Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 01

Krepšinio išalkęs Jonas Valančiūnas lavino svarbų žaidimo aspektą

„Toronto Raptors“ ekipos sporto mokslo direktorius Alexas McKechnie yra įsitikinęs, kad traumą patyręs Jonas Valančiūnas ne tik, kad neprarado formos, bet ir sustiprino savo žaidimą. Unikalias pareigas einantis specialistas „Sportsnet“ pasakojo, apie lietuvio reabilitaciją.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas

A.McKechnie prieš šešias savaites matė, kaip J.Valančiūnas susilaužė pirštą, tačiau kai dauguma matė nusivylimą, sporto srities mokslininkas įžvelgė galimybę.

Specialistas praleido nemažai laiko per tas šešias savaites stebėdamas lietuvio grįžimą į žaidimą. „Raptors“ naudoja specialią įrangą, kuri padeda nustatyti žaidėjo reakcijos laiką ir ritmą. Ši informacija po krepšininko veiksmų iškart pereina į A.McKechnie planšetę. Programa susumuoja rezultatus ir rodo krepšininko progresą per šešias savaites, kurias praleido J.Valančiūnas.

Trauma neleido uteniškiui tobulinti savo metimo, driblingo ir kurį laiką jis negalėjo kilnoti sunkumų, tačiau jis vis tiek galėjo dirbti su savo pėdomis ir taip tobulinti labai svarbius žaidimo aspektus – greitumą, aštrumą ir pėdų darbą.

„Mes tai priėmėme kaip galimybę. Aišku, trauma buvo nemaloni. Tačiau mes tuo puikiai pasinaudojome ir puikiai padirbėjome su jo pėdomis“, – džiaugėsi A.McKechnie.

„Scanpix“ nuotr./Linas Kleiza ir Alexas McKechnie
„Scanpix“ nuotr./Linas Kleiza ir Alexas McKechnie

Specialiomis sistemomis buvo matuojama J.Valančiūno pusiausvyra ir svorių pasiskirstymas kiekvienai pėdai atliekant įvairius veiksmus. Pratimai padėjo krepšininko pėdoms judėti agresyviau ir naudingiau.

Tai svarbu gerinti ne tik individualų J.Valančiūno žaidimą, bet ir žaidimą be kamuolio, kai reikia vikriai kurti erdvę komandos draugams.

„Labai dažnai pėdų darbas krepšinyje yra neįvertinamas. Manoma, kad svarbiausia pasiimti kamuolį ir mesti. Tačiau pamirštama, kad daugiausia darbo padaroma, kai žaidėjas net neturi kamuolio. Juk rungtynių metu visuomet yra dešimt krepšininkų, o kamuolį turi tik vienas. Kai paskaičiuoji kiek kartų per tas 48 minutes žaidėjas paliečia kamuolį, tai gali stipriai nustebinti“, – kalbėjo specialistas.

Labai dažnai pėdų darbas krepšinyje yra neįvertinamas. Manoma, kad svarbiausia pasiimti kamuolį ir mesti.

„Raptors“ atstovas taip pat pakeitė J.Valančiūno dietą, dėl kurios jis numetė šiek tiek svorio. Nors neprakaitavo aikštėje, lietuvis išliejo pakankamai prakaito aštrinant savo judesius. 

„Svarbiausia yra nustatyti jo silpnybes. Jeigu trauma būtų keliuose ar kulkšnyje, mes negalėtume taip patobulėti su pėdomis“, – pliusų nemalonioje situacijoje atrado J.Valančiūno treniruočių prižiūrėtojas.

Faktas, kad J.Valančiūnas niekada nebus pats gracingiausias NBA krepšininkas, tačiau „Raptors“ tiki, kad bet koks progresas su greitesniu ir aštresniu pėdų darbu gali duoti malonių rezultatų. ​

Pats J.Valančiūnas tikino, kad yra išalkęs ir visuomet pasirengęs žaisti: „Aš visuomet turiu pasitikėjimo savimi. Reikia tiesiog eiti ir žaisti. Mes bandome kuo geriau gintis.“

Po papildomų treniruočių lietuvis renka kamuolius kartu su jį pavadavusiu Bismacku Biyombu: „Mes turime vienas kitams padėti. Tai yra svarbiausia.“

„Raptors“ specialistas tobulino ir Lino Kleizos žaidimą, kai šis rungtyniavo Toronte.

VIDEO: Jonas Valančiūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius