-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 08

Kas toliau? Keturi komplikuoti scenarijai Jonui Valančiūnui ir „Raptors“

Rekordinis „Toronto Raptors“ sezonas virto dar vienu nusivylimu. Rytų konferencijos nugalėtojai kaip į sieną atsimušė į LeBrono barjerą ir pasitraukė iš NBA atkrintamųjų varžybų dar antrajame jų etape. ESPN nupaišė keturis scenarijus, kurie laukia Jono Valančiūno ir „Raptors“.
Jonas Valančiūnas ir LeBronas Jamesas
Jonas Valančiūnas ir LeBronas Jamesas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tas pats galvos skausmas

„Raptors“ pernai taip pat iškrito iš atkrintamųjų nuo „Cleveland Cavaliers“ rankos. LeBronas prieš Toronto klubą yra laimėjęs jau net 10 atkrintamųjų varžybų rungtynių paeiliui.

Pernai taip pat buvo laukiama didžiulių permainų. Persitvarkymo planas buvo toks: paleisti Kyle'ą Lowry ir Serge'ą Ibaką laisvųjų agentų turguje, bandyti iškeisti DeMarą DeRozaną ir statyti sudėtį ant savo pirmojo rato šaukimų žaidėjų. Šio sezono atsarginių suolas galėjo tapti kelerių būsimų metų „Raptors“ veidu.

Vietoj to „Raptors“ pratęsė sutartis su K.Lowry ir S.Ibaka dar trejiems metams, nepakeitė branduolio, tiesiog iš pagrindų perkonstravo žaidimo stilių puolime ir tęsė savo jaunųjų talentų tobulinimą. Tarpiniame naujojo sezono finiše – 8 pergalėmis daugiau reguliariajame sezone ir pirmoji vieta Rytuose.

Maža to, lengvojo krašto puolėjo pozicijoje „Raptors“ atrado ateities žaidėju galintį tapti OG Anunoby.

Tačiau galutinis rezultatas lieka tas pats – „Cavaliers“ vėl su šluota nušlavė „Raptors“ sausu rezultatu 4-0.

Dabar perkonstruoti sudėtį bus gerokai sunkiau. Iki 2020-ųjų „Raptors“ turi 100 milijonų vertės įsipareigojimų K.Lowry, D.DeRozanui, S.Ibakai ir J.Valančiūnui.

Klubo prezidentas Masai'us Ujiri su savo štabu turi keturis komplikuotus pasirinkimus.

VIDEO: Karštas „Ginčas“: Jonui Valančiūnui laikas bėgti iš Toronto?

1. Išlaikyti branduolį

Serijos su „Cavaliers“ baigtis 4-0: LeBrono antžmogiškumo ar prastos „Raptors“ sudėties pasekmė? Tai yra pirmas klausimas, kurį turi įvertinti „Raptors“ biuras.

Jeigu didžiausia kliūtis yra LeBronas Jamesas, Torontas turėtų išlaikyti komandos branduolį ir nedaryti pokyčių sudėtyje, kurioje net 11 garantuotų sutarčių kitam sezonui; pratęsti sutartį su apribotu laisvuoju agentu Fredu VanVleetu; pasimokyti iš dar vienos skaudžios pamokos.

Nepaisant atkrintamųjų nuopuolio, langas šiai komandai dar atviras. „Raptors“ turi subalansuotą sudėtį su stipriais žaidėjais kiekvienoje pozicijoje. Kita vertus, tai brangiai kainuoja – už vieno sezono garantuotas sutartis „Raptors“ kitąmet turės išleisti 126,5 mln. JAV dolerių, ir tai 3,5 milijono viršys NBA prabangos mokestį.

„Scanpix“/AP nuotr./Masai Ujiri
„Scanpix“/AP nuotr./Masai Ujiri

Tai visiškai neįprasta praktika „Raptors“ komandai, kuri šį mokestį viršytų tik trečią kartą klubo istorijoje. Gavęs žalią šviesą išlaikyti branduolį pernai, ar M.Ujiri darys tą patį, tik jau mokėdamas didesnę kainą? Juk nėra jokių garantijų, kad jo 170 milijonų vertės sudėtis neatsimuš į tą pačią sieną ir kitais metais.

2. Atsisakyti sutarčių

Jeigu yra žmogus, kurio ateitis Toronte pakibusi ant plauko, tai jis vardu Normanas Powellas.

Pasirašęs ketverių metų 42 milijonų dolerių sutartį praėjusį rugsėjį, 24-erių krepšininkas sužaidė nuviliantį sezoną.

OG Anunoby sužibėjus lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, CJ Milesui sėkmingai kylant nuo suolo ir sėkmingai veikiant Delono Wrighto bei Fredo VanVleeto kombinacijai, N.Powellas tapo prabangiu atsarginiu (5,5 tšk. šiemet ir 8,4 tšk. pernai).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fredas VanVleetas ir Normanas Powellas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fredas VanVleetas ir Normanas Powellas

Jeigu „Raptors“ ieškos būdų, kaip nusimesti senų nepatogių sutarčių naujai sutarčiai su F.VanVleetu, Torontas ieškos naujų namų N.Powellui. Jeigu paleis veltui, „Raptors“ sutaupys 20 milijonų dolerių ir suteiks veiksmų laisvę ateičiai.

3. Atleisti trenerį

Realybė tokia, kad vienas kandidatų tapti geriausiu metų treneriu Dwane'as Casey turėtų susirūpinti dėl savo ateities Toronte.

Nepaisant rekordinio 59 pergalių reguliariajame sezone pasiekimo ir trijų sezonų paeiliui daugiau nei su 50 pergalių, D.Casey nesugebėjo nuvesti „Raptors“ iki NBA superfinalo.

Pernai D.Casey išgelbėjo planas kardinaliai pakeisti puolimą, tačiau šiemet šio kozirio treneris nebeturės.

Kad ir kaip neteisingai tai skambėtų, tačiau 166 pergales nuo 2015–2016 m. sezono pasiekęs D.Casey turi didelę galimybę netekti darbo. Realybė tokia, kad NBA yra į pergales orientuotas verslas ir čia skaičiuojasi rezultatai atkrintamosiose.

„Scanpix“ nuotr./Dwane'as Casey
„Scanpix“ nuotr./Dwane'as Casey

Vadovai dabar kels tokį klausimą: ar komandai reikia naujo autoriteto ir ar pastiprinimas komandai glūdi jos viduje ar išorėje? Jeigu taip, Rytų konferencijos nugalėtojai ieškos naujo trenerio.

4. Išskaldyti branduolį

Jeigu „Raptors“ griebsis mainų, Torontas susidurs su iššūkiais ieškodamas naujų komandų D.DeRozanui, K.Lowry, J.Valančiūnui ir S.Ibakai.

Nepaisant NBA Visų žvaigždžių rungtynių žaidėjo statuso, 32-ejų K.Lowry turi 60 milijonų sutartį dvejiems kitiems metams ir toks jis gali būti per didelis kitoms ekipoms. Tokia komanda kaip „Charlotte Bobcats“ rizikuoja 2019-ųjų vasarą netekti Kemba Walkerio, tad galbūt susidomėtų K.Lowry mainais.

Pagundai padidinti „Raptors“, ko gero, turėtų atsisakyti ir dar vieno kurio nors gero atsarginio žaidėjo.

Serge'as Ibaka su savo 40 milijonų algos kupra atrodo neiškeičiamas žaidėjas.

Nepaisant to, kad jam vos 26-eri ir jis demonstruoja stabilius rodiklius, J.Valančiūnas taip pat nelaimi dėl savo 34 milijonų sutarties, rašo ESPN. NBA rinka vidurio puolėjui, kurio artėjančių dviejų sezonų alga sieks 16,5 ir 17,6 milijono, yra labai kukli. Bet koks sandoris su J.Valančiūnu „Raptors“ kainuotų ir kokį saldesnį atsarginį žaidėją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Ir prieiname prie D.DeRozano. Vasarą visada atsiranda komandų, kurių manymu, joms trūksta tik vieno labai gero žaidėjo iki rimtų čempionų titulo. Arba tokių, kurios nebegali iškęsti atkrintamųjų varžybų troškulio (pavyzdžiui, „Phoenix Suns“ ir „Sacramento Kings“).

Bet, nepaisant paklausos, D.DeRozanas, ko gero, yra nekeičiamas „Raptors“ žaidėjas, nebent Torontas gautų labai gerą jauną žaidėją ir gerą naujokų biržos šaukimą. Beje, artėjančioje NBA naujokų biržoje „Raptors“ neturės teisės pakviesti naujoko, nes išmainė savo šaukimus praėjusį sezoną.

VIDEO: „Atsarginiai“: „Raptors“ kompleksai, C.Anthony principai ir pradingęs kandidatas į „Metų naujoko“ titulą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius