Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 08

LaMelo Ballas – trečiasis istorijoje „All-Star“ mačo dalyvis, turintis LKL patirties

Prieš ketverius metus Virginijaus Šeškaus mokyklą Prienuose perėjęs, o dabar NBA lygoje siautėjantis LaMelo Ballas praėjusią naktį sulaukė prestižinio įvertinimo. 20-metis „Charlotte Hornets“ gynėjas žais „All-Star“ rungtynėse, kuriose pakeis traumą patyrusį Keviną Durantą. Jis tapo vos trečiuoju „All-Star“ mačo dalyviu, žaidusiu Lietuvos krepšinio lygoje.

LaMelo Ballas lyg viesulas įskriejo į stipriausią planetos lygą.

Trečiasis 2020-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas pirmajame sezone tapo metų naujoku, o jau antrajame sezone sulaukė kvietimo į „All-Star“ rungtynes, vyksiančias Klivlando mieste.

20-metis „Charlotte Hornets“ įžaidėjas šį sezoną vidutiniškai pelno po 19,6 taško, atkovoja po 7,1 kamuolio ir atlieka po 7,5 rezultatyvaus perdavimo.

Profesionalo karjerą 16-metis L.Ballas pradėjo Lietuvoje, Prienų-Birštono „Vytauto“ komandoje, kai garsiosios šeimynos tėtušis LaVaras nusprendė savo sūnus LaMelo ir LiAngelo išgarsinti Europoje.

Virginijaus Šeškaus komandoje atsidūręs LaMelo Ballas LKL čempionate sužaidė aštuonis mačus, vidutiniškai rungtyniavo po beveik 13 minučių, per kurias rinko po 6,5 taško (29,2 proc. dvit., 25 proc. trit., 73,7 proc. baud.), atkovojo po 1,1 kamuolio, atliko po 2,4 rezultatyvaus perdavimo ir fiksavo po 4 naudingumo balus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Virginijus Šeškus ir LaMelo Ballas
Alfredo Pliadžio nuotr./Virginijus Šeškus ir LaMelo Ballas

LaVaras viešai kritikavo trenerį V.Šeškų dėl mažo sūnaus žaidimo laiko, kol galiausiai po kiek daugiau nei keturių mėnesių šeimynėlė paliko Lietuvą.

Vėliau LaMelo žaidė tėčio įkurtoje NCAA alternatyvioje lygoje JBA, tuomet persikėlė į Australijos čempionatą, kuriame jis ėmė dominuoti ir traukti NBA skautų akis.

LaMelo Ballas – vos trečias krepšininkas istorijoje, kuris yra žaidęs LKL, bet dalyvavęs ir NBA „All-Star“ rungtynėse.

Pirmasis – karjeros pabaigoje į Kauno „Žalgirį“ Arvydo Sabonio pakviestas įžaidėjas Kenny Andersonas.

183 cm ūgio krepšininkas Lietuvoje praleido paskutinį karjeros sezoną, kai 2005-2006 metų sezono įkarštyje pakeitė su treneriu Antanu Sireika apsipykusį ir į „Barceloną“ išvykusį Edą Cotą.

Į Lietuvą K.Andersonas atvyko kaip gęstanti 36-erių metų buvusi NBA žvaigždė.

Sužibėti „Žalgiryje“ nepavyko. Eurolygoje – 2,4 taško ir 1,7 rezultatyvaus perdavimo vidurkiai per 12 minučių. LKL per beveik 20 minučių – 5,9 taško ir 2,8 rezultatyvaus perdavimo.

LKL finale „Žalgiris“ variantų neturėjo ir 0:4 nusileido Vilniaus „Lietuvos rytui“.

Paskutinis K.Andersono karjeros akordas buvo duslus, visai nepanašus į pirmuosius įžaidėjo sezonus NBA.

Profesionalo kelią įžaidėjas pradėjo 1991-aisiais metais, kai antruoju NBA naujokų biržos šaukimu jį pasirinko „New Jersey Nets“.

Jau trečiajame sezone jis sulaukė kvietimo į „All-Star“ rungtynes, kai reguliariajame sezone rinko 18,8 taško, 3,9 atkovoto ir 1,9 perimto kamuolio, 9,6 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Minesotoje vykusiame žvaigždžių mače K.Andersonas rungtyniavo 16 minučių, pelnė 6 taškus, atkovojo 4 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Kenny Andersonas
Kenny Andersonas

Priešingu keliu nei K.Andersonas pasekė Žydrūnas Ilgauskas, pirmiausia dominavęs Lietuvoje, o vėliau ryškiai spindėjęs ir už Atlanto.

Pirmuosius profesionalaus krepšininko žingsnius 18-metis 221 cm ūgio bokštas ėmė žengti Kauno „Atlete“, kuriame praleido tris sezonus.

1996-aisiais šį krepšininką 20-uoju šaukimu NBA naujokų biržoje sužvejojo „Cleveland Cavaliers“.

Pirmąjį sezoną „Big Z“ praleido dėl lūžusios pėdos, tačiau debiutas antrajame sezone buvo vainikuotas vieta simboliniame naujokų penkete.

Po sezono – sugrįžusios problemos su pėda. Ž.Ilgauskas per kitus tris sezonus sužaidė vos 29 mačus.

„Twitter“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas 2003 m. All-Star rungtynėse
„Twitter“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas 2003 m. All-Star rungtynėse

Bet tuomet „Big Z“ užsikūrė, kol galiausiai 2002–2003 metų sezone jau rinko po 17,2 taško, 7,5 atkovoto kamuolio ir 1,9 blokuoto metimo statistiką ir sulaukė kvietimo į prestižinį NBA renginį, kuris buvo paskutinis legendiniam Michaelui Jordanui.

Atlantoje vykusioje dviejų pratęsimų pareikalavusioje dvikovoje Ž.Ilgauskas žaidė vos 4 minutes ir taškų nepelnė.

2005-aisiais „All-Star“ renginys vyko Denveryje, o jame vėl žaidė lietuvis, šalia kurio buvo ir LeBronas Jamesas. Tai buvo pirmasis iš aštuoniolikos vunderkindo „All-Star“ mačų.

Šioje dvikovoje Ž.Ilgauskas buvo pastebimas – 12 taškų, 7 atkovoti kamuoliai ir 2 blokuoti metimai per beveik 17 minučių.

Paskutinį karjeros sezoną 35-erių vidurio puolėjas iš Kauno sužaidė NBA titulą medžiojusioje „Miami Heat“, bet iškovoti žiedo nepavyko.

Po karjeros pabaigos Z.Ilgausko marškinėliai, pažymėti 11-uoju numeriu, buvo iškelti į „Rocket Mortgage FieldHouse“ arenos palubes.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir T.Bulotas – kitas NBA lietuvis ir didieji „Žalgirio“ sudėties klausimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius