Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 19

JAV rasinė įtampa: ar matysime per himną klūpančius NBA žaidėjus?

Vis daugiau populiariausios JAV sporto šakos, amerikietiškojo futbolo, sportininkų prieš rungtynes grojant šalies himnui protestuodami pritupia ant vieno kelio arba iškelia kumštį į viršų. Taip sportininkai protestuoja prieš jų nuomone rasinę nelygybę. Ar išvysime tai NBA arenose?
Ericas Reidas ir Colinas Kaepernickas neatsistojo per himną
Ericas Reidas ir Colinas Kaepernickas neatsistojo per himną / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tai nėra būdas, kaip aš tai daryčiau. Aš didžiuojuosi savo šalimi ir girdėti himną man yra garbė. Nemanau, kad aš nesistosiu per himną ar kitaip protestuosiu. Manau, kad pasiekti pokyčius mes galime tik kalbėdamiesi ir diskutuodami. Colinas (Kaepernickas) elgėsi kitaip, savaip – tai tikrai paskatino diskusijas. Turime gerbti jo pasirinkimą, tačiau kiekvienas gali elgtis skirtingai“, – kalbėjo NBA reguliaraus sezono MVP Stephenas Curry.

„San Francisco 49ers“ klubo futbolininkas Colinas Kaepernickas buvo pirmasis NFL žaidėjas, šį sezoną neatsistojęs giedant himnui. Jis jau ikisezoninėse rungtynėse priklaupė ant vieno kelio, taip protestuodamas prieš rasinę nelygybę. Sportininkas norėjo atkreipti dėmesį į dažnai JAV pasireiškiantį policijos brutalumą prieš juodaodžius asmenis.

„Nežadu atsistoti ir išreikšti pagarbą vėliavai šalies, kurioje juodaodžiai ir kiti spalvotieji yra engiami. Man tai yra svarbiau nei futbolas“, – rugpjūčio pabaigoje NFL svetainei sakė C.Kaepernickas.

Tuomet jo elgesys JAV sulaukė daug paniekos ir pasmerkimo. Žinoma, buvo nemažai palaikančių balsų ir žinučių, tačiau „Twitter“ buvo ir daugybė kritikos ir smerkimo. Kai kurie internautai siūlė sportininkui susirasti geresnę šalį gyventi. Besipiktinantys teigė, kad toks elgesys paniekina JAV karo veteranus ir kariuomenę.

„Jeigu paseksi ir išgirsi, ką kalba Colinas, suprasi, kad savo poelgiu jis nepaniekina nei veteranų, nei kariuomenės. Jo poelgis tik paspartina kalbas apie socialinį teisingumą ir kitas problemas. Taip, tai nėra mano būdas kovoti, tačiau aš jį palaikau“, – kalbėjo S.Curry.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV himnas skamba prieš kiekvienas NBA rungtynes
„Scanpix“/AP nuotr./JAV himnas skamba prieš kiekvienas NBA rungtynes

Vis dėlto pastaruoju metu ši C.Kaepernicko protesto forma išplito, o dabar NFL jau kone nebėra rungtynių, kai grojant himnui kas nors neklūpėtų arba nebūtų iškėlęs kumščio į viršų.

S.Curry: Jo poelgis tik paspartina kalbas apie socialinį teisingumą ir kitas problemas. Taip, tai nėra mano būdas kovoti, tačiau aš jį palaikau

Beveik du trečdaliai visų NFL žaidėjų yra juodaodžiai. Prie C.Kaepernicko gana greitai prisijungė jo komandos draugas Ericas Reidas, o pastarosiose „49ers“ rungtynėse be jų dviejų iškeltais kumščiais protestavo dar keturi žaidėjai. Savaitgalį kumštį iškėlė ir „Los Angeles Rams“ gynėjas Robertas Quinnas, klūpėjo trys „Miami Dolphins“ žaidėjai, dar du „Tennessee Titans“ futbolininkai laikė iškeltus kumščius.

Rugsėjo pabaigoje į treniruočių stovyklas susirinks ir NBA krepšininkai, kurie sezoną pradės spalio pabaigoje. NBA taip pat yra daugybė juodaodžių – ar matysime protestus ir per NBA rungtynes?

Vienas toks protestas jau buvo 1996 metais, kai „Denver Nuggets“ narys Mahmoudas Abdul-Raufas atsisakė atsistoti skambant himnui. JAV gimęs, tačiau musulmoniškas pažiūras išpažinęs krepšininkas teigė, kad JAV vėliava yra tironijos simbolis.

„Oklahoma City Thunder“ klubo naujokas Victoras Oladipo teigė, kad ateinančiame sezone tikrai atsiras protestuosiančiųjų: „Žinoma, be jokios abejonės.“

Buvęs „Miami Heat“ žaidėjas Dwyane'as Wade'as persikėlė į „Chicago Bulls“ ir visą vasarą dalyvavo daugybėje socialinių renginių abiejuose miestuose. NBA žvaigždė kartu su Carmelo Anthony, LeBronu Jamesu ir Chrisu Paulu liepą dalyvavo konferencijoje, kurioje kalbėta apie policijos smurtą ir bendrą ginklų padėtį JAV.

D.Wade'as ne kartą yra pasisakęs prieš ginklus ir smurtą, o vos prieš kelias savaites nuo atsitiktinės nusikaltėlių kulkos Čikagoje žuvo jo pusseserė. „Black Lives Matter“ judėjimą palaikantis krepšininkas išreiškė palaikymą už juodaodžių teises kovojantiems NFL sportininkams, tačiau nesakė planuojantis protestuoti panašiai.

„Jei yra kažkas, kuo tu tiki – išstok ir parodyk tai. Mes dažnai rodomi kaip labai svarbūs, nes esame garsūs, tačiau mes tuo pačiu esame ir paprasti kasdieniai žmonės. Viskas gerai, kai naudojiesi savo galimybe kažką pasakyti. Liepą kreipėmės į sportininkus, ragindami juos išnaudoti savo žinomumą. Padėti savo bendruomenėms, nesvarbu, kokios rasės jie yra ir kokie jų įsitikinimai. Smagu, kad sportininkai atsiliepė“, – kalbėjo D.Wade'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius