Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 14

Kaip „Pacers“ tapo Jameso Hardeno mainų nugalėtojais?

NBA padangę trečiadienio vakarą sudrebino Jameso Hardeno mainų griaustinis. Nors jo anksčiau ar vėliau buvo laukta, viena komanda, aktyviai sudalyvavusi ilgamečio „Houston Rockets“ lyderio mainų chaose, į naujienų antraštes pateko netikėtai – tai Domanto Sabonio atstovaujamas „Indiana Pacers“ klubas.
Domantas Sabonis (viduryje) žais nebe su Victoru Oladipo (kairėje), o su Carisu LeVertu (dešinėje)
Domantas Sabonis (viduryje) žais nebe su Victoru Oladipo (kairėje), o su Carisu LeVertu (dešinėje) / „Scanpix“ nuotr.

„Ristūnai“ J.Hardeno mainuose sudalyvavo netiesiogiai.

„Rockets“ iš pradžių susitarė su „Brooklyn Nets“ ir „Cleveland Cavaliers“ bei trišaliuose mainuose išsiuntė barzdočių į Brukliną. Tarp teksasiečių gautos grąžos buvo ir vienas „Nets“ lyderių Carisas LeVertas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Griaustinis NBA padangėje: J.Hardenas keliasi į „Nets“, V.Oladipo palieka „Pacers“

Vis tik jis „raketų“ marškinėlių pasimatuoti nespės, nes Hjustonas jį iš karto išsiuntė į Indianapolį mainais už gerą D.Sabonio bičiulį Victorą Oladipo.

15min paaiškina, kodėl „Pacers“ klubą galima laikyti trečiadienio vakaro mainų karuselės nugalėtojais.

Kodėl iškeistas V.Oladipo?

2018 ir 2019 metais NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse žaidęs V.Oladipo jau nebėra tas sprogstantis gynėjas, kokiu buvo prieš kelerius metus.

Sudėtingą keturgalvio šlaunies raumens traumą 2019 m. sausį patyręs dabar jau 28-erių krepšininkas metus praleido be krepšinio, o grįžęs į aikštę 2020-ųjų sausį tokių solidžių rezultatų jau nedemonstruoja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo

NBA „burbule“ rugpjūtį V.Oladipo vidurkiai siekė 16 taškų ir 2,9 rezultatyvaus perdavimo, o atkrintamosiose jie keitėsi neženkliai ir buvo 17,8 taško bei 2,5 perdavimo.

Maža to, „Pacers“ gynėjo taiklumas siekė vos 39,3 proc., o tai geriausiai iliustravo neatgautą V.Oladipo formą po traumos.

2020–2021 m. sezono pradžioje V.Oladipo rodikliai buvo geresni, bet taip pat ne stebuklingi.

D.Sabonio komandos draugas sezoną pradėjo rinkdamas po 20 taškų ir 4,2 rezultatyvaus perdavimo, o krepšį atakuodamas neįspūdingu 42,1 proc. tikslumu.

„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo ir Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo ir Domantas Sabonis

Nors nuo sunkiausios V.Oladipo karjeros traumos tuoj bus praėję dveji metai, gynėjas vis dar jaučia jos padarinius.

Šio sezono pradžioje „Pacers“ krepšininkas nežaisdavo vieneriose iš dvejų rungtynių, kai šios vykdavo dvi dienas paeiliui, o net ir jam rungtyniaujant plika akimi buvo matyti sumenkęs V.Oladipo atletiškumas.

Tą geriausiai iliustruoja faktas, kad per pirmuosius aštuonis sezono mačus gynėjas vos sykį atliko dėjimą į krepšį, kai ankstesniais sezonais tą padarydavo bent po kartą per rungtynes.

Vis dėlto pati svarbiausia priežastis, kodėl „Pacers“ ryžosi iškeisti V.Oladipo, yra besibaigiantis jo kontraktas.

Dar 2016 m. vasarą sutartį pratęsęs gynėjas po 2020–2021 m. sezono taps neapribotu laisvuoju agentu, o Indianos ekipa rizikavo vieno geriausių komandos žaidėjų netekti nieko už tai negaudama.

Patys „Pacers“ turėjo progą išlaikyti V.Oladipo dar per tarpsezonį, bet nei klubas, nei žaidėjas nerodė noro pratęsti sutartį, tad dusyk „Visų žvaigždžių“ dalyvio mainų galima buvo laukti.

Kaip „Pacers“ išlošė iš mainų?

Už V.Oladipo, kurio sutartis baigs galioti jau po šio sezono, „Pacers“ gavo C.LeVertą, turintį kontraktą iki 2023 m. vasaros.

Nors iki šiol tik Brukline rungtyniavęs 26-erių krepšininkas NBA lygoje dar nėra įrodęs, jog gali būti solidesnis krepšininkas už V.Oladipo, „Pacers“ gyvenimą sekantis apžvalgininkas Scottas Agnessas išskyrė tris tikslus, kuriuos Indianos klubas įgyvendino atlikdamas šiuos mainus.

Pirmiausia, už žaidėją, kuris galėjo Indianapolį palikti už dyką, „Pacers“ gavo neblogo lygio talentą.

„Scanpix“ nuotr./Carisas LeVertas (dešinėje)
„Scanpix“ nuotr./Carisas LeVertas (dešinėje)

2016 metais 20-uoju šaukimu naujokų biržoje pakviestas C.LeVertas jau praėjusiame sezone rinko po 18,7 taško per susitikimą, o šiemet įrodinėjo savo vertę tose rungtynėse, kai „Nets“ aprangos nevilkėjo Kevinas Durantas ir Kyrie Irvingas.

Per trejas rungtynes, kai Bruklino klubas žaidė be ryškiausių žvaigždžių, būtent C.LeVertas tempė „Nets“ į priekį, rinkdamas po 31 tašką ir 9 rezultatyvius perdavimus.

Apskritai jo vidurkiai šį sezoną siekia 18,5 taško ir 6 perdavimus. Be to, iš žaidimo 198 cm ūgio krepšininkas atakuoja tiksliau nei V.Oladipo, pataikydamas 43,5 proc. metimų.

NBA ekspertų manymu, didesnis vaidmuo Indianoje C.LeVertą gali kilstelėti į dar aukštesnį lygį. Su tuo sutinka ir „Portland Trail Blazers“ žvaigždė Damianas Lillardas.

Antras tikslas, kurį pasiekė „Pacers“, susijęs su „algų kepure“. Vietoje 21 mln. JAV dolerių per šį sezoną uždirbsiančio V.Oladipo gavę 16,2 mln. dolerių gausiantį C.LeVertą, „Pacers“ palindo po „algų kepurės“ lubomis ir nebeturės mokėti prabangos mokesčio, kuris taikomas už viršytą atlyginimų limitą.

Tai „Pacers“ padės ne tik sutaupyti pinigų, bet ir būti lankstesniems tuo atveju, jei komandai prireiktų pastiprinimo.

Galiausiai, šiais mainais „Pacers“ atsakė į itin svarbų ateities klausimą.

Gavę C.LeVertą, „Pacers“ dabar turi net keturis startinio penketo krepšininkus, kurių kontraktai galios bent iki 2023 m. vasaros – be komandos naujoko, dar ir D.Sabonį, Malcolmą Brogdoną ir Mylesą Turnerį. Dar vienas startinio penketo narys, šiuo metu traumuotas TJ Warrenas ateitį su „Pacers“ yra susiejęs iki 2022 m. vasaros.

Įvykdę šiuos mainus, Indianos klubo vadovai tarsi išsprendė kelerių artimiausių metų komandos vizijos dilemą.

Ką tai reiškia D.Saboniui?

Lietuvos rinktinės bokštui „Pacers“ atlikti mainai didelės įtakos greičiausiai neturės – D.Sabonis ir toliau turėtų išlikti Indianos klubo žaidimo ašimi.

Žinoma, bent jau pradžioje galima tikėtis, jog susižaidimo su C.LeVertu trūkumas kiš koją sklandžiame komandiniame krepšinyje labiausiai atsiskleidžiančiam D.Saboniui.

Su V.Oladipo lietuvis praleido visus penkis sezonus NBA lygoje, įskaitant ir naujoko metus Oklahomoje, o gynėjas ir aukštaūgis vienas kitą jau suprasdavo iš žvilgsnio.

„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo ir Domantas Sabonis 2017 metais
„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo ir Domantas Sabonis 2017 metais

Visgi D.Saboniui turėtų patikti, kokį žaidėją į savo gretas atsisiunčia „Pacers“.

Pradėjęs karjerą labiau kaip į taškų pelnymą orientuotas krepšininkas, per kelerius metus C.LeVertas nugludino ir žaidimo organizavimo įgūdžius.

Štai praėjusį sezoną jis pasiekė savo rezultatyvių perdavimų vidurkio rekordą, atlikdamas po 4,4 per susitikimą, o dar labiau šį skaičių išaugino šio sezono pradžioje, komandos draugams asistuodamas po 6 kartus per mačą. V.Oladipo tokio vidurkio per karjerą nėra turėjęs – jo rekordas, 5,2 „asisto“ per mačą, buvo pasiektas dėl traumos nebaigtame 2018–2019 m. sezone.

C.LeVerto polinkį dalytis kamuoliu iliustruoja ir išplėstinė statistika. 34,5 proc. sėkmingų „Nets“ išpuolių C.LeVertui esant aikštėje sezono pradžioje baigėsi po „Pacers“ naujoko rezultatyvių perdavimų, o tai yra dešimtas rezultatas lygoje. Palyginimui, V.Oladipo šioje kategorijoje yra tik 64-as su 18,5 proc. rezultatyvių perdavimų santykiu.

C.LeVertas Brukline jau įrodė, kad puikiai gali išpildyti „du prieš du“ situacijas, kai žaisdamas antrajame penkete nuolat sukdavo pikenrolą su „Nets“ centru Jarrettu Allenu.

„Scanpix“ nuotr./Carisas LeVertas
„Scanpix“ nuotr./Carisas LeVertas

Iš viso per vieną susitikimą C.LeVertas „du prieš du“ derinį žaidžia po 8,1 karto, taip patekdamas tarp 15 dažniausiai tą darančių NBA žaidėjų. Savo ruožtu D.Sabonis patenka tarp penkių dažniausiai „du prieš du“ derinyje aukštaūgio vaidmenį užimančių krepšininkų. Panašu, jog atradę tarpusavio ryšį, „Pacers“ naujokas ir senbuvis gali tapti itin grėsmingu tandemu.

Anot NBA komandų pergales prognozuojančios ESPN skaičiuoklės, V.Oladipo į C.LeVertą iškeitę „Pacers“ padėjo nedidelį žingsnį į priekį – dabar jiems prognozuojama trimis pergalėmis daugiau.

Ar tai išsipildys ir realybėje, išvysime jau artimiausioje ateityje, kai C.LeVertas apsivilks geltonai mėlyną „Pacers“ aprangą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius