Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 08

Lietuvis be lietuviško paso: įdomus talentas beldžiasi ir į NBA, ir į Lietuvos rinktinę

NBA vartus 2019-ųjų vasarą gali praverti lietuvis, apie kurį mažai ką girdėjote. Kanadoje sunoko Kaune gimęs krepšinio talentas, kuris dabar lyginamas su lokiais, gorilomis ir kitais žvėrimis. Jis kažkuo primena Argentinos krepšinio legendą Manu Ginobili, o savo galingu žaidimu beldžiasi į NBA vartus. Tai Ignas Brazdeikis, kitoje Atlanto pusėje labiau pažįstamas kaip Iggy.
Ignas Brazdeikis
Ignas Brazdeikis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai buvo diena, kai Ignas išmokė visus tarti jo pravardę, rašo „The Athletic“.

Likus 24 valandoms iki rungtynių su Mičigano universitetu, Vilanovos universiteto komandos skautas Jay Wrightas iš savo kelnių ištraukė laminuotą žaidėjo analizę.

„Brazzz, – lietuvio pavardę nesėkmingai bandė ištarti amerikietis. – Bet sakau jums, tas vaikis yra geras.“

I.Brazdeikis jau nebe vaikis. Sausio 8-ąją jam sukaks 20-imt, o dabar jis vienas Mičigano universiteto komandos lyderių. Mičigano „Wolverines“, tarp kitko, praėjusį sezoną draskėsi NCAA finale.

Jau pačioje sezono pradžioje lietuvių kilmės krepšininkas išgarsėjo NCAA galingais pasirodymais bausdamas prestižines komandas.

Iš pradžių jis suvertė 18 taškų į NCAA čempiono Vilanovos universiteto krepšį. Ir kai po 5 taškų pasirodymo kitose rungtynėse skeptikai manė, kad tai tebuvo vienkartinis žybtelėjimas, puolėjas vėliau po 20 taškų purtė „Providence“ bei „Chattanooga“ universitetų ekipas, o galiausiai net 24 įmetė garsiajam Šiaurės Karolinos universitetui, kuriame kadaise žaidė Michaelas Jordanas.

„Nieko nežinojau apie tą vyruką. Man nejauku tiksliai neištarti jo pavardės, bet jis... Brayzdelkis? Bet kokiu atveju, dievulėliau, jis tikrai gali žaisti. Neįsivaizduoju, iš kur jis atsirado, bet jis tikrai gali žaisti“, – stebėjosi Šiaurės Karolinos komandos treneris Roy'us Williamsas.

VIDEO: I.Brazdeikio žaidimo epizodai prieš Šiaurės Karolinos komandą

Šiaurės Karolinos komandos puolėją Nassirą Little'ą, kuriam prognozuojamas šaukimas pirmajame 2019-ųjų NBA naujokų biržos dešimtuke, I.Brazdeikis paliko šalti kampe su 4 taškeliais.

Krepšinio grožis subjuro ir Vilanovos lyderiui Ericui Paschallui, kuris prieš sezoną buvo nominuotas į prestižinės „Big East“ konferencijos geriausiųjų rinktinę.

Galingo sudėjimo 201 cm ūgio 98 kg puolėjas apribojo Vilanovos vėliavnešį iki 10 taškų su klaikiu pataikymu (3/14 met.), o Mičigano universitetas sutriuškino NCAA čempionus 73:46.

Vėlgi, I.Brazdeikis dominavo ne prieš kokią kiemo komandą, o prieš stipriausią JAV universitetą.

View this post on Instagram

Killers kill...snakes bite ????

A post shared by Ignas Brazdeikis (@_iggy_braz) on

Ant NCAA parketo lygos naujokas tėškė jau ne pirmą tokį pareiškimą.

Bet vid. po 17 taškų (54,2 proc. met., 44,4 proc. trit., 78,7 proc. baud.), 5,1 atkovoto kamuolio ir 1,3 rezultatyvaus perdavimo JAV studentų lygoje renkantis I.Brazdeikis dar tik pradeda savo riaumojimą.

Jis yra rezultatyviausias žaidėjas Mičigano komandoje, kuri kol kas laimėjo visas 9 rungtynes. Dar nuostabiau tai, kad I.Brazdeikiui tai debiutinis sezonas NCAA.

Paskaičiuota, kad savo efektyvumu per minutę, pataikymo procentu ir +/ – statistika, I.Brazdeikis sezono pradžioje NCAA istorijoje figūravo tarp tokių pavardžių kaip Anthony Davisas, Kyrie Irvingas ir Zionas Williamsas.

„Dievas matė, sunkiai treniravausi visą gyvenimą. Bet jeigu nepademonstruoji klasės, kai ateina akimirka, taip ir nieko nepeši. Ateina laikas, kai turi sužibėti.

Aš pasiruošęs ir aš savimi pasitikiu. Aš jaučiu, kad manęs niekas negali uždengti. Ir kad galiu uždengti bet kurį varžovą. Man tai kaip bet kuris eilinis varžovas. Einu ir žudau“, – po rungtynių su „Villanova“ universitetu „The Athletic“ sakė I.Brazdeikis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Dar per apšilimą prieš rungtynes su Vilanova I.Brazdeikis paslaptingai šypsojosi ir linksėjo galva žvelgdamas į 6,5 tūkst. žiūrovų užpildytas tribūnas. Lyg žinotų, ko nežino jie.

Jau trečią mačo minutę I.Brazdeikis taisė komandos draugo metimą ir galingu dėjimu sugrūdo kamuolį į krepšį.

Nusileidęs ant žemės, jis ištiesė rankas ir riaumojo bėgdamas į gynybą.

VIDEO: I.Brazdeikio pasirodymas prieš Vilanovos komandą

Antroje rungtynių dalyje, kai komandos draugas susikibo su dviem priešininkais, I.Brazdeikis įsibrovė į susistumdymą ir patraukė kelis žaidėjus.

„Mes agresyvūs. Mes medžiotojai, – pasakojo I.Brazdeikis. – Mes alkani ir nieko nebijome. Ir mes pasiruošę medžioti. Jeigu ir pralaimėsime, tai tikrai ne dėl to, kad mums trūks energijos ir fiziškumo.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Dar praėjusiame sezone Mičigano universiteto komanda žaidė taip kietai, kad buvo praminta imtynininkų ekipa. I.Brazdeikis yra panašaus polinkio jautis, bet jis yra ir naujas Mičigano puolimo veidas.

Iggy Šiaurės Amerikoje vadinamas krepšininkas brutaliai atakuoja varžovų gynybą. Tai yra didžiulės jėgos ir įgūdžių mišinys, kaip krepšininką apibūdina „The Athletic“.

Sirgalius žavi jo bendravimas su publika, aistra krepšiniui ir nepalyginamas kovingumas, kuriuo jis dažnai pranoksta savo oponentus.

„Mes jau ir taip turime tokių piktų šunų, o Iggy... Nežinau, jis kaip gorila. Jis kaip koks piktas lokys ar kažkas panašaus, – pasakojo Mičigano komandos asistentas DeAndre Haynesas. – Jis kitoks. Kai jis įsibėgėja, jį sunku sustabdyti.“

Vilanovos komandos sirgaliai buvo sugniuždyti. Kai I.Brazdeikio komanda triuškino priešininkus, šventiškai nusiteikusioje arenoje ketvirtajame kėlinyje girdėjosi tik sportbačių ir kamuolio garsai.

„Aš dievinu tą garsą. Nes sirgaliai pirmoje pusėje kalbėjo tiek daug visokiausių blogybių. Ir mes juos užčiaupėme“, – mėgavosi I.Brazdeikis.

Tą vakarą Vilanovos košmaro priežastimi tapo I.Brazdeikis.

Amerikiečiai mokosi tarti jo pavardę: „brah'z-day-kiss“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Intriguojantis šaukimas

NBA skautams Iggy nėra nepažįstamas vardas.

Jau 2019-ųjų NBA naujokų biržoje prestižinis JAV sporto žiniasklaidos kanalas „Sports Illustrated“ prognozuoja lietuviui 30-ąjį šaukimą.

„Viena iš kylančių žvaigždžių, – taip galingo sudėjimo puolėją apibūdina „Sports Illustrated“. – Žaidžia su ugnimi ir demonstruoja universalų įgūdžių arsenalą.

Jo kietumas, atsidavimas kovai baudos aikštelėje ir metimas suteikia komandai galimybę žaisti tai aukštu, tai žemu penketu.

Brazdeikis turi bruožų, kurie galėtų leisti tikėtis vaidmens NBA.“

ESPN ir „NBA Draft“ savo šaukimų prognozėse 2019-aisiais nereitingavo I.Brazdeikio, bet 2020-aisiais mato jam šaukimą antrojo rato pradžioje.

„The Athletic“ įrašė I.Brazdeikio pavardę tarp 50-ies labiausiai intriguojančių talentų.

24sek šaltiniai JAV pasakoja, kad I.Brazdeikis jau 2019 m. vasarą turi neblogus šansus būti pašauktas pirmojo naujokų biržos rato pabaigoje arba antrojo pradžioje.

Jeigu paklaustumėte I.Brazdeikio, tai gautumėte labai kategorišką atsakymą.

„Aš matau save NBA: titulai, čempionų žiedai...“ – savo žodžiais net nedvejojo lietuvis.

NBA skautai išskiria I.Brazdeikio fizinį sudėjimą ir tvirtumą, kuris gali komplikuoti gyvenimą tiesioginiam jo oponentui.

Didžiausias lietuvio privalumas yra atsidavimas kovai ir ėjimas į kontaktą. Jis mėgsta didžiulės atsakomybės rungtynes ir geriausiai atrodo svarbiausiuose mačuose. Eina į priekį kaip tankas.

„Toks jausmas, kad kaskart žengęs į aikštę aš esu stipriausias žaidėjas. Man patinka svarbiausia akimirka. Aš laukiu tokių momentų ir nebėgu nuo atsakomybės. Jaučiuosi labai tvirtai ir einu žaisti savo žaidimo“, – taip užtikrintai mlive.com pasakojo I.Brazdeikis.

Ne dėl to, kad būtų pasipūtęs. Jis sako tai žinodamas, jog taip ir yra. I.Brazdeikis yra visai ne lietuviško mentaliteto žaidėjas.

Po taiklių tritaškių jis erzina varžovų aistruolius trindamas pirštais. Jis dažnai tvarkosi savo glamūriškus šviesius plaukus. Demonstruoja bicepsus po per jėgą pasiektų taškų, dažnai – situacijose įmetus su pražanga.

Varžovų sirgaliams jis gali pasirodyti kaip įžūlus žaidėjas. Tačiau I.Brazdeikis ant parketo tiesiog atsiduoda žaidimui taip, kaip muzikos fanas per mylimiausios grupės koncertą. Tik todėl aplinkiniams jis gali pasirodyti kitoks.

„Aš galiu nepelnyti taškų ir padaryti 10 klaidų, tačiau vis tiek būsiu pakelta galva, – šypsojosi I.Brazdeikis. – Tokį pasitikėjimą man suteikė šeima, visada stojusi už mane mūru.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Per visą Igno krūtinę ištatuiruota jo pavardė – nes šeima šiam žaidėjui reiškia viską.

„Jis kitoks, – sakė Mičigano komandos asistentas DeAndre Haynesas. – Jis yra problema.“

Be to, Iggy dar pasižymi neblogais techniniais įgūdžiais.

Aikštėje puolėjas kelia pavojų varžovų krepšiui atakuodamas kaire ranka, bet gerai valdo ir dešinę, kas leidžia jam patikimai kontroliuoti kamuolį.

I.Brazdeikis gali žaisti greitajame puolime, bet geriausiai jaučiasi sugavęs kamuolį judesyje, kamuoliui atsimušus nuo parketo.

Taip pat jis renka taškus metimais iš vietos po gerų perdavimų arba gudriai įkirsdamas krepšio link. Puolėjas sėkmingai įvaldė žaidimą be kamuolio, o tokios savybės vertinamos aukščiausiame lygyje.

I.Brazdeikis yra atletiškas, gerai jaučiasi atvirame krepšinyje, o naudodamasis savo tvirtu kūnu, daužo į šipulius varžovų pozicinę gynybą.

Savo universalumu ir fizine jėga Lietuvoje jis gal net neturi analogų.

„Žinojau, kad jis gali žaisti. Tik nežinojau, kaip. Įsitikinau, jog jis kada tik panorėjęs gali prasibrauti prie krepšio“, – tikino I.Brazdeikio komandos draugas Isaiah Liversas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Tiesa, NBA skautai skeptiškai vertina I.Brazdeikio potencialo ribas.

Matote, į NCAA jis atvyko metais vėliau ir yra vyresnis nei kiti JAV studentų lygos naujokai. Skautai svarsto, ar I.Brazdeikis dar daug kuo patobulintų savo apsišlifavusį žaidimą.

Skeptikai samprotauja, kad dengiant savo pozicijos žaidėjus, lietuviui NBA gali stigti greičio. Pavyzdžiui, su tokiu nedideliu šoniniu greičiu jam būtų sunku gaudyti NBA 2-3 pozicijos žaidėjus, o žaisti po krepšiu jam trūksta centimetrų.

Nors NCAA kol kas iš toli krepšį jis atakuoja 44,4 proc. tikslumu, NBA skautams jo metimo patikimumas dar kelia abejonių.

I.Brazdeikis šiuo metu gerai sudėtas NCAA krepšiniui, bet ilgainiui turės įrodyti, ar aukštame profesionalų lygyje gali būti efektyvus mažiau remdamasis savo fizine jėga, o daugiau – technika. Be to, krepšininkas nepasižymi sprogstamąja jėga, kuria galėtų nustelbti NBA atletus. Skautai abejoja ir jo galimybėmis susikurti progas pačiam pelnyti taškus.

Kita vertus, tai natūralūs klaustukai, kurie kyla vertinant kiekvieną NBA potencialo talentą.

Bet pastarosiomis savaitėmis JAV žiniasklaidoje mirga lietuvio pavardė.

„Vienas geriausių NCAA naujokų“; „Herojiškas Brazdeikio pasirodymas ištraukė rungtynes“; „Sužiba tada, kai to reikia labiausiai“; „Su juo Mičiganas gali nueiti iki NCAA sosto“, – tokios ir panašios antraštės pastarąją savaitę plūsta JAV žiniasklaidoje.

Lietuvio potencialas intriguoja, tik jį dar reikės išpildyti.

„Tikiuosi, kad užaugęs jis taps žaidėju kaip Emanuelis Ginobili, – sakė Mičigano komandos treneris Johnas Beileinas. – Jis neturi pozicijos. Jis tiesiog žaidžia.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Lietuviško paso problema

Lietuvos krepšinio federacija jau seniai atkreipė dėmesį į perspektyvų jaunuolį.

Dar prieš porą metų LKF atstovai pasaulio jaunių čempionate kalbino I.Brazdeikio šeimą pagalvoti apie žaidimą Lietuvoje, artimiausiais metais – gal net ir nacionalinėje komandoje.

Šiuo metu tai yra geriausiai NBA skautų vertinamas Lietuvoje gimęs krepšininkas, tokių talentų kaip Deividas Sirvydis, Rokas Jokubaitis, Matas Jogėla ar Tadas Sedekerskis fone.

Bet yra viena didžiulė problema.

1999-aisiais I.Brazdeikis gimė Kaune. Maždaug būdamas trejų su šeima emigravo į JAV, Čikagą. Po kelerių metų lietuvių šeima persikėlė gyventi į Kanadą.

Ten jis pradėjo žaisti krepšinį šešerių metukų. Žaisdavo iki kol sutemdavo – mama net turėdavo varyti vaiką namo iš krepšinio aikštelės.

Pirmuoju Igno treneriu krepšinyje tapo jo paties tėtis Sigitas. Bet jis turėjo didžiulį palaikymą ir namuose – mama visada buvo didžiausia sūnaus sirgalė.

VIDEO: Pažintis su I.Brazdeikiu

Bėgant metams, Kanadoje baigė galioti lietuviškas berniuko pasas ir Ignas įgijo Kanados pilietybę.

Ontarijo valstijoje jis baigė vidurinę ir tapo tikra vietos mokyklų žvaigžde. I.Brazdeikis buvo išrinktas Ontarijo mokyklų krepšinio asociacijos MVP tiek 2017, tiek 2018 metais. 2017-aisiais savo komandą jaunuolis atvedė į čempionų sostą.

Vidurinėje I.Brazdeikis konsultavosi su kitu lietuvių kilmės kanadiečiu Nicku Stausku, kuris dabar vilki „Portland Trail Blazers“ marškinėlius. Jiedu gyveno vienas nuo kito per 15 minučių kelio, todėl tapo gerais bičiuliais ir susirašinėja iki šiol.

N.Stausko seneliai antrojo pasaulio karo metais emigravo iš Lietuvos į Kanadą. Lietuvos krepšinio federacija taip pat aktyviai verbavo N.Stauską, bet jis pasirinko Kanadą. Nors aplinkiniai ilgą laiką pasakojo, kad N.Stauskas nori žaisti Lietuvos rinktinėje, pats snaiperis turėjo didesnį norą žaisti Kanados nacionalinėje komandoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Nickas Stauskas
„Scanpix“/AP nuotr./Nickas Stauskas

Visai kaip N.Stauskas, I.Brazdeikis taip pat pasirinko Mičigano universitetą. Tačiau spręsdamas rinktinės dilemą, I.Brazdeikis pasirengęs žengti kitu keliu nei geras jo bičiulis.

24sek žiniomis, 19-metis krepšininkas norėtų įsipareigoti Lietuvos, ne Kanados rinktinei.

Lietuviškai su akcentu kalbantis I.Brazdeikis jau spėjo užsivilkti Kanados jaunimo rinktinių marškinėlius. Pagal FIBA reglamentą, I.Brazdeikis dar turi galimybę persivilkti juos į Lietuvos rinktinės aprangą – svarbiausia, kad Kanadai jis atstovavo jaunimo rinktinėse, ne vyrų.

Lietuvos krepšinio federacija dar turėtų gauti Kanados krepšinio federacijos sutikimą, bet, 24sek šaltinių teigimu, kanadiečiai tokiam perėjimui kliūčių nedarytų.

Tačiau yra gerokai rimtesnė kliūtis, kuri siekia prezidentūrą.

Lietuviškas I.Brazdeikio pasas baigėsi galioti vaikystėje, o išduoti naujo jam neleidžia Lietuvos dvigubos pilietybės įstatymai.

Norėdamas žaisti Lietuvos rinktinėje, I.Brazdeikis turės prašyti Lietuvos prezidentės malonės išimties tvarka suteikti jam dvigubą pilietybę.

O tai nėra paprasta. 2013-ųjų gruodį D.Grybauskaitė jau buvo suteikusi Lietuvos pilietybę amerikietei Isabellai Tobias, tačiau ši čiuožė už Lietuvą tik iki 2014-ųjų, o po lietuvio Deivido Stagniūno karjeros pabaigos, susirado naują partnerį rusą ir čiuožė po Izraelio vėliava.

Turime ir nesėkmingą pilietybės istoriją artimesnėje aplinkoje – krepšinyje. 2015-aisiais įgijęs JAV pilietybę, Lietuvos piliečio statuso neteko vienas geriausių visų laikų šalies krepšininkų Žydrūnas Ilgauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Isabella Tobias prisiekė būti ištikima Lietuvos Respublikai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Isabella Tobias prisiekė būti ištikima Lietuvos Respublikai

I.Brazdeikis gali tapti Lietuvos piliečiu dviem scenarijais.

Pirmiausia, atsisakęs Kanados pilietybės. Bet toks scenarijus turėtų gąsdinti Brazdeikių šeimą. Tuomet Ignas netektų socialinių garantijų Kanadoje, kur gyvena jo šeima. Be to, vėliau gali iškilti rimtų nesklandumų keliaujant į Kanadą ar JAV, ilgiau užsibūnant šalyje.

Kitą nenuspėjamą scenarijų turėtų palaiminti šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Dviguba pilietybė I.Brazdeikiui galėtų būti suteikta už ypatingus nuopelnus Lietuvai.

Tokių jaunuolis dar neturi, nebent šį sezoną pateks į NCAA Kovo beprotybės finalines kovas ir ten garsins Lietuvos vardą svariai prisidėdamas prie Mičigano universiteto komandos laimėjimų.

Kita vertus, I.Brazdeikio pavardė mirga straipsniuose JAV žiniasklaidoje, o jis visiems akcentuoja savo lietuviškas šaknis.

Lietuviškas pasas turėtų būti logiška išeitis: Ignas gimė Lietuvos krepšinio lopšyje Kaune, lietuvių šeimoje, kalba lietuviškai ir nori atstovauti savo tėvynės komandai.

„Domimės, žiūrime, bet reikia įvertinti visus aspektus: dėl Lietuvos pilietybės, Kanados pilietybė ir Igno norų“, – 24sek sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Nors yra universalus krepšininkas, specialistai prognozuoja, kad Lietuvos rinktinėje I.Brazdeikis labiausiai tiktų lengvojo krašto puolėjo pozicijoje.

Nors puolėjų grandyje Dainius Adomaitis turi platų pasirinkimą, su Mindaugu Kuzminsku, Edgaru Ulanovu, Jonu Mačiuliu ir kitais, sparčiai įsižiebianti I.Brazdeikio žvaigždė intriguoja.

24sek žiniomis, 19-mečio svajonė – atstovauti Lietuvos nacionalinei komandai jau 2020-ųjų Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Bet iki tol dar reikia pereiti daugybę kliūčių. Pirmiausia, nacionalinė komanda turi iškovoti bilietą į olimpiadą 2019-ųjų pasaulio čempionate. O paties I.Brazdeikio lauktų didesnis iššūkis – prezidentės malonė.

Biurokratinės kliūtys gali būti sunkesnės nei dviguba priešininkų gynyba krepšinio aikštėje.

Nors Ignas brausis per jas kaip tankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius