Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 11

NBA treneriai atostogų neišėjo: ruošiasi atkrintamosioms, nors jų gali nė nebūti

Sustabdžius NBA sezoną be darbo liko ne tik apie 450 geriausių pasaulio krepšininkų, bet ir 30 vyriausiųjų komandų trenerių. Bet ne visi iš jų laiką leidžia veltui – kai kurie vis dar analizuoja varžovus ir ruošiasi NBA atkrintamosioms varžyboms, nors jų gali nė nebūti.
Frankas Vogelis ir LeBronas Jamesas
Frankas Vogelis ir LeBronas Jamesas / „Scanpix“ nuotr.

„Orlando Magic“ strategas Steve'as Cliffordas mano, kad jis niekuo nesiskiria nuo kitų NBA trenerių, rašo AP.

Specialistas kiekvieną rytą keliasi, eina į namų dalį, kuri jam šiomis dienomis atstoja darbovietę, studijuoja savo komandos žaidimą, galvoja apie oponentus ir toliau sudarinėja planus.

Bet niekas nežino, ar S.Cliffordas ir kitų strategų kuriami planai dar bus panaudoti.

Sezono sustabdymas nereiškia, kad NBA komandų treneriams prasidėjo atostogos. Ypač tokiems, kuriems sezono pabaiga turėjo būti itin įtempta, bandant išvesti savo komandą į atkrintamąsias ir jose nuveikti kažką daugiau, nei pralaimėjimas pirmajame etape.

Nors neaišku, ar sezonas prasitęs, o treniruočių rengti negalima dėl uždarytų sporto bazių ir įvestų karantino taisyklių, nė vienas NBA treneris nesėdi sudėjęs rankų.

„Sezono atnaujinimo datos nežinomybė yra didžiausias iššūkis, – tikino S.Cliffordas. – Žinoma, mūsų darbo galimybės apribotos, o krepšinis yra priverstas užleisti vietą šeimai ir sveikatai. Bet kai kalbu su savo žaidėjais, pagrindinis iškylantis klausimas yra „kada galėtume vėl pradėti žaisti?“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Cliffordas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Cliffordas

Tai – klausimas be atsakymo. Laukimo žaidimas yra vienintelis, kuriuo dabar gali užsiimti NBA treneriai.

Ruoštis galimiems iššūkiams nenustojo ir NBA lyderių „Milwaukee Bucks“ vairininkas Mike'as Budenholzeris.

Jis per paskutinius du dešimtmečius į panašią situaciją pateko jau trečiąsyk – 1998 ir 2011 m. jis dirbo „San Antonio Spurs“ stratego Greggo Popovichiaus asistentu, kai NBA lygą keliems mėnesiams buvo sukaustę lokautai.

M.Budenholzeris nutraukė kelias įprastas rutinas, tokias kaip komandos vaizdo peržiūros, tačiau perdavė savo asistentams, kad šie būtų pasiruošę, jei situacija pasikeis – dėl to „Bucks“ trenerių štabas ruošiasi galimai pirmojo atkrintamųjų varžybų etapo akistatai su „Magic“ arba „Brooklyn Nets“ ekipomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Budenholzeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Budenholzeris

„Situacija keičiasi greitai – nesvarbu, kaip vyks sezonas, jis greičiausiai bus užbaigtas greitesniu būdu, – sakė M.Budenholzeris. – Galime bent kažkiek apsidrausti pradėdami pasiruošimą pirmajam atkrintamųjų etapui, o galbūt ir kitoms Rytų konferencijos komandoms.“

„Miami Heat“ strategas Erikas Spoelstra dirbo rungtynių su „Charlotte Hornets“ ketvirtajame kėlinyje, kai NBA pranešė, kad suspenduoja sezoną iš karto po to, kai paaiškėjo jog COVID-19 užsikrėtė Rudy Gobert'as.

E.Spoelstra apie šį sprendimą sužinojo iš karto po ketvirtojo kėlinio pabaigos, eidamas link komandos rūbinės, ir iš karto suprato, kad to vakaro pralaimėjimas jo komandai beveik nieko nelems.

Dabar „Heat“ strategais kartu su savo asistentais kiekvieną dieną bendrauja per „Zoom“ programą, tačiau tuo pačiu metu iš džiaugiasi atsiradusio laisvo laiko privalumais – dabar jis gali daugiau laiko praleisti su savo dviem sūnumis ir žmona.

„Kaskart tik po pietų patikrinu, kas vyksta pasaulyje, – atskleidė E.Spoelstra, dažnai vilkintis marškinėlius su užrašu „Stay Positive“ (liet. išlik pozityvus). – Bandau išlikti dabartinių įvykių sūkuryje, tačiau nenoriu apkrauti savo galvos jau pat dienos pradžios.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Erikas Spoelstra
AFP/„Scanpix“ nuotr./Erikas Spoelstra

„Dallas Mavericks“ vairininkas Rickas Carlisle'as taip pat su asistentais bendrauja per vaizdo konferencijas, o žaidėjams sudarė balansą ir techniką gludinančią treniruočių programą, kuria jie gali palaikyti savo taiklumą net neturėdami namuose krepšio ar lanko.

„Oklahoma City Thunder“ strategas Billy Donovanas laisvą laiką išnaudojo pasirodydamas virtualiuose trenerių mokymuose. Per juos jis narstė savo žaidimo filosofiją, o po to perdavė kolegoms žinutę, kad šie stengtųsi išlikti saugūs.

Tuo tarpu vienų NBA favoritų „Los Angeles Lakers“ specialistas Frankas Vogelis daug laiko praleidžia stebėdamas senas krepšinio rungtynes, per „Netflix“ žiūrėdamas filmus ir serialus su šeima bei gamindamas maistą.

„Tai – daugiau nei krepšinis ir mūsų sugrįžimas į arenas nėra pats svarbiausias dalykas“, – sakė „Lakers“ vairininkas.

„Scanpix“ nuotr./Frankas Vogelis
„Scanpix“ nuotr./Frankas Vogelis

30 skirtingų komandų trenerių karantiną, kuris gali trukti labai ilgai, pasitiko iš skirtingų pozicijų, tačiau visi jie turi likti budrūs ir ruoštis tam, kad sezonas dar gali sugrįžti.

„Mums labai sunku, – teigė S.Cliffordas. – Labai sunku kažką planuoti ir būti pasiruošusiam. Tačiau taip jau yra ir su tuo susiduriame ne tik mes, bet ir visi pasaulyje, nesvarbu, kokios profesijos žmonės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius