Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 19

NBA klube paaukštintas lietuvis įvertino „Nuggets“ šansus iškovoti čempionų žiedus

Artėjantis NBA sezonas pretenduoja būti vienas įdomiausių ir labiausiai nenuspėjamų per daugybę pastarųjų metų. NBA mėgėjai susidomėję kalba apie atviras lenktynes į čempionų titulą. Tose lenktynėse dalyvaus ir tyliai, bet produktyviai vasarą variklį patobulinęs „Denver Nuggets“ klubas. NBA ekipoje paaukštintas lietuvis Tomas Balčėtis įvertino lietuviškos Denverio organizacijos galimybes pasipuošti čempionų žiedais.
Tomas Balčėtis optimistiškai žvelgia į „Nuggets“ ateitį
Tomas Balčėtis optimistiškai žvelgia į „Nuggets“ ateitį / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Denver Nuggets“ klubo lietuviai jau organizavo NBA vasaros lygoje susirinkusių lietuvių vakarienę Las Vegase, kai likus porai valandų iki susitikimo planus teko atšaukti

Staiga „Nuggets“ savininkai surengė Denverio klubo darbuotojų susirinkimą, kuriame šventiškai norėjo paminėti džiaugsmingą užbaigtą darbą.

„Nuggets“ klubas atliko mainus, kuriais į Denverį atsigabeno svarbų „Oklahoma City Thunder“ branduolio žaidėją Jerami Grantą. Klaipėdos „Neptūne“ rungtyniavusio Jerai Granto brolis buvo labai svarbi paskutinė „Nuggets“ dėlionės dalis.

Ši užsipildžiusi „Nuggets“ dėlionė dabar bendrame NBA paveiksle atrodo kaip viena iš pretendenčių tapti čempioniška – trys Denverio lietuviai dedasi šalmus ruošdamiesi atviroms lenktynėms dėl čempionų titulo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jerami Grantas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jerami Grantas

J.Grantas 2018–2019 m. Oklahomoje rinko vid. 13,6 taško bei 5,2 atkovoto kamuolio ir sužaidė geriausią sezoną karjeroje.

Bet „Nuggets“ strategijos ir krepšinio analitikos direktorius Tomas Balčėtis kaip niekas kitas gerai matė, kokia potenciali nauda klubui slypi už šių 25-erių puolėjo skaičių.

„Pagal visas analitikas, jo amžiaus trajektoriją ir jo poziciją, Jerami Grantas yra puiki dalis mūsų komandai. Kaip jis greitai perduoda kamuolį, kaip pataiko iš kampų tritaškius, kaip dengia 1–5 pozicijas... Manau, mums jis bus labai gera paspirtis“, – 24sek pasakojo T.Balčėtis.

Kawhi Leonardas persikėlė į „Los Angeles Clippers“, Kevinas Durantas ir Kyrie Irvingas – į „Brooklyn Nets“, Russellas Westbrookas – į „Houston Rockets“, Alas Horfordas – į „Philadelphia 76ers“, bet Denveriui nereikėjo organizuoti grandiozinių permainų, kad sustiprintų savo pozicijas atvirose lenktynėse dėl NBA čempionų titulo.

Svarbiausi ėjimai buvo kruopščiai derinami keletą pastarųjų metų, o ilgai nokinti vaisiai skinami jau dabar.

2019-ųjų pavasarį „Nuggets“ pirmą kartą per šešerius metus pateko į NBA atkrintamąsias. Tai buvo pirmosios atkrintamosios ir Denverio lietuvių kompanijai – Tomui Balčėčiui, Artūrui Karnišovui bei Martynui Pociui.

Jaunieji komandos vedliai Nikola Jokičius (24 m.), Jamalas Murray (22 m.) ir Garry Harrisas (24 m.) pagaliau subrendo iki atkrintamųjų. Būtent ant šių žaidėjų pečių statoma ir „Nuggets“ ateitis.

Tai, kokiu stiliumi patekome į atkrintamąsias ir kaip jose pasirodėme, duoda daug optimizmo ateičiai.

„Mums tai reiškė labai daug, – klubo patekimu į atkrintamąsias džiaugėsi T.Balčėtis. – Ne tik patekome į atkrintamąsias, bet taip pat buvome antri Vakaruose ir patekome į konferencijos pusfinalį.

Negaliu sakyti, kad tai buvo netikėta, nes mes tikėjomės būti nebloga komanda. Tikėjomės būti atkrintamųjų komanda, gal net antrojo jų etapo komanda, bet kad būsime taip arti Vakarų konferencijos finalo, neplanavome.

Smagiausia, kaip mes patekome į atkrintamąsias. O patekome su mūsų jaunais žaidėjais: Nikola Jokičius buvo išrinktas į pirmąjį simbolinį NBA penketą, mūsų jauni žaidėjai Jamalas Murray, Garry Harrisas ir visi kiti parodė, kad jie gali žaisti ne tik reguliariajame sezone. O tai buvo didžiulis aplinkinių keltas klausimas.

Ypač dėl Jokičiaus – ar jis bus geras atkrintamųjų žaidėjas, kai treneriai jam rimtai ruošis. Bet Nikola ne tik žaidė puikiai, bet net dar geriau nei reguliariajame sezone.

Tai, kokiu stiliumi patekome į atkrintamąsias ir kaip jose pasirodėme, duoda daug optimizmo ateičiai.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius ir Jamalas Murray'us
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius ir Jamalas Murray'us

Duoti optimizmo turėtų ir specialistų įvertinimas. ESPN reitinguoja „Nuggets“ kaip vieną pagrindinių favoričių tapti NBA čempione.

ESPN sudarytame reitinge geriau už Denverio klubą vertinami tik „Milwaukee Bucks“ šansai iškovoti čempionų žiedus.

„Įdomu, bet žiūrėsime“, – kuklinosi T.Balčėtis.

Jis nenustebo, kad didžiosios NBA organizacijos vėl buvo agresyvios ir prisiviliojo ryškiausias lygos žvaigždes. Bet „Nuggets“ džiaugiasi lenktynėse nematydami nė vienos NBA superkomandos, kokia pastaraisiais metais buvo „Golden State Warriors“.

„Didžiosios NBA organizacijos eilinį kartą vėl laimėjo. Tik kas truputį nustebino ir duoda optimizmo, kad nėra nė vienos komandos, kurioje būtų trys visiškos superžvaigždės, – vasaros pokyčius analizavo T.Balčėtis. – Kai kurios komandos turi du gerus žaidėjus ir trečią neblogą, kitos du labai gerus žaidėjus ir kitus gerus rotacijos krepšininkus, bet nėra nė vienos, kurioje būti trys superžvaigždės, kurios valdytų visą lygą.

Manau, kad šiemet yra daugiau komandų, kurios turi šansų patekti į finalą ir nugalėti. Aišku, yra tam tikri favoritai, bet manau, kad su visomis komandomis bus galima kovoti. Manau, tas kovos laukas išsilygina ir mes visi tuo džiaugiamės.“

Denveris tiki savo procesu.

Vasarą „Nuggets“ paliko tik trys krepšininkai – Tyleris Lydonas, Trey Lylesas ir Isaiah Thomasas, tačiau visi jie kartu atkrintamosiose aikštėje praleido vos 8 minutes.

Tuo tarpu ateinantis pastiprinimas intriguoja.

J.Granto įsigijimas NBA užkulisiuose laikomas sėkminga „vagyste“. Beje, net T.Balčėtis pripažįsta, kad jeigu Paulas George'as nebūtų palikęs Oklahomos ir „Thunder“ būtų išlaikę ambicingą komandą, šis ėjimas būtų neįmanomas.

Prie puolėjo dar galima paminėti ir naujokus Michaelą Porterį bei Bolą Bolą.

Pirmasis dėl sunkios nugaros traumos praleido visą 2018–2019 m. sezoną, tačiau labai ambicingai atrodė vasarą ir tik dėl smulkios traumos neparodė savo sugebėjimų NBA vasaros lygoje Las Vegase. Iš 21 metų 208 cm ūgio puolėjo tikimasi sėkmingos adaptacijos prie komandos artėjančiais metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Porteris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Porteris

Antrasis dėl pėdos traumos pernai sužaidė tik 9 rungtynes ir kartu dėl sudėtingo charakterio naujokų biržoje iš pirmojo dešimtuko nukrito į vos 44-ą šaukimą.

Tačiau Denveris į B.Bolą žiūri kaip į nerealų talentą, kurį iš lėto kantriai bandys įlieti į savo sistemą. „Nuggets“ skautai tiki, jog unikalus 19-metis 218 cm ūgio talentas gali tapti tokiu antrojo naujokų biržos rato atradimu, kokiu kadaise tapo 41 šaukimu prieš penkerius metus pasirinktas N.Jokičius.

„Scanpix“ nuotr./Bolas Bolas
„Scanpix“ nuotr./Bolas Bolas

„Mes džiaugiamės būdami ten, kur esame, – „Nuggets“ vasaros ėjimus įvertino T.Balčėtis. – Pernai buvome viena geriausių NBA komandų ir išsaugojome beveik tokią pat sudėtį.

Susistiprinome Jerami Grantu, kuris mums turėtų labai tikti. Tikimės, kad Nikola ir Jamalas Murray su nauju kontraktu toliau eis į priekį ir tikimės tapti vienais pagrindinių kandidatų patekti į NBA finalą.

Aišku, bus labai sunku žaisti prieš kai kurias komandas, bet šiemet nesijaučia, jog yra viena komanda, kuri turbūt nugalės, o visos kitos komandos kovos dėl antros vietos. Taip nebėra.“

„Nuggets“ šeimininkas – 71-erių amerikietis Stanas Kroenke. Jo turtas vertinamas 8,5 milijardo JAV dolerių. S.Kroenkei priklauso didysis Londono „Arsenal“ futbolo klubo akcijų paketas, taip pat NFL komanda „Los Angeles Rams“, NHL klubas „Colorado Avalanche“, MLS komanda „Colorado Rapids“. Klubo prezidentas – Stano Kroenke sūnus Joshas.

Abu jie iš pirmųjų eilių stebėjo „Nuggets“ vasaros lygos rungtynes Las Vegase.

Milijardieriai atsakingai skaičiuoja pinigus, bet labai kantriai stebi į „Nuggets“ projektą. Tad per klubo vadovybės vakarienę lietuvių trijulė neišgirdo ultimatumų dėl artimiausių komandos tikslų.

„Mes visi norime pasirodyti kuo geriau. Esame ambicingi, bet tuo pačiu suprantame, kaip sunku patekti tiek į finalus, tiek kartais net į pačias atkrintamąsias. Laimėti NBA yra žiauriai sunku. Gali turėti puikų sezoną, bet vis tiek nelaimėti žiedų. Geriausias to pavyzdys – Milvokio situacija pernai, – 24sek pasakojo T.Balčėtis. – Tad stengiamės likti realistiški, bet bandysime pagerinti mūsų šansus.

Mūsų savininkai labai patenkinti mūsų komandos trajektorija, žaidėjais, naujokų birža. Visi tikimės toliau eiti į viršų.

Kai pagalvoji, pagrindiniai mūsų komandos žaidėjai dar nepasiekė savo karjeros piko. Nikola Jokičius, Jamalas Murray, Garry Harrisas, tas pats Michaelas Porteris yra labai jauni. Su tokiu jaunimu taip toli nueiti buvo pakankamai geras pasiekimas. Karjeros zenitas dažniausiai būna 27-29 metų, o mūsų žaidėjams iki to dar labai toli.

Daug optimizmo ir lūkesčių ateičiai. Bet apie kitų metų lūkesčius mes nelabai ir šnekame.“

Stiebiasi ne tik „Nuggets“ klubas, bet ir aktyviai karjeros laiptais kopiantis T.Balčėtis. Sulaukęs dėmesio iš kitos NBA komandos, Las Vegaso vasaros lygos finišo tiesiojoje T.Balčėtis sulaukė paaukštinimo pareigose.

Dabar jis nebe krepšinio strategijos ir analitikos direktorius, o viceprezidentas.

„Truputį daugiau atsakomybės. Tas mano vaidmuo ir taip labai platus, bet tiesiog prisidės daugiau atsakomybės ir reikės giliau lįsti į darbo aspektus“, – kuklinosi T.Balčėtis.

A.Karnišovas Denveryje užima generalinio direktoriaus, o M.Pocius – krepšinio operacijų specialisto pareigas. Tiesa, pastarasis vis didesnį dėmesį telks tarptautiniam krepšiniui.

Atvirose NBA čempionų titulo lenktynėse kitą sezoną gali dalyvauti net 10 lygos komandų. Bet šios kompanijos priekyje gali atsidurti ir lietuviškiausia NBA organizacija.

Trys lietuviai Denveryje toliau kantriai iškasinėja NBA aukso grynuolį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuvių pasaka Amerikoje: kaip trys tautiečiai NBA iškasė aukso grynuolį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius