar daugiau skambučių ir derybų telefonu, dar daugiau kalkuliacijų skaičiuojant klubo finansines galimybes, kad šios atitiktų NBA taisykles.

Kad suvaldytų visus šiuos procesus, A.Karnišovui reikės stiprios komandos.

Tokią jis jau turi, o joje yra dar vienas lietuvis – krepšinio analitiko pareigas iki šiol užėmęs Tomas Balčėtis.

„Denveryje tvyro puiki atmosfera, nes čia vieni kitiems nuoširdžiai patinkame.

Niekas nesistengia ko nors užgožti ar gauti vienas kito darbo. Čia nesijaučia konkurencija, nes esame vienoje komandoje ir siekiame bendro tikslo, – darbinę atmosferą Denveryje prieš pusmetį 24sek nupasakojo T.Balčėtis. – Mes dirbame kartu. Artūras ir Timas yra pagrindiniai, kurie derasi, bet mes visi kartu, penkiese, stengiamės surasti geriausių variantų. Mes nuolat galvojame įvairiausių būdų, kaip sustiprinti komandą.“

Bet visi NBA generaliniai vadybininkai sutaria. Kad ir kaip skambėtų jų pareigos, kad ir ką jos reikštų, esmė nesikeičia – daryti viską, kad komanda tobulėtų ir eitų į priekį.

Ateitis – Sabonio reinkarnacija

„Scanpix“/AP nuotr./Nikola Jokičius
„Scanpix“/AP nuotr./Nikola Jokičius

A.Karnišovas vadovaus vienai jauniausių komandų NBA. Jos veidas – tikra Arvydo Sabonio reinkarnacija.

Nikola Jokičius yra vyrukas, tik dėl kurio praėjusį sezoną „Nuggets“ pateko į eilinio sirgaliaus akiratį.

Denverio klubas ketvirtus metus iš eilės nepateko į NBA atkrintamąsias varžybas. Beje, kai tik A.Karnišovas atėjo į Denverį, „Nuggets“ dar nėsyk nežaidė svarbiausiose NBA kovose.

Tiesa, A.Karnišovui teko sunki užduotis – su klubo vadovais prikelti Denverį „post Carmelo Anthony eroje“.

Tą buvo bandyta daryti su Kennethu Fariedu, Andre Iguodala, Danilo Gallinari, bet praėjusį sezoną Denveryje atrastas grynuolis – jaunystėje neįvertinto N.Jokičiaus talentas.

2014-ųjų NBA naujokų biržoje tik 41-uoju šaukimu pasirinktas 208 cm ūgio „centras“ tapo tikra lygos sensacija. 2016–2017 metų sezoną antrametis rinko vid. 16,7 taško, 9,8 atkovoto kamuolio ir 4,9 rezultatyvaus perdavimo.

Jis tapo „Nuggets“ įžaidėju, nes kamuolį skirsto taip efektyviai ir gražiai, kaip kadaise per nugarą ar petį ant lėkštutės komandos draugams kamuoliuką patiekdavęs Arvydas Sabonis.

VIDEO: Fantastiški N.Jokičiaus perdavimai

Šešis trigubus dublius užfiksavęs N.Jokičius yra vienintelis NBA žaidėjas, kuris nuo vasario mėnesio turėjo bent 18 taškų, 11 atkovotų kamuolių ir 6 rezultatyvių perdavimų vidurkį.

Jis taip pat pataiko tritaškius (33 proc.), o ginasi beveik taip pat gerai, kaip puola.

Dabar N.Jokičius pretenduoja tapti labiausiai patobulėjusiu NBA žaidėju.

Su puikiai prie greito NBA krepšinio prisitaikiusiu aukštaūgiu dabar nori rungtyniauti būrys lygos krepšininkų.

„Ši vasara įkvepianti. Nemažai agentų mums skambino ir sakė: mano vyrukas norėtų žaisti kartu su Jokičiumi. Tai šį bei tą pasako apie mūsų ateitį. Kai NBA žaidėjai nori su kažkuo žaisti, tai tikrai įkvepia“, – džiūgavo „Nuggets“ krepšinio operacijų prezidentas Timas Connelly.

„Scanpix“ nuotr./Tomas Balčėtis
„Scanpix“ nuotr./Tomas Balčėtis

Įkvepia ir „Nuggets“ jaunimas. Komandos branduolys susidaro iš N.Jokičiaus, pernai NBA debiutavusio kanadiečio atakuojančio gynėjo Jamalo Murray (20 m.) ir iš Zairo kilusio įžaidėjo Emmanuelio Mudiay (21 m.).

Paspirties minėtiems vyrukams gali suteikti NBA naujokų birža – „Nuggets“ birželio 22-ąją rinksis žaidėją 13-uoju šaukimu.

„Stengiamės po truputį eiti į priekį. Mūsų komanda labai jauna. Turime porą veteranų, bet be jų, mes esame jauniausia NBA komanda. Todėl suprantame, kad negalime pagreitinti proceso. Jei pradėsime praleisti žingsnius, per daug nieko nepasieksime. Bet jei nuoširdžiai dirbsime ir jaunimas tobulės, turėtume suformuoti gerą komandą ilgesniam laikui“, – apie komandos viziją kalbėjo T.Balčėtis.

Nenustebkite, kad šioje kompanijoje nematote nė vieno amerikiečio. „Nuggets“ praėjusį sezoną pradėjo su 6 užsieniečiais – su daugiau startavo tik „Utah Jazz“ (7).

Tai irgi nėra atsitiktinumas. Puikiais skauto sugebėjimais pasižymintis A.Karnišovas daug prisidėjo prie to, kad „Nuggets“ iškastų nežinomų grynuolių užsienyje.

Vasarą A.Karnišovui reikės priimti svarbius sprendimus. Baigiasi sutartys su puolėjais Danilo Gallinari bei Mike'u Milleriu, o Denverio gyventojai jau nekantrauja, kada „Nuggets“ sugrįš į atkrintamąsias.

Praėjęs sezonas juos nuteikė optimistiškiau – „Nuggets“ pasiekė 40 pergalių, o tai yra geriausias rezultatas A.Karnišovo darbo metais Denveryje.

Tiesa, Denverio kantrybė po truputį senka, tad „Nuggets“ gali imtis rimtų pakeitimų.

Prognozuojama, kad šią vasarą „Nuggets“ papildys žaidėjas, kuris galėtų gerokai išjudinti organizaciją. Pirmiausia, „Nuggets“ tam turės finansinių išteklių.

Taip pat kalbama, kad mainuose gali dalyvauti puolėjai Kennethas Fariedas ar Wilsonas Chandleris, vilčių nepateisinęs 7-asis 2015-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas E.Mudiay.

Tai bus jau A.Karnišovo darbas, kaip surasti tą aukso grynuolį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius