Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 07

Meta visus kozirius: neįprasti Jono Valančiūno metimai sužavėjo „Raptors“ trenerį

„Taip, geras apibūdinimas – Valančiūnas buvo nulemiantis žaidėjas“, – su Toronto žurnalisto teiginiu po pergalės prieš „Los Angeles Clippers“ 118:109 sutiko „Toronto Raptors“ treneris Dwane'as Casey. „Raptors“ strategas išvydo tokį Joną Valančiūną, kokį mato retai, tačiau norėtų regėti dažniau. Ne tik pelnantį 21 tašką, bet ir metantį iš vidutinio nuotolio. O svarbiausia – taikliai.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vakar su „Brooklyn Nets“ vienas tokių jo metimų net nelietė lanko. Bet dabar jis pagavo ritmą. Manau, kad savo karjeroje su savo taiklumu jis kas sezoną mėtys vis iš toliau ir toliau“, – auklėtinį pagyrė D.Casey.

Jo teigimu, kadangi varžovų gynyba spaudžiasi po krepšiu stabdyti Kyle'ą Lowry bei DeMarą DeRozaną, pačiam Jonui naudingiau įtraukti į puolimo arsenalą metimą iš vidutinio nuotolio. Tai gali atverti papildomą erdvę pulti ne tik jam, bet ir „Raptors“ lyderiams.

Per dvikovą su „Clippers“ iš toliau nei 4,8 m atstumo J.Valančiūnas krepšį atakavo net 5 kartus ir pataikė 3 metimus (60 proc.). Toks jo aktyvumas tarp baudos aikštelės ir tritaškio linijos yra labai retas.

Iki dvikovos su „Clippers“ J.Valančiūnas iš šio nuotolio šį sezoną krepšį iš viso atakavo 43 kartus ir pataikė 16 (37,2 proc.). T.y. per vieną mačą jis vidutiniškai atlikdavo 0,86 metimo iš vidutinio nuotolio.

Todėl toks J.Valančiūno aktyvumas stebino „Clippers“ gynybą, kuri dažniausiai palikdavo „centrą“ atakuoti laisvą.

VIDEO: Visi J.Valančiūno taškai

Statistiškai, J.Valančiūnas iš tikrųjų tas priešininkas, kurį galima palikti laisvą už baudos aikštelės ribų. J.Valančiūnas vidutiniame nuotolyje patogiai jaučiasi tik namuose, kur iki mačo su „Clippers“ realizavo 10 iš 15 tokių metimų (66,7 proc.). Palyginimui, išvykos rungtynėse JV toliau nei per 4,8 m nuo krepšio pataikė tik 6 metimus iš 28 (21,4 proc.).

Kita vertus, statistika neatspindi J.Valančiūno potencialo mesti iš tolimesnių distancijų. Ir „Raptors“ treneris D.Casey yra akcentavęs, kad aukštaūgis turi gerą riešą tokiems metimams, bet krepšininkui dažnai tiesiog pritrūksta drąsos ir užtikrintumo imtis tokių metimų. Galbūt namų sienos prideda to tikėjimo savimi.

„Kai gynyba jam taip leidžia mesti, jis turi būti ryžtingas ir priimti sprendimą akimirksniu“, – sakė D.Casey.

Galbūt priešininkai vėliau atkreips dėmesį į J.Valančiūno pataikymą ir jo priežiūrai už baudų metimo linijos skirs daugiau dėmesio. Tačiau iki tol lietuvis turi įrodyti, kad gali stabiliai pataikyti iš toliau.

Pavyzdžiui, sausį J.Valančiūnas iš zonos tarp baudų metimo linijos-baudos aikštelės bei trijų taškų linijos pataikė 6 metimus iš 11, o vasarį buvo pradėjęs 9 tokiais metimais. Kita vertus, jau per pirmąją savaitę J.Valančiūnas viršijo aktyviausią mėnesio rezultatą, kai lapkritį atliko 12 metimų iš vidutinio nuotolio (pataikė 4).

NBA apžvalgininkai kalba apie regresuojančią J.Valančiūno statistiką ir vis didėjančią galimybę, kad iki vasario 23-iosios vidurio puolėjas bus iškeistas. Todėl gal nieko nuostabaus, kad lemiamą mėnesį J.Valančiūnas pasitinka mesdamas ant stalo visus kozirius?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius