Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 04

NBA gelbėjimosi ratas: kodėl visų akys krypsta į Las Vegasą?

NBA sezonas kasmet pradedamas spalio viduryje, bet tikrasis startas jam duodamas jau vasarą, kai Las Vegase rengiama tradicinė Vasaros lyga. Gali būti, kad 2019-2020 m. sezonas nuodėmių mieste ir baigsis.
NBA sezonas gali būti užbaigtas Las Vegase
NBA sezonas gali būti užbaigtas Las Vegase / „Scanpix“ nuotr.

NBA vadovai svarsto įvairius sezono pratęsimo variantus. Svarstoma trumpinti arba visai atsisakyti likusios reguliariojo sezono dalies, trumpinti atkrintamųjų varžybų serijas arba rengti visas jas vienoje vietoje.

Jeigu būtų pasirinktas pastarasis variantas, favoritu sukviesti stipriausias NBA komandas į vieną vietą taptų Las Vegasas, tikina „Sports Illustrated“ šaltiniai.

NBA su šiuo miestu turi ilgus metus trunkantį ryšį.

Vasaros lyga Las Vegase rengiama nuo 2004-ųjų. Pastaraisiais metais Nevados valstijos mieste vykstantis renginys tapo ne viena iš, o vienintele NBA vasaros lyga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Grizzlies“ triumfavo NBA vasaros lygoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Grizzlies“ triumfavo NBA vasaros lygoje

Be to, NBA yra yra išvysčiusi santykius su Las Vegaso viešbučių ir arenų valdytojais. Šis miestas yra vienas iš kelių, o gal net ir vienintelis, turintis pajėgumų apgyvendinti ir surengti tokio masto renginį, kuriame dalyvautų 16, o gal net ir visos 30 NBA komandų.

Ar taip ir nutiks?

Kol kas sunku pasakyti. Šiuo metu, kaip „Sports Illustrated“ pabrėžė kelių komandų ir lygos atstovai, jau nebėra šansų, kad atkrintamosios gali įvykti tradiciniu formatu.

Kelionės artimiausiais mėnesiais vis dar išliks didžiuliu iššūkiu, o skirtingai miestai dėl koronaviruso yra ir bus nukentėję nevienodai.

Kas, jeigu izoliaciniai nurodymai pirmiau būtų panaikinti Memfyje, tačiau liktų Los Andžele? Kaip NBA reiktų organizuoti rungtynes, kuriose varžytųsi šių dviejų miestų komandos?

Tad vienintele išeitimi atrodo komandų laikymas vienoje vietoje, o Las Vegasas kol kas laikomas pagrindiniu ar net vieninteliu kandidatu tapti ta vieta.

Wikimedia Commons nuotr./Eifelio bokštas Las Vegase
Wikimedia Commons nuotr./Eifelio bokštas Las Vegase

Nors pačiame mieste gyvena vos daugiau gyventojų nei Vilniuje (apie 640 tūkst.), Las Vegasas dar beveik tiek pat žmonių gali sutalpinti viešbučiuose – 2016 m. duomenimis JAV nuodėmių mieste buvo per 167 tūkst. viešbučių kambarių. Palyginimui, antroje vietoje esantis Orlandas jų turi beveik 50 tūkst. mažiau (121 tūkst.).

Maža to, Las Vegasas turi bene patogiausią arenų išdėstymą šalyje.

Nutolusios vos per kiek daugiau nei kilometrą mieste stovi du NBA lygio statiniai – 18 tūkst. vietų turinti „T-Mobile“ arena ir 17,9 tūkst. žiūrovų talpinantis „Thomas & Mack Center“.

„Scanpix“ nuotr./„T-Mobile“ arena
„Scanpix“ nuotr./„T-Mobile“ arena

Vis dėlto net ir Las Vegasas susidurtų su dideliais iššūkiais, jei NBA sezoną būtų nuspręsta baigti viename mieste.

Į jį paplūstų tūkstančiai komandų narių - žaidėjų, trenerių ir personalo asmenų. Jiems aprūpinti viešbučiuose ir arenose reikėtų ne ką mažiau darbo jėgos, jau nekalbant apie transliuotojus ir žiniasklaidos atstovus.

Koronaviruso testavimas per artimiausius mėnesius turėtų žengti didelį žingsnį į priekį, kad tai taptų realybe - greiti testai turėtų tapti prieinami visiems. Tam, kad toks NBA renginys įvyktų, per kelias savaites prireiktų dešimčių tūkstančių testų.

Dėl nesimptominių žaidėjų testavimo NBA jau sulaukė kritikos bangos, nes kur kas rimtesnės būklės pacientai Jungtinėse Valstijose tų testų gauti negalėjo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas

Tam, kad išvengtų didelio visuomenės nepasitenkinimo, NBA turi tikėtis, kad testai po kelių mėnesių bus taip lengvai prieinami, kaip dabar yra paprasčiausi kūno temperatūros termometrai.

COVID-19 mastai turi drastiškai kristi, kitaip atkrintamąsias surengę NBA vadovai gali būti apkaltinti pelno siekimu bet kokiais būdais, net ir aukojant saugumą ir žmonių sveikatą.

Visgi NBA žmonės tikisi optimistiško scenarijaus ir ruošiasi galimai kelionei į Las Vegasą.

Be jokios abejonės, trumpas turnyras šiame mieste nebūtų tai, ko visus metus laukia NBA gerbėjai, bet tai bent jau leistų jiems vėl mėgautis krepšiniu ir išsaugotų NBA lygai ir komandoms pinigus, kuriuos jie gauna už transliacijų teises.

Su tokia idėja turėtų susitaikyti ir žaidėjai, nepaisant to, kad garsiausias iš jų, LeBronas Jamesas, jau buvo išreiškęs savo nepritarimą idėjai karantinuotis viename mieste, o vėliau sužaisti trumpą turnyrą. Nelikus kitų variantų, greičiausiai persigalvotų ir jis.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Jeigu toks scenarijus išsipildytų, Las Vegasas, nė neturintis NBA komandos, trumpam taptų krepšinio pasaulio sostine.

Bet iki tol dar praeis daug laiko. JAV koronaviruso atvejų skaičius auga kasdien, o mirčių skaičiai per dieną jau viršija 1000, tad apie galimą NBA sezono pratęsimą bus galima galvoti tik tada, kai bus pažabota šiuo metu sunkiai kontroliuojama COVID-19 pandemija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius