Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 01

Jeremy Linas prabilo apie patiriamas patyčias dėl rasės: varžovai vadina „koronavirusu“

Ilgametis NBA krepšininkas Jeremy Linas socialiniuose tinkluose prabilo apie patyčias, kurias patiria jis ir kiti azijiečiai ar Azijos amerikiečiai Jungtinėse Valstijose.
Jeremy Linas
Jeremy Linas / „Scanpix“ nuotr.

Daug metų NBA rungtyniavęs krepšininkas šiuo metu žaidžia G lygos komandoje „Santa Cruz Warriors“.

Jis feisbuke prabilo apie rasizmą, patiriamą dėl savo rasės.

„Kai kas keičiasi ateinant naujai Azijos amerikiečių kartai, – rašė J.Linas. – Mes pavargome, kai mums sako, kad nepatiriame rasizmo. Pavargome, kai mums sako, kad nuleistume galvas ir nedarytume problemų. Pavargome, kai Azijos amerikiečių vaikai augdami sulaukia klausimų, iš kur jie iš tikrųjų yra. Be to, šaipomasi iš mūsų akių, mes vaizduojami kaip egzotiški ar nepatrauklūs.

Pavargome nuo stereotipų, kuriuos kuria Holivudas, veikdamas mūsų psichiką ir apribodamas, kuo galime tapti. Pavargome būti nematomi, būti sumaišomi su kolegomis ar nuraminami, jog mūsų sunkumai nėra tikri. Noriu, kad mano dukterėčia, sūnėnas ir būsimi vaikai gyventų geriau. Noriu, kad Azijos amerikiečiai sportininkai nebebūtų tik „apgaulingai atletiški“.

Jei esi Azijos amerikietis, nereiškia, kad neišgyveni skurdo ir rasizmo. Jei esi devynerius metus NBA žaidęs krepšininkas, tai neapsaugo manęs nuo to, jog kiti aikštėje mane vadina „koronavirusu“, – rašė 32-ejų J.Linas.

Tiesa, paprašytas įvardyti, kas jį taip rasistiškai užgauliojo, J.Linas pareiškė, jog neketina to atskleisti, nes nemato, kuo tai padėtų išspręsti problemą.

„Ar to žmogaus įvardijimas kam nors padėtų? Tai nepadarytų mano bendruomenės saugesne ir neišspręstų jokių ilgalaikių rasizmo problemų“, – sakė J.Linas.

„Jeigu tikrai norite padėti, padėkite tam Azijos amerikiečių vaikui, su kuriuo niekas nesikalba, kol kiti jį užgaulioja. Padėkite Azijos amerikiečių grupėms, kurios kenčia skurde, bet niekas jų nepastebi“, – pridūrė buvęs NBA krepšininkas.

Kaip praneša CNN, G lygos vadovybė jau ėmėsi tirti rasizmo incidentą.

J.Linas NBA lygoje žaidė 2010–2019 m. Labiausiai jis sužibėjo 2012 m., kai atstovaudamas „New York Knicks“ kelias savaites rungtyniavo lyg tikra superžvaigždė ir sukėlė beprotybę, pavadintą „Linsanity“.

Vėliau jis sėkmingai rungtyniavo „Houston Rockets“, „Los Angeles Lakers“, „Charlotte Hornets“, „Brooklyn Nets“ ir „Atlanta Hawks“ klubuose, bet po kelių sudėtingų traumų jo karjera ėmė blėsti.

2018–2019 m. sezone J.Linas su „Toronto Raptors“ tapo NBA čempionu, bet pats prie to prisidėjo kukliai – atkrintamosiose jis rinko tik po 1,1 taško per susitikimą.

2019–2020 m. sezone jis žaidė Kinijoje, o prieš šį sezoną grįžo į Jungtines Valstijas ir patraukė į G lygos burbulą.

„Scanpix“ nuotr./Jeremy Linas
„Scanpix“ nuotr./Jeremy Linas

Šį sezoną jo vidurkiai G lygoje siekia 19,6 taško ir 7,2 rezultatyvaus perdavimo.

Prieš iš Azijos kilusius asmenis nukreipta rasizmo banga itin suaktyvėjo per pastaruosius metus, pasaulį apėmus COVID-19 pandemijai.

Pirminė versija skelbė, jog virusas kilo nuo šikšnosparnių Uhano turguje Kinijoje, o tai sukėlė patyčias ir diskriminaciją azijiečių atžvilgiu Jungtinėse Valstijose.

Iki praėjusio rugpjūčio „Stop AAPI Hate“ agentūra gavo net 2,5 tūkst. pranešimų apie rasizmą ir diskriminaciją iš Azijos kilusių žmonių atžvilgiu. Didžioji dalis jų – net 46 proc. – buvo užfiksuoti Kalifornijoje, kur gyvena daugiausiai Azijos amerikiečių.

Nukentėjo ir azijiečių kontroliuojami verslai. Visose Jungtinėse Valstijose iš Azijos kilusių asmenų verslai patyrė 4 proc. didesnius nuostolius nei kitų rasių žmonių vadovaujamos įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius