Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 17

Įdomaus įvertinimo sulaukusio 18-mečio talento neblaško NBA svečių dėmesys

Vilnius turi masalą, dėl kurio į tūkstančių kilometrų kelionę pasileido jau ne pirmas NBA atstovas. Trečiadienio vakarą „Siemens“ arenoje viešėjo kol kas garsiausias. „Toronto Raptors“ prezidentas Masai'us Ujiri įdėmiai stebėjo 18-mečio Deivido Sirvydžio žaidimą.
Deividas Sirvydis
Europos Taurė: „Rytas“ - „Alba“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kai Deividas Sirvydis šovė tolimą metimą iš „Siemens“ arenos kampo, iš vietų pašoko tūkstančiai Vilniaus „Ryto“ gerbėjų. Tačiau tarp 110-111 sektorių sėdėjo trys prie kėdžių prilipę susikaupę vyrukai.

„Kai atlieku skauto funkcijas, nedaliju interviu. Atsiprašau“, – maloniai šyptelėjo M.Ujiri, sulaukęs kvietimo pabendrauti su žiniasklaida.

Įsitaisęs maždaug trečioje tribūnų eilėje, priešais ALBA atsarginių suolą, M.Ujiri aptarinėjo vilniečių rungtynes su kolegomis iš „Raptors“: generalinio Toronto klubo vadybininko asistentu Danu Tolzmanu bei tarptautiniu skautų direktoriumi Patricku Engelbrechtu.

Į Lietuvą tik dėl šio mačo užsukęs M.Ujiri pagal NBA taisykles ir negalėtų papasakoti nei apie D.Sirvydžio stiprybes, nei apie kito potencialaus NBA naujokų biržos žaidėjo perspektyvas. Tą draudžia griežtos NBA taisyklės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Masai Ujiri „Rytas“ – „Alba“ rugntynėse Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Masai Ujiri „Rytas“ – „Alba“ rugntynėse Vilniuje

Bet apie jas jau papasakojo kitas neseniai Vilniuje viešėjęs NBA atstovas, ESPN skautas Jonathanas Givony.

Po visą pasaulį paskui talentus keliaujantis amerikietis savo akimis įsitikino, kodėl NBA skautai šurmuliuoja apie talentingą lietuvį.

„Kelionė prasidėjo Lietuvoje, viename karščiausių krepšinio taškų pasaulyje. Supranti tai, vos tik nusileidęs Vilniuje. Kiekvienas sutiktas palydovas – taksi vairuotojas, viešbučio registratūros darbuotojas ar padavėjai – visi nori kalbėti apie krepšinį, – ESPN rašė krepšinyje gerai žinomas amerikietis. – Ši kelionės dalis buvo skirta daugiausiai 18-mečiui Deividui Sirvydžiui. Jis nustebino daugelį suplasnodamas kaip vienas produktyviausių Europos krepšinio jaunuolių.

Tačiau akivaizdu, kodėl Sirvydis kelią tokį šurmulį kaip potencialus pirmojo rato šaukimas.

Europos taurės „Top 16“ etapo klube „Rytas“ jis išsikovojo vietą starto penkete. Tas minutes užsitarnavo šaudydamas tritaškius 45 proc. tikslumu.

Sirvydis nenuvylė. Atrodo, jis kiek ūgtelėjo – 202 cm be sportbačių, ir per tas 14 minučių ant parketo jautėsi labai komfortabiliai.

Jis baigė mačą su 9 taškais po 5 metimų. Ko gero, Sirvydis galėjo žaisti ir daugiau, bet po rungtynių jis mums teigė, kad yra patenkintas savo vaidmeniu komandoje ir supranta, kad turi užsitarnauti kiekvieną minutę.

Sirvydis žaidžia komandoje, kuri naudoja plačią rotaciją. O jai keliami aukšti reikalavimai – klubas per keletą metų pakeitė keletą trenerių ir daugybę legionierių. Paprastai jo amžiaus žaidėjams tokie klubai daug progų nesuteikia.

Tačiau akivaizdu, kodėl Sirvydis kelią tokį šurmulį kaip potencialus pirmojo rato šaukimas. Jis turi gerus fizinius duomenis, labai aukštą krepšinio IQ, pakankamai nušlifuotus techninius įgūdžius.

Jo metimai vos paliesdavo tinklelį, kai krisdavo į lanko skylę apšilimo metu. Jis netgi mėtydavo Jameso Hardeno stiliaus metimus atšokus prie perimetro po driblingo.

Sirvydžio prašė dengti varžovų įžaidėją, ir, atrodo, jam tai nesudarė didelių pakeistos pozicijos sunkumų. Jis puikiai užsiėmė poziciją situacijose be kamuolio, akivaizdu, turi gerus instinktus.

Daugiausia klausimų kelia jo kūnas. Jis neįtikėtinai liesas ir turi smarkiai padirbėti augindamas masę.

NBA skautai svarsto, ar jo sudėjimas leistų jam gintis prieš ketvirtus numerius, kai Sirvydis pradės pasitikti savo fizinę brandą pirmaisiais trečiojo dešimtmečio metais.“

Apie M.Ujiri vizitą D.Sirvydis sužinojo tik po rungtynių su ALBA.

Tačiau J.Givony ir kitų NBA aplinkos žmonių pastabas jis žino kuo puikiausiai.

„Malonu, kad stebi. Tai yra mano šansai. Bandau stengtis ir įrodyti“, – 24sek po pralaimėjimo Berlyno klubui teigė D.Sirvydis.

NBA skautų dėmesys jaunuolio neblaško. Jie šį seka jau ne pirmus metus. Maža to, pats D.Sirvydis dažniausiai nežino, kad NBA žvalgai stebi jo rungtynes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Europos Taurė: „Rytas“ – „Alba“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Europos Taurė: „Rytas“ – „Alba“

D.Sirvydžio rankelė daug abejonių nekelia.

Staigus ir aštrus jo metimas kažkuo primena NBA tinklelius plėšančių snaiperių techniką. Bet kad galėtų žaisti NBA, Deividas privalo stiprinti kūną ir gerinti gynybą.

Tą žino ir jo aplinka.

„Visada stengiuosi padirbėti papildomai treniruoklių salėje su treneriu. Pasilieku po treniruotės. Mityba, papildai... Stengiuosi pridėti“, – apie savo kūną pasakojo D.Sirvydis.

Viskas ne taip paprasta. Kai kitam tokie elementarūs metodai padeda labai greitai užsiauginti raumenų masės, tai D.Sirvydžio genai to neleidžia.

Tik tai netrukdo jam plušėti papildomai, kad pagerintų kitas silpnesnes savybes – dešinę ranką ir gynybą.

Iki 2019-ųjų NBA naujokų biržos liko beveik lygiai pusmetis.

Pats D.Sirvydis dar galės ir pateikti, ir atsiimti paraišką joje dalyvauti. Bet, 24sek žiniomis, abejonių lieka vis mažiau.

Artimiausiais mėnesiais ruoškitės Vilniuje pamatyti daugiau įdomių žmonių iš NBA.

„Dar tų minčių (dėl naujokų biržos) nėra, tai negaliu kažko pasakyti. Svarbiausia dabar sezonas“, – prieš mėnesį 24sek sakė D.Sirvydis.

VIDEO: „Ginčas“: lietuvis NBA klubo savininkas – utopija ar realus tikslas?

Birželio 20-osios naktį NBA vartai atsivers dar 60 naujų krepšininkų. Prognozuojama, kad D.Sirvydis bus vienas jų. Tas pats J.Givony numato lietuviui maždaug 31-ąjį šaukimą.

Bet dabar tai ne svarbiausi skaičiai, kurie sukasi D.Sirvydžio galvoje.

Jaunuoliui su bendražygiais išleidus pergalę prieš ALBA 86:94, Deividui sunku kalbėti apie NBA projektus.

„Mums trūko koncentracijos ketvirtame kėlinyje ir pratęsime. Pametėme koncentraciją ir neįvykdėme smulkių detalių“, – susikrimtęs pralaimėjimą analizavo D.Sirvydis.

Kelionėje pakeliui į NBA D.Sirvydis neketina svaidyti Jameso Hardeno metimų ir nertis iš kailio, jį stebint NBA klubų prezidentų akims.

„Stengiuosi žaisti kaip žaidžiau, o dabar svarbiausia sezonas“, – nesiblaško 18-metis.

VIDEO: Pamatykite: dominuojantis „Ryto“ naujokas, E.Bendžiaus dėjimas ir puikias rungtynes sužaidęs R.Giedraitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius