-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 30

Naujokų biržoje aukščiau, nei tikėtasi: Roką Jokubaitį pasirinko legendinis NBA klubas

Buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Rokas Jokubaitis NBA naujokų biržoje pasirinktas 34-uoju šaukimu.

Jaunąjį lietuvį pasirinko „New York Knicks“. R.Jokubaičiui buvo pranašaujama vieta NBA naujokų biržos antrojo rato viduryje, labiau tarp 35–50 pasirinktų žaidėjų, bet klaipėdietis viršijo lūkesčius.

Dukart NBA čempionu, keturis kartus konferencijos nugalėtoju tapęs „Knicks“ šiais pasiekimais gali girtis dėl praėjusio šimtmečio rezultatų.

Pastaruosius kelerius metus tarp NBA autsaiderių buvusi komanda atsigavo tik praėjusį sezoną, kai pagaliau pateko į atkrintamąsias varžybas, laimėjusi 41 rungtynes ir patyrusi 31 nesėkmę reguliariajame čempionate.

Atkrintamųjų varžybų pirmajame etape „Knicks“ nusileido „Atlanta Hawks“.

Iš pradžių 34-asis šaukimas priklausė „Oklahoma City Thunder“ ekipai. Vis dėlto, Oklahomos Sičio komandos vadovai išmainė 34 ir 36 šaukimus į 32-ąjį „Knicks“ šaukimą, todėl teises į R.Jokubaitį įgijo Niujorko klubas.

Nors Niujorko klubas pasirinko R.Jokubaitį, nebūtinai jis keliaus į NBA artimiausiu metu.

Šią vasarą „Žalgirį“ palikęs ir ilgalaikę sutartį su „Barcelona“ sudaręs 20-metis 192 cm ūgio lietuvis tikriausiai tęs tobulėjimą Eurolygoje, kur praėjusį sezoną buvo pripažintas antruoju tarp turnyro perspektyviausių žaidėjų.

Eurolygos sezone R.Jokubaitis vidutiniškai rinko po 7 taškus, 2,5 rezultatyvaus perdavimo, 1,7 atkovoto kamuolio ir 6,9 naudingumo balo.

Sutartyje su Barselonos klubu gynėjas turi punktą, leidžiantį jam išvykti į NBA. Apie tai prieš porą dienų kalbėjo ir Šarūnas Jasikevičius, pripažinęs, kad gali būti, jog R.Jokubaitis iškeliaus į NBA, nors ir atliko medicininį patikrinimą ir pasirašė sutartį su Katalonijos komanda.

Penktadienio rytą R.Jokubaitis tapo 17-uoju NBA naujokų biržoje pašauktu lietuviu. NBA aikštėje pasirodė dešimt jų.

Aukščiau už Roką buvo pakviesti tik Jonas Valančiūnas (5-uoju 2011 metais), Domantas Sabonis (11-uoju 2016 metais), Žydrūnas Ilgauskas (20-uoju 1996 metais), Donatas Motiejūnas (20-uoju, 2011 metais), Arvydas Sabonis (24-uoju 1986 metais) ir Linas Kleiza (27-uoju 2005 metais).

Keli Lietuvos krepšininkai į NBA pateko be naujokų biržos, tarp jų ir Mindaugas Kuzminskas, žaidęs Niujorko komandoje 2016–2017 metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas

„Knicks“ aprangą yra vilkėjęs ir Ignas Brazdeikis, kurį Niujorko klubas pasirinko 47-uoju 2019 metų NBA naujokų biržoje. Praėjusį sezoną Kanados lietuvis buvo iškeistas.

2019 m. NBA naujokų biržoje 37-uoju buvo pasirinktas Deividas Sirvydis – Detroito klube praėjusį sezoną debiutavęs snaiperis iki R.Jokubaičio buvo pastaruoju žaidėju iš Lietuvos, pakviestų NBA naujokų biržoje.

Darius Songailos prognozė

Panašią R.Jokubaičio poziciją biržoje numatė ir Darius Songaila.

Pats pasirinktas biržoje 2002 m. 50-uoju šaukimu, dabar „San Antonio Spurs“ trenerių štabe dirbantis lietuvis 15min biržos išvakarėse sakė:

„Manau, kad Roką šauks ne pagal tai, kaip jis žaidė šią vasarą, o pagal ankstesnį žaidimą. Jei jis kažkam patinka pakankamai, tai antrajame biržos rate jis turėtų būti pakviestas. Atrodo, kad jis gali būti pakviestas tarp 30–40 šaukimų.“

Trečius metus NBA aplinkoje dirbantis specialistas teigia, jog R.Jokubaičiui dar reikėtų laiko, kol jis taptų NBA rotacijos žaidėju.

„Roko šiuo metu NBA dar neįsivaizduoju, – sakė D.Songaila. – Jei jis atvažiuotų jau artėjantį sezoną, jam reikėtų apsitrinti, nes čia visiškai kitoks krepšinis. Galbūt metus laiko praleisti ir G lygoje. Ar jis gali tapti solidžiu atsarginiu įžaidėju NBA? Taip, manau, kad gali.“

Pirmieji šaukimai

Cade'as Cunninghamas pasirinktas pirmuoju NBA naujokų biržoje, o tai padariusi „Detroit Pistons“ nenustebino, nes gebėjimų pelnyti taškus ir dalyti perdavimus turintis 203 cm ūgio puolėjas ir buvo laikomas favoritu.

„Scanpix“ nuotr./Cade'as Cunninghamas
„Scanpix“ nuotr./Cade'as Cunninghamas

C.Cunninhghamas keliasi į NBA iš Oklahomos valstybinio universiteto.

Iš Teksaso kilęs aukštas ilgų rankų įžaidėjas praėjusį sezoną NCAA varžybose rinko po 20,1 taško, atkovojo po 6,2 kamuolio ir atliko po 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

2019 metais C.Cunninhgamas padėjo JAV jaunimo rinktinei tapti pasaulio čempione, rinkęs po 11,7 taško, o finale pelnęs 21.

VIDEO: Oklahoma State's Cade Cunningham Has Proven Why He's The Projected No. 1 Pick

Atakuoti iš tritaškio, įmesti po driblingo ir atlikti puikų perdavimą galintis gynėjas nuo 2019 metų yra veganas, o 2018 metais jam gimė dukra Riley, kada talentingam krepšininkui tebuvo 17 metų.

Kai naujokų biržoje nuskambėjo jo pavardė, C.Cunninghamas pabučiavo dvejų metų dukrą, sėdėjusią jam ant kelių, apsikabino su artimaisiais ir priėmė iš NBA komisaro Adamo Silverio „Pistons“ mėlynąją kepurę.

„Man tai tikrai surealu, – sužinojęs, kad NBA biržoje pasirinktas pirmas, – sakė krepšininkas. – Žinau, kiek atsakomybių ateina vaikinui, kuris pasirenkamas pirmas, bet esu daugiau nei laimingas, galėdamas priimti naujus uždavinius ir pabandyti padėti Detroito miestui.“

„Scanpix“ nuotr./Cade'as Cunninghamas
„Scanpix“ nuotr./Cade'as Cunninghamas

Detroito komanda, kurioje pernai debiutavo Deividas Sirvydis, per pastaruosius dvylika metų tik tris kartus pasiekė atkrintamąsias varžybas, bet jose nėra laimėję nuo 2008 metų.

Antrą šaukimą turėjęs „Houston Rockets“ pasirinko Jaleną Greeną.

19-metis 198 cm ūgio atakuojantis gynėjas pastarąjį sezoną buvo pasirinkęs netradicinį kelią – jis nežaidė NCAA, nesimokė universitete, o iškart šoko į G lygą, kur rinko po 17,9 taško, parodęs galingų skrydžių ir dėjimų į krepšį, taip pat taiklią ranką.

„Cleveland Cavaliers“ pasirinko trečiuoju aukštaūgį Evaną Mobley.

20-metis 213 cm ūgio vidurio puolėjas iš „Southern California“ komandos laikomas labai judriu žaidėju, dėl lengvumo ir universalumo galintis sėkmingai gintis.

„Toronto Raptors“ ketvirtuoju numeriu pasirinko Scottie Barnesą, o buvusi Gonzagos universiteto žvaigždė Jalenas Suggsas penktuoju pasirinktas „Orlando Magic“.

Šeštuoju „Oklahoma Citty Thunder“ pasirinko australą Joshą Giddey, kuris buvo laikomas vienu biržos favoritų.

18-metis 200 cm ūgio universalus puolėjas žaidė Australijos lygoje ir rinko po 10,7 taško, atkovojo po 7,1 kamuolio bei atliko po 7,2 rezultatyvaus perdavimo Adelaidės komandai.

„Tai jauna komanda, negaliu sulaukti, kai prie jos prisidėsiu“, – apie „Thunder“ sakė J.Giddey.

„Golden State Warriors“ septintuoju pasirinko Jonathaną Kmingą iš Kongo. Afrikietis praėjusį sezoną rungtyniavo G lygoje.

Iš Europos krepšininkių šiemet aukščiausiai pasirinktas Franzas Wagneris.

19-metis 205 cm ūgio vokietis 2017–2019 metais priklausė Berlyno ALBA, bet pastaruosius dvejus metus žaidė ir mokėsi Mičigano universitete. Jis rinko po 13 taškų ir atkovojo po 6,3 kamuolio vienai pajėgiausių NCAA ekipų.

F.Wagnerį pasirinko Orlando klubas, kuriame žaidžia vyresnysis vokiečio brolis Moritzas Wagneris.

Buvęs Kėdainių „Nevėžio“ žaidėjas Georgios Kalaitzakis pasirinktas 60-uoju numeriu. Graikijos krepšininką pasirinko šių metų NBA čempionas „Milwaukee Bucks“ klubas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius