Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 28

Jonas Valančiūnas pasmerktas geriausiam karjeros sezonui NBA

Jonas Valančiūnas artėjančią naktį pradės naująjį NBA sezoną. Ir jis bus kitoks. 23 metų 213 cm ūgio vidurio puolėjui sudarytos visos sąlygos sužibėti ryškiausiai per pastaruosius ketverius metus. Statistika rodo, kad J.Valančiūnas gali tapti NBA žvaigždės kalibro krepšininku. Dabar – viskas lietuvio rankose.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Raptors“ treneris Dwane'as Casey negalės pažiūrėti vadovams į akis, jei tęs savo tradiciją ir sodins J.Valančiūną ant suolo ketvirtajame kėlinyje.

23 rungtynės, kuriose JV net nepasirodė aikštėje per paskutiniąsias 12 rungtynių minučių. Devintas rezultatas visoje komandoje pagal ketvirtajame kėlinyje praleistas minutes. Šie skaičiai bado akis.

Tačiau 64 milijonų JAV dolerių sutartis įpareigoja ne tik J.Valančiūną. D.Casey privalo dar labiau įtraukti daugiausiai uždirbantį krepšininką į „Raptors“ žaidimo schemas.

Visų žvaigždžių rungtynių žaidėjas

Kita vertus, Jonas tikrai nėra tas krepšininkas, kuris į aikštę bus leidžiamas avansu. Jo žaidimas puolime yra vienas produktyviausių NBA. Jo taškų vidurkis per vieną ataką gaunant kamuolį po krepšiu yra didžiausias visoje lygoje (0,701 tšk.).

Žaisdamas po 36 minutes JV rinktų 16,5 taško ir atkovotų 11,9 kamuolio. O tai – „Visų žvaigždžių“ rungtynių žaidėjo statistika.

Praėjusį sezoną dvitaškius jis metė 57,2 proc. tikslumu. Geresnį nei 57 proc. pataikymą turi tik 11 NBA krepšininkų.

Be to, stabdyti J.Valančiūną pražangomis neapsimoka. „Centras“ realizuoja 78,6 proc. baudų metimų.

Jonas išties yra galinga jėga po krepšiu. Jei pagaliau užtikrintai mes ir iš vidutinio nuotolio, ką jis jau buvo įrodęs, kad gali, puolime lietuvis bus žvėriškas.

NBA turi statistikos filtrą, pagal kurį sulyginami visi žaidėjai nepriklausomai nuo aikštėje praleidžiamo laiko skaičiaus. Išvedamas visų jų statistikos vidurkis skaičiuojant 36 minutes.

Žaisdamas po 36 minutes per rungtynes J.Valančiūnas rinktų 16,5 taško, atkovotų 11,9 kamuolio ir blokuotų 1,6 metimo. O tai – Visų žvaigždžių rungtynių žaidėjo statistika.

J.Valančiūno statistika draugiškose rungtynėse
7 rungtynės | 20,1 min. | 10,1 tšk. | 56 proc. dvit. | 6,4 atk. kam.

Priklausomas nuo komandos

Jonas Valančiūnas, Kyle'as Lowry ir DeMaras DeRozanas
Jonas Valančiūnas, Kyle'as Lowry ir DeMaras DeRozanas

Kita vertus, jis labai priklausomas nuo komandos veiksmų.

J.Valančiūnas nėra toks universalus, kad puolime neštų didelę naudą negaudamas kamuolio. Todėl D.Casey turės keisti puolimo strategiją ir nebeversti viso žaidimo per gynėjų grandį, kaip tai įžūliai darė 2014-2015 m. sezoną.

Daug vilčių teikia lyg atjaunėjęs „Raptors“ įžaidėjas Kyle'as Lowry. Vasarą nereikalingų kilogramų atsikratęs 29 metų 193 cm ūgio krepšininkas spindėjo draugiškų rungtynių cikle (22 tšk. per 26,1 min.).

J.Valančiūnui be galo reikalingas porininkas įžaidėjo pozicijoje. Ypač dosnus atakų organizatorius.

Jei D.Casey užprogramuos K.Lowry ne tik rinkti taškus, bet ir dažniau pasižvalgyti komandos draugo po krepšiu, iš to laimės visa „Raptors“ komanda, ne tik J.Valančiūnas.

J.Valančiūno karjera NBA
2012-2013 m. 24 min. | 8,9 tšk. | 55,7 proc. dvit. | 6 kam. | 1,3 blk.
2013-2014 m. 28,2 min. | 11,3 tšk. | 53,1 proc. dvit. | 8,8 kam. | 0,9 blk.
2014-2015 m. 26,2 min. | 12 tšk. | 57,2 proc. dvit. | 8,7 kam. | 1,2 blk.

Pokyčiai gynyboje 

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Timofejus Mozgovas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Timofejus Mozgovas

Didžiausias J.Valančiūno Achilo kulnas – gynyba. Bet jei D.Casey pavyks sustyguoti žaidimą gynyboje taip, kaip jis kalba, į lietuvio daržą skries vis mažiau kritikos akmenų.

„Raptors“ savo gynybos schemas braižo taip, kad J.Valančiūnui nereikėtų vaikytis priešininkų „du prieš du“.

Gindamasis veidu į varžovą J.Valančiūnas yra efektyvus gynybos ramstis. Visiška priešingybė jo gynybai „du prieš du“, kai lietuvis dėl lėtų kojų tiesiog nespėja paskui varžovus.

Gynyboje vienas prieš vieną jis priešininkui leidžia atakuoti tik 46,5 proc. tikslumu.

Tačiau naivu tikėtis, kad „Raptors“ priešininkai nebandys „ištraukti“ Jono iš po krepšio. Priešininkai bandys šokdinti lėtapėdį aukštaūgį ir naudotis jo silpnybėmis.

J.Valančiūnas negali į tai nereaguoti. Jo turimi įgūdžiai yra pernelyg neuniversalūs. Sunku, bet iš paskutiniųjų krepšininkas turi taikytis prie NBA tendencijų.

„Prisitaikyti arba mirti“

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Tokia antrašte J.Valančiūno sezoną NBA anonsavo buvęs „Raptors Republic“ apžvalgininkas Williamas Lou.

J.Valančiūnas negali šūkauti „uždirbu 16 milijonų per metus, todėl duokite man žaisti!“. Jis neturi teisės krapštyti nosies.

Bet ar toks žaidėjas gali tapti NBA žvaigžde? Klausimas, į kurį savo progresu turės atsakyti pats J.Valančiūnas.

Jonas turi prisitaikyti prie besikeičiančių NBA standartų. Dar prieš dvejus metus visi NBA klubai norėjo tokio standartinio „centro“ kaip Roy'us Hibbertas. Tokį iš Jono norėjo nulipdyti ir „Raptors“ treneriai. 

Bet dabar visi dievina mažus penketus, kurie, be abejo, yra labai neparankūs J.Valančiūnui.

Kuo tik nebandyta paversti Jono: karjeros pradžioje jis buvo lyginamas su Joakimu Noah, vėliau programuojamas tapti tokio stiliaus žaidėju kaip Roy'us Hibbertas, o šią vasarą lietuvio užsiprašė mesti iš vidutinio nuotolio ir žaisti mobiliau.

Blogiausia, kad tai į vieną, tai į kitą pusę mėtomas J.Valančiūnas visur atsilieka vienu žingsniu. Gal tiesiog „Raptors“ turėtų leisti jam būti savimi?

Bet ar toks žaidėjas gali tapti NBA žvaigžde? Klausimas, į kurį savo progresu turės atsakyti pats J.Valančiūnas.

Kad ir kaip bebūtų, J.Valančiūno rodikliai 2015-2016 m. sezoną bus geriausi per ketverius jo metus NBA. Tik tai nereiškia, kad „Raptors“ irgi žais geriausią sezoną klubo istorijoje.

VIDEO: Gražiausi Jono Valančiūno epizodai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius