-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 03

NBA trenerių atlyginimai – koks uždarbis lauktų Šaro?

Šarūnas Jasikevičius pripažino, kad pastaraisiais metais sulaukia daugiau dėmesio iš NBA klubų. Nors „Žalgirio“ treneris patenkintas darbo sąlygomis Kauno klube, Lietuvos čempionai negalėtų konkuruoti finansinėmis sąlygomis su NBA komandomis.
Šarūnas Jasikevičius sulaukia dėmesio iš NBA, kur daugiausiai uždirba treneris G.Popovičius (kairėje), o Eurolygoje išgarsėjęs D.Blattas irgi turėjo solidų kontraktą (dešinėje)
Šarūnas Jasikevičius sulaukia dėmesio iš NBA, kur daugiausiai uždirba treneris G.Popovičius (kairėje), o Eurolygoje išgarsėjęs D.Blattas irgi turėjo solidų kontraktą (dešinėje) / E.Ovčarenko ir Scanpix nuotr.

Skirtingai nei kalbant apie žaidėjų atlyginimus, kurie nėra paslaptis NBA planetoje, trenerių uždarbis už Atlanto įprastai nėra viešinamas. Vis dėlto tam tikra informacija prasprūsta.

Įvairių šaltinių duomenimis, NBA trenerių atlyginimai prasideda nuo 2 mln. dolerių per metus.

Europoje tokio dydžio atlyginimu galėtų didžiuotis nebent Stambulo „Fenerbahče“ strategas serbas Željko Obradovičius, arti būtų Maskvos CSKA treneris Dimitris Itoudis.

NBA po 2–3 mln. JAV dolerių per metus gaunantys treneriai yra tik keli, jie tarp 30-ies NBA klubų strategų uždirba mažiausiai.

Regis, tai yra pradinė suma treneriams, dar neturintiems pripažinimo ir įspūdingų pergalių sąrašo savo CV aplankuose.

Tiek savo treneriams pastaruoju metu siūlė „Memphis Grizzlies“, kuriam atstovauja Jonas Valančiūnas ir kuris šiuo metu ir domisi Š.Jasikevičiumi.

VIDEO: „Ginčas“ ir neišvengiamos Kauno „Žalgirio“ permainos Eurolygoje

Pavyzdžiui, 2016–2017 m. po trylikos metų įvairių komandų trenerių asistento kėdėje „Grizzlies“ strategu tapęs Davidas Fizdale'as per metus turėjo uždirbti po 2,5 mln. dolerių.

Prieš tai trylika metų asistentu dirbęs specialistas su Memfio klubu buvo sudaręs ketverių metų 10,2 mln. dolerių sutartį, pagal kurią per pirmuosius du sezonus jam priklausė po 2 mln. dolerių, už trečią – 3 mln., o ketvirtą buvo numatyta 3,25 mln. dolerių. Tiesa, D.Fizdale'as buvo atleistas iš Memfio ir dabar treniruoja „New York Knicks“.

„Scanpix“/AP nuotr./Davidas Blattas ir LeBronas Jamesas
„Scanpix“/AP nuotr./Davidas Blattas ir LeBronas Jamesas

Iš Eurolygos į NBA persikėlęs treneris Davidas Blattas 2014 metais su „Cleveland Cavaliers“ buvo sudaręs ketverių metų 20 mln. dolerių vertės sutartį, pagal kurią jo uždarbio vidurkis siekė 5 mln. dolerių.

D.Blattas buvo atleistas 2016 metų pradžioje, bet jis uždirbo daugiau nei vidutinis NBA trenerių atlyginimas.

Kas uždirba daugiausia?

Šį sezoną iš dešimties geriausiai apmokamų trenerių dešimtas buvo „New Orleans Pelicans“ treneris Alvinas Gentry, uždirbęs 4,5 mln. dolerių per metus.

NBA čempionų titulą ginančio „Golden State Warriors“ treneris Steve'as Kerras už šį sezoną savo sąskaitą papildys 6 mln. dolerių. S.Kerras daugiausia uždirbančių trenerių sąraše yra septintas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Kerras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Kerras

Buvęs ilgametis Jono Valančiūno treneris Dwane'as Casey, praėjusią vasarą atleistas iš „Toronto Raptors“ ir priėmęs „Detroit Pistons“ pasiūlymą, uždirba po 7 mln. per metus.

Antras sąraše yra buvęs NBA krepšininkas Docas Riversas, treniruojantis „Los Angeles Clippers“ ir ten gaunantis 10 mln. dolerių algą.

Nenuostabu, kad daugiausia tarp NBA trenerių uždirba legendinis Greggas Popovichius. Jo metinis uždarbis – 11 mln. dolerių per metus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius

„San Antonio Spurs“, kurioje sezoną baigė Donatas Motiejūnas, 70-metis treneris San Antonijaus komandai vadovauja nuo 1996 metų ir per du dešimtmečius laimėjo penkis NBA čempionų lygos žiedus.

Asistentai uždirba mažiau

Pernai Š.Jasikevičius buvo susitikęs su NBA klubo „Toronto Raptors“ vadovu Masai Ujiri.

NBA klubo prezidentas buvo atvykęs į Kauną, kad aptartų galimybę lietuviui tapti dabartinio Kanados komandos trenerio Nicko Nurse'o pirmuoju asistentu.

Šios pareigos NBA skiriasi, nes egzistuoja tam tikri hierarchijos laipteliai – pirmasis asistentas turi aukštesnį vaidmenį ir atsakomybę nei kiti asistentai, kurių NBA klubuose yra daugiau nei Eurolygos klubuose.

Ne visi asistentai uždirba itin daug.

Pavyzdžiui, prieš kelerius metus „New Orleans Pelicans“ trenerio asistentas Bryanas Gatesas, pakviestas į NBA klubą iš dukterinės G lygos, pagal pradinę sutartį gavo 50 tūkst. dolerių per metus, pasak CBSSport.com.

Nors atlyginimai nėra skelbiami, informacija apie asistentų uždarbius žiniasklaidoje kartais išplaukia.

2011–2012 m. „Golden State Warriors“ trenerio asistentas Mike'as Malone'as, dabartinis „Denver Nuggets“ treneris, buvo daugiausia uždirbantis specialistas, einantis pagalbininko pareigas. Tada asistento uždarbis siekė 750 tūkst. JAV dolerių per metus.

„Scanpix“ nuotr./„Denver Nuggets“ treneris Michaelas Malone'as.
„Scanpix“ nuotr./„Denver Nuggets“ treneris Michaelas Malone'as.

2013 metais Lawrence'as Frankas gavo pasiūlymą dirbti „Brooklyn Nets“ trenerio asistentu, o šešerių metų sutarties vertė buvo 6 mln. dolerių. Panašiai tiek Kauno klube dabar uždirba ir Š.Jasikevičius, po įspūdingo praėjusio sezono užsitarnavęs apie 800 tūkst. eurų per metus kontraktą.

2014 m. „Cleveland Cavaliers“ pateikė dar didesnį pasiūlymą trenerio asistentui Tyronnui Lue. Anot Yahoo Sports, T.Lue buvo kviečiamas ketveriems metams už 6,5 mln. dolerių sutartį. Vėliau T.Lue pakeitė D.Blattą ir atvedė LeBrono Jameso komandą į NBA čempionų sostą (graži istorija netruko ilgai – šio NBA sezono pradžioje T.Lue buvo atleistas).

„Scanpix“ nuotr./Tyronnas Lue
„Scanpix“ nuotr./Tyronnas Lue

Kai prieš trejus metus „Grizzlies“ asistento pareigoms pasikvietė B.J.Bickerstaffą, jam buvo siūlomas 750 tūkst. dolerių metinis atlyginimas.

Dabar skaičiuojama, kad pagrindinių asistentų, kokiu „Spurs“ klube yra italas Etore Messina, uždarbis svyruoja nuo 500 tūkst. iki 1 mln. dolerių per sezoną.

Jei NBA klubas atleidžia trenerį sezono viduryje, dažnai į jo vietą paskiria buvusį asistentą, kuris tampa laikinuoju treneriu. Tokio specialisto atlyginimas per likusią sezono dalį įprastai pakyla iki mažiausio nuolatinių NBA trenerių uždarbio lygio.

NBA virtuvėje svarbu sulaukti savojo šanso. „Jei ilgai dirbi treneriu šioje lygoje, tikriausiai vienaip ar kitaip tau pasiseks“, – yra sakęs P.J.Carlesimo.

Įdomu, kad su NBA treneriais atlyginimo dydžiais drąsiai varžosi JAV studentų krepšinio lygos komandų strategai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas kalba su JAV rinktinės treneriu Mike'u Krzyzewskiu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas kalba su JAV rinktinės treneriu Mike'u Krzyzewskiu

Universitetų komandos nemoka jokio atlygio žaidėjams, tačiau daug pinigų skiria treneriams – bent po 3 mln. dolerių per metus uždirba net NCAA 14 trenerių.

Daugiausia – legendinis Duke'o universiteto treneris, buvęs JAV rinktinės strategas Mike'as Krzyzewskis, kurio atlygis pernai buvo arti 9 mln. dolerių per metus. Už jo rikiavosi Kentukio treneris Johnas Calipari, uždirbęs 8 mln. dolerių.

Europiečiai gauna mažai šansų

Pirmuoju treneriu iš Europos, įsitvirtinusiu NBA, tapo Mike'as D'Antoni – 1977–1990 metais Milano „Olimpia“ klube žaidęs amerikietis paskui treniravo Milano ir Trevizo komandas Italijoje, o vėliau greitai pritapo NBA klubuose. Šiuo metu 67 metų amerikietis treniruoja „Houston Rockets“ krepšininkus.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as D'Antoni
„Scanpix“ nuotr./Mike'as D'Antoni

Ne tik JAV, bet ir Izraelio pilietybes turi D.Blattas, tačiau dabartinis Pirėjo „Olympiakos“ treneris yra labiau amerikietis nei europietis – jis gimė ir užaugo Jungtinėse Valstijose.

Pirmasis europietis treneris NBA yra Igoris Kokoškovas.

Serbas 2000 metais tapo pirmuoju pagrindiniu treneriu asistentu NBA, o paskui net aštuoniolika metų dirbo įvairių NBA klubų trenerių asistentu, kol prieš metus buvo paskirtas „Phoenix Suns“ strategu, ir pradėjo Europos trenerių istoriją NBA.

Ji nebuvo ilga – po šio sezono I.Kokoškovas buvo atleistas iš Finikso klubo.

Dabar jau kyla kitas klausimas – kas taps antruoju europiečiu, stojusiu prie NBA klubo vairo?

VIDEO: „Ginčas“: ar D.Motiejūnas grįš į NBA, kokia ateitis laukia D.Sabonio ir kitų lietuvių?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius