-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 05

NBA legenda įsitikinusi – šiuolaikinę tendenciją nulėmė Arvydas Sabonis

NBA lyga per pastaruosius kelis dešimtmečius gerokai pasikeitė. Per rungtynes išmetama gerokai daugiau tritaškių nei anksčiau, o tolimus metimus ėmė svaidyti net ir aukštaūgių pozicijas užimantys krepšininkai, anksčiau buvę išskirtinai baudos aikštelėje rungtyniaujančiais žaidėjais.

Joelis Embiidas, Kristapas Porzingis, Anthony Davisas – tokie aukštaūgiai, ne tik galintys pataikyti iš toli, bet ir sėkmingai organizuoti žaidimą ir skirstyti perdavimus, tapo šių dienų NBA realybe.

Karjerą jau baigęs krepšininkas Paulas Pierce'as mano, jog pirmas tai daryti ėmęs aukštaūgis buvo jo komandos draugas „Boston Celtics“ ekipoje Kevinas Garnettas, o jo pėdomis netrukus pasekė ir Dirkas Nowitzki.

Visgi NBA legenda Scottie Pippenas, kartu su Michaelu Jordanu „Chicago Bulls“ komandoje laimėjęs net šešis čempionų titulus, mano, kad tokios aukštaūgių tendencijos pradininkas yra ne kas kitas, o Arvydas Sabonis.

„Manau, kad viskas prasidėjo nuo Arvydo Sabonio. Žaidžiau su juo Portlande ir galiu patvirtinti, kad jis buvo tikras aukštaūgis, – tikino 1999-2001 ir 2002-2003 m. kartu su lietuviu „Trail Blazers“ garbę gynęs puolėjas. – Negaliu teigti, kad nesutinku su Paulu, tačiau Garnettas ir Dirkas daugiau žaidė kaip tretieji ar ketvirtieji numeriai, o ne vidurio puolėjai.

VIDEO: ESPN diskusija apie aukštaūgius

Tuo metu Arvydas buvo aukštaūgis, galintis išplėsti aikštę, žaisti „du prieš du“, pataikyti tritaškius. Manau, kad jis buvo žaidėjas, atvykęs į lygą ir pakeitęs požiūrį į tai, ką turi atlikti aukštaūgis.“

ESPN laidos diskusijos, kurioje dalyvavo ir ESPN žurnalistas Adrianas Wojnarowskis bei laidos vedėja Maria Taylor, dalyviai analizavo ir tai, kas nulėmė tokius drastiškus žaidimo stiliaus pokyčius, kai gerai nugara į krepšį rungtyniaujantys žaidėjai praktiškai „išnyko“, o puolimo akcentas persikėlė už tritaškio linijos.

„Aukštaūgiai nebenori lįsti po krepšiu – jiems norisi žaisti ties perimetru ir mesti tritaškius, – įsitikinęs S.Pippenas. – „Splash brolių“ (taip vadinami „Golden State Warriors“ snaiperiai Stephenas Curry ir Klay Thompsonas) sėkmė tik parodo, kad žaidimas šiais laikais turėtų būti vystomas aplink tritaškio liniją.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Scottie Pippenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Scottie Pippenas

Primename, kad A.Sabonis NBA lygoje iš viso sužaidė septynis sezonus, per kuriuos rinko po 12 taškų, 7,3 atkovoto kamuolio ir 2,1 rezultatyvaus perdavimo, iš toli mesdamas 33 proc. tikslumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius