-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 28

Kas taps NBA čempionais? Svariausios priežastys kiekvienam iš favoritų

Jau po kelių dienų bus pratęstas 2019-2020 m. NBA sezonas. Po beveik penkis mėnesius užtrukusios pertraukos 22 komandos tęs lenktynes dėl titulo, į kurį realiai nusitaikė beveik pusė iš Orlando „burbule“ esančių ekipų.
Kawhi Leonardas, LeBronas Jamesas, Nikola Jokičius
Kawhi Leonardas, LeBronas Jamesas, Nikola Jokičius / „Scanpix“ nuotr.

„Bleacher Report“ nusprendė išskirti po vieną priežastį kiekvienai komandai, kuri laikoma realia pretendente spalio pradžioje į viršų iškelti NBA čempionų trofėjų, pavadintą Larry O'Brieno vardu.

Pasitelkęs „FiveThirtyEight“ puslapio prognozes „Bleacher Report“ žurnalistas Andy Bailey atrinko aštuonias komandas, kurioms skiriama bent 1 proc. tikimybė iškovoti titulą.

Į šių aštuonių ekipų ratą nepateko nė viena lietuvių atstovaujama komanda – nei Domanto Sabonio „Indiana Pacers“, nei Jono Valančiūno „Memphis Grizzlies“.

Pateikiame „Bleacher Report“ parinktas komandas, jų tikimybę laimėti pirmenybes ir svariausią priežastį, kodėl taip turėtų nutikti.

„Denver Nuggets“ – atkrintamųjų N.Jokičius

Tikimybė: 1 proc.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius
„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius

Didžiąją dalį jo karjeros Nikola Jokičiui buvo prikaišiojama dėl fizinės ir sportinės formos. Vis dėlto praėjusiais metais debiutuodamas NBA atkrintamosiose serbas rinko įspūdingus skaičius – žaisdamas po 39,8 minutės jis turėjo 25,1 taško, 13 atkovotų kamuolių ir 8,4 rezultatyvaus perdavimo vidurkius, taip uždarydamas dvejonių dėl jo galimybių žaisti atkrintamosiose diskusiją.

O net jeigu kažkam vis dar kyla abejonių, užtenka pažvelgti į dabartinį N.Jokičių, per karantiną tapusį kur kas lieknesniu. Jeigu serbas įgavo mobilumo, neprarasdamas savo jėgos, kuri padėjo jam patekti į geriausių NBA žaidėjų penketą 2018-2019 m. sezone, N.Jokičius turėtų būti pasiruošęs dar vienam įspūdingam pasirodymui atkrintamosiose varžybose.

„Toronto Raptors“ – čempioniškas charakteris

Tikimybė: 2 proc.

„Scanpix“ nuotr./Kyle'as Lowry
„Scanpix“ nuotr./Kyle'as Lowry

„Raptors“ praėjusią vasarą neteko Kawhi Leonardo ir Danny Greeno, bet oda, kurią ši komanda užsiaugino per praėjusių metų atkrintamąsias, išliko komandai išlaikius Kyle'o Lowry, Pascalio Siakamo, Serge'o Ibakos ir kitų žaidėjų branduolį.

Nors du startinio penketo žaidėjai patraukė į Los Andželą, o likusią sudėtį visą 2019-2020 m. sezoną krėtė traumos, Toronto komanda po pirmųjų 64 sezono rungtynių turi tokį patį pergalių ir pralaimėjimų santykį, kaip ir prieš metus – 46-18.

Kietumas ir atsidavimas gynyboje padaro „Raptors“ itin pavojingais. Jeigu ieškote komandos, kuri galėtų bent pristabdyti Giannį Antetokounmpo, reta komanda turi tiek pasirinkimų, kiek Torontas.

P.Siakamas, S.Ibaka, OG Anunoby ir galbūt net Rondae Hollisas-Jeffersonas privers MVP dirbti dėl kiekvieno taško.

„Boston Celtics“ – krepšinis be pozicijų

Tikimybė: 6 proc.

„Scanpix“ nuotr./Jaysonas Tatumas
„Scanpix“ nuotr./Jaysonas Tatumas

„Golden State Warriors“ ir vis dar analizuojama komanda iš Teksaso (omenyje turimi „Houston Rockets“ – red.past.) sulaukia daugiausiai nuopelnų už žaidimo be pozicijų revoliuciją, tačiau „Celtics“ su šiomis komandomis eina koja kojon.

Jaysonas Tatumas, Jaylenas Brownas ir Gordonas Haywardas gali rotuotis tarpusavyje abejose aikštės pusėse, o 203 cm ūgio Danielis Theisas yra puikiai besikeičiantis žaidėjas gynyboje.

Kai prie šių keturių prisijungia Kemba Walkeris, „Celtics“ per 100 atakų varžovus pranoksta 14,3 taško.

Galimybė keistis ginamaisiais suteikia Bostonui universalumo gynyboje, kuriuo gali pasigirti nedaugelis komandų „burbule“. O taškų rinkėjai, galintys susikurti kažką iš nieko, tokie kaip J.Tatumas ir K.Walkeris, tampa dar svarbesniais sumažėjusio tempo atkrintamųjų rungtynėse.

„Houston Rockets“ – įžaidėjas-centras

Tikimybė – 7 proc.

„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas
„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas

„Rockets“ meta iššūkį tradiciškai nusistovėjusiai pozicijų tvarkai. Iškeitę Clintą Capelą, jie padarė Robertą Covingtoną nominaliu vidurio puolėju, tačiau daugeliu atveju centru žaidžia Russellas Westbrookas.

Oponentų vidurio puolėjai dažniausiai atsiduria būtent prieš jį, o tai aikštėje sukelia chaosą, kuriame R.Westbrookas pražįsta.

Per 382 minutes aikštėje, kurias R.Westbrookas praleido be tradicinio centro, jis rinko po 28,4 taško, 8,3 atkovoto kamuolio ir 6,7 rezultatyvaus perdavimo. O pats svarbiausias skaičius šiose situacijose yra tikrasis pataikymo procentas (apskaičiuojamas pagal atitinkamą vertę susumavus baudų, dvitaškių ir tritaškių pataikymo procentus – red.past.), kuris siekia net 59,2, kai R.Westbrooko karjeros skaičius yra tik 53 proc.

Žinoma, imtis dar yra per maža, kad būtų galima daryti toli siekiančias išvadas, bet jeigu „Rockets“ sugalvos, kaip optimizuoti R.Westbrooko efektyvumą ilgesniame periode, Hjustonas turės svarbų kozirį laukiniuose Vakaruose.

„Philadelphia 76ers“ – superžvaigždės lubos

Tikimybė: 14 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joelis Embiidas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joelis Embiidas

Kai Joelis Embiidas yra susikaupęs, jis atrodo kaip žvaigždė, galinti nuvesti komandą link NBA čempionų titulo. Problema, žinoma, yra tame, kad susikaupęs jis būna toli gražu ne visada.

2019-2020 m. sezone skirtumas tarp geriausio ir blogiausio jo vienerių rungtynių +/ – rodiklio yra net 40,8. Be to, prastesnių nei vidutinių rungtynių pagal šį komponentą J.Embiidas turėjo beveik tiek pat (11), kiek ir fantastiškų (13).

Vieną vakarą jis atrodo kaip naujasis Hakeemas Olajuwonas, tik dar ir galintis pataikyti iš toli, o kitą jau primena Hasheemą Thabeetą.

Per tuos vakarus, kai jis žaidžia kaip H.Olajuwonas (ar bent jau netoli to), „76ers“ atrodo lyg monstrai. Per 25 geriausias J.Embiido rungtynes „Sixers“ pasiekė 20 pergalių, o jų taškų santykis buvo +5,8.

Jeigu ši J.Embiido versija žais per didžiąją dalį pratęsto sezono rungtynių, „76ers“ taps rimtais pretendentais į titulą.

O jeigu ieškote įrodymų, kad taip gali nutikti, pažvelkite į naujai formuojamus komandos penketus, kurie bus labiau pritaikyti J.Embiido žydėjimui.

„Brettas Brownas (komandos vyr. treneris – red.past.) teigia, kad J.Embiidas ir Alas Horfordas per treniruotes dar nežaidė kartu, – atskleidė ESPN žurnalistas Timas Bontempsas. – Jis tikina, kad A.Horfordas priėmė naują savo vaidmenį ir menkesnę rolę perrikiuotoje Filadelfijos komandoje.“

„76ers“ šį sezoną per 100 atakų nusileidžia varžovams 1,4 taško skirtumu, kai J.Embiidas būna aikštėje su A.Horfordu ir pranoksta oponentus 10,5 taško skirtumu, kai J.Embiidas žaidžia, o A.Horfordas – ne. Be to, J.Embiidas tampa geresniu ir kone visose kitose statistikos kategorijose.

„Milwaukee Bucks“ – viena geriausių visų laikų gynybų

Tikimybė: 14 proc.

„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

Senas posakis „gynyba laimi čempionatus“ yra naudojamas daugybėje sporto šakų jau dešimtmečius.

Iš pastarųjų dešimties NBA čempionų, šešių komandų gynyba buvo tarp penkių geriausių lygoje (devynios ekipos pateko tarp dešimties geriausių pagal gynybą). Vidutinė šio dešimtuko vieta pagal gynybinį reitingą buvo 5,7. Tai rodo, kad nuostabi gynyba nebūtinai yra reikalinga, kad iškovotum titulą, tačiau tai, be jokios abejonės, nepakenkia.

„Bucks“, su kandidatais į geriausiai besiginančio žaidėjo titulą Gianniu Antetokounmpo ir Brooku Lopezu, demonstruoja būtent tokią – nuostabią – gynybą.

Per 100 atakų praleisdami 101,9 taško „Bucks“ net 8,5 taško lenkia 2019-2020 m. sezono vidurkį. Tik keturios komandos pagal šį rodiklį lenkia Milvokio ekipą – 2007-2008 m. „Celtics“ (8,6), 2003-2004 m. „San Antonio Spurs“ (8,8), 1964-1965 m. „Celtics“ (9,4) ir 1963-1964 m. „Celtics“ (10,8).

Kai tiek Giannis, tiek B.Lopezas yra aikštėje, šis gynybiniai rodikliai dar pagerėja – per 100 atakų „elniai“ praleidžia tik 95,9 taško.

Tai – viena geriausių gynybų istorijoje. Pasak išplėstinės statistikos, visi į rotaciją įeinantys „Bucks“ žaidėjai yra geresni nei vidutiniai krepšininkai savoje aikštės pusėje.

Atkrintamosiose, kai rungtynių tempas sulėtės, o kiekviena ataka taps svarbi galutiniame rezultate, pastovi ir košmariška varžovams Milvokio gynyba gali tapti raktu į pergales.

Su B.Lopezu, saugančiu lanką, ir tokiais žaidėjais, kaip Gianniu, Khrisu Middletonu, Ericu Bledsoe, Donte DiVincenzo ir kitais, susikoncentravusiais į perimetrą, varžovams pelnyti taškus gali būti itin sudėtinga.

Jeigu „Bucks“ išlaikys tokį gynybos lygį iki finalo, labai dideli šansai, kad būtent jie kels trofėjų į viršų jam pasibaigus.

„Los Angeles Clippers“ – atkrintamųjų Kawhi

Tikimybė: 24 proc.

„Scanpix“ nuotr./Kawhi Leonardas
„Scanpix“ nuotr./Kawhi Leonardas

Kawhi Leonardas jau daugybę metų dirba tarsi terminatorius, o atkrintamosiose jis kažkaip sugeba savo žaidimo lygį pakelti iki gąsdinančio.

Nuo 2013-2014 m. sezono atkrintamųjų, kurios baigėsi K.Leonardui laimėjus finalo serijos MVP apdovanojimą, „Clippers“ puolėjo +/ – rodiklis yra 8,9. Tik LeBronas Jamesas per šį laikotarpį pasiekė aukštesnį rodiklį (10,4) tarp žaidėjų, kurie sužaidė bent 1000 atkrintamųjų varžybų minučių.

Per „Raptors“ 2019 m. atkrintamųjų kelionę link titulo, K.Leonardas rinko po 30,5 taško, 9,1 atkovoto kamuolio, 3,9 rezultatyvaus perdavimo, 2,3 pataikyto tritaškio ir 1,7 perimto kamuolio per susitikimą.

Kai jis turėjo kamuolį, beveik neišvengiamai Torontui nutikdavo kažkas gero. Kontrolė, kurią jis gali sutelkti savo rankose tiek puolime, tiek gynyboje, yra praktiškai neprilygstama šiuolaikinėje NBA lygoje.

Atkrintamosiose, kur žaidėjų taupymasis dingsta, K.Leonardas kontroliuoja rungtynes žaisdamas dar daugiau minučių. Tik per kelias brangias minutes varžovai gali atsikvėpti ir nesislapstyti nuo Kawhi.

Supamas kompanijos, kurioje yra Paulas George'as, Montrezlas Harrellas, Patrickas Beverley ir Lou Williamsas, K.Leonardas gali siekti savo trečiojo finalų MVP trofėjaus su trečia skirtinga komanda.

„Los Angeles Lakers“ – antras geriausias visų laikų krepšininkas

Tikimybė: 31 proc.

„Scanpix“ nuotr./LeBronui Jamesui pranašaujamas dar vienas NBA čempiono titulas
„Scanpix“ nuotr./LeBronui Jamesui pranašaujamas dar vienas NBA čempiono titulas

Didžiąją dalį jo 17 metų trunkančios karjeros faktas, kad komandoje yra LeBronas Jamesas, praktiškai užtikrina komandai galimybę pakovoti dėl NBA čempionų titulo.

Nuo LeBrono naujoko sezono, jo atstovaujamos komandos per reguliarųjį sezoną ir atkrintamąsias varžybas priešininkus pranoksta 8021 taško skirtumu. Per šį laikotarpį arčiausiai jo yra karjerą jau baigęs Timas Duncanas, kuris atsilieka beveik dviem tūkstančiais – 6489.

Nuo 2011 iki 2018 m., L.Jamesas aštuonis kartus pateko į NBA finalą ir tris sykius tapo čempionu.

Kai LeBronas rungtyniauja, „Lakers“ žaidžia lyg 65 pergales reguliariajame sezone iškovoti galinti komanda. Kai LeBronas prisėda ant suolo, Los Andželo ekipa tampa 37 pergalių komanda.

Praėjusią vasarą jis praleido pirmąsias atkrintamąsias varžybas nuo 2005-ųjų. Ši pertrauka, kartu su beveik penkių mėnesių pauze dėl koronaviruso pandemijos, reiškia, kad LeBronas bus šviežias.

Pailsėjęs L.Jamesas, kartu su Anthony Daviso pagalba, bus motyvuotas iškovoti ketvirtąjį titulą, o tai turėtų gąsdinti likusią lygą.

„Aš matau, kaip jis nusiteikia svarbesnėms reguliariojo sezono rungtynėms, koks jis būna susikaupęs, daugiau kalbantis, pasirūpinantis, kad susikauptų ir visi kiti, – kalbėjo „Lakers“ strategas Frankas Vogelis. – Manau, kad atėjus atkrintamųjų laikui, mes išvysime dar geresnę jo versiją.“

Iš 100 geriausių pasirodymų atkrintamosiose, 12 priklauso LeBronui. Net keturi geriausi jo pasirodymai patenka tarp šešių pirmųjų.

Įvertinus visa tai, o taip pat ir komandą, kurią „Lakers“ subūrė aplink LeBroną, nesunku suprasti, kodėl Los Andželo klubui skiriama didžiausia tikimybė laimėti titulą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius