Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 22

Kodėl J.Valančiūnas pratęsė kontraktą su „Pelicans“ ir ar galėjo gauti daugiau?

Dar nesužaidęs nė vienerių rungtynių naujoje komandoje Jonas Valančiūnas pratęsė sutartį su „New Orleans Pelicans“ dviem sezonams, užsitikrindamas savo ateitį iki 2024-ųjų vasaros. Kodėl „pelikanai“ ryžosi tokiam sprendimui ir ar nepaskubėjo Jonas priimdamas komandos pasiūlymą?
Jonas Valančiūnas pratęsė sutartį su „New Orleans Pelicans“
Jonas Valančiūnas pratęsė sutartį su „New Orleans Pelicans“ / „Pelicans“ „Twitter“ ir Scanpix nuotr.

30,1 mln. JAV dolerių per du sezonus – tokiais pinigais susiviliojo J.Valančiūnas.

Tai buvo maksimali suma, kurią JV galėjo gauti iš „Pelicans“ šioje sezono stadijoje, kai komandos, nenorinčios mokėti papildomo prabangos mokesčio, gali žaidėjams siūlyti 105 proc. praėjusios sutarties vertės sumą.

Pridėjus sumą, kurią J.Valančiūnas gaus už šį sezoną, pagal 2019 m. pasirašytą sutartį su „Memphis Grizzlies“, iš viso 2021-2024 m. laikotarpiu uteniškio kišenę papildys 44,1 mln. dolerių.

15min atsako į pagrindinius su naujuoju J.Valančiūno kontraktu susijusius klausimus.

Ar Jonas Valančiūnas galėjo tikėtis daugiau?

„The Bird Writes“ žurnalistas Davidas Fisheris J.Valančiūnui padėjus parašą ant sutarties su „Pelicans“ palygino jo produktyvumą ir gaunamą atlygį su kitais NBA centrais.

Pagal rezultatyvumą (vid. 17,1 taško) praėjusiame sezone J.Valančiūnas buvo penktas tarp visų lygos vidurio puolėjų, nusileisdamas tik Joeliui Embiidui, Nikolai Jokičiui, Nikolai Vučevičiui ir Bamui Adebayo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas prieš Joelį Embiidą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas prieš Joelį Embiidą

Pagal atkovotus kamuolius (vid. 12,5) lietuvį lenkė tik du žaidėjai – Rudy Gobert'as ir Clintas Capela.

Bet pagal gaunamą atlyginimą lietuvis yra vos vienuoliktas tarp NBA centrų.

Be minėtų žaidėjų aukščiau už lietuvį atsidūrė ir Alas Horfordas, Jarrettas Allenas, Mylesas Turneris bei Stevenas Adamsas.

Ar J.Valančiūnas galėjo laukti ir tikėtis, kad „Pelicans“ ar kažkuri kita komanda jam pasiūlys didesnius pinigus?

Galbūt.

Zionui Williamsonui nerungtyniaujant dėl traumos, labai tikėtina, kad J.Valančiūno statistika, lyginant su praėjusiu sezonu, šiemet nesuprastės, o gal net ir neženkliai išaugs.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Galingi skaičiai ir „Pelicans“ vieno iš lyderių vaidmuo gali dar labiau sutvirtinti lietuvio statusą NBA lygoje ir išauginti jo vertę iki didesnių pinigų nei 15 mln. dolerių už sezoną.

Bet kosminių pinigų J.Valančiūnas negalėtų tikėtis ir tokiu atveju.

„Pelicans“ kitą vasarą lietuviui greičiausiai siūlytų ne didesnę nei 21 mln. dolerių sumą už sezoną – siūlydami daugiau, Naujojo Orleano klubo vadovai turėtų mokėti prabangos mokestį ir greičiausiai sumenkintų savo galimybes išlaikyti kitus svarbius krepšininkus.

Ženkliai didesnės sumos nei 15 mln. už sezoną Jonas greičiausiai negautų ir iš kitų komandų.

Daugelis jų teikia prioritetą kitokio profilio žaidėjams, o ne tradiciniams, baudos aikštelėje stipriems, bet silpnybių kitur turintiems vidurio puolėjams. Juolab, dar ir įžengusiems į ketvirtą dešimtį – ateinančią gegužę J.Valančiūnui sukaks 30-imt.

Tai, jog NBA lyga šiuo metu nėra palanki centrams, įrodė ir kelių dienų senumo istorija, kai „Phoenix Suns“ nesutiko mokėti maksimalaus kontrakto pinigų 2018 m. naujokų biržos pirmajam šaukimui Deandre Aytonui, praėjusiame sezone padėjusiam „saulėms“ nukeliauti iki pirmojo NBA finalo nuo 1993 metų.

VIDEO: PIKENROLAS: NBA sezono startas – didžiausios intrigos, favoritai ir skirtingos prognozės lietuviams

J.Valančiūnas jau ne sykį įrodė ir tai, kad saugumas jam svarbiau už galimus papildomus milijonus.

Tiek 2015-aisiais, tiek 2019-aisiais sutartis atitinkamai su „Raptors“ ir „Grizzlies“ jis pratęsė dar nebaigus galioti ankstesniems susitarimams, o po abiejų pratęsimų taip pat netrūko svarstančių, ar JV negalėjo luktelėti ir tikėtis daugiau.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas meta per Kevoną Looney
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas meta per Kevoną Looney

Visgi laikas parodė, kad lietuvio sprendimai buvo teisingi.

Kur skuba „Pelicans“?

Naujajame Orleane žinia apie J.Valančiūno kontraktą buvo sutikta dviprasmiškai.

Vieni priminė neseną, metų senumo istoriją, kai „Pelicans“ įteikė sutartį ir kitam nė vienerių rungtynių Luizianoje nesužaidusiam centrui Stevenui Adamsui, kiti džiaugėsi, kad solidus aukštaūgis „pelikanų“ aprangą vilkės ilgiau nei vieną sezoną.

„Pelicans“ sprendimą galima aiškinti keliais aspektais.

Pirmiausia, galvoti apie ateitį juos privertė neaiški Ziono Williamsono situacija. Patyrusi traumą pasiruošimo cikle, „Pelicans“ superžvaigždė praleis mažiausiai dvi, o greičiausiai ir daugiau pirmųjų sezono savaičių.

Be to, „Pelicans“ sirgalius gąsdina kadrai iš žiniasklaidos dienos, kuriuose Zionas atrodo gerokai priaugęs kilogramų. Anot pranešimų, 201 cm ūgio puolėjas dabar sveria mažiausiai 135 kg.

Geležine sveikata Zionas negalėjo pasižymėti ir per pirmuosius sezonus – 2019-2020 m. jis praleido 49 rungtynes, o 2020-2021 m. – 11.

J.Valančiūnas šiai komandai gali tapti lyg draudimo polisu tais atvejais, kai ryškiausia komandos žvaigždė liks nuošalyje.

Antra, J.Valančiūno kontraktas yra saugesnis nei S.Adamso, kurio „pelikanams“ galiausiai teko nusikratyti mainuose, kuriuose jie gavo J.Valančiūną.

Naujosios Zelandijos milžinui Naujojo Orleano komanda įsipareigojo mokėti 35 mln. per dvejus metus, nors per visą karjerą vos vieną tritaškį, o ir tą patį per beveik visą aikštę, pataikęs S.Adamsas atrodo dar sunkiau suderinamas su Zionu.

Be to, lietuvis gali derėti ir Zionui žaidžiant. „The Bird Writes“ žurnalistas Olehas Kaselis analizuodamas JV žaidimą lygino jį su praėjusio sezono naudingiausiu krepšininku Nikola Jokičiumi ir padarė išvadą, kad lietuvis gali išplėsti aikštę tais atvejais, kai erdvės po krepšiu reikės Z.Williamsonui.

J.Valančiūnas praėjusį sezoną iš baudos aikštelės pakraščių atakavo 52 proc., iš vidutinio nuotolio – 55,8 proc., o iš tritaškio zonos – 36,8 proc. tikslumu.

Palyginimui, N.Jokičiaus skaičiai nuo lietuvio skiriasi nedaug – atitinkamai 56,9 proc., 51,5 proc. ir 38,8 proc.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius
„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius

Žinoma, daugiau problemų nei Jono ir Ziono tandemo suderinamumas puolime gali kelti gynyba, bet šiuo atveju „pelikanams“ reiktų žiūrėti ne tik į priekinę liniją, bet ir į gynėjų grandį, kuri taip pat nepasižymi gynybos specialistų gausa.

O blogiausiu (ar geriausiu Naujojo Orleano ekipai, jei staiga sparčiai tobulėti imtų jaunasis „Pelicans“ centras Jaxsonas Hayesas ir J.Valančiūnui tektų pasislinkti į šešėlį) atveju, lietuvio naujoji sutartis neturėtų sukliudyti jį išmainyti, priešingai nei S.Adamso atveju, kai jo teko atsikratyti pridedant naujokų biržos šaukimą.

Lygoje tikrai turėtų atsirasti komanda, galinti priglausti dvigubų dublių mašiną už 15 mln. dolerių per sezoną, tad „Pelicans“ nebūtinai įsipareigoja J.Valančiūną laikyti sudėtyje iki pat 2024-ųjų.

J.Valančiūnas: „Dabar galėsiu susikaupti ties krepšiniu“

Pats J.Valančiūnas pasirašęs naują kontraktą tikino, jog vos per kelis mėnesius Naujajame Orleane spėjo pasijusti lyg šeimoje.

„Puikiai čia jaučiuosi, tad nusprendžiau, kad noriu pasilikti. Jei jie nori mane išlaikyti, aš esu laimingas, galėdamas likti. Jaučiuosi taip, lyg būčiau šeimoje, esu čia laimingas“, – kalbėjo J.Valančiūnas Naujojo Orleano žurnalistams.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Pakiliai uteniškis kalbėjo ir apie komandos draugus bei visą „Pelicans“ organizaciją.

„Treneriai mane supranta, žino, ką aš galiu daryti. Taip pat ir komandos draugai. Jie mane gerai priėmė, visa organizacija man daug padėjo čia įsikuriant. Jie mane privertė jaustis taip, lyg čia būčiau ilgą laiką“, – lietuvį cituoja nola.com žurnalistas Christianas Clarkas.

Pirmaisiais mėnesiais Naujajame Orleane J.Valančiūnas daugiausiai pagyrų sulaukia dėl darbo etikos ir kovotojo mentaliteto. Tą jis žada ir pasilikęs mieste ilgesniam laikui.

„Nebandau būti lyderiu tik kalbėdamas. Parodau lyderystę savo pavyzdžiu, – sakė lietuvis. – Esu sunkiai dirbantis vyrukas, dirbu sporto salėje kasdien, o kai žengiu į aikštelę žaidžiu kietai. Tai – mano stiprybė.“

Jie mane privertė jaustis taip, lyg čia būčiau ilgą laiką.

Ramią ateitį iki 2024 m. vasaros užsitikrinęs lietuvis tikino, kad dabar galvos nebekvaršins mintimis apie kontrakto pratęsimą ir galės susifokusuoti ties žaidimu.

„Tai man buvo svarbu. Dabar galėsiu susikaupti ties krepšiniu. Turime daug ką nuveikti, turime įrodyti, kad galime būti labai geri. Įrodyti, kad galime laimėti rungtynes“, – užbaigė JV, debiutinėse rungtynėse neparodęs geriausio savo žaidimo ir su komanda patyręs nesėkmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius