-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 25

Krepšinio jubiliejus: 5 svarbiausi įvykiai per 125 metus

Šią savaitę švenčiamas krepšinio gimtadienis, nes trečiadienį suėjo lygiai 125 metai nuo pirmojo visų laikų mačo, kuris įvyko Springfilde, JAV. Pateikiame 5 svarbiausius įvykius šio sporto istorijoje, kuriuos pristatė naujienų agentūra „Reuters“.
Michaelas Jordanas
Michaelas Jordanas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Svajonių komanda“

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Jordanas ir Magicas Johnsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Jordanas ir Magicas Johnsonas

1992-aisiais pasaulio susidomėjimas krepšiniu išaugo kaip ant mielių. NBA superžvaigždės atvyko į olimpines žaidynes Barselonoje ir be vargo iškovojo aukso medalius. Tai vadinama viena stipriausių visų laikų komandų – nesvarbu kokios sporto šakos.

1992 metų JAV rinktinėje rungtyniavę Michaelas Jordanas, Magicas Johnsonas, Larry Birdas, Charlesas Barkley ir kiti stipriai padidino susidomėjimą NBA, o užsieniečių skaičius stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje šiais laikais didėja kasmet.

Michaelas Jordanas

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Jordanas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Jordanas

Krepšinis itin populiariu visame pasaulyje tapo tik tuomet, kai aikštėje pasirodė legendinis „Cihicago Bulls“ žaidėjas M.Jordanas. Jo neįtikėtini skrydžiai po krepšiais vedė iš proto kiekvieną krepšinio mėgėją.

NBA pernelyg nebuvo susidomėję užsieniečiai, o JAV krepšinis neklestėjo, tačiau MJ padėjo tai pakeisti. Jis, pasinaudodamas marketingu, pardavė tūkstančius savo vardo batelių bei aprangų, o tai lėmė, kad M.Jordanas tapo vienu populiariausių atletų visame pasaulyje.

Atakai skirtas laikrodis

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rungtynių laikrodis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rungtynių laikrodis

Sunku patikėti, tačiau praėjusio amžiaus viduryje laiminti komanda rungtynėse galėjo varinėtis kamuolį be jokių apribojimų ir jeigu jo neprarasdavo, tai laimėdavo rungtynes. Štai 1950-aisiais buvo sužaistos pačios nerezultatyviausios NBA rungtynės istorijoje, kai „Fort Wayne Pistons“ nugalėjo „Minneapolis Lakers“ 19:18.

1954 metais draugiškose rungtynėse „Syracuse Nationals“ išbandė 24 sekundžių laikmatį, o NBA jis buvo pradėtas naudoti tais pačiais metais.

Krepšinio milžinai

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas atsiima 2010 metų NBA finalo MVP apdovanojimą iš Billo Russello rankų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas atsiima 2010 metų NBA finalo MVP apdovanojimą iš Billo Russello rankų

Praėjusio amžiaus šeštajame ir septintajame dešimtmetyje karaliavo Billas Russellas bei Wiltas Chamberlainas. Pastarasis krepšinio aikštėje galėjo išdarinėti bet ką: blokuoti metimus, atkovoti kamuolius ir pelnyti taškus iš bet kokios padėties.

O gynybos specialistas B.Russellas su „Celtics“ iškovojo net 8 NBA čempionų titulus iš eilės.

W.Chamberlainas iki šių dienų išliko vieninteliu NBA krepšininku, kuris per rungtynes yra pelnęs 100 taškų. Daugelis ekspertų teigia, kad tai yra vienas iš tų rekordų, kuris nebus pagerintas niekada.

Yao Mingas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Yao Mingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Yao Mingas

Vidurio puolėjas iš Kinijos yra atsakingas už tokį milžinišką krepšinio populiarumą savo šalyje. 2002 metais jį pirmuoju NBA naujokų biržos šaukimu pasirinko „Rockets“.

Jau netrukus Y.Mingas tapo tikru „dievuku“ savo šalyje, o 2007 metais vienas iš jo rungtynių Kinijoje stebėjo apie 200 mln. žiūrovų. Tai iki šiol liko vienos žiūrimiausių rungtynių per visą NBA istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius