-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 03

NBA sudrebinusios vasaros: 10 didžiausių tarpsezonio pokyčių per pastaruosius 15 metų

NBA šią vasarą sudrebino Kevino Duranto pasirinkimas prisijungti prie lygos vicečempionų „Golden State Warriors“. Tai iš karto tapo didžiausiu šio tarpsezonio sandėriu, tačiau kurią vietą jis užima žvelgiant į šio tūkstantmečio NBA istoriją? Kurie komandų ėjimai buvo tarp skambiausių per pastaruosius 15 metų?
Draymondas Greenas ir Kevinas Durantas
Draymondas Greenas ir Kevinas Durantas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

10. Tracy McGrady: iš „Magic“ į „Rockets“, 2004 m.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./T.McGrady atsisveikina su „Rockets“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./T.McGrady atsisveikina su „Rockets“

Šie mainai patenka į skiltį „kas būtų jeigu...?“.

T.McGrady 2003 ir 2004 metų sezonus pabaigė kaip rezultatyviausias NBA krepšininkas, o 2003-2004 m. sezone vidutiniškai rinko po 28 taškus, atliko 6 rezultatyvius perdavimus ir atkovojo 6 kamuolius. Jam buvo vos 24 metai, tačiau Orlando komandos vadovai nusprendė jį atiduoti už žaidėjų komplektą, kuriame didžiausia žvaigždė buvo Steve'as Francisas.

Jaunasis NBA puolimo „monstras“ jau tris kartus buvo išrinktas į geriausių NBA reguliariojo sezono krepšininkų penketuką ir atrodė, kad savo ateitį jis praleis rungdamasis su Kobe Bryantu dėl geriausio krepšininko titulo bei čempionų žiedo.

Tačiau „Rockets“ ir ekipos naujosios superžvaigždės svajonėms nebuvo lemta išsipildyti. Gynėją pradėjo kamuoti nuolatinės traumos, kurios jam užkirto kelią į vieno geriausių lygos žaidėjų sąrašą.

T.McGrady atstovaudamas Hjustonui sužaidė trejas „Visų žvaigždžių“ rungtynes, tačiau savo karjerą buvo priverstas pabaigti labai anksti.

Verta priminti, kad NBA gerbėjams „T-Macas“ paliko vieną geriausių rungtynių finišų visoje NBA istorijoje. 13 taškų per 35 sekundes.

9. Dwightas Howardas: iš „Magic“ į „Lakers“, 2012 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas ir Dwightas Howardas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas ir Dwightas Howardas

„Lakers“ gerbėjai turėtų vis dar būti nusiminę dėl to, kaip baigėsi D.Howardo viešnagė Los Andžele. 2012-aisiais jis buvo 26 metų amžiaus, savo ankstesniame sezone vidutiniškai rinko po 21 tašką ir atkovojo 15 kamuolių, todėl buvo puikus grobis nuolat žvaigždes medžiojantiems „Lakers“.

Dėl traumos jo paskutinis sezonas Orlande baigėsi anksčiau nei tikėtasi, tačiau tai buvo „centras“, kuris tris kartus laimėjo geriausiai besiginančio NBA žaidėjo titulą.

Verta paminėti, kad 2010 m. „Lakers“ tapo NBA čempionais, o į savo sudėtį prisiviliojo ir Steve'ą Nashą.

Tačiau naujoji superkomanda sugriuvo vos įžengusi į aikštę. S.Nashas visą sezoną kentėjo nuo traumų, o D.Howardas taip ir nerado bendros kalbos su K.Bryantu. Vidurio puolėjas po vienerių metų paliko Los Andželo komandą ir taip iš karto numetė „Lakers“ į Vakarų konferencijos dugną, iš kurio jie bando išlipti dar iki šių dienų.

8. Jamesas Hardenas: iš „Thunder“ į „Rockets“, 2012 m.

„Scanpix“/AP nuotr./Serge'as Ibaka, Russellas Westbrookas, Jamesas Hardenas, Kevinas Durantas
„Scanpix“/AP nuotr./Serge'as Ibaka, Russellas Westbrookas, Jamesas Hardenas, Kevinas Durantas

J.Hardeno mainai 2012-aisiais kaip reikiant pakeitė tuometinį NBA žemėlapį. „Thunder“ vadovai nenorėjo savo jaunajam talentui mokėti maksimalios sumos, todėl iškeitė jį į Hjustoną už Keviną Martiną, Jeremy Lambą ir kelis naujokų biržos šaukimus.

Jau nuo pat debiuto „raketose“ J.Hardenas visiems įrodė, kad yra tikra NBA superžvaigždė. Jis tapo nesustabdoma puolimo mašina, kuris be jokių problemų gali rinkti 25 taškus per rungtynes, žaidė ketveriose Visų žvaigždžių rungtynėse, o šią vasarą pratęsė sutartį dar ketveriems metams.

Žinoma, per tą laiką pasitaikė visko: 2015 metais jis vos netapo lygos MVP, nukeliavo į Vakarų konferencijos finalą, tačiau 2016-aisiais sunkiai rado bendrą kalbą su D.Howardu ir visą sezoną buvo kritikuojamas už savo gynybą.

Kalbant apie „Thunder“, tai niekuomet nesužinome kaip viskas būtų pasibaigę jeigu K.Durantas, Russellas Westbrookas ir J.Hardenas būtų gavę dar vieną šansą pakovoti dėl NBA čempionų žiedų. Dar viena tema pasvarstymui, tačiau galų gale Oklahomą paliko ne tik J.Hardenas, tačiau ir K.Durantas.

7. Chrisas Paulas: iš „Hornets“ į „Clippers“, 2011 m.

„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas
„Scanpix“ nuotr./Chrisas Paulas

Itin skambi vasara Los Andželo ekipoms. „Hornets“ tuo metu priklausė NBA lygai ir ieškojo mainų galimybių. „Lakers“ pateikė savo pasiūlymą, kuris būtų leidęs C.Paului sujungti savo jėgas su K.Bryantu ir Pau Gasoliu. Tai būtų leidę jiems iš karto tapti galingiausia ekipa Vakarų konferencijoje.

Tačiau D.Sternas vetavo mainus dėl „krepšinio priežasčių“ ir sandėris buvo atšauktas.

Vietoje to lygos komisaras pasirinko „Clippers“ pasiūlymą už kurį į „Hornets“ atkeliavo Ericas Gordonas, Al-Farouqas Aminu, Chrisas Kamanas ir pirmasis naujokų biržos šaukimas.

Nors ši sudėtis niekada nepasiekė nieko ypatingo, tačiau už tą naujokų biržos šaukimą tuometiniai „Hornets“ gavo Anthony Davisą. Sąmokslo teorijų šalininkai niekuomet nepamirš šio NBA ėjimo.

C.Paulo atėjimas apvertė „Clippers“ aukštyn kojomis. Įžaidėjas prisijungė prie Blake'o Griffino ir DeAndre Jordano, kurie sudarė vieną geriausių Vakarų konferencijos komandų.

Verta paminėti, kad CP3 taip niekuomet ir nepateko į Vakarų konferencijos finalą, o atkrintamosios šiam žaidėjui nuolat yra kupinos didelių nusivylimų.

6. Steve'as Nashas: iš „Mavericks“ į „Suns“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jose Calderon ir Steve'as Nashas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jose Calderon ir Steve'as Nashas

Markas Cubanas yra pripažinęs, kad gailisi to, jog nepratęsė sutarties su savo įžaidėju S.Nashu. Tuo metu krepšininkui jau buvo 29 metai, o paskutiniame savo sezone Dalase jis vidutiniškai rinko po 15 taškų ir atliko 9 rezultatyvius perdavimus.

Tačiau „saulėse“ jis sužydėjo. S.Nashas du sezonus iš eilės laimėjo MVP apdovanojimą, tris kartus savo ekipą atvedė į Vakarų konferencijos finalą ir penkerius metus vadovavo geriausią puolimą demonstruojančiai lygos ekipai.

S.Nashas taip ir nelaimėjo savo NBA čempionų žiedo, o Dirkui Nowitzki ir „Mavericks“ tą pavyko padaryti 2011-aisiais. Dar viena įdomi mintis pasvarstymui: „kas būtų buvę, jeigu S.Nashas būtų likęs Dalase?“.

5. Shaquille'as O'Nealas: iš „Lakers“ į „Heat“, 2004 m.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shaquille'as O'Nealas švenčia 42-ąjį gimtadienį
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shaquille'as O'Nealas švenčia 42-ąjį gimtadienį

„Lakers“ valdžia nusprendė, kad jų ateities žaidėju taps K.Bryantas, o vieną iš savo žvaigždžių reikėjo mainyti tučtuojau. Mitchas Kupchakas išsiuntė „Shaqą“ į Floridą, o už vidurio puolėją gavo Lamarą Odomą, Caroną Butlerį, Brianą Grantą ir kelis naujokų biržos šaukimus.

S.O'Nealui tuo metu buvo 31 metai, o prieš kelis metus jis buvo tapęs naudingiausiu NBA finalo žaidėju. „Centrui“ pavyko su D.Wade'u laimėti savo ketvirtąjį ir paskutinį čempionų žiedą bei dar tris kartus sužaisti „Visų žvaigždžių“ rungtynėse.

„Heat“ atsisveikino su „didžkiu“ 2007-2008 m. sezone. Sužaidęs Majamyje jis dar rungtyniavo „Suns“, „Cavaliers“ ir „Celtics“.

4. Kevinas Garnettas: iš „Timberwolves“ į „Celtics“, 2007 m.

„Scanpix“/AP nuotr./Ray Allenas, Kevinas Garnettas ir Paulas Pierce'as
„Scanpix“/AP nuotr./Ray Allenas, Kevinas Garnettas ir Paulas Pierce'as

Į Bostoną KG atkeliavo būdamas 30 metų, tačiau prieš atvykdamas į „Celtics“ vidutiniškai rinko po 22 taškus ir atkovojo 13 kamuolių. Jis buvo vienas geriausiai besiginančių lygos žaidėjų, tačiau 2005, 2006 ir 2007 m. nesugebėjo atvesti „vilkų“ net į atkrintamąsias varžybas.

K.Garnettui buvo jau 30, todėl jis sutiko persikelti į Bostoną, kad galėtų pagaliau laimėti išsvajotąjį čempionų titulą.

„Celtics“ už jį į Minesotą išsiuntė Alą Jeffersoną, Theo Ratliffą, Sebastianą Telfairą, Geraldą Greeną, Ryaną Gomesą ir du pirmojo rato šaukimus. KG padėjo Bostono komandai jau sekančiame sezone iškovoti NBA čempionų trofėjų.

3. Kevinas Durantas: iš „Thunder“ į „Warriors“, 2016 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Kerras ir Kevinas Durantas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Kerras ir Kevinas Durantas

Priešingai nei aukščiau sąraše esantys žaidėjai, K.Durantas į Ouklandą atvyksta būdamas vos 27 metų. Jis savo geriausią krepšinį dar gali demonstruoti ne vieną sezoną.

Vienas geriausių lygos krepšininkų prisijungė prie komandos, kuri jau ir taip yra sunkiai sustabdoma puolime. Tai reiškia, kad „Warriors“ yra absoliutūs lygos favoritai artėjantį sezoną nuskinti Larry O'Brieno trofėjų.

Šis perėjimas neeilinis, nes visi „karių“ krepšininkai gali kartu rungtyniauti daugybę sezonų. Jie yra ganėtinai jauni, todėl turi šansą eilę metų dominuoti ir tapti viena geriausių dinastijų NBA istorijoje.

2. LeBronas Jamesas: iš „Heat“ į „Cavaliers“, 2014 m.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas – finalo serijos MVP
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas – finalo serijos MVP

Tik vienas žaidėjas per pastaruosius 15 metų stipriau sudrebino NBA pasaulį nei K.Durantas. Tai – L.Jamesas. Jam tai pavyko padaryti du kartus.

Sugrįždamas į Klivlandą jis jau buvo 29 metų amžiaus. L.Jamesas atgaivino „Cavaliers“ ir sugebėjo iškovoti miestui pirmą sporto titulą per pastaruosius 52 metus.

Nors reguliariajame sezone puolėjas ir nerungtyniavo iš visų jėgų, tačiau jas LBJ tauposi atkrintamosioms. Birželio mėnesį jis įrodė visam pasauliui, kad dar vis yra geriausias krepšininkas pasaulyje.

Artėjantį sezoną „karalius“ bus vienintelė kliūtis, kurios dar neįveikė K.Durantas. Ar jam pavyks pagaliau jį nukarūnuoti?

1. LeBronas Jamesas: iš „Cavaliers“ į „Heat“, 2010 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lebronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as ir Chrisas Boshas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lebronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as ir Chrisas Boshas

Labiausiai NBA sudrebinęs ėjimas per pastaruosius 15 metų ir jis netgi turėjo savo televizijos laidą. L.Jamesas norėtų iš naujo susitvarkyti su 2010 metų „sprendimu“, tačiau laiko atgal jau neatsuksi.

2010-aisiais L.Jamesas tapo lygos MVP, buvo vos 25 metų amžiaus ir savo „talentą perkėlė“ į saulėtąją Floridą. Jis sudarė grėsmingą „didįjį trejetą“, kuris keturis kartus rungtyniavo finale ir laimėjo du čempionų žiedus.

„Heat“ niekuomet taip ir netapo dinastija, kurios tikėjosi daugelis NBA gerbėjų, nes 2014-aisiais „karalius“ nusprendė sugrįžti namo.

Jeigu L.Jamesas būtų likęs Majamyje, tai „Heat“ artėjantį sezoną keliautų į NBA finalą septintą kartą iš eilės, o D.Wade'as tikrai nebūtų turėjęs iškeliauti į „Bulls“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius