Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 26

„Jaunas veteranas“: į tautiečio šešėlį pastumtas J.Valančiūnas tyliai žaidžia geriausią karjeros sezoną

Lietuva vasarį įnirtingai ginčijosi – vertas ar ne Domantas Sabonis buvo patekti į „All-Star“ rungtynes. „Indiana Pacers“ lietuvis žaidžia nuostabų sezoną ir pelnytai yra dėmesio centre. Bet tautiečio šešėlyje atsidūręs Jonas Valančiūnas taip pat žydi NBA pirmenybėse ir žaidžia statistiškai geriausią karjeros sezoną, pagal vieną rodiklį net gerindamas klubo rekordą. 15min išanalizavo, pagal kuriuos aspektus Jonas šį sezoną spindi labiausiai, ir apie lietuvio sezoną paklausė iš arti jo pasirodymą Memfyje sekančių amerikiečių.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Scanpix nuotr., D.Gvildžio fotomontažas

„Jaunas veteranas“ – taip Jono Valančiūno vaidmenį „grizliuose“ šį sezoną apibūdino Memfio žurnalistas Jackas Noonanas.

28-erių lietuvis krepšinio mastais yra pačiame jėgų žydėjime, tačiau Memfyje jo statusas yra kitoks, nei būtų daugelyje kitų NBA klubų.

Jaunieji „grizliai“ šį sezoną išsiskiria viena jauniausių sudėčių visoje NBA lygoje – žemesnį amžiaus vidurkį už „Grizzlies“ (24,1 metų) tarp visų NBA klubų turi tik „Minnesota Timberwolves“ (23,8 metų).

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas padėjo „Memphis“ Grizzlies“ pasiekti pergalę.
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas padėjo „Memphis“ Grizzlies“ pasiekti pergalę.

O J.Valančiūnas, kuriam tai devintas NBA sezonas, yra antras pagal amžių komandoje. Iš tų, kurie žaidžia reguliariai, lietuvis net yra vyriausias, nes 31-erių Gorgui Diengas nerungtyniavo jau beveik mėnesį ir greičiausiai artimiausiu metu bus atleistas.

Prisiėmęs „jauno veterano“ vaidmenį, JV tapo stabilumo garantu baudos aikštelėje.

Ne taip lengvai įsivažiavęs sausį, o vėliau tris savaites nerungtyniavęs dėl COVID-19 saugumo protokolų, pastarosiomis savaitėmis Jonas yra viena galingiausių jėgų tarp visų NBA centrų.

Jono Valančiūno statistika

  • 27,6 min., 15,9 taško (daugiausiai karjeroje), 12,4 atkovoto kamuolio (daugiausiai karjeroje), 1,7 rezultatyvaus perdavimo, 0,6 perimto kamuolio (daugiausiai karjeroje), 0,7 bloko, 58 proc. dvitaškių, 31,4 proc. tritaškių, 74,6 proc. baudų metimų.

Nuo vasario 6-osios, kai grįžo ant parketo Naujajame Orleane, JV sužaidė 25 mačus, kuriuose vidutiniškai renka po 16,6 taško ir atkovoja po 13,3 kamuolio.

„Stebėdamas Valančiūną ir matydamas, kaip jis traiško savo oponentus, jaučiuosi taip, lyg man pačiam po rungtynių reiktų prigulti ledo vonioje. Jis žaidžia taip fiziškai“, – praėjusią savaitę savo tinklalaidėje kalbėjo žymus ESPN žurnalistas Zachas Lowe.

J.Valančiūnas labiausiai išsiskiria kova dėl kamuolių.

Kovo mėnesį lietuvis dar nė sykio nepaliko aikštės nesugriebęs dviženklio kamuolių skaičiaus ir su įspūdingu 15,5 atkovoto kamuolio vidurkiu pirmauja visoje lygoje.

J.Valančiūnui priklauso ir ilgiausia dvigubų dublių serija (12), o pagal atkovotų kamuolių sezono vidurkį lietuvį iš visų NBA krepšininkų lenkia tik du – Clintas Capela (14,2) ir Rudy Gobert'as (13,4).

Įdomu tai, kad vidutiniškai po 12,4 sviedinio per rungtynes susišluojantis „grizlis“ taikosi į visų laikų Memfio komandos rekordą.

Nuo 1995 metų, kai „grizliai“ pradėjo savo egzistavimą (pirmuosius šešerius metus „Grizzlies“ atstovavo Vankuverio miestui Kanadoje), per vieną sezoną daugiausiai kamuolių vidutiniškai atkovojo buvęs komandos simbolis Zachas Randolphas. Jis 2010-2011 m. kampanijoje sugriebdavo po 12,2 per susitikimą, tad J.Valančiūnas, jei išlaikys dabartinį tempą, pasieks rezultatą, kurio nesugebėjo užfiksuoti nei Z.Randolphas, nei daugelį metų „Grizzlies“ aprangą vilkėjęs broliai Pau ir Marcas Gasoliai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis

Beje, vieną rekordą JV jau pagerino praėjusią savaitę. Rungtynėse prieš „Golden State Warriors“ atkovojęs 3748-ąjį karjeros kamuolį gynyboje uteniškis aplenkė du dešimtmečius NBA lietuvių rekordą laikiusį Žydrūną Ilgauską. Dabar J.Valančiūnas per karjerą gynyboje yra sugriebęs 3784, o Ž.Ilgauskas per 13 sezonų po savuoju krepšiu susirinko 3747 kamuolius.

Daugiausiai kamuolių gynyboje atkovoję NBA lietuviai

  • Jonas Valančiūnas – 3784;
  • Žydrūnas Ilgauskas – 3747;
  • Arvydas Sabonis – 2702;
  • Domantas Sabonis – 2110.

Įdomu, kad JV yra ir vienas geriausiai atkovotų kamuolių galimybes išnaudojančių aukštaūgių lygoje. Lietuvis pasinaudoja 63 proc. šansų sugriebti kamuolius ir lenkia tokius pripažintus aukštaūgius kaip Joelis Embiidas (60,1 proc.), Karlas-Anthony Townsas (59 proc.), R.Gobert'as (57,9 proc.) ir D.Sabonis (56,2 proc.).

Be to, kad pats renka vieną atšokusį kamuolį po kito, Jonas dar ir padeda tą daryti komandos draugams.

Lietuvis patenka tarp penkių daugiausiai kartų per susitikimą (4,1) varžovus atitveriančių aukštaūgių, o tokiose situacijose jo komandos draugai atkovoja po 3,2 kamuolio – tai ketvirtas rezultatas lygoje.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Galinga kova po krepšiais J.Valančiūnui atveria ir daugiau kelių rinkti taškus.

Uteniškis per vieną susitikimą antraisiais šansais pelno po 3,9 taško ir šiuo rodikliu lygoje nusileidžia tik dviem žaidėjams – Enesui Kanteriui (4,4) ir C.Capelai (4,3).

Likusius taškus JV taip pat renka iš artimos distancijos. Lietuvis yra tarp penkių dažniausiai kamuolį baudos aikštelėje priimančių žaidėjų lygoje, o tokiose situacijose už Joną tarp visų NBA žaidėjų dažniau atakuoja tik C.Capela ir Deandre Aytonas. Palyginimui, D.Sabonis pagal šį rodiklį yra vienuoliktas.

Išplėstinė statistika rodo, kad J.Valančiūnas dirba ne tik kovodamas dėl kamuolių ir pelnydamas taškus, bet ir padėdamas komandos draugams bei gindamasis.

213 cm ūgio „grizlis“ yra dvyliktas pagal vadinamuosius „užtvarų rezultatyvių perdavimus“, kai J.Valančiūnui pastačius užtvarą, ja pasinaudojęs komandos draugas pelno taškus. Tokių situacijų per rungtynes vidutiniškai būna 4,3. Šioje kategorijoje pirmauja D.Sabonis (6,6).

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Ja Morantas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Ja Morantas

Abu lietuviai dalinasi 11-12 vietas ir pagal pastangas gynyboje rodantį rodiklį – „uždengtus“ varžovų metimus (vid. 8 per rungtynes). Tiesa, nepaisant JV pastangų, varžovai per lietuvį meta pakankamai aukštu tikslumu – 53,6 proc.

Visa tai – J.Valančiūnui daugiausiai palankūs rodikliai, bet krepšinis nėra vien tik pliki skaičiai.

15min trims Memfio žurnalistams uždavė penkis klausimus apie J.Valančiūną ir „Grizzlies“, o arti (tiesa, ne taip arti, kaip ne pandeminiu laikotarpiu) komandos esantys žiniasklaidos atstovai į juos atsakė, išskirdami labiausiai jiems patinkančius Jono žaidimo aspektus, „grizlių“ šio sezono tikslus ir miglotą lietuvio ateitį po 2021-2022 m. sezono, kai baigsis dabartinio J.Valančiūno kontraktas.

1. Kaip apibūdintumėte dabartinę J.Valančiūno rolę komandoje? Jis – vyriausias Memfio žaidėjas, ar galima jį būtų vadinti lyderiu komandos rūbinėje?

Jackas Noonanas, „SB Nation“ ir „Grizzly Bear Blues“ žurnalistas: Jono vaidmuo „grizliuose“ galėtų būti apibūdinamas kaip „jauno veterano“. Jis yra vyresnis vyrukas labai jaunoje komandoje. Jis supranta, kaip veikia NBA ir gali parodyti lyderystę jauniems žaidėjams. Taip pat savo žaidimu jis suteikia fiziškumo, o tai labai siejasi su Memfio kultūra ir komanda. JV pelno sunkius taškus, o komanda džiaugiasi jo begalinėmis pastangomis.

Joe Mullinaxas, „Grizzly Bear Blues“ redaktorius: Jonas yra svarbi komandos detalė dviem aspektais. Pirmiausia, ir svarbiausia, jis išsprendžia daug bėdų kalbant apie atkovotus kamuolius. Tai – neabejotina komandos bėda tada, kai Valančiūnas sėdi ant suolo, tačiau jis yra elitinis šiuo aspektu ir paslėpia didelę komandos problemą. Antra, kai puolimas stringa ir sulėtėja, Jonas suteikia atveria galimybes, kai kamuolys įmetamas jam po krepšiu ir jis pelno taškus baudos aikštelėje. Taip pat verta paminėti jo gebėjimą statyti užtvaras, ypač Ja Morantui.

Chrisas Herringtonas, „The Daily Memphian“ žurnalistas ir redaktorius: Per COVID-19 pandemiją nebegalime būti arti žaidėjų rūbinėje ar per treniruotes, tad sunku pasakyti apie nuotaikas komandos viduje. Praėjusį sezoną Jonas atrodė mėgstamas ir gerbiamas jaunesnių komandos žaidėjų, ypač jo partnerio baudos aikštelėje Jareno Jacksono. Tačiau nepasakyčiau, kad jis yra komandos lyderis. Atrodo, kad įžaidėjai (Morantas ir Tyusas Jonesas) labiau prisiima šį vaidmenį.

„Scanpix“ nuotr./Ja Morantas
„Scanpix“ nuotr./Ja Morantas

2. Jonas žaidžia statistiškai geriausią karjeros sezoną. Jūsų nuomone, ar tai geriausia jo versija?

J.Noonanas: Esu įsitikinęs, kad dabar jis žaidžia geriausiai per visą savo karjerą. Valančiūnas žaisdavo greito tempo komandose, bet nė viena iš jų jam netiko taip, kaip dabartinis Memfis. Jis gali žaisti senosios mokyklos agresyviu stiliumi, tačiau tai veikia suderinus su greitai bėgančiu „Grizzlies“ jaunimu. Jonas yra tobulas kontrastas, kai reikia sulėtinti žaidimą ir rinkti taškus iš po krepšio. Be to, tokioje komandoje jis turi daug vietos išnaudoti savo dydį, nes kiti žaidėjai išplečia aikštelę būdami už tritaškio linijos.

J.Mullinaxas: Kalbant apie mano anksčiau minėtas jo stiprybes, taip, tai tikrai geriausia jo versija. Tačiau jis nežaidžia pakankamai gerai gynybinėse pikenrolo situacijose. Vis dėlto tai nėra tik Jono problema – tai daugybės problemų kombinacija. Kalbant apie taškų rinkimą ir ypač atkovotus kamuolius, manau, kad tai jo aukščiausias karjeros taškas.

Ch.Herringtonas: Manau, kad jis žaidė žemiau savo galimybių ribos sezono pradžioje, bet jam įsibėgėjus ėmė rungtyniauti labai gerai. Tikrai manau, kad jis yra stabiliausias komandos žaidėjas. Tu žinai, kad kiekvieną vakarą jis nuostabiai kovos dėl kamuolių ir rinks taškus iš baudos aikštelės.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

3. Kuris J.Valančiūno žaidimo aspektas jus džiugina labiausiai – atkovoti kamuoliai, taškai iš baudos aikštelės, užtvaros, o galbūt dar kažkas kitas?

J.Noonanas: Sakyčiau, kad geriausia Jono žaidimo dalis yra jo žaidimas nugara į krepšį. Atkovoti kamuoliai ir kiti aspektai šį sezoną buvo puikūs, bet jo įgūdžiai žaidžiant aplink krepšį mane vis dar stebina. Jis toks didelis, bet žaidžia taip grakščiai. Prieš „Boston Celtics“ praėjusį pirmadienį po krepšiu jis darė ką tik panorėjęs (J.Valančiūnas pelnė 16 taškų ir atkovojo 19 kamuolių – aut. past.). Jis ištobulino tuos įgūdžius per daugybę metu, o dabar tai atsiperka.

J.Mullinaxas: Man patinka viskas, išskyrus jo gynybą. Po lanku jis ginasi tikrai gerai, bet jei tik yra priverstas pajudėti į šoną ar išlįsti iš baudos aikštelės, jis iš karto tampa problema. Ja Morantas taip pat turi problemų gynyboje, o tai, kad jis yra pagrindinis Jono partneris pikenrolo situacijose, tikrai nepadeda. Tad tiek, kiek Jono atkovoti kamuoliai yra didžiulė stiprybė, tiek pat jo negebėjimas apsiginti nuo vidutinio nuotolio metimų ir padėti pikenroluose yra aiškios silpnosios vietos.

Ch.Herringtonas: Jo atkovoti kamuoliai išsiskiria labiausiai. Jo užtvaros taip pat yra svarbios suteikiant laisvės Ja Morantui patekti į baudos aikštelę ir atverti erdves „Grizzlies“ poziciniame puolime.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Ja Morantas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Ja Morantas

4. Kokie yra šio sezono „Grizzlies“ tikslai? Ar galima teigti, kad nepatekimas į atkrintamąsias būtų laikomas nesėkme?

J.Noonanas: Sakyčiau, kad „Grizzlies“ šio sezono tikslas yra patekti į atkrintamąsias ar bent jau į papildomą turnyrą dėl vietos atkrintamosiose (jame dalyvaus 7-10 vietas užėmusios komandos – aut. past.). Komanda turi daug jaunimo ir yra pasiruošusi ateičiai, tad bet kokia atkrintamųjų varžybų patirtis jai būtų labai svarbi. „Grizzlies“ vis dar turi problemų prieš stipriausias Vakarų konferencijos komandas, bet minutės, kurias jie gautų atkrintamosiose, būtų labai svarbios komandos tobulėjimui ateityje.

J.Mullinaxas: Sirgaliai sako, kad jei ne atkrintamosios – sezonas bus nesėkmingas. Prieš sezoną prognozavau, kad „Grizzlies“ užims 10-ąją vietą, kurioje jie dabar ir yra. Tad jeigu pavyks patekti į atkrintamąsias, laikysiu tai sėkmingu sezonu, ypač įvertinant faktą, kad Jarenas Jacksonas dėl traumos šį sezoną dar nesužaidė nė minutės. Manau, kad „Grizzlies“ sirgalių atkrintamųjų viltys gerokai išsipūs kitą sezoną.

Ch.Herringtonas: Jie nori laimėti, bet neaukoja dėl to ilgalaikių savo planų. Treneris leidžia žaisti jaunesniems žaidėjams (pavyzdžiui, Xavierui Tillmanui vietoje G.Diengo), žaidžia didele rotacija. Taip pat neskubinami grįžti traumuoti žaidėjai. Manau, kad patekimas į papildomą turnyrą dėl atkrintamųjų būtų laikomas sėkmingu sezonu.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

5. J.Valančiūno kontraktas baigsis po 2021-2022 m. sezono. Ar įsivaizduojate, kad Jonas galėtų pratęsti sutartį su „grizliais“ ir likti Memfyje ir po kito sezono?

J.Noonanas: Manau, kad pasibaigus dabartiniam kontraktui, Jonas greičiausiai kelsis į kitą komandą. „Grizzlies“ komandos pamatas yra jaunimas, tad JV čia gali nebelikti vietos. Jareno Jacksono ir Brandono Clarke'o duetas po krepšiu gali būti grėsmingas, o Joną gali labiau vertinti kitose vietose. Manau, kad po tokių produktyvių sezonų, jis turėtų stengtis gauti dar vieną didelį kontraktą.

J.Mullinaxas: Jei būtumėte klausę prieš sezono pradžią, būčiau atsakęs, kad Jonas tikrai neliks Memfyje pasibaigus dabartiniam kontraktui. Atrodė, kad ateitis jo pozicijoje priklauso Jarenui Jacksonui, o Jonas yra tik tiltas link jos. Bet Jarenas šį sezoną visai nežaidė, o kalbant apie atkovotus kamuolius ir lanko saugojimą Valančiūnas žaidžia geriausią krepšinį karjeroje. Norėčiau, kad Jonas kiltų nuo suolo kaip šeštas žaidėjas, nes tokiu atveju jo gynybinės problemos būtų lengviau paslepiamos, o rinkti taškus ir kovoti dėl kamuolių jis ir toliau galėtų taip pat puikiai. Jeigu taip ir nutiktų ir Jonas taptų šeštuoju žaidėjų, tikrai palaikyčiau jo kontrakto pratęsimą. Manau, kad dabar tikimybė, jog jis liks čia ilgiau, yra didesnė, negu buvo lapkritį.

Ch.Herringtonas: Tai svarbus klausimas ir atsakymas, kodėl nenustebčiau pamatęs Valančiūno pavardę mainų ganduose ateinančią vasarą arba kito sezono metu. Tačiau jis dar pakankamai jaunas ir puikiai pritapo komandoje, tad matau ir variantą, kad jie galėtų pratęsti sutartį. Daug priklausys nuo to, kiek ilgai centru galės žaisti Jarenas Jacksonas. Tačiau jo trauma, dėl kurios jis negali žaisti viso šio sezono metu, šią situaciją labai apsunkina.

Jono Valančiūno kontraktas, sudarytas 2019 m. vasarą

  • 2019-2020 m. sezonas: 16 mln. JAV dolerių;
  • 2020-2021 m. sezonas: 15 mln. JAV dolerių;
  • 2021-2022 m. sezonas: 14 mln. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius