Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 05

Krepšinio treneris tiki, kad D.Sabonis bus NBA žvaigždė: „Lygiuosis su Larry Birdu“

Krepšinio treneris Gintautas Regina, besidarbuojantis su jaunaisiais talentais, kiekvieną dieną seka, kaip už Atlanto sekasi NBA rungtyniaujantiems lietuviams Domantui Saboniui ir Jonui Valančiūnui. „Pasižiūriu, kiek Jonas laiko praleido aikštėje, pasidomiu statistika“, – LRT.lt prisipažino treneris, mokęs vidurio puolėją paauglystėje minti krepšinio mįsles.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šį sezoną „Raptors“ vidurio puolėjas per rungtynes vidutiniškai aikštėje išbūna po 19,2 minutes. Per jas jis pelno vidutiniškai po 12,2 taško, atkovoja po 7,3 kamuolio ir atlieka po 1,1 rezultatyvų perdavimą.

„Ši statistika manęs visiškai nestebina, – LRT.lt sakė treneris G.Regina. – Matosi, kad treneris Nickas Nurse‘as strateguoja atitinkamai pagal varžovą, todėl Jono žaidimo laikas svyruoja. Pati statistika yra pakankamai gera. Matome, kad žaidimo laikas sutrumpėjo, bet rodikliai tikrai nesuprastėjo. Krepšininko efektyvumas ir aikštėje atliekamų darbų kiekis tikrai nesumažėjo“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Regina
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Regina

Mažiau kritikos

„Aš tikėjau, kad J.Valančiūnas eis toli, kadangi mačiau jo gebėjimus paauglystėje. Tačiau nepamirškime, kad krepšinio pasaulyje viskas priklauso nuo paties krepšininko noro ir užsispyrimo, – kalbėjo G.Regina. – Tačiau niekada niekas net neabejojo, kad jis turi didelį talentą. Ir tai nėra tik mano žodžiai, tai yra pakartojęs ir Jonas Kazlauskas“.

Tačiau G.Regina priminė, kad atėjo laikas, kai vidurio puolėjų vaidmuo aikštėje keičiasi. „Bet J.Valančiūnas sugeba rasti savo nišą ir yra labai naudingas komandai. Tai yra svarbiausia“, – sakė treneris.

Krepšinio komentatorius Ignas Grinevičius džiaugėsi, kad pagaliau septintą sezoną NBA rungtyniaujantis J.Valančiūnas nėra varpomas kritikos strėlių. „J.Valančiūnas yra puikus krepšininkas ir tikrai puikiai atlieka savo vaidmenį klube, – LRT.lt sakė komentatorius. – Šiemet, atrodo, ir viešoji erdvė nusiramino bei nebando surasti jam kartais dirbtinių priekaištų. Bet, manau, kad J.Valančiūnas daugmaž pasiekė savo lubas“.

I.Grinevičiaus teigimu, kol kas yra sunku pasakyti, kur yra kito lietuvio – „Pacers“ puolėjo, geriausio 2018-ųjų metų šalies krepšininko D.Sabonio – lubos. Trečią sezoną NBA lygoje rungtyniaujantis krepšininkas vidutiniškai per 24,9 žaidimo minutes pelno po 14,3 taško, atkovoja po 10,1 kamuolio bei atlieka 3,3 rezultatyvaus perdavimo.

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Jamalas Murray'us
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Jamalas Murray'us

Gali tapti žvaigžde

„Tai – be galo protingas žaidėjas, kurį treneris Nate’as McMillanas puikiai integruoja į žaidimo kūrimą, – apie 22-ejų D. Sabonį kalbėjo I.Grinevičius. – Taip pat, manau, nors prieš porą metų Mileso Turnerio žvaigždė, regis, sparčiai kilo, Domantas jau pranoko savo kolegą. Gavęs daugiau minučių lietuvis demonstruotų, turbūt, dar įspūdingesnę statistiką. Kita vertus, jis yra komandoje, kurioje jaučiasi puikiai“.

Treneris G.Regina teigė, kad D.Sabonio statistika savotiškai netgi stebina.

„Pakankamai jaunas žaidėjas demonstruoja labai solidų žaidimą, – sakė G.Regina. – Tikiu, kad po kelių metų jis aplenks dar ne vieną žaidėją, o ir pačiam J.Valančiūnui bus stipri konkurencija lenktyniaujant dėl geriausiojo vardo“.

Pasak trenerio, sunku D.Sabonį lyginti su tėčiu Arvydu Saboniu. „Visų pirma, tai yra skirtingų kūno „parametrų“ žaidėjai, tačiau matome, kad talentą, gebėjimą skaityti žaidimą, matyti aikštę bei krepšinio IQ jaunasis Sabonis tikrai paveldėjo iš tėčio. Jis eis labai toli ir ateityje tikrai galės lygiuotis į tokius žaidėjus kaip Larry Birdas ir Dirkas Nowitzkis. Taip, D.Sabonis gali tapti NBA žvaigžde“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Žiedų teks palaukti?

„Manau, kiekvieno NBA žaidėjo siekiamybė yra čempiono žiedas, – nusišypsojo G. Regina. – Tikiu, kad „Raptors“ ir pats J.Valančiūnas jau ne vienus metus patyliukais pasvajoja apie tai. Tokia mintis pas juos kirba, bet iki to dar labai toli... Tikrai toli“.

Pasak I.Grinevičiaus, šių metų „Golden State Warriors“ dėl esant nesėkmingiems laikotarpiams galinčios kartotis vidinės trinties tarp Draymondo Greeno ir Kevino Duranto šiemet yra palaužiama.

„Ar NBA šiuo metu yra pakankamai brandi komanda, kuri gali juos palaužti? Žiūrint į sezono pradžią, vieni realiausių konkurentų yra „Raptors“, – sakė I.Grinevičius. – Anksčiau tokia versija keldavo tik juoką, bet atsikračius esminės problemos – DeMaro DeRozano ir Kyle‘o Lowry vienoje komandoje – bent laimėjimas Rytų konferencijos finale atrodo kaip reali užduotis“.

„Pacers“, komentatoriaus teigimu, žaidžia labai gražų, komandinį krepšinį. „Nėra ženklų, kad komandoje būtų problemų su atmosfera, – teigė I.Grinevičius. – Labai norisi matyti tokią komandą laiminčią, tačiau šalia Victoro Oladipo reiktų dar vieno ekstra klasės žaidėjo“.

Paklaustas, ar yra realių galimybių, kad šiais metais kuris nors iš lietuvių turės galimybe pasipuošti NBA čempiono žiedu, I.Grinevičius kiek suabejojo. „Duodu 10 proc., kad „Raptors“ šiemet netyčia gali pasisekti, kiek daugiau, kad „Pacers“ per artimiausius trejus metus žais Rytų konferencijos finale, – sakė I. Grinevičius. – Juk nereikia pamiršti, kad Bostono „Celtics“ ir Filadelfijos „76ers“ yra jaunos ir, sakyčiau, geriau sukomplektuotos komandos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius