Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 29

NBA vasaros intrigos: svarbi lietuvio užduotis ir šimtamilijoninių kontraktų dalybos

NBA sezonas pasibaigė, bet intrigų stipriausios pasaulio krepšinio lygos kuluaruose nesumažėjo. Jau rytoj atsivers laisvųjų agentų rinka, o komandų vadovai dabar išgyvena tikrą darbymetį.
NBA vasaros intrigos
NBA vasaros intrigos / 15min ir Scanpix nuotr.

Dalis ateinančio sezono NBA dėlionės susidėliojo dar prieš atsiveriant laisvųjų agentų rinkai.

Kyrie Irvingas, anot pranešimų, nesiryš testuoti laisvųjų agentų rinkos ir pasirinks pratęsti sutartį su „Brooklyn Nets“ dar vienam sezonui, per kurį uždirbs 36,9 mln. dolerių.

Johnas Wallas dar prieš atsiveriant perėjimų langui susitarė su „Houston Rockets“ klubu dėl kontrakto nutraukimo ir kitą sezoną žais „Los Angeles Clippers“ klube.

Suprasti akimirksniu

  • NBA laisvųjų agentų rinka atsivers liepos 1 dieną, 1 valandą nakties Lietuvos laiku. Nuo tada klubai galės oficialiai derėtis ir pasirašinėti kontraktus su žaidėjais;
  • Tiesa, nemaža dalis susitarimų būna pasiekiami dar iki tol, o vos atsidarius laisvųjų agentų rinkai apie juos iš karto pranešama. Dėl to NBA lyga gali nubausti klubus, kaip padarė pernai, kai atėmė naujokų biržos šaukimus iš „Chicago Bulls“ ir „Miami Heat“ komandų;
  • Daugiausiai vietų savo „algų kepurėse“ turi „Detroit Pistons“ (40 mln. dolerių), „San Antonio Spurs“ (33 mln.), „Orlando Magic“ (28 mln.), „Indiana Pacers“ (26 mln.) ir „New York Knicks“ (25 mln.). Šie klubai gali vilioti pajėgius laisvuosius agentus iš kitų komandų.

Bet šūsnis klausimų išlieka atviri, o į juos padės atsakyti 15min.

Ar A.Karnišovas išlaikys „Bulls“ žvaigždę?

Zachas LaVine'as yra geidžiamiausia prekė šių metų NBA vasaros turguje. Bet „Chicago Bulls“ klubui vadovaujantis Artūras Karnišovas yra pasiruošęs išlaikyti savo lyderį.

27-erių gynėjas pretenduoja į penkerių metų beveik 200 mln. dolerių sutartį, o vienintelis klausimas, kuris dar lieka jo ir klubo derybose, egzistuoja dėl penktųjų sutarties metų: ar jiems suteikti komandos, ar žaidėjo opciją.

„Tikimės, kad Zachas liks čia ilgam laikui, niekas dėl to nesikeičia“, – pirmadienį sakė A.Karnišovas, vadovaujantis „Bulls“ nuo 2020 m. balandžio.

„Scanpix“ nuotr./„Chicago Bulls“: DeMaras DeRozanas ir Zachas LaVine'as.
„Scanpix“ nuotr./„Chicago Bulls“: DeMaras DeRozanas ir Zachas LaVine'as.

Z.LaVine'as praėjusiame sezone rinko po 24,4 taško, 4,6 atkovoto kamuolio ir 4,5 rezultatyvaus perdavimo bei pirmą kartą su Čikagos ekipa pateko į atkrintamąsias varžybas.

Daug triukšmo dėl nieko?

Dar prieš kelias dienas atrodė, kad „Brooklyn Nets“ gretose kitą sezoną gali nelikti nei Kyrie Irvingo, nei Kevino Duranto, bet dabar panašu, jog daug triukšmo sukėlusios žvaigždės liks Niujorke.

K.Irvingas pasinaudojo galimybe pratęsti savo kontraktą ir kitame sezone uždirbs 36,9 mln. dolerių, o tai greičiausiai išlaikys „Nets“ gretose ir K.Durantą, kuris jau buvo prakalbęs apie kitų variantų ieškojimą, nors puolėjo sutartis galioja dar iki 2026 m.

„Kevinas Durantas gavo tai, ko norėjo, t.y. Kyrie Irvingą „Nets“ komandoje kitame sezone. Todėl tikimasi, kad Durantas ir Irvingas liks Brukline“, – pranešė ESPN žurnalistas Adrianas Wojnarowskis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas ir Kevinas Durantas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas ir Kevinas Durantas

Anot pranešimų, K.Irvingas, kuris per pastaruosius tris sezonus sužaidė tik 103 reguliariojo sezono mačus, o pernai praleidinėjo rungtynes dėl nenoro pasiskiepyti COVID-19 vakcina, tikėjosi iš „Nets“ sulaukti ilgalaikio kontrakto, bet klubas jį įteikti įžaidėjui atsisakė ir K.Irvingui teko apsistoti ties sutarties pratęsimu vieneriems metams.

Tiesa, tai dar nereiškia, kad K.Irvingas tikrai žais Brukline ateinančiame sezone, nes „Nets“ vis dar gali žaidėją iškeisti. Visgi tai – mažai tikėtina ir veikiausiai kitame sezone pagaliau pamatysime K.Duranto, K.Irvingo ir Beno Simmonso trijulę su „Nets“ marškinėliais.

Kaip elgsis „Warriors“?

„Golden State Warriors“ po ketverių metų pertraukos susigrąžino NBA čempionų karūną, bet vasarą turės atsiraitoti rankoves žaidėjų rinkoje.

Po sezono baigėsi net devynių „karių“ sutartys, tarp kurių yra ir svarbių rotacijos žaidėjų.

San Fransisko klubui itin svarbu bus išlaikyti startinį vidurio puolėją Kevoną Looney, gynybos specialistą Gary Paytoną II-ąjį bei svarbius puolėjus Otto Porterį ir Nemanją Bjelicą, bet didžiausią sumą pinigų komandos sudėčiai išleidžianti ekipa gali nepajėgti to padaryti.

„Scanpix“/AP nuotr./Gary Paytonas II-asis
„Scanpix“/AP nuotr./Gary Paytonas II-asis

„Warriors“, įskaičiuojant prabangos mokesčius, 2021-2022 m. už komandos sudėtį sumokėjo net 346 mln. dolerių. Palyginimui, antroje vietoje buvę „Los Angeles Clippers“ išleido 250 mln. Bet San Fransisko komandą varžo ne tik didelės išlaidos, bet ir „algų kepurės“ taisyklės, neleidžiančios žaidėjams mokėti tiek, kiek „karių“ vadovybė galbūt norėtų.

Manoma, kad labiausiai „Warriors“ nori išlaikyti sirgalių numylėtiniu tapusį G.Paytoną, taip pat „kariai“ sieks išsaugoti prie titulo ypač svariai prisidėjusį K.Looney. Anot paskutinių pranešimų, K.Looney turėtų uždirbti bent po 10 mln. dolerių per tris arba keturis sezonus, o G.Paytonas turėtų gauti maždaug 7 mln. dolerių metinį pasiūlymą.

Tuo tarpu kitus žaidėjus čempionai gali mėginti pakeisti minimalių sutarčių krepšininkais.

Be to, „Warriors“ greičiausiai neteks ir dar vienos svarbios komandos detalės – keturiskart NBA čempionas Andre Iguodala veikiausiai baigs karjerą.

Ką daryti su R.Westbrooku?

Russellas Westbrookas padarė tai, ko daugelis iš jo ir tikėjosi – pasinaudojo kontrakte numatyta žaidėjo opcija ir pratęsė sutartį su „Los Angeles Lakers“ dar metams, per kuriuos uždirbs 47,1 mln. dolerių. Bet tai nereiškia, kad 2017 m. naudingiausias NBA krepšininkas kitą sezoną tikrai vilkės „ežerinių“ aprangą.

Po nusivylimu tapusio sezono, kai „Lakers“ nepateko net į įkrintamąsias varžybas, Los Andželo komanda ieškojo mainų partnerio ir galimybės atsikratyti R.Westbrooku, bet jokia NBA komanda nenori užsikrauti sau beveik pusšimčio milijonų dolerių naštos.

„Scanpix“/AP nuotr./Russellas Westbrookas
„Scanpix“/AP nuotr./Russellas Westbrookas

„Lakers“ galėtų iškeisti savo krepšininką, jei prie jo pridėtų dar ir ateities pirmojo naujokų biržos rato šaukimą, bet kol kas to daryti Kalifornijos klubas nežada.

Vis dėlto 38-ąjį gimtadienį gruodį minėsiančio LeBrono Jameso laikas lygoje senka, tad „Lakers“ gali tekti priimti drąsius sprendimus ir pagaliau atsisveikinti su R.Westbrooku, su kuriuo, akivaizdu, jokių didelių pergalių geltonai-purpuriniai nepasieks.

O jeigu iškeisti 33-ejų gynėjo vis tik nepavyks, naujasis „Lakers“ treneris Darvinas Hamas jam ruošia naują vaidmenį. Manoma, kad R.Westbrookas galėtų kilti nuo suolo, o specialistas iš jo tikėsis kur kas didesnio indėlio gynyboje.

Pasilikti ar paleisti?

Triskart „All-Star“ rungtynių dalyvis Bradley Bealas greičiausiai nepasirinks 36,4 mln. dolerių vertės žaidėjo opcijos ir nepratęs sutarties su „Washington Wizards“ dar metams. O tai svarbų sprendimą lems JAV sostinės klubui.

„Wizards“ gali siūlyti B.Bealui penkerių metų 248 mln. dolerių vertės sutartį. Iki pat šios savaitės manyta, kad Vašingtono klubas mėgins susiderėti su žaidėju dėl mažesnės vertės kontrakto, o jei šis nesutiks, paleis krepšininką į laisvųjų agentų rinką, tačiau dabar panašu, kad B.Bealas vis tik gaus tai, ko nori.

„Scanpix“ nuotr./Bradley Bealas
„Scanpix“ nuotr./Bradley Bealas

2019-2020 ir 2020-2021 m. sezonuose atitinkamai po 30,5 ir 31,3 taško rinkęs gynėjas turi nemažai problemų dėl traumų, kurios privertė B.Bealą praleisti net 42 susitikimus praėjusiame sezone.

Vis dėlto „Wizards“ nenori prarasti savo didžiausios žvaigždės, o tam, kad taptų konkurencingesne komanda, rinkoje ieško žaidėjų, kuriuos galėtų prilipdyti prie B.Bealo.

Kelis laimikius "burtininkai" jau sugavo, kai mainais iš "Denver Nuggets" gavo Monte Morrisą ir Willą Burtoną.

Kaip dilemą išspręs „saulės“?

„Phoenix Suns“ pasikvietė Deandre Aytoną pirmuoju šaukimu 2018 m. naujokų biržoje, kai nepatikėjo net Luka Dončičiumi, tačiau dabar labai realu, kad „saulės“ praras savo pagrindinį vidurio puolėją.

„Suns“ galėjo pratęsti su 23-ejų žaidėju sutartį dar pernai, bet nepanoro jam įteikti maksimalios penkerių metų 170 mln. dolerių vertės sutarties.

Nepanašu, kad Finikso komandos vadovų pozicija būtų pasikeitusi ir dabar, tad D.Aytonas greičiausiai taps apribotu laisvuoju agentu.

„Scanpix“/AP nuotr./Deandre Aytonas
„Scanpix“/AP nuotr./Deandre Aytonas

Kitos komandos, tarp kurių realiausios „Detroit Pistons“ ir „San Antonio Spurs“, galės siūlyti D.Aytonui kontraktus, tačiau „Suns“ pasiliks galimybę „permušti“ oponentų pasiūlytus pinigus ir išlaikyti D.Aytoną.

Taip pat tikėtina, kad „Suns“ ir D.Aytonas vis tik pasirašys kontraktą, bet su sąlyga, jog vidurio puolėjas iš karto bus iškeistas, o „saulės“ už jį gaus grąžą, į kurią įeitų kiti talentingi žaidėjai.

D.Aytonas praėjusiame sezone vidutiniškai rinko po 17,2 taško ir 10,2 atkovoto kamuolio.

Ar Luka praras savo ginklanešį?

Luka Dončičius su „Dallas Mavericks“ praėjusiame sezone pagaliau laimėjo atkrintamųjų seriją ir galiausiai suklupo tik Vakarų konferencijos finale prieš būsimus čempionus „Warriors“, bet dabar panašu, kad Luka neteks pagrindinio savo ginklanešio.

Atkrintamosiose net po 21,6 taško rinkęs Jalenas Brunsonas, anot pranešimų, greičiausiai kels sparnus į Niujorką ir apsivilks „New York Knicks“ aprangą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jalenas Brunsonas ir Luka Dončičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jalenas Brunsonas ir Luka Dončičius

„Didžiojo obuolio“ miesto komanda yra pasiruošusi gynėjui siūlyti ketverių metų 110 mln. dolerių vertės sutartį, teigia „Yahoo Sports“ žurnalistas Chrisas Haynesas. Tam, kad turėtų pakankamai vietos „algų kepurėje“, „Knicks“ per pastarąsias dienas iškeitė net tris žaidėjus – Kembą Walkerį, Nerlensą Noelį ir Alecą Burksą.

„Mavericks“ gynėjui galėtų pasiūlyti penkerių metų 175 mln. dolerių sutartį, tačiau neabejojama, kad tokiais pinigais Marko Cubano klubas nesišvaistys. Anot ESPN žurnalisto Timo MacMahono, Dalasas savo gynėjui greičiausiai siūlys taip pat 110 mln. dolerių vertės, bet metais ilgesnę – penkerių metų – sutartį, o to neturėtų užtekti J.Brunsonui, kuris Niujorke turi ir dar vieną svertą – „Knicks“ klube vienu iš trenerių dirba jo tėvas Rickas.

Ar J.Hardenas gaus tai, ko nori?

Dar prieš mažiau nei pusmetį atrodė, kad Jamesas Hardenas sulauks didžiausio naujo kontrakto iš visų žaidėjų šią vasarą, bet nuviliantis 2021-2022 m. sezonas viską pakeitė.

Po vasarį įvykusių mainų „Philadelphia 76ers“ klube atsidūręs barzdočius nesugebėjo paversti „sixerių“ dominuojančia jėga ir su komanda pasitraukė iš kovos dėl NBA titulo Rytų konferencijos pusfinalyje.

J.Hardenui rugpjūtį sukaks jau 33-eji, o jo pastaraisiais metais nepaleidžia ir traumos, tad „76ers“ veikiausiai nebesiūlys gynėjui ilgalaikio ketverių metų ir beveik 200 mln. dolerių kontrakto, kurio jis tikėjosi.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Hardenas
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Hardenas

„Bleacher Report“ atstovo Jake'o Fischerio teigimu, vietoje to J.Hardenas veikiausiai sulauks dvejų arba trejų metų sutarties pasiūlymo, su kuriuo 2018 m. NBA naudingiausias žaidėjas turėtų sutikti, mat kitos komandos taip pat nėra pasiruošusios išlaidauti dėl karjeros piką jau išgyvenusio krepšininko.

J.Hardenas atkrintamosiose rinko po 18,6 taško ir 8,6 rezultatyvaus perdavimo, bet atakavo tik 40,5 proc. tikslumu ir klydo po 4,2 karto.

Ar M.Jordanas išlaidaus?

„Charlotte Hornets“ klubas praėjusiais metais bandė išlaikyti Milesą Bridgesą, kai siūlė jam ketverių metų 60 mln. dolerių kontraktą, bet puolėjas pasiūlymo atsisakė. Ir pasielgė teisingai.

Proveržio sezoną sužaidęs ir po 20,2 taško rinkęs krepšininkas šią vasarą taps apribotu laisvuoju agentu bei pretenduos į dvigubai didesnį kontraktą. Manoma, kad tam, jog išlaikytų rezultatyviausią komandos krepšininką, „Hornets“ savininkas Michaelas Jordanas turės ant stalo jam padėti bent 120 mln. kontraktą.

„Scanpix“/AP nuotr./Milesas Bridgesas
„Scanpix“/AP nuotr./Milesas Bridgesas

Vis dėlto netrūksta abejojančių, ar dažnai savo sprendimais stebinantis MJ nuspręs kitaip bei paleis talentingą 24-erių puolėją. O tuomet rankas į M.Bridgesą ties „Detroit Pistons“, „Indiana Pacers“ ir, potencialiai, „Memphis Grizzlies“ klubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius