Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 07

NBA žaidėjų pajėgos Europos čempionate: serbų netektys ir kur rikiuosis Lietuva?

Europos čempionate dalyvaus 24 krepšinio rinktinės, iš kurių 17 komandų turi bent po vieną žaidėją NBA lygoje. Kuri rinktinė išrikiuos didžiausią NBA delegaciją bei kur šiame sąraše rikiuojasi Lietuva?
Kiek NBA žaidėjų rungtyniaus Europos čempionate?
Kiek NBA žaidėjų rungtyniaus Europos čempionate? / 15min, FIBA ir twitter nuotr.

Europos pirmenybėse įprastai rungtyniauja mažiau NBA krepšininkų, nei jų atsiveža į olimpines žaidynes ar pasaulio čempionatą. Tačiau 2022-ųjų metų Senojo žemyno krepšinio turnyras sutrauks 41 krepšininką iš NBA.

Nors dar gali būti minimalių pokyčių sudėtyse – vėlyvų prisijungimų ar netikėtų atkabinimų, tačiau šiuo metu Prancūzija turi didžiausią NBA žaidėjų delegaciją (5), o jai įkandin netikėtai seka Vokietija (4).

Ignas Brazdeikis persikėlė į Kauno „Žalgirį“, tad Lietuvai atstovaus du NBA žaidėjai. Taigi mūsų šalies rinktinė Europos čempionate pagal šį rodiklį į priekį užleis aštuonias komandas.

Bosnija ir Hercegovina (1)

„Scanpix“ nuotr./Jusufas Nurkičius
„Scanpix“ nuotr./Jusufas Nurkičius

Lietuviai puikiai pamena Mirzą Teletovičių, kuris 2013-aisiais į nacionalinės rinktinės krepšį svaidė tolimus metimus iš mašinų stovėjimo aikštelės, tačiau dabar Bosniją ir Hercegoviną į priekį veda kita žvaigždė.

27-erių metų 211 cm ūgio bokštas Jusufas Nurkičius yra vienintelis NBA žaidėjas, Europos čempionate vilkėsiantis Bosnijos ir Hercegovinos, kuri praleido 2017-ųjų metų Europos pirmenybes, marškinėlius.

Praėjusiame NBA sezone „Portland Trail Blazers“ centras fiksavo 15 taškų ir 11,1 atkovoto kamuolio statistiką.

Graikija (3)

„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

Graikijos rinktinės stovykloje yra keturi broliai Antetokounmpo, įskaitant ryškiausią šalies krepšinio žvaigždę Giannį Antetokounmpo.

27-erių metų „Milwaukee Bucks“ žvaigždė 2019-aisiais ir 2020-aisiais buvo išrinktas naudingiausiu NBA žaidėju, o 2021-aisiais – iškovojo NBA žiedą bei finalo serijos MVP apdovanojimą.

Praėjusiame NBA sezone Giannis rinko po 29,9 taško, 11,6 atkovoto kamuolio ir 5,8 rezultatyvaus perdavimo.

Jis dėl kelio traumos praleido 2017-ųjų Europos pirmenybes.

Kiti du NBA žaidėjai Graikijos rinktinėje – Giannio brolis Thanasis Antetokounmpo („Milwaukee Bucks“) – ir natūralizuotas amerikietis Tyleris Dorsey, praėjusį sezoną rungtyniavęs Pirėjo „Olympiakos“, o šią vasarą sukirtęs rankomis su „Dallas Mavericks“.

Ispanija (3)

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Usmanas Garuba
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Usmanas Garuba

Ispanija išgyvena kartų kaitą – Ricky Rubio turnyrą praleis dėl traumos, o Sergio Rodriguezas, Pau Gasolis ir Marcas Gasolis baigė karjeras rinktinėje.

Rugsėjį vyriausiasis treneris Sergio Scariolo savo dispozicijoje turės tris NBA žaidėjus – brolius Willy ir Juancho Hernangomezus bei praėjusių metų Eurolygos „Kylančią žvaigždę“ Usmaną Garubą.

Geriausiai praėjusį sezoną NBA lygoje iš šio trejetuko sekėsi Jono Valančiūno komandos draugui W.Hernangomezui, kuris rinko po 9,1 taško ir 6,8 atkovoto kamuolio.

Italija (2)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danilo Gallinari
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danilo Gallinari

Italas Paolo Banchero tapo pirmuoju 2022-ųjų metų NBA naujokų biržos šaukimu, tačiau jo Europos čempionate neišvysime.

Danilo Gallinari (33 metai, 208 cm) ir Simone Fontecchio (26 metai, 203 cm) yra vieninteliai NBA krepšininkai, atstovausiantys Italijos rinktinei Senojo žemyno pirmenybėse.

S.Fontecchio praėjusį sezoną žaidė lietuviškojoje Vitorijos „Baskonia“ ekipoje, bet šią vasarą sukirto rankomis su „Utah Jazz“.

O didžiausia Italijos krepšinio žvaigždė D.Gallinari stipriausioje planetos lygoje rungtyniauja nuo 2008-ųjų metų.

Grupių etapą namuose žaisiantys italai turnyrą pasitinka pakiliomis nuotaikomis – Tokijo olimpinėse žaidynėse jie finišavo penktoje pozicijoje ir tai yra geriausias Italijos rezultatas per pastaruosius 18 metų.

Izraelis (1)

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Deni Avdija
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Deni Avdija

Traumų kamuotas Omri Casspi 2021-ųjų vasarą paskelbė apie karjeros pabaigą, o Deni Avdija tapo geriausiu Izraelio krepšininku.

9-asis 2020-ųjų metų NBA naujokų biržos šaukimas sužaidė antrąjį sezoną NBA, kuriame rinko po 8,4 taško, 5,2 atkovoto kamuolio ir 2 rezultatyvius perdavimus.

Juodkalnija (1)

„Scanpix“/AP nuotr./Marko Simonovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Marko Simonovičius

Didžiausia Juodkalnijos žvaigždė Nikola Vučevičius Europos čempionate nežais, bet šiame turnyre išvysime kitą „Chicago Bulls“ juodkalnietį Marko Simonovičių.

2020-ųjų metų NBA naujokų biržos 44-asis šaukimas NBA lygoje debiutavo praėjusį sezoną, bet jo vaidmuo buvo epizodinis – 211 cm ūgio aukštaūgis sužaidė 9 mačus, kuriuose fiksavo 0,9 taško rezultatyvumą.

Kroatija (3)

„Scanpix“ nuotr./Bojanas Bogdanovičius
„Scanpix“ nuotr./Bojanas Bogdanovičius

Kroatijos rinktinės NBA delegacija – viena stipriausių. Trys žaidėjai, kurie turi savo vaidmenis komandose už Atlanto – Bojanas Bogdanovičius („Utah Jazz“), Dario Šaričius („Phoenix Suns“) ir Ivica Zubacas („Los Angeles Clippers“).

Praėjusį sezoną ryškiausiai žibėjo B.Bogdanovičius (33 metai, 201 cm), kuris rinko po 18,1 taško, 4,3 atkovoto kamuolio ir 1,7 rezultatyvaus perdavimo.

Lenkija (1)

„Scanpix“/AP nuotr./Jeremy Sochanas
„Scanpix“/AP nuotr./Jeremy Sochanas

Marcino Gortato ir Maciejaus Lampės era baigėsi, o Lenkijos sirgalių akys krypsta į Jeremy Sochaną.

JAV gimęs 19-metis 206 cm ūgio aukštaūgis pasirinko atstovauti Lenkijos rinktinei, kadangi jo mama yra lenkė.

J.Sochanas skambiai debiutavo nacionalinėje rinktinėje – 17-metis tapo jauniausiu debiutantu, o pirmajame mače Europos čempionato atrankos dvikovoje su Rumunija pelnė 18 taškų.

Šią vasarą 9-uoju šaukimu jį pasirinko „San Antonio Spurs“.

Lietuva (2)

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis

Ignas Brazdeikis pasirinko Kauno „Žalgirio“ pasiūlymą, tad lietuvių NBA žaidėjų skaičius susiaurėjo iki dviejų – Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio.

Praėjusiame NBA sezone JV fiksavo po 17,8 taško, 11,4 atkovoto kamuolio ir 2,6 rezultatyvaus perdavimo, o D.Sabonis – 18,9 taško, 12,3 sugriebto kamuolio ir 5,8 rezultatyvaus perdavimo.

Prancūzija (5)

twitter nuotr./Rudy Gobertas
twitter nuotr./Rudy Gobertas

Plačiausias NBA žaidėjų sąrašas yra Prancūzijos rinktinėje – penki krepšininkai.

Skambiausia pavardė – vasarą iš „Utah Jazz“ į „Minnesota Timberwolves“ persikėlęs Rudy Gobert'as, kuris triskart buvo pripažintas geriausiai besiginančiu lygos krepšininku (2018, 2019 ir 2021 m.).

Jam talkins visada FIBA turnyruose žibantis Evanas Fournier, praėjusį NBA sezoną rinkęs po 14,1 taško.

Likę trys žaidėjai: Timothe'as Luwawu-Cabarrotas („Atlanta Hawks“), Theo Maledonas („Oklahoma CIty Thunder“), Frankas Ntilikina („Dallas Mavericks“).

Sakartvelas (2)

„Scanpix“/AP nuotr./Goga Bitadze (dešinėje) ir „Indiana Pacers“ namie pranoko „Cleveland Cavaliers“ klubą.
„Scanpix“/AP nuotr./Goga Bitadze (dešinėje) ir „Indiana Pacers“ namie pranoko „Cleveland Cavaliers“ klubą.

Sakartvelo NBA žaidėjų sąrašas gali išsiplėsti iki trijų, kadangi į stipriausią pasaulio lygą siekia sugrįžti Tornikė Šengelija.

Dabar jie turi du – Goga Bitadzė ir Sandro Mamukelašvili.

Serbija (1)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius

Praėjusio Europos čempionato sidabro laimėtoja Serbija šiuo metu turi penkis NBA rungtyniaujančius krepšininkus, tačiau Bobano Marjanovičiaus ir Bogdano Bogdanovičiaus rinktinėje šį rugsėjį nebus, kaip ir nebus Nikola Jovičiaus („Miami Heat“) ir Aleksejaus Pokuševskio („Oklahoma City Thunder“), kurių neišleido NBA klubai.

Vis dėlto nacionalinės komandos garbę gins pagrindinis žmogus – pastarųjų dviejų NBA sezonų MVP žaidėjas Nikola Jokičius.

27,1 pelnyto taško, 13,8 atkovoto kamuolio ir 7,9 rezultatyvaus perdavimo – tai yra „Denver Nuggets“ rodikliai praėjusiame NBA sezone.

Slovėnija (3)

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Europos čempionės titulą ginsianti Slovėnija išstatys pagrindinį trejetą – jau rinktinėje apie karjeros pabaigą skelbusį Goraną Dragičių, pagrindinį vedlį Luką Dončičių ir trečiąjį NBA žaidėją Vlatko Čančarą.

Suomija (1)

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Lauri Markkanenas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Lauri Markkanenas

NBA lygoje per istoriją yra žaidę šie Suomijos krepšininkai – buvęs žalgirietis Hanno Mottola, Erikas Murphy ir vis dar rungtyniaujantis Lauri Markkanenas.

Būtent šis 25-erių metų 212 cm ūgio aukštaūgis yra laikomas geriausiu visų laikų Suomijos krepšininku.

Praėjusiame NBA sezone „Cleveland Cavaliers“ atstovas L.Markkanenas fiksavo 14,8 pelnyto taško ir 5,7 atkovoto kamuolio rodiklius.

Turkija (3)

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Alperenas Šengunas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Alperenas Šengunas

Turkijoje – sirgalių viltis užauginusi karta žaidėjų, kurioje bus trys NBA žaidėjai – Cedi Osmanas („Cleveland Cavaliers“), Alperenas Šengunas („Houston Rockets“) ir Furkanas Korkmazas („Philadelphia 76ers“).

Pagal šį rodiklį turkai nusileidžia tik prancūzams (5) ir vokiečiams (4).

Paskutinę akimirką iš rinktinės pasitraukė Omeras Yurtsevenas („Miami Heat“), nusprendęs tarpsezonį paskirti poilsiui ir individualiam darbui.

Didžiausios viltys siejamos su neseniai 20-ąjį gimtadienį minėjusiu A.Šengunu, kuris debiutiniame NBA sezone fiksavo 9,6 taško, 5,5 atkovoto kamuolio ir 2,6 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Ukraina (2)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexas Lenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexas Lenas

Rusijos karo niokojama Ukraina dalyvaus Europos čempionate, o ten ant parketo turėtų išbėgti du NBA žaidėjai – Domanto Sabonio komandos draugas Alexas Lenas bei „Toronto Raptors“ puolėjas Sviatoslavas Michailiukas.

Vokietija (4)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dennisas Schroderis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dennisas Schroderis

Antrą didžiausią NBA žaidėjų skaičių deleguos turnyro šeimininkė Vokietija – 4.

Lietuvių varžovais Kelno mieste taps Dennisas Schroderis (be klubo), Danielis Theisas („Indiana Pacers“) ir „Orlando Magic“ broliai Franzas bei Mortizas Wangeris.

Kiek NBA žaidėjų išvysime Europos čempionate?
Rinktinė NBA žaidėjų skaičius Žaidėjai
Prancūzija 5 Evanas Fournier („New York Knicks“), Rudy Gobertas „Minnesota Timberwolves“, Timothe'as Luwawu-Cabarrotas („Atlanta Hawks“), Theo Maledonas („Oklahoma CIty Thunder“), Frankas Ntilikina („Dallas Mavericks“)
Vokietija 4 Dennisas Schroderis (be klubo), Danielis Theisas („Indiana Pacers“), Franzas Wangeris („Orlando Magic“), Moritzas Wagneris („Orlando Magic“)
Turkija 3 Cedi Osmanas („Cleveland Cavaliers“), Alperenas Šengunas („Houston Rockets“), Furkanas Korkmazas („Philadelphia 76ers“)
Kroatija 3 Bojanas Bogdanovičius („Utah Jazz“), Dario Šaričius („Phoenix Suns“), Ivica Zubacas („Los Angeles Clippers“)
Graikija 3 Giannis Antetokounmpo („Milwaukee Bucks“), Thanasis Antetokounmpo („Milwaukee Bucks“), Tyleris Dorsey („Dallas Mavericks“)
Slovėnija 3 Luka Dončičius („Dallas Mavericks“), Goranas Dragičius (be klubo), Vlatko Čančaras („Denver Nuggets“)
Ispanija 3 Usmanas Garuba („Houston Rockets“), Juancho Hernangomezas („Toronto Raptors“), Willy Hernangomezas („New Orleans Pelicans“)
Lietuva 2 Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“), Domanta Sabonis („Sacramento Kings“)
Sakartvelas 2 Goga Bitadzė („Indiana Pacers“), Sandro Mamukelašvilis („Milwaukee Bucks“)
Italija 2 Danilo Gallinari („Boston Celitcs“), Simone Fontecchio („Utah Jazz“)
Ukraina 2 Alexas Lenas („Sacramento Kings“), Sviatoslavas Michailiukas („Toronto Raptors“)
Serbija 1 Nikola Jokičius („Denver Nuggets“)
Bosnija ir Hercegovina 1 Jusufas Nurkičius („Portland Trail Blazers“)
Suomija 1 Lauri Markkanenas („Cleveland Cavaliers“)
Izraelis 1 Deni Avdija („Washington Wizards“)
Juodkalnija 1 Marko Simonovičius („Chicago Bulls“)
Lenkija 1 Jeremy Sochanas („San Antonio Spurs“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius