Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 09

NBA lietuvių sezonas: vertinimas, namų darbai ir gandai dėl ateities

Jonas Valančiūnas susivyniojo meškeres ir paskutinis iš NBA lietuvių baigė 2016–2017 metų sezoną. Keturių tautiečių metai už Atlanto buvo ir gana skirtingi, ir gana panašūs – ilgainiui visi jie tapo atsarginiais. Tarpsezonį Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas, Domantas Sabonis ir Donatas Motiejūnas pasitinka su įdomiais namų darbais, bet jų kortas gali sumaišyti NBA klubų vadovai. Kokie tai buvo metai lietuviams ir kas jų laukia ateityje?
Donatas Motiejūnas, Domantas Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Valančiūnas
Donatas Motiejūnas, Domantas Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Valančiūnas / 15min nuotr.

Jonas Valančiūnas

„Scanpix“ nuotr./Jono Valančiūno sėkmingas pasirodymas komandos neišgelbėjo
„Scanpix“ nuotr./Jono Valančiūno sėkmingas pasirodymas komandos neišgelbėjo
„Toronto Raptors“ 3 vieta Rytuose | 51-31 | Rytų konf. pusfinalis
Jonas Valančiūnas 25,8 min. | 12 tšk. | 55,7% met. | 9,5 atk. kam. | 0,8 bl.

Toronte švilpauja permainų vėjai.

Jonui Valančiūnui šis sezonas baigėsi anksčiau nei pernai. Daugiausiai todėl, kad jau Rytų konferencijos pusfinalyje, o ne finale, kaip pernai, „Raptors“ sutiko „Cleveland Cavaliers“.

Daug buvo kalbėta ir rašyta, kad J.Valančiūnui šis sezonas taps proveržiu. Startas nuteikė optimistiškai, nes jau pirmosiose sezono rungtynėse J.Valančiūnas „Detroit Pistons“ išrašė 32 taškų sąskaitą ir sužaidė rezultatyviausią karjeros mačą NBA.

Visą sezoną Torontas laukė to J.Valančiūno, kuris pernai dominavo „Indiana Pacers“ ir „Miami Heat“ baudos aikštelėje atkrintamosiose varžybose, tačiau taip ir nesulaukė.

25-erių „centro“ metai buvo ramūs ir pernelyg neišsiskiriantys.

Skaičiuojant statistiką per 40 minučių, J.Valančiūno rodikliai smuktelėjo rezultatyvumo (-1,1 tšk.), pataikymo (-0,9 proc.) ir efektyvumo (-2,5 PER) kategorijose.

Be to, šį sezoną 0,9 proc. mažiau „Raptors“ atakų sukosi aplink J.Valančiūną nei pernai.

Ką nežymiai pagerino, tai atkovotų kamuolių rodiklius (+0,6 atk. kam.) ir mažiau klydo (-0,2 kl.).

J.Valančiūnas prieš sezoną ir sezono metu akcentavo treniruotes su metimų treneriu Jacku Sikma, bet nors iš toliau nei 3 metrų šiek tiek dažniau atakavo krepšį, tą darė prastesniu pataikymu nei anksčiau.

J.Valančiūno metimų lentelė

Vertinimas. Trumpai reziumuojant, J.Valančiūno sezonas buvo pakankamai nuviliantis.

Asmeniniai rezultatai nepagerėjo, nors NBA apžvalgininkai tikėjosi jo solidaus žingsnio į priekį, o Toronto komanda sezoną baigė anksčiau ir visai nepasipriešino „Cavaliers“, nors buvo burta rimtesniam pasispardymui su NBA čempionais.

Reikia susitaikyti, kad J.Valančiūnas yra solidus pagalbinis žaidėjas. Nors daug lietuvių meldžia mainų, kurie „centrą“ išsiųstų į kitą komandą, lietuvis yra tiesiog tokio tipo krepšininkas, kuris pirmaujančiose NBA ekipose neužimtų svarbesnio vaidmens nei Toronte.

J.Valančiūnas vasarą gali būti iškeistas tiek finansiniais sumetimais, tiek dėl „Raptors“ poreikio stiprinti komandą.

J.Valančiūnas galbūt galėtų tapti rezultatyvesniu ir statistiškai patrauklesniu žaidėju komandose, kurios valkiojasi turnyro lentelės apačioje, bet laimėti mėgstantį lietuvį tai kažin ar patenkintų.

Namų darbas. Užkamšyti spragas gynyboje bus sudėtinga, nes tai daugiau instinktų reikalas.

Padirbėjęs fiziškai „centras“ galėtų tapti šiek tiek vikresniu, o tai pagelbėtų vaikantis varžovus baudos aikštelėje ar atšokusius oponentus prie tritaškio linijos. Bet gynyba daugiausiai paremta instinktais. O J.Valančiūno žaidime geriau veikia puolimo instinktai.

Kad pats būtų efektyvesnis puolime ir padėtų „Raptors“ komandos puolimui, J.Valančiūnas privalo pagerinti metimą iš vidutinio nuotolio. Tai suteiks daugiau galimybių ir jam pačiam, ir komandai.

Gandai. J.Valančiūnas vasarą gali būti iškeistas tiek finansiniais sumetimais, tiek dėl „Raptors“ poreikio stiprinti komandą.

Blogiausia, kad vis daugiau NBA komandų J.Valančiūnui tampa neparankiomis. Šį sezoną D.Casey išdrįso pasodinti lietuvį ant suolo ne tik ketvirtajam kėliniui, bet ir išimti iš starto penketo atkrintamosiose varžybose.

Pagal NBA tendencijas, kitą sezoną galima tikėtis dar greitesnio NBA komandų žaidimo su dar daugiau tolimų metimų. O tai ne pačios geriausios prognozės J.Valančiūnui.

Toronto žiniasklaida prognozuoja, kad J.Valančiūnas liks Toronte, nes jam paprasčiausiai nėra rinkos. NBA komandos kratosi standartinių „centrų“ vien dėl besikeičiančio NBA krepšinio: su žemais penketais, dideliais greičiais ir daugiau tritaškių.

Domantas Sabonis

AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Domantas Sabonis
„Oklahoma City Thunder“ 6 vieta Vakaruose | 47-35 | Vakarų konf. ketvirtfinalis
Domantas Sabonis 20,1 min. | 5,9 tšk. | 39,9% met. | 3,6 atk. kam. | 1 perd.

Patikrinimo sezonas su maloniais siurprizais.

Pirmasis siurprizas – net 66 rungtynės starto penkete per 81 mačą, nors kai kurie NBA apžvalgininkai buvo įsitikinę, kad Domantas bus išsiųstas pasistažuoti NBA Plėtojimosi lygoje. Ačiū treneriui Billy Donovanui už pasitikėjimą lietuviu, kuriam šios pamokos bus labai svarbios ruošiantis antrajam sezonui.

Per debiutinį sezoną stipriausioje krepšinio lygoje D.Sabonis išmetė 145 tritaškiais daugiau nei per dvejus metus NCAA.

Svarbiausia, kad „Thunder“ vadovai patenkinti lietuvio debiutu ir tiki jo potencialu ateityje.

32,1 proc. tritaškių pataikymas byloja, kad 21-erių puolėjas turi potencialo pataikyti iš toli. Gruodį jis tritaškius metė net 45,7 proc. tikslumu, tačiau NBA rungtynių maratonas išderino debiutanto taikiklį taip, kad vasarį tikslą pasiekė vos 5,9 proc. tolimų metimų.

Bet tai – tik viena iš daugelio pamokų, kurių sprendimus D.Sabonis turės parodyti ateityje.

Vertinimas. D.Sabonis buvo nestabilus, bet toks šokinėjimas pakankamai būdingas NBA naujokams. Apibendrinus, D.Sabonio sezonas buvo geresnis, nei daugelis tikėjosi.

Domantas pademonstravo, kad gali kovoti su savo silpnybėmis – šiuo atveju, metimu iš trijų taškų zonos, rado bendrą kalbą su reikliąja NBA superžvaigžde Russellu Westbrooku ir su visa „Thunder“ komanda pranoko specialistų lūkesčius.

Kaip ir visa komanda, D.Sabonis vis dar skausmingame augimo procese.

Namų darbas. Kaip ir dauguma NBA naujokų, D.Sabonis turi gerinti viską po truputį, bet labiausiai – gynybą, kuriai skelbiama visuotinė paieška Amerikoje, kai ant suolo atsisėda R.Westbrooko ir S.Adamso duetas.

D.Sabonis jau prižadėjo, kad vasarą daug dirbs individualiai. Labai smalsu, su kokiu siurprizu 211 cm ūgio puolėjas sugrįš į NBA kitą sezoną.

Tik vieno, ko turbūt nepavyks nušlifuoti, tai fizikos – aukštaūgis tiesiog nesutvertas skraidyti virš lanko, o tai riboja jo galimybes NBA baudos aikštelėse.

Gandai. D.Sabonio padangėje pakankamai ramu.

Vienintelis klaustukas – ar Oklahomoje liks Tajas Gibsonas, kuris sezono pabaigoje po mainų užėmė lietuvio vietą starto penkete. Ir kaip jo likimas „Thunder“ paveiktų D.Sabonio minutes.

Bet svarbiausia, kad „Thunder“ vadovai patenkinti lietuvio debiutu ir tiki jo potencialu ateityje.

Mindaugas Kuzminskas

„Scanpix“/AP nuotr./Carmelo Anthony ir Mindaugas Kuzminskas
„Scanpix“/AP nuotr./Carmelo Anthony ir Mindaugas Kuzminskas
„New York Knicks“ 31-51 | 12 vieta Rytų konf.
Mindaugas Kuzminskas 14,9 min. | 6,3 tšk. | 42,9% met. | 1,9 kam. | 1 perd.

Šioje nuotraukoje, ko gero, sudėtas visas M.Kuzminsko sezonas Niujorke.

Kairiau sėdintys Carmelo Anthony ir Lance'as Thomasas buvo vyrukai, dėl kurių lietuviui grėsė ilgos ir nuobodžios valandos ant „New York Knicks“ atsarginių suolo.

Bet tas garbanius su Amerikoje sunkiai ištariama pavarde sugebėjo šypsotis net ir sunkiausiais komandai momentais. Išvykęs į Niujorką su galingu pozityvo užtaisu, jis ištrūko į „Knicks“ starto penketą 5 rungtynėms ir jame per 30 minučių fiksavo solidų 14 taškų ir 4,2 atkovoto kamuolio vidurkį.

Nors M.Kuzminskas kitam sezonui turi su „Knicks“ dar galiojančią 3 milijonų JAV dolerių sutartį, puolėjas yra pigi ir patraukli dalis mainams.

Žmogus, kurį „Knicks“ vadovai prieš sezoną perspėjo apie beveik neišvengiamą stažuotę į Plėtojimosi lygą, dukterinėje NBA lygoje nesužaidė nė vienerių rungtynių.

Vertinimas. 6,3 taško vidurkio NBA jokiais būdais negalima laikyti stebuklingu. Bet svarbiausia, kad M.Kuzminskas įrodė, jog gali žaisti NBA ir tą daryti solidžiai.

Jam, kaip ir D.Saboniui, labai svarbus bus antrasis sezonas lygoje. Lietuviai turės įrodyti, kad gali tapti svarbiais NBA rotacijos žaidėjais.

Namų darbas. Kad galėtų tikėtis daugiau minučių, M.Kuzminskas turėtų pagerinti gynybą. Kol kas 27-erių krepšininkas statistiškai ginasi žemiau NBA vidurkio.

Visai kaip Domantas, Mindaugas kitą sezoną turėtų būti geriau pasiruošęs NBA tvarkaraščiui, nes jo tritaškių taikiklis taip pat buvo gerokai nusimušęs įpusėjus sezonui.

Lapkritį pataikęs 42,3 proc. tritaškių, vasarį jis jau realizavo tik 15,4 proc. tolimų šūvių.

Bet žinant, kad M.Kuzminskas po truputį įeina į savo karjeros piką, antrojo sezono NBA galima tikėtis stabilesnio.

Gandai. Kad ir kaip pozityviai nuteikė pirmasis M.Kuzminsko sezonas Niujorke, klube tokia betvarkė, jog savo namus 40 km nuo Manhatano vasarai palikęs lietuvis gali į juos sugrįžti tik persikraustymui.

„Knicks“ vadovybė savo ėjimais pretenduoja į blogiausios lygoje vardą. Philas Jacksonas atvirai bando išgrūsti ryškiausią komandos žvaigždę Carmelo Anthony iš Niujorko. Kristapas Porzingis maištauja prieš nelogiškai dirbančius vadovus. Nežinia, kokia kryptimi komanda pasuks po vasaros sprendimų.

Nors M.Kuzminskas kitam sezonui turi su „Knicks“ dar galiojančią 3 milijonų JAV dolerių sutartį, puolėjas yra pigi ir patraukli dalis mainams, jei Niujorkas užsiimtų prekyba turimais žaidėjais. M.Kuzminskas tiesiog gali būti užkabintas mainuose.

Donatas Motiejūnas

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donatas Motiejūnas trumpai leido atsikvėpti Anthony Davisui
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donatas Motiejūnas trumpai leido atsikvėpti Anthony Davisui
„New Orleans Pelicans“ 34-48 | 10 vieta Vakarų konf.
Donatas Motiejūnas 14,1 min. | 4,4 tšk. | 41,3% met. | 3 kam. | 0,9 perd.

Donatas Motiejūnas pateikė vieną gerą ir vieną blogą naujieną.

Gera ta, kad jis baigė tą pusę sezono užtrukusį nevykusį serialą su „Houston Rockets“ ir galiausiai išsipančiojo iš apriboto laisvojo agento statuso.

Bet ištrūkęs iš vieno kalėjimo, D.Motiejūnas pateko į kitą.

Aišku, pasakyta per griežtai. Niekas neplanavo, kad „New Orleans Pelicans“ mainais gaus DeMarcusą Cousinsą. Ir nėra ko norėti žaidžiant po galingiausia priekine linija visoje NBA.

Todėl natūralu, kad D.Motiejūno minutės nuo 15,9 prieš grandiozinius mainus nušoko iki vos 11,5 po mainų.

Ir D.Motiejūnas nėra kažkokia superžvaigždė, kurios pasodinimas ant suolo ir naudojimas pagal poreikį būtų nusikaltimas prieš krepšinį.

Pastarieji du sezonai NBA susiklostė taip nesėkmingai, kad tarp variantų netgi minima Europa.

Vertinimas. Sezonas D.Motiejūnui buvo sunkus. Netgi galima teigti – prarastas.

Tie užsitęsę žaidimai dėl naujo kontrakto buvo tokie neskanūs, kad prieš pusmetį ne aikštėje, o prie derybų stalo nublanko net tie minučių trupiniai Naujajame Orleane.

Pliusas nebent tas, kad D.Motiejūnas įrodė, jog jo nugara atlaiko 15 minučių krūvį žaidžiant kas antrą dieną. Tai gali būti svarbu prieš vasarą.

Bet ir morališkai, ir statistiškai sezonas buvo slegiantis – nerezultatyviausias ir netaikliausias per 5 metus NBA.

Namų darbas. Didesnis namų darbas vasarą laukia ne D.Motiejūno, o jo agentų.

Jie turės surasti lietuviui komandą, kurioje puolėjas gautų neblogas galimybes atsiskleisti. Ne paskutinėje vietoje bus ir finansinis aspektas, bet po sezono „Pelicans“ D.Motiejūno vertė galėjo dar smuktelėti lyginant su pernykšte vasara.

Tik skirtumas dabar tas, kad D.Motiejūnas yra laisvasis agentas ir paprasčiau prieinamas NBA komandoms. Bet klaustukas, kokia NBA rinka liepą atsivers per du sezonus tik 71 mačą sužaidusiam aukštaūgiui.

Yra krūva pavyzdžių, kaip agentai išsuko neblogus kontraktus žaidėjams, kurių situacija buvo dar nedėkingesnė nei D-Mo.

Gandai. D.Motiejūnas yra vienintelis vasarą be NBA sutarties liksiąs lietuvis.

Tai gali atsiliepti Lietuvos rinktinei, kuri liepos 21-ąją pradės pasiruošimą Europos čempionatui.

Kita vertus, tikimasi, kad D.Motiejūnas susiras komandą vėliausiai rugpjūčio pradžioje.

Daug įdomiau, kur pakryps D-Mo karjera. Pastarieji du sezonai NBA susiklostė taip nesėkmingai, kad tarp variantų netgi minima Europa. Tačiau nesitiki, kad D.Motiejūnas taip lengvai paleis NBA svajonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius