-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 14

Kroatijos pakraštyje – Artūro Gudaičio signalas NBA

Artūras Gudaitis penktadienio vakarą bus toli, bet tuo pat metu ir arti NBA. Už 7,5 tūkst. km nuo Klivlando jis stumdysis Osijeko krepšinio arenos baudos aikštelėje Kroatijoje. Su priešininku, kurio vietą „Cleveland Cavaliers“ komandoje galbūt užims ateityje. Kroatijos ir Lietuvos mūšio pasaulio čempionato atrankoje vyšnia gali tapti galingų centrų susirėmimas: Artūras Gudaitis prieš Ante Žižičių.
Artūras Gudaitis, Mike'as Gansey ir Primožas Brežecas
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treniruotė Osijeke / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
PČ atranka | Kroatija – Lietuva | 21:15 | Osijekas

„Cavaliers“ skautas Primožas Brežecas jau sykį vakarieniavo su Artūru Milane. Nors daugiausia su NBA klubo atstovais kontaktuoja A.Gudaičio agentas, lietuvis neslepia, kad jaučia vicečempionų dėmesį ir palaikymą.

Rudenį P.Brežecas vėl lankys A.Gudaitį Italijoje ir daugiau papasakos apie „Cavaliers“ ateities brėžinius bei 25-erių centro figūrą tuose kontūruose. Galbūt įtakos jiems turės penktadienio mūšis tarp Kroatijos ir Lietuvos.

Pasižiūrėti jo, beje, specialiai į Osijeką atvyko „Cleveland Cavaliers“ generalinio vadybininko Koby Altmano asistentas Mike'as Gansey ir tas pats P.Brežecas.

Vyrai iš NBA po rytinės penktadienio treniruotės trumpai šnektelėjo su Lietuvos galiūnu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treniruotė Osijeke
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treniruotė Osijeke

Į Ameriką, o ne Kroatiją išvykus Jonui Valančiūnui bei Domantui Saboniui, A.Gudaitis Osijeke perims atsakingas pagrindinio vidurio puolėjo funkcijas.

Be NBA krepšininkų likusi nacionalinė komanda ruošiasi kol kas sunkiausiam išbandymui 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankoje. Kroatija tyko lietuvių pasaloje su keturiais NBA atstovais – Bojanu Bogdanovičiumi, Dario Šaričiumi, Ivica Zubacu ir Ante Žižičiumi.

Būtent pastarasis vidurio puolėjas, savo žaidimo stiliumi kažkuo primenantis patį Artūrą, vilki „Cavaliers“ marškinėlius. Klivlando klubui priklauso teisės ir į A.Gudaitį, bet akivaizdu, kad šiems dviem milžinams vietos vienoje komandoje ateityje neatsiras.

Kol A.Gudaitis bando užsitarnauti kvietimą į „Cavaliers“ drebindamas lankus Eurolygoje, A.Žižičius bandys pateisinti lūkesčius atsinaujinusioje Klivlando komandoje.

Nors kroatas į NBA 2016-aisiais pateko bent 24-iais šaukimais anksčiau nei A.Gudaitis 2015-aisiais (23 ir 47), A.Žižičius nebuvo „Cavaliers“ ateities projektas. Į NBA perspektyvų kroatą pasikvietė „Boston Celtics“, bet prestižinėje organizacijoje jis taip ir nedebiutavo. Planus sumaišė netikėti grandioziniai Kyrie Irvingo mainai, į kurių viesulą įsuktas kroatas atsidūrė Klivlande.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ante Žižičius (dešinėje)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ante Žižičius (dešinėje)

Ten LeBrono Jameso kompanija desperatiškai kabinosi į NBA čempionų žiedus, todėl A.Žižičius daug laiko pasireikšti neturėjo. Debiutiniame sezone stipriausioje krepšinio lygoje jis sužaidė 32 rungtynes ir dažnai buvo mėtomas į G lygą.

Tiesa, po „Visų žvaigždžių savaitgalio“ pertraukos jis vis dažniau buvo įtraukiamas į „Cavaliers“ sudėtį, o paskutinėse reguliariojo sezono rungtynėse sužaidė geriausią savo karjeros mačą, kai surinko 20 taškų ir 7 atkovotus kamuolius.

G lygoje jis taip pat užfiksavo solidų vidurkį: 16,3 taško, 9,4 atkovoto kamuolio ir 1,2 blokuoto metimo.

21-erių 211 cm ūgio kroato laukia atsakingas antrasis sezonas Klivlande. Atsinaujinusioje „Cavaliers“ ekipoje dėl žaidimo laiko jis konkuruos su Kevinu Love'u, Tristanu Thompsonu, Larry Nance'u arba Channingu Frye. Jeigu šioje aukštaūgių linijoje neišsiskirs, „Cavaliers“ gali dairytis kitų variantų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Gudaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Gudaitis

A.Gudaitis Klivlando nuosavybe už Atlanto tapo gan chaotiškai, bet ne atsitiktinai. „Cavs“ jau kurį laiką siekė gauti teises į galingą centrą, kol galiausiai tą pavyko padaryti po masinių mainų, kai LeBronas per naktį pakeitė pusę komandos draugų.

Iš Klivlando išvykus L.Jamesui, „Cavaliers“ ėmė dairytis naujų rezervų. Vienas tokių yra NBA radare esantis Artūras Gudaitis, kuriuo „Cavaliers“ itin domėjosi dar prieš 2015-ųjų NBA naujokų biržą, kai jį 47-uoju šaukimu pasirinko „Philadelphia 76ers“.

Dar liepos pradžioje atspėjęs, kad LeBronas Jamesas arba liks Klivlande, arba išvažiuos į „Los Angeles Lakers“, lietuvis dabar nežino, kaip jo perspektyvas žaisti „Cavaliers“ keičia NBA karaliaus sprendimas.

„Nežinau, tai yra daugiau verslo klausimas. Kas ir kaip ten vyksta, tikrai nesidomėjau, – 24sek tikino A.Gudaitis. – Natūralu, kad komanda jaunės ir nemanau, kad dabar ji yra tame sąraše komandų, kurios gali iškovoti čempionų titulą. Gal „Cavaliers“ statys žaidimą ant jaunimo, kas dabar būtų logiškiausia. Gal reikia ieškoti naujo komandos veido.

Jų planų tikrai nežinau. Žinau Milano planus (šypsosi.).“

Geriausiai šią akimirką A.Gudaitis žino rungtynėms su Kroatija nubraižytą Dainiaus Adomaičio planą. Beje, Gudas yra žaidėjas, kurio kiek prisibijo kroatai. Veteranas Krunoslas Simonas atviravo, kad jiems buvo visai paranku žaisti prieš Joną Valančiūną, kurį languotieji agresyviai atakuodavo du prieš du situacijose, bandydami išnaudoti lėtas „Toronto Raptors“ atstovo kojas.

Kita vertus, A.Žižičiaus pažangą kroatai vertina teigiamai ir prognozuoja gladiatorišką jo susirėmimą su A.Gudaičiu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Gudaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Gudaitis

„Tai bus gera mikrodvikova, – 24sek sakė kitas NBA kroatas, „Los Angeles Lakers“ centras Ivica Zubacas. – Gudaitis yra didelis ir žaidžia fizišką krepšinį. Jis jau keletą metų rungtyniauja aukščiausiame lygyje. Man ir Žižičiui tai bus tikrai geras varžovas, ir tikras iššūkis.

Visada norisi žaisti prieš geriausius žaidėjus. O Gudaitis yra vienas geriausių vidurio puolėjų Lietuvoje. Tai bus geros kautynės.“

Dabar svarbiausia, kad išskirtinės jėgos lietuvis su savo tvirtais šarvais nuvestų Lietuvos rinktinę į pergalę pasaulio čempionato atrankoje. Bet jeigu savo bicepsais apdaužys A.Žižičių ir I.Zubacą, galbūt jis tuo pačiu pasiųs rimtą signalą 7,5 tūkst. km spinduliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius