2016 09 15

Metas permainoms: NBA rungtynės trunka per ilgai, o tai gali stipriai pakenkti lygai

Dažnas krepšinio gerbėjas pastebi, kad NBA rungtynės trunka gerokai ilgiau. Ir taip nėra dėl to, kad kėlinukas trunka 12 minučių vietoje 10 Europoje. Stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje minutės pertraukėlės toli gražu tiek netrunka, o rungtynių pabaiga neretai tęsiasi visą amžinybę. Pateikiame „The Ringer“ žurnalisto Danny Chau nuomonę apie galimus pokyčius NBA taisyklėse.
DeAndre Jordanas
DeAndre Jordanas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 NBA

Praėjusią savaitę Čikagoje NBA treneriai organizavo susirinkimą, kuriame aptarinėjo galimus pakeitimus stipriausios pasaulio krepšinio lygos taisyklių knygoje. Įdomu tai, kad daugelio strategų nuomonė sutampa su krepšinio gerbėjų pasiūlymais, kurie ragina didinti rungtynių tempą.

Bet kokie pokyčiai gali būti labai svarbūs lygos ateičiai bei plėtrai. NBA šiuo metu išgyvena puikius laikus: komandos turi nemažai jaunų, perspektyvių, atletiškų ir daug žadančių žaidėjų, o algų kepurė dar sykį padidės artėjantį sezoną.

2015-2016 m. sezonas pagal išplėstinę statistiką apskritai buvo taikliausias visoje NBA istorijoje. Imant bendrą lygos vidurkį krepšininkai labai mažai klydo, o rungtynių tempas buvo greičiausias per pastaruosius 24 metus.

Tačiau treneriai ir krepšinio gerbėjai sutinka – NBA didžiausia problema yra velniškai ilgos rungtynių pabaigos.

„Scanpix“ nuotr./Steve'as Cliffordas
„Scanpix“ nuotr./Steve'as Cliffordas

„Hornets“ treneris Steve'as Cliffordas siūlė dvi paskutines rungtynių minutes kamuolį pasibaigus sėkmingai atakai visuomet išsimesti nuo vidurio, „76ers“ treneriui Brettui Brownui patiko FIBA idėja atkovojus kamuolį puolime atakai palikti 14 sekundžių, o „Grizzlies“ strategas Davidas Fizdale'as siūlė kamuolį iš užribio išsimesti iš pradžių jo neduodant teisėjui.

Žinoma, tai tik kelios trenerių idėjos, tačiau visai realu, kad bent viena iš jų bus rimtai apsvarstyta kasmetiniame savininkų, trenerių bei žaidėjų posėdyje.

Daugelis supranta, kad NBA mačai trunka per ilgai. Pabandykite visas rungtynes žiūrėti vėlai vakare. Tik palyginkite jas su Rio de Žaneiro olimpiados susitikimais, kurie visada baigdavosi greitai ir laiku.

Liepos mėnesį taisyklės jau buvo šiek tiek pakoreguotos, bet jos buvo nukreiptos prieš pražangas aukštaūgiams („hack-a-shaq“). Tačiau pražangos nėra didžiausia problema, nes FIBA krepšinio jos nė kiek nesugadina. Negana to, Eurolygos ir olimpiados turnyruose (skaičiuojant per 40 min.) prasižengiama daugiau, tačiau krepšinis dėl to nenukenčia.

NBA nuolat ieško būdų kaip pagreitinti žaidimo tempą, o pasiūlymai išsakyti Čikagoje gali būti pritaikyti jau netolimoje ateityje. Tačiau jeigu lyga tikrai nori rimtų permainų savo krepšinyje, tuomet reikės rimtai apsvarstyti vieną keisčiausių taisyklių profesionaliame sporte – žaidėjo prašomą minutės pertraukėlę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas

Trumpam pagalvokite. Juk daugiau praktiškai nėra sporto šakų, kuriose treneris gali sustabdyti žaidimą vykstant atakai, o tuo labiau aikštėje esantis žaidėjas.

FIBA taisyklėse aiškiai numatyta, kad tik treneriai gali prašyti minutės pertraukės ir tik tuomet, kai nevyksta ataka. Jiems yra skiriamos penkios minutės pertraukėlės: dvi pirmoje rungtynių pusėje ir trys antroje.

Derinių braižymas ir nuolatinis strategavimas tuomet minimalus. Žaidėjai turi pasitikėti savo instinktais ir tuo, ką išmoko treniruotėse. Natūrali žaidimo tėkmė yra FIBA krepšinio dalis, o jo į NBA taip paprastai nesusigrąžinsi.

Tačiau kai kurios NBA taisyklės jau yra tapusios šios lygos dalimi. Žaidėjams ir treneriams patinka tai, kad jie turi daugiau kontrolės rungtynėse. Krepšininkas, kuris krenta dėl kamuolio už aikštės ribų ir spėja paprašyti minutės pertraukėlės mums jau asocijuojasi su NBA krepšiniu.

„Scanpix“/AP nuotr./Greggas Popovichius
„Scanpix“/AP nuotr./Greggas Popovichius

Pražangos prieš aukštaūgius ne visuomet pasiteisino, nes DeAndre Jordanas su „Clippers“ laimėjo nemažai rungtynių, tačiau tai yra vienas iš būdų treneriams kontroliuoti mačo rezultatą, kai laikrodis stovi vietoje.

NBA yra pilna puikų atletų, kurie nori bėgti ir rungtyniauti greitai. Tačiau lygos taisyklės neleidžia jiems to daryti, o tai gali sustabdyti jos plėtrą bei sumažinti populiarumą.

NBA netaps FIBA per naktį. To ji net ir neturėtų daryti, tačiau lygos treneriai pateikė tikrai puikų pasiūlymų. NBA ateityje privalo susigrąžinti natūralią žaidimo tėkmę, o lygos taisyklės neturėtų to riboti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius