Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 06 05

Naujas formatas ir papildomi rūpesčiai: ką NBA sezono tęsinys reiškia lietuviams?

2019-2020 m. NBA sezonas po daugiau nei keturių mėnesių pertraukos prasitęs liepos 31-ąją, o į laikinaisiais stipriausios pasaulio krepšinio lygos komandų namais tapsiantį „Disney World“ pramogų parką vyks ir bent du lietuviai – Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas. 15min analizuoja, kas laukia šių bei kitų, už borto likusioms komandoms vadovaujančių ar atstovaujančių, lietuvių.
Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Artūras Karnišovas
Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Artūras Karnišovas / „Scanpix“ nuotr.

Domantas Sabonis

„Indiana Pacers“ komandai atstovaujančio lietuvio situacija aiškiausia. Indianapolio komanda dar prieš sezono sustabdymą užsitikrino vietą atkrintamosiose varžybose, o po vakarykščio NBA sprendimo paaiškėjo, kad „Pacers“ tikrai nebenukris žemiau nei 6-oji Rytų konferencijos vieta.

D.Sabonio klubas, kaip ir likusi 21 sezoną tęsianti komanda, sužais aštuonerias rungtynes, po kurių paaiškės tiksli „Pacers“ vieta reguliariajame sezone.

Suprasti akimirksniu

  • NBA sezonas „Disney World“ pramogų parke prasitęs liepos 31 d. ir baigsis vėliausiai spalio 12 d.
  • Sezoną tęs 22 komandos – 13 iš Vakarų ir 9 iš Rytų konferencijų.
  • Visos komandos sužais po aštuonerias reguliariojo sezono rungtynes.
  • Į atkrintamąsias varžybas pateks po aštuonias geriausias ekipas iš abiejų konferencijų. Jei tarp 8 ir 9 vietų bus mažesnis nei 4 pergalių skirtumas, komandos žais papildomas rungtynės dėl bilieto į atkrintamąsias.
  • 2020-2021 m. sezoną ketinama pradėti gruodžio 1-ąją.

Scenarijų yra bent keli. Indianos komanda vis dar turi šansą kabintis į trečiąją ar net antrąją vietą Rytuose, bet greičiausiai jos lubos bus 4-oji pozicija, kurioje šiuo metu yra įsitaisęs dviem laimėjimais daugiau turintis „Miami Heat“ klubas.

Rytų konferencija
Vieta Komanda Pergalės Pralaimėjimai
1. „Milwaukee Bucks“ 53 12
2. „Toronto Raptors“ 46 18
3. „Boston Celtics“ 43 21
4. „Miami Heat“ 41 24
5. „Indiana Pacers“ 39 26
6. „Philadelphia 76ers“ 39 26
7. „Brooklyn Nets“ 30 34
8. „Orlando Magic“ 30 35
9. „Washington Wizards“ 24 40

Nors oficialūs tvarkaraščiai dar nepaskelbti, „Pacers“ dvi svarbiausias rungtynes greičiausiai žais iš karto po sezono atnaujinimo – prieš tiek pat pergalių turinčią „Philadelphia 76ers“ bei „Heat“. Vėliau jų turėtų laukti akistatos su „Phoenix Suns“, „Orlando Magic“, „Houston Rockets“, „Sacramento Kings“ bei abiem Los Andželo komandomis – „Lakers“ ir „Clippers“.

Nepaisant to, kaip susiklostys reguliariojo sezono pabaiga, „Pacers“ pirmajame atkrintamųjų etape greičiausiai grumsis su viena iš šių trijų komandų – „Boston Celtics“, „Heat“ arba „76ers“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Giannis Antetkounmpo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Giannis Antetkounmpo

Tiesa, šios aštuonerios rungtynės, kurias NBA planuoja surengti per maždaug tris savaites, gali padėti Indianos krepšininkams susižaidimo klausimu.

Tik sausio pabaigoje po sunkios traumos ir metų be krepšinio į rikiuotę grįžo „Pacers“ lyderis Victoras Oladipo, traumų kamuojamas buvo ir Malcolmas Brogdonas, tad dabar, išsigydę savo negalavimus, komandos gynėjai kartu su D.Saboniu privalės išnaudoti likusias reguliariojo sezono rungtynes kuo produktyvesniam pasiruošimui prieš atkrintamąsias varžybas.

Jonas Valančiūnas

„Memphis Grizzlies“ su J.Valančiūnu situacija gerokai trapesnė nei D.Sabonio ir „Pacers“.

Visų lūkesčius pranokę „grizliai“ sustabdžius sezoną buvo įsitaisę 8-oje Vakarų konferencijos vietoje ir prieš artimiausius varžovus turėjo trijų pergalių plyšį, tačiau pratęsus sezoną Memfio klubą iš aštuoneto gali išmesti ne tik Damiano Lillardo ir Ziono Williamsono vedamos „Portland Trail Blazers“ bei „New Orleans Pelicans“ komandos, bet ir naujas NBA patvirtintas formatas.

Vakarų konferencija
Vieta Komanda Pergalės Pralaimėjimai
1. „Los Angeles Lakers“ 49 14
2. „Los Angeles Clippers“ 44 20
3. „Denver Nuggets“ 43 22
4. „Utah Jazz“ 41 23
5. „Oklahoma City Thunder“ 40 24
6. „Houston Rockets“ 40 24
7. „Dallas Mavericks“ 40 27
8. „Memphis Grizzlies“ 32 33
9. „Portland Trail Blazers“ 29 37
10. „New Orleans Pelicans“ 28 36
11. „Sacramento Kings“ 28 36
12. „San Antonio Spurs“ 27 36
13. „Phoenix Suns“ 26 39

Tam, kad patektų į atkrintamąsias be papildomų rūpesčių, „Grizzlies“ per likusias aštuonerias rungtynes turės susikrauti prieš artimiausius varžovus bent keturių pergalių pranašumą – tokiu atveju jiems iš karto atitektų 8-asis Vakarų konferencijos bilietas į lemiamas sezono kovas.

Visgi priešingu atveju, jeigu kažkuri iš žemiau esančių komandų „pagautų“ ar bent priartėtų prie J.Valančiūno kompanijos, prieš rūpinantis atkrintamųjų reikalais ir galima kova su „Lakers“, „grizliams“ dar tektų galvoti apie papildomas rungtynes.

NBA nustatė, kad tuo atveju, jei tarp 8 ir 9 vietų po reguliariojo sezono bus mažiau nei keturios pergalės, šios dvi komandos dėl atkrintamųjų bilieto kausis tarpusavyje.

Tiesa, šioje mini serijoje pranašumą įgautų aukščiau stovinti komanda, kuria greičiausiai būtų „Grizzlies“. 8-ajai konferencijos ekipai pakaktų varžovus nugalėti sykį, kai 9-oji komanda privalėtų oponentus įveikti dusyk – tik tokiu atveju ji prasmuktų į atkrintamąsias ir mestų iššūkį geriausiai konferencijos komandai.

Situaciją apsunkina ir tai, kad „Grizzlies“ lauks ne pats lengviausias tvarkaraštis.

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas rungtynėse su „Kings“.
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas rungtynėse su „Kings“.

Memfio ekipa žais su „Trail Blazers“, „San Antonio Spurs“, „Oklahoma City Thunder“, „Milwaukee Bucks“, „Pelicans“ (dusyk) ir „Boston Celtics“.

Itin svarbūs bus akistata su „Blazers“ ir du mačai su „Pelicans“, galintys nulemti „grizlių“ šio sezono likimą.

Memfis gali guostis bent jau tuo, kad lemiamoje sezono stadijoje galės remtis pilnomis pajėgomis – per užsitęsusią koronaviruso pandemiją žaizdas išsilaižė sveikatos problemų turėję Jarenas Jacksonas ir Justise'as Winslow. Pastarajam rungtynės „Disney World“ parke bus debiutas su „Grizzlies“ marškinėliais – puolėjas tik vasarį mainų būdu atvyko į Memfį iš Majamio.

Ignas Brazdeikis

Priešingai nei Lietuvos rinktinės bokštų, trečiojo NBA lietuvio pasiruošimo atsinaujinančiam sezonui rūpesčiai neslegia – jo atstovaujami „New York Knicks“ liko už 22 sezoną tęsiančių komandų borto.

Be to, ketvirtadienį buvo priimtas sprendimas neatnaujinti NBA G lygos sezono, tad nuo kovo pradžios nerungtyniaujančiam I.Brazdeikiui oficialiai prasidėjo atostogos.

„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Jos užsitęs – į aikštę Iggy greičiausiai grįš tik vėlyvą rudenį, kai startuos lapkričio 10-ąją numatyta NBA komandų treniruočių stovykla. Be to, ši data, kaip ir 2020-2021 m. sezono starto laikas (gruodžio 1 d.), dar nėra iškalta akmenyje – NBA žaidėjams reiškiant nepasitenkinimą dėl itin trumpo tarpsezonio atkrintamosiose žaisiančioms komandoms, tikėtina, jog NBA ryšis kiek pavėlinti naujo sezono pradžią.

I.Brazdeikiui žaidybinės praktikos trūks ir dėl to, jog atšaukta ir į vėlesnį laiką nenukelta NBA vasaros lyga, kurioje įprastai rungtyniauja tarp NBA ir G lygos balansuojantys krepšininkai.

Tad panašu, kad be krepšinio Lietuvos pilietybės siekiantis 21-erių žaidėjas praleis bent aštuonis mėnesius.

Nebent vasarą apsispręs pakreipti savo karjerą į Europą.

Artūras Karnišovas

Prieš du mėnesius „Chicago Bulls“ organizacijos vairą perėmęs A.Karnišovas pirmiesiems sprendimams dėl komandos sudėties turės marias laiko.

„Buliams“ likus už 22 į Floridą keliausiančių komandų ribos, lietuvis turi beveik pusmetį apgalvoti savo artimiausius žingsnius.

Vis dėlto dėl kelių aspektų toks scenarijus A.Karnišovui ir „Bulls“ neišėjo į naudą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Karnišovas „Žalgirio“ arenoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Karnišovas „Žalgirio“ arenoje

„Bulls“ sezoną užbaigė sužaidę 65 rungtynes, o tai reiškia, kad Čikagos ekipa neteks dalies pajamų už vietinės televizijos transliacijų teises, kurios klubui būtų atitekusios tik tuo atveju, jei reguliariajame sezone būtų sužaisti bent 70 mačų.

Be to, A.Karnišovas prarado galimybę išvysti savo naująją komandą aikštelėje dar prieš priimdamas svarbiausius sprendimus naujokų biržoje ir laisvųjų agentų rinkoje.

Lietuvis po oficialios žinios apie NBA sezono atnaujinimą teigė, kad jis ir jo komanda turės būti kūrybingi.

„Jeigu būtume įtraukti į 2019-2020 m. sezono atnaujinimo planą, mums tai būtų pozityvus žingsnis pirmyn žaidėjų tobulėjime, tačiau suprantame, kad reikia rasti kompromisus bei remiame NBA vadovų sprendimą, – oficialiame pranešime sakė A.Karnišovas. – Esame nusivylę, kad mūsų sezonas baigėsi ir negausime galimybės išvysti savo komandą ir žaidėjus rungtynėse, tačiau būsime kūrybingi ieškodami naujų galimybių augti ruošdamiesi kitam sezonui. Komisaras Adamas Silveris prisiėmė sudėtingą užduotį rasti geriausią išeitį lygai, o aš vertinu jį už darbą, kuris buvo nuveikta, ypač atsižvelgiant į neeilines aplinkybes.“

Būsime kūrybingi ieškodami naujų galimybių augti ruošdamiesi kitam sezonui.

A.Karnišovas dabar žvelgia į kelias svarbiausias datas – spalio 15-ąją, kai vyks naujokų birža, bei spalio 18-ąją, kai atsivers laisvųjų agentų rinka.

O iki tol jo rankos liks praktiškai surištos – vienintelis rimtesnis sprendimas, kurį gali priimti lietuvis, yra vyriausiojo trenerio Jimo Boyleno likimas – A.Karnišovas, pasak pranešimų, veikiausiai ryšis atleisti prieštaringai Čikagoje vertinamą strategą.

Kiti lietuviai

Kitokia vasara nei įprastai laukia ir kitų NBA lygoje dirbančių lietuvių – „Denver Nuggets“ darbuotojų Tomo Balčėčio ir Martyno Pociaus, „Spurs“ trenerio asistento Dariaus Songailos, „Celtics“ skauto Beno Matkevičiaus ir „Dallas Mavericks“ tarptautinio skautingo direktoriaus Alvydo Pazdrazdžio.

Visų jų komandos pateko į laimingąjį 22 ekipų būrį, tačiau lieka neaišku, ar kartu su žaidėjais, treneriais ir svarbiausiais personalo nariais į Floridą galės keliauti ir ne aukščiausiai NBA klubų valdymo piramidėse stovintys lietuviai.

Prieš kelias dienas pasirodė pranešimų, jog NBA dėl siekio „Disney World“ parke turėti kuo mažesnį žmonių skaičių, gali riboti net ir žaidėjų šeimos narių atvykimą, tad tikėtina, jog savo komandų pasirodymus reguliariojo sezono pabaigoje ir/ar atkrintamosiose varžybose lietuviai stebės tik per ekraną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius