-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 09

Naujoji D.Motiejūno stotelė: atokus NBA kampelis, kuriam dar reikia pagalbos

Vieną didžiausių uraganų JAV istorijoje išgyvenęs miestas iki šiol jaučia negailestingosios Katrinos padarinius. Sudarkytos ne tik Naujojo Orleano vietovės, bet ir vietos krepšinis. Donatas Motiejūnas atvyko į permainų vėjų pučiamą „New Orleans Pelicans“. Kas tai per komanda?
Donatas Motiejūnas atvyko į permainų vėjų pučiamą Naująjį Orleaną
Donatas Motiejūnas atvyko į permainų vėjų pučiamą Naująjį Orleaną / „Scanpix“ nuotr.

Naujojo Orleano košmaras

„Scanpix“ nuotr./Uragano Katrina padariniai, Naujasis Orleanas
„Scanpix“ nuotr./Uragano Katrina padariniai, Naujasis Orleanas

„Pas mus pasitaiko uraganų, bet nėra jie tokie jau baisūs“, – per pirmąją Chriso Paulo pristatymo spaudos konferenciją 2005-aisiais kažkas pasakė būsimai NBA žvaigždei. Žmonės 4-ajam 2005-ųjų NBA naujokų biržos šaukimui pasakojo istorijas, kad didesni uraganai vyksta per vakarėlius Naujajame Orleane.

Dar prieš debiutinį NBA sezoną 2005-aisiais Ch.Paulas Naujajame Orleane įsigijo namą ir ruošėsi ilgam apsistoti viename seniausių JAV miestų. Rugpjūčio pabaigoje Ch.Paulas kelioms dienoms grįžo į gimtinę Luisvilyje, kad į Naująjį Orleaną persivežtų paskutinius daiktus. Bet rugpjūčio 29-osios rytą Chrisą visa išsigandusi iš miego žadino mama. Ši nusivedė sūnų prie televizoriaus, kuriame 20-metis išvydo protu nesuvokiamus vaizdus.

„Negalėjau tuo patikėti. Tai buvo vienas labiausiai pribloškiančių vaizdų mano gyvenime“, – pasakojo Ch.Paulas.

Tą nelemtą rytą uraganas Katrina nusiaubė Naująjį Orleaną. Katrina buvo trečias smarkiausias uraganas JAV istorijoje. Nors buvo prognozuotas trečios kategorijos uraganas, Katrina išaugo iki penktos kategorijos – vėjo greitis siekė 281 km per valandą. Oficialiais duomenimis, Katrina nusinešė 1836 gyvybes.

„Scanpix“ nuotr./Uragano Katrina padariniai, Naujasis Orleanas
„Scanpix“ nuotr./Uragano Katrina padariniai, Naujasis Orleanas

Maždaug 80 proc. miesto atsidūrė po vandeniu. Vietomis vandens lygis siekė 6 metrus. Milijonai žmonių neteko namų. Skaičiuojama, kad Katrina galėjo padaryti maždaug 150 milijardų JAV dolerių žalos – tai didžiausią nuostolį padaręs uraganas JAV istorijoje.

Nustatyta, kad tai nebuvo tik gamtos stichijos bausmė. Pasirodo, apsauginės Naujojo Orleano krantinės, kurios galėjo sumažinti uragano padarinius, buvo nekokybiškos. Katrinos pasekmes Naujasis Orleanas jaučia iki šiol.

Katrinos padariniai aikštėje

D.Motiejūnas lieja prakaitą arenoje, kuri prieš 11 metų buvo tapusi ligonine sužeistiesiems nuo Katrinos smūgių. 1995-aisiais pastatyta beveik 17 tūkst. žiūrovų talpinanti arena atlaikė Katrinos jėgą ir buvo tik nežymiai apgadinta. Tačiau dėl potvynio padarinių arenos prieigose, tuometė Naujojo Orleano komanda neturėjo sąlygų treniruotis ir žaisti savo namuose.

„Hornets“ teko ieškoti laikino prieglobsčio, kurį rado Oklahomoje. Priimti „Hornets“ siūlėsi daugybė miestų: Kanzas Sitis, Luisvilis, Našvilis, Koloradas ir San Diegas.

Oklahoma Sitis priėmė „Hornets“ 35 namų rungtynėms. Beje, čia dar nebuvo įsikūrusi jokia JAV profesionalų sporto komanda. Dar trejos rungtynės įvyko Naujojo Orleano apylinkėse, o 2005–2006 metų sezoną „Hornets“ uždarė namuose – kovą miestas jau buvo pasirengęs priimti savo krepšinio komandą atgal. Beje, kaip tik tą sezoną „Hornets“ klube nesėkmingai prasidėjo ir baigėsi Arvydo Macijausko karjera NBA.

Įdomu, kad svetimame mieste – Oklahomoje – „Hornets“ rungtynių lankomumas, palyginti su 2014–2015 metų sezonu Naujajame Orleane, pakilo net 80 procentų (vid. 18 616 žiūrovų).

Beje, nors komanda buvo perkelta į Oklahomą, Ch.Paulas su „Hornets“ laisvesnėmis įtempto NBA tvarkaraščio dienomis grįždavo į Naująjį Orleaną, kur per visus vizitus vien įžaidėjas pamaitino maždaug 200 šeimų ir kalėdinėmis dovanomis užvertė bent 100 vaikų. Ch.Paulas taip pat finansiškai prisidėjo prie sugriautų namų atstatymo.

„Scanpix“ nuotr./Uragano Katrina padariniai, Naujasis Orleanas
„Scanpix“ nuotr./Uragano „Katrina“ padariniai, Naujasis Orleanas

2006-ųjų kovo 8-ąją „Hornets“ sužaidė pirmąsias rungtynes Naujajame Orleane po „Katrinos“. Pralaimėjimą „Los Angeles Lakers“ komandai 107:113 stebėjo 17 tūkst. 744 žiūrovų – buvo išparduoti visi bilietai.

NBA nenorėjo atimti iš Naujojo Orleano krepšinio komandos, bet dėl finansinių sumetimų nusprendė, kad „Hornets“ dar ir 2006–2007 metų sezoną žais Oklahomoje.

Taigi, visam laikui į Naujojo Orleano areną „Hornets“ grįžo 2007–2008 metų sezoną, kuris buvo sėkmingiausiu klubo istorijoje: 56 pergalės, metų trenerio įvertinimas Byronui Scottui, antroji vieta Chrisui Paului MVP rinkimuose po Kobe Bryanto, NBA „Visų žvaigždžių savaitgalis“ Naujajame Orleane ir žygis iki Vakarų konferencijos pusfinalio. Ko gero, būtų ir pirmasis klubo istorijoje Vakarų konferencijos finalas, bet pirmaudami serijoje iki 4 pergalių 3-2, „Hornets“ nusileido „San Antonio Spurs“ 3-4.

Tai buvo vienintelis sezonas, kai Naujojo Orleano krepšinio dinastija išvydo bent 50 pergalių per vieną sezoną, tapo diviziono nugalėtoja ir įveikė pirmąjį atkrintamųjų varžybų etapą.

„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas ir Byronas Scottas 2008 m.
„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas ir Byronas Scottas 2008 m.

„Hornets“ išlieka viena iš 12 NBA komandų, kurios dar nelaimėjo čempionų žiedų.

Bet už čempionišką troškulį „Hornets“ turėjo dar didesnę problemą – finansinę. 2010-aisiais NBA už 300 milijonų JAV dolerių turėjo nusipirkti klubą iš tuomečio jo savininko George'o Shinno, kadangi komandą slėgė didžiulės skolos.

Davidas Sternas vylėsi, kad toks NBA ėjimas yra vienintelis būdas, galintis išsaugoti „Hornets“ klubą Naujajame Orleane, kadangi buvo daug kalbų, jog jis gali persikelti į Sietlą. Galiausiai 2012-aisiais NBA rado pirkėją – už 338 milijonus „Hornets“ nusipirko Tomas Bensonas, kuris yra ir NFL amerikietiškojo futbolo „New Orleans Saints“ komandos savininkas.

Klubas liko Naujajame Orleane, bet pakeitė pavadinimą – net vietinių kritikuotą, negrėsmingą ir neįsimenantį „Pelicans“. O Chrisą Paulą „Los Angeles Clippers“ komandai išmainęs Naujasis Orleanas atrado naują dievuką.

„Bijokite Antakio“

„Scanpix“/AP nuotr./Anthony Davisas
„Scanpix“/AP nuotr./Anthony Davisas

Kai D.Motiejūnas nusileido Naujajame Orleane, jau išvydo atsistačiusį Naująjį Orleaną. Bet pati „Pelicans“ klubo organizacija, NBA masteliu, atrodo kaip 9-oji Naujojo Orleano apylinkė – labiausiai nuo „Katrinos“ nukentėjusi ir toli gražu ne prestižinė miesto teritorija.

Taip ir „Pelicans“ klubas, kuris tikrai nėra patraukliausias taškas NBA žemėlapyje. Ir dėl pergalių trūkumo, ir vadovybės sprendimų.

Beje, Naujasis Orleanas tėra per 500 kilometrų nuo Hjustono, kuriame D.Motiejūnas praleido pirmus 4 savo karjeros NBA metus. Jeigu norėtų aplankyti bičiulius iš „Rockets“ laikų, automobiliu pasiektų buvusius namus per 5 valandas, lėktuvu – kiek daugiau nei per valandą.

Važiuodamas Naujojo Orleano gatvėmis D.Motiejūnas regi daugiausia Anthony Daviso reklamų. Po Chriso Paulo mainų 2011-aisiais, A.Davisas tapo naujuoju dinastijos veidu.

„Bijokite Antakio“, – jau išgarsėjo šūkis apie „Antakiu“ pravardžiuojamą A.Davisą.

Pirmasis 2012-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas šį sezoną renka vid. 28,8 taško ir atkovoja 12,1 kamuolio. Rezultatyvumu jis nusileidžia tik Russellui Westbrookui (vid. 31,4 tšk.), pagal atkovotus kamuolius yra šeštas NBA, blokuotus metimus – antras (vid. 2,83 blk.).

Ir šiam unikaliam vyrukui dar tėra 23-eji. Milžiniškas potencialas ir talentas 2015-ųjų vasarą buvo įvertintas tuomet rekordine 5 metų 145 milijonų JAV dolerių sutartimi.

„Misija neįmanoma: gynyba prieš Anthony Davisą yra bauginantis teiginys“ – straipsnį apie A.Daviso puolimo potencialą publikavo „Sports Illustrated“.

Išskirtinis jo rankų ilgis verčia jo metimą beveik neuždengiamu. A.Davisas kartais kaip įžaidėjas persivaro kamuolį per aikštę, o toks kamuolio valdymas tik dar labiau apsunkina besiginančiojo užduotis.

Jeigu paliksi jam per daug erdvės, A.Davisas pataikys ir iš vidutinio nuotolio, ir iš trijų taškų zonos. A.Davisas meta atšokęs po užtvaros ar po tos pačios užtvaros nėręs į baudos aikštelę. Žaisdamas nugara į krepšį jis vienas prieš vieną doroja priešininkų gynybą.

VIDEO: Anthony Daviso TOP 10 karjeros epizodų

A.Daviso puskabliai, „floateriai“ ir metimai atsilošus yra neįveikiama užduotis juos blokuoti bandantiems priešininkams. A.Davisas yra 211 cm ūgio krepšininkas, o ištiesęs rankas galėtų vienu metu jomis liesti Arvydo Sabonio kojų pirštus ir pakaušį (rankų ilgis – 227 cm).

Kas belieka? Dvigubinti ar net trigubinti gynybą.

Blogiausia, kad aplinkui A.Davisą trūksta aukščiausio kalibro pagalbininkų. Leisti „Pelicans“ atakuoti iš toli, kai pagal tritaškių pataikymą Naujojo Orleano komanda tėra rikiuotės pabaigoje. Leisti Terrence'ui Jonesui ir Dante Cunninghamui atakuoti judesyje. Suteikti erdvę atakuoti Omerui Ašikui įsibėgėjus. Bet koks scenarijus varžovams yra geresnis, nei Anthony Davisui leisti su kamuoliu kelti krepšiui grėsmę.

Vienas žaidžia, kiti žiūri

A.Davisas yra vienintelis „Pelicans“ organizacijos pasididžiavimas. Nuo 2012-ųjų Naujasis Orleanas vis bando aplink jį surinkti gerų pagalbininkų, bet nežymus trijų sezonų progresas pernai atsimušė į sieną.

Tris pirmuosius A.Daviso sezonus Naujajame Orleane „Pelicans“ pergalių skaičius kilo palaipsniui: 27, 34 ir 45. Tačiau per 2015–2016 metų sezoną „Pelicans“ liko tik su 30 pergalių ir 52 pralaimėjimais.

O šiemet kol kas negelbėja ir žvėriškas amerikiečio žaidimas. Šį sezoną A.Davisas bent keturis kartus rinko mažiausiai 40 taškų ir 15 atkovotų kamuolių, sykį – 50 taškų ir 15 atkovotų kamuolių.

Pagal statistiką, A.Davisas rungtyniauja taip, kaip jaunystėje pirmaisiais sezonais žaidė NBA legenda Shaquille'as O'Nealas. Praėjusį sezoną „Detroit Pistons“ komanda išvydo AD šou su 59 taškais ir 20 atkovotų kamuolių.

Pirmosiose 2016–2017 m. sezono rungtynėse A.Davisas pelnė 50 taškų – taip lygoje yra startavę tik legendos Elginas Bayloras, Michaelas Jordanas ir Wiltas Chamberlainas.

Bet su 14 pergalių ir 24 pralaimėjimais „Pelicans“ tik trimis pergalėmis lenkia paskutinę Vakarų konferencijos komandą („Minnesota Timberwolves“, 11-26) ir užima 11 vietą.

Peršasi išvada – kad ir kaip įspūdingai berungtyniautų A.Davisas, „Pelicans“ to gali būti negana.

ESPN nuotr./„Pelicans“ statistika
ESPN nuotr./„Pelicans“ statistika

„Pelicans“ viltys – ant A.Daviso ir jaunųjų jo ginklanešių pečių. Daugiausiai pagalbos Naujasis Orleanas laukia iš įžaidėjo Jrue Holiday. 26-erių krepšininkas šį sezoną renka vid. 14,5 taško ir 7,1 rezultatyvaus perdavimo.

Tiesa, J.Holiday atakuoja krepšį blogiausiu procentu per savo 7 metų karjerą (vid. 42,9 proc.), yra nepatikimas metikas ir dar ne to kalibro NBA žvaigždė, kuri galėtų užtikrintai vesti „Pelicans“ į dideles pergales A.Daviso dešinėje.

S.Hillas: „Kamuolio judėjimas mūsų komandoje neegzistuoja. Mes paimame kamuolį, žaidžiame du prieš du ir metame jį AD (Anthony Davisui. – red.), o tada AD meta per tris žmones.“

Šių metų NBA naujokų biržoje „Pelicans“ 6 šaukimu pakvietė Buddy Hieldą, kuris renka vid. 9,1 taško, pataikydamas 39,1 proc. metimų. Specialistai vylėsi, kad B.Hieldas sudarys fantastišką tandemą su A.Davisu, tačiau jaunajai 23-ejų taškų mašinai dar reikia laiko apsiprasti NBA.

Didelio įspūdžio kol kas nepalieka ir „Pelicans“ puolimą turėjęs sustiprinti E'Twaunas Moore'as (vid. 9,8 tšk., 44,6 proc. met.) bei kiti pagalbininkai.

Aplinkui A.Davisą – daug vidutiniškų ginklų, su kuriais aukštaūgis, deja, jaučiasi lyg kariautų vienas lauke.

Beje, kai Donatas Motiejūnas prieš mėnesį susitarė su „Rockets“ dėl sutarties premijų ir visgi sutiko atvykti į Hjustono klubo medicininę patikrą, „Pelicans“ pasiekė naujas žemumas – pralaimėjo NBA autsaiderei „Philadelphia 76ers“ 88:99. Per 23 rungtynes Naujojo Orleano komanda buvo iškovojusi tik 7 pergales.

„Taip“, – paklaustas, ar „Pelicans“ yra žemiausiame taške ir ar krepšininkas jaučiasi prasčiausiai per penkis sezonus Naujajame Orleane, teištarė A.Davisas.

„Net kai laimime, atrodo, kad mums pasisekė. Kamuolio judėjimas mūsų komandoje neegzistuoja. Mes paimame kamuolį, žaidžiame du prieš du ir metame jį AD (Anthony Davisui. – red.), o tada AD meta per tris žmones. Gerai būtų, jei įmestume jam kamuolį bent prieš dvigubą ar asmeninę gynybą. Įmetame jam kamuolį, sustojame ir tiesiog žiūrime“, – nusivylimo tada neslėpė „Pelicans“ puolėjas Solomonas Hillas.

„Puolimo genijus“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alvinas Gentry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alvinas Gentry

Alvinas Gentry prieš perimdamas „Pelicans“ vairą spėjo pagurkšnoti čempioniško šampano. Asistuodamas Steve'ui Kerrui, 2015-aisiais amerikietis tapo NBA čempionu su „Golden State Warriors“.

Tai buvo didžiausiu jo kaip trenerio pasiekimu per 36 metų trenerio karjerą po 1988-ųjų NCAA čempionų titulo asistuojant Kanzaso trenerių štabe.

Pats kaip vyr. treneris A.Gentry didelių pasiekimų neturi. Jis laikė „Miami Heat“ (1994–1995 m.), „Detroit Pistons“ (1997–2000 m.), „Los Angeles Clippers“ (2000–2003 m.) ir „Phoenix Suns“ (2008–2013 m.) komandų vairą, bet tik du kartus pateko į atkrintamąsias varžybas. Karjeros aukštumas A.Gentry pasiekė 2010-aisiais, kai su Steve'o Nasho ir Amar'e Stoudemire'o vedamais „Suns“ reguliariajame sezone iškovojo 56 pergales ir pasiekė Vakarų konferencijos finalą.

Beje, A.Gentry artima puolančiojo krepšinio filosofija. Vadovaudamas „Suns“ 2010-aisiais, specialistas, turėdamas S.Nashą ir A.Stoudemire'ą, užkūrė geriausią puolimą visoje NBA (vid. 110,2 tšk.).

A.Gentry būdingas gyvas puolimas su daug užtvarų, aktyviu judėjimu be kamuolio, jo pasidalijimu ir daug tritaškių. Beje, jis ketverius metus asistavo Mike'ui D'Antoni Finikse, todėl mokėsi iš tikro puolimo specialisto.

„Nesu krepšinio „mesk iki 7-os atakos sekundės“ šalininkas. Nemetame daug staigių metimų. Nežaidžiame tuo nutrūktgalvišku tempu. Bet žaidžiame ritmingai“, – savo filosofiją apibūdino A.Gentry.

Tačiau A.Gentry krepšinio vizija „Pelicans“ į naujas aukštumas nepakėlė. Aišku, prie nuvylusio praėjusio sezono (30-52) daug prisidėjo ir traumos – A.Davisas debiutiniais A.Gentry metais Naujajame Orleane 2015–2016 metų sezoną sužaidė tik 36, J.Holiday – 27 rungtynes. Visi „Pelicans“ žaidėjai kartu sudėjus dėl traumų tada praleido net 351 rungtynes.

Bet pilki debesys virš A.Gentry jau pradėjo kauptis dar praėjusį sezoną, o po nesėkmingo starto 2016–2017 m. žurnalistai jau ėmė klausinėti stratego apie jo darbo statusą.

„Man nusispjaut, – apie savo posto saugumą panaudojęs keiksmažodį rėžė A.Gentry. – Aš savo posto saugumui apgalvoti neskiriu net 5 sekundžių. Man svarbiausia, kaip sutelkti šią komandą.“

Atsakymas – Donatas Motiejūnas?

„Scanpix“ nuotr./ Jaylenas Brownas ir Donatas Motiejūnas
„Scanpix“ nuotr./ Jaylenas Brownas ir Donatas Motiejūnas

„Pelicans“ praėjusį sezoną buvo viena iš penkių blogiausiai besiginančių NBA komandų. Tačiau šiemet, sutvirtinę gynybines užtvaras, Naujojo Orleano krepšininkai užsikirto puolime. Paradoksas – su „puolimo genijumi“ vadintu A.Gentry „Pelicans“ springsta puldami.

Pagal gynybos efektyvumą, „Pelicans“ laikosi pirmajame dešimtuke, tačiau komandos rezultatyvumo ir taškų per vieną ataką rodikliai yra paskutiniajame NBA dešimtuke.

Bandydamas keisti sustabarėjusį puolimą, A.Gentry iš rotacijos išėmė vienintelius nominalius vidurio puolėjus Omerą Ašiką ir Alexis Ajincą – „Pelicans“ ėmė žaisti be tikrų „centrų“.

Sprendimas pasiteisino bent iš dalies – „Pelicans“ pradėjo skinti pergales, o D.Motiejūno atvykimas į Naująjį Orleaną tik dar labiau sustiprino netradicinio penketo idėją. Beje, kadangi „Pelicans“ be A.Daviso neturi kitų aukščiausio kalibro priekinės linijos žaidėjų, D-Mo gali tikėtis užtektinai minučių.

Pripažinkite, D.Motiejūno sugrįžimas į aikštę po 255 dienų be oficialių rungtynių buvo solidus: 11 taškų, 5 atkovoti kamuoliai ir 4 rezultatyvūs perdavimai per 20 minučių dvikovoje su „Boston Celtics“.

VIDEO: Donato Motiejūno debiutas „Pelicans“ gretose

„Man dar šiek tiek trūksta, bet manau, įgūdžiai greitai grįš, – po pirmųjų rungtynių sakė D.Motiejūnas. – Aš laimingas. Būtų geriau, jei būtume laimėję. Bet esu beveik įsitikinęs, kad tos pergalės ateis netolimoje ateityje.“

D.Motiejūnas Bostone aktyviai krutėjo puolime: skirstė kamuolį būdamas ant tritaškio arba baudų metimo linijos, statė užtvaras, atsitraukdavo praplėsdamas aikštę ir pasiimdamas su savimi besiginantį žmogų prie trijų taškų zonos, aštriai numesdavo kamuolį pro tarpus baudos aikštelėje.

D.Motiejūnas: „Kol nežaidžiau, nesėdėjau ant sofos.“

A.Gentry nori, kad D.Motiejūnas būtų aikštėje kartu su A.Davisu. Beje, bent jau pirmosiose rungtynėse, lietuvis jaukiau jautėsi aikštėje be NBA superžvaigždės, kai kamuolys daugiau vaikščiojo per jį ir kitus komandos draugus. Todėl apsiprasti žaisti aikštėje su AD puolėjui dar reikės laiko.

„Mano užduotis – suteikti daugiau galimybių komandos draugams. Aplinkui turiu gerus komandos draugus, kurie gali pataikyti. Viena mano užduočių – sugriauti priešininkų gynybą ir sukurti jiems progas metimams.“

Buvo gera matyti D-Mo vėl pataikantį iš toli, metantį tuos puskablius, smagiai judantį ant kojų.

„Kol nežaidžiau, nesėdėjau ant sofos – sunkiai dirbau ir bandžiau imituoti rungtynių situacijas, kad grįžęs būčiau pasiruošęs. Aš esu pasiruošęs žaisti. Gera, kad vėl galiu žaisti krepšinį, – kukliai pasidžiaugė D.Motiejūnas. – Manau, viskas greitai keisis. Tai neturėtų užtrukti, kai vėl pradėsime laimėti.“

Permainų vėjai

„Scanpix“ nuotr./„Pelicans“ talismanas
„Scanpix“ nuotr./„Pelicans“ talismanas

„Pelicans“ tvarkaraštyje per dvi savaites – sąlyginai silpnesni varžovai Rytų konferencijoje. „Pelicans“ svečiavosi Bostone, iš kurio pakilo į Niujorką, Brukliną, Indianą, Čikagą, o namuose priims „Orlando Magic“.

„Pelicans“ iki aštuntoje vietoje Vakaruose žengiančių „Portland Trail Blazers“ trūksta tik dviejų pergalių. Tačiau jei pergalės nepapildys Naujojo Orleano sąskaitos, klubas imsis permainų: ar trenerių štabe, ar komandos sudėtyje.

„Pelicans“ vadovų nebetenkins dar viena NBA naujokų biržos loterija – Naujasis Orleanas nori sugrįžti į atkrintamąsias varžybas. Tik taip komanda gali pasotinti vis alkstantį A.Davisą, kurio superefektyvaus žaidimo nepavertimas pergalėmis yra nusikaltimas prieš krepšinį.

Beje, „Pelicans“ minimi tarp kandidatų mainais gauti „Atlanta Hawks“ sunkųjį krašto puolėją Paulą Millsapą. Šis ėjimas, beje, apkarpytų D.Motiejūno minutes.

Tačiau „Pelicans“ viliasi, kad geras D.Motiejūno žaidimas leis nesišvaistyti mainais dėl P.Millsapo.

„Jis labai gerai supranta krepšinį, atliko puikių perdavimų, gerai žaidė ir baudos aikštelėje, ir atsitraukęs nuo krepšio. Matau jo potencialą ir neabejoju, kad Donatas ras savo vietą mūsų žaidimo schemose, o mes laimėsime dar daugiau rungtynių“, – po pirmųjų rungtynių Donatą liaupsino A.Davisas, kuriam žaidimas su D.Motiejūnu atidaro daugiau erdvių po krepšiu ir praretina varžovų gynybines užtvaras.

„Motiejūnas yra labai protingas krepšininkas ir mums padės ateityje. Neabejoju, jog jam skirsime dar daugiau minučių“, – komplimentų negailėjo ir A.Gentry.

Bet jei jau prakalbome apie permainas, už jas „Pelicans“ klube atsakingas Dellas Dempsas – buvęs NBA žaidėjas, dabartinis „Pelicans“ viceprezidentas ir klubo generalinis vadybininkas.

Kalčiausias žmogus Naujajame Orleane

„Scanpix“ nuotr./Ericas Gordonas ir Dellas Dempsas
„Scanpix“ nuotr./Ericas Gordonas ir Dellas Dempsas

Karjerą Europoje 2000-aisiais baigęs 46-erių amerikietis, ko gero, neša didžiausią atsakomybę už „Pelicans“ rezultatus. Kalbos, kad jis greitai gali būti atleistas, Naujajame Orleane sklandė dar pernai ir užpernai, todėl D.Dempsas sėdi ant „karštosios“ kėdės.

D.Dempsas buvo kritikuojamas už Chriso Paulo mainus 2011-aisiais, kai NBA žvaigždė buvo atiduota „Clippers“ už Ericą Gordoną, Al-Farouqą Aminu, Chrisą Kamaną ir „Minnesota Timberwolves“ naujokų biržos šaukimą (kuriuo pasirinko nuvylusį Austiną Riversą).

Tiesa, Ch.Paulas tada, ko gero, jokiais būdais nebegalėjo likti Naujajame Orleane, nes pats prašėsi iškeičiamas į Los Andželą. Įdomus faktas – Ch.Paulas turėjo atitekti ne „Clippers“, o „Lakers“, tačiau NBA atšaukė trišalius mainus, po kurių „Hornets“ aprangą būtų užsivilkę Goranas Dragičius, Kevinas Martinas bei Luisas Scola, „Lakers“ – Chrisas Paulas, „Rockets“ – Pau Gasolis ir Lamaras Odomas. NBA atšauktų mainų priežastis – „nelogiški ir „Lakers“ per palankūs mainai“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Omeras Ašikas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Omeras Ašikas

Bet D.Dempso sprendimai klubo eroje po Ch.Paulo nebuvo auksiniai. Jis įsikibo į E.Gordoną, net kai šis, tapęs apribotu laisvuoju agentu, sukirto rankomis su „Phoenix Suns“ ir pareiškė, kad nenori grįžti į Naująjį Orleaną. Tačiau „Hornets“ tada nepagailėjo ketverių metų 58 milijonų JAV dolerių sutarties ir „permušė“ „Suns“ pasiūlymą, išlaikydami iš Naujojo Orleano norėjusį pasprukti snaiperį.

Deja, bet šio sugrįžimą į „Hornets“ lydėjo traumos, kurios, kaip ir didžiulė sutartis, ketveriems metams suvaržė Naująjį Orleaną.

D.Dempsas taip pat kritikuojamas už 5 metų beveik 60 milijonų vertės sutartį su O.Ašiku, kuris šiuo metu nežaidžia ir, ko gero, bus išmainytas. Už turką, beje, mainais „Pelicans“ paaukojo pirmojo naujokų biržos rato šaukimą, o naują sutartį sudarė tada, kai visi jau regėjo „centro“ regresą.

Nedaug naudos klubui davė ir ketverių metų 48 milijonų sutartis su Solomonu Hillu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujojo Orleano „Pelicans“ treneris Monty Williamsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujojo Orleano „Pelicans“ treneris Monty Williamsas

Daug kas Naujajame Orleane iki šiol negali atleisti D.Dempsui už sprendimą atleisti trenerį Monty Williamsą po sėkmingiausio „Pelicans“ sezono per 5 metus (2014–2015 m. „Pelicans“ pergalių ir pralaimėjimų santykis buvo 45-37).

D.Dempsui taip ir nepavyko sulipdyti grėsmingos komandos, o dabartinis žaidėjų būrys nėra perspektyva į gražią ateitį auginant komandą. Ant Naujojo Orleano medžių nenoksta vaisiai, kuriuos per 1–2 metus nuskynę „Pelicans“ bus tokie galingi, kaip kadaise subrendę „Oklahoma City Thunder“.

Naujasis Orleanas, kritikų teigimu, yra komanda be vizijos. D.Motiejūnas į „Pelicans“ atvyko ne tik suteikti komandai sparnų, bet, svarbiausia, pats atsispirti nuo Naujojo Orleano tramplino. Kitaip kalbant, D-Mo sezonas Naujajame Orleane gali užtrukti vos 4 mėnesius ir vasarą lietuvis galbūt sudarys naują ilgalaikę sutartį su kita NBA komanda.

Taigi, kol A.Gentry Donatui suteiks daug minučių aikštėje, tol viskas bus gerai. Bet visam Naujajam Orleanui reikia rimtos pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius