Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 26

NBA žaidėjui universitete laikas pas vyrus: dvi kertinės priežastys, kodėl D.Sabonis žengs į NBA

Po skaudaus pralaimėjimo „Kovo beprotybės“ aštuntfinalyje „Gonzaga Bulldogs“ treneris Markas Few kulniavo rūbinės link. Jis apsikabino dvi savo tvirčiausias uolas aikštėje – Kyle'ą Wiltjerą ir Domantą Sabonį. Treneris suprato, kad kitą sezoną turės atrasti naują pergalių formulę be dviejų galiūnų po krepšiu. Vienas išeina į vyrų krepšinį natūraliai, o kitas jau gerokai anksčiau išaugo NCAA marškinėlius. Ruoškitės – D.Sabonis birželį pravers NBA duris.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / „Scanpix“/AP nuotr.

K.Wiltjeras po ketverių metų NCAA baigia universitetą ir ruošiasi debiutui profesionalų krepšinyje. D.Sabonis teoriškai dar gali skalyti su „buldogais“ NCAA aikštėse, bet net ir aistringiausi Gonzagos aistruoliai po nesėkmės „Syracuse Orange“ liejo apmaudą greičiausiai paskutinį kartą išvydę Domantą su „Bulldogs“ apranga.

„NBA žaidėjas universitete“, – dar sezono pradžioje tokią etiketę Domantui Saboniui užklijavo varžovų treneris. Toks lietuvio apibūdinimas jį lydėjo Gonzagoje visą sezoną.

Į vos antrąjį sezoną NCAA žaidžiantį Domantą visi žiūrėjo jau kaip į NBA krepšininką: dvigubindami, dažnai ir trigubindami prieš jį gynybą; kirsdami per rankas taip, kad jų nebepajėgtų pakelti; stebėdami tuos fantiškus 23-is dvigubus dublius, brandų žaidimą po krepšiu su niekaip neišnarpliojamu kojų darbu. 

Akivaizdu, kad dar dvejus metus trintis NCAA pirmenybėse Domantui nebėra tikslo. Kuo krepšininkas jaunesnis rodo solidžius rezultatus, tuo jis patrauklesnis NBA klubams: maždaug prekė šviežesnė ir galiojimo terminas ilgesnis.

Diskusijų kyla tik dėl dar vienerių metų Gonzagoje, kur Domantas ramiai galėtų baigti sporto vadybos bakalauro studijas (likdamas ketvirtajam sezonui galėtų gauti magistro laipsnį). Bet yra keli svarbūs faktoriai, kurie byloja, kad laukti – nebeapsimoka.

Fantastinė nuotrauka. Gonzagos treneris Markas Few su savo komandos ramsčiais Kyle'u Wiltjeru ir Domantu Saboniu. Pirmas...

Posted by Donatas Urbonas on 2016 m. kovo 25 d.
2016-ųjų NBA naujokų birža Brukline vyks birželio 23-ąją.
  • Progresas
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis ir Kyle'as Wiltjeras

Taip, teoriškai Domantas Sabonis per metus galėtų dar geriau pasiruošti NBA. Bet yra vienas didžiulis „bet“.

Bene didžiausias D.Sabonio minusas, kurį įvardija NBA skautai, tai yra krepšininko kūnas. Lietuvio rankų ilgis (ang. wingspan) tėra maždaug 1 centimetru didesnis nei jo ūgis. Na ir kas, paklausite? Šiuolaikinėje NBA šis aspektas yra labai sureikšminamas. Aukštaūgių rankų ilgio orientyras – maždaug 11-18 cm ilgesnis nei pats ūgis.

Ilgesnės rankos padeda išmesti metimus, kurių paprasčiausiai galbūt negalėtum išmesti – natūraliai aukštesnė metimo trajektorija. Tokį metimą sunkiau blokuoti varžovui. Be to, gynyboje su ilgesnėmis rankomis paprasčiau prieiti prie kamuolio – jį blokuoti, perimti ar atkovoti.

D.Sabonis dėl savo fizinių duomenų NCAA neturėjo didelių problemų, nes su 11,8 atkovoto kamuolio vidurkiu visoje Amerikoje rikiavosi septintoje vietoje. Bet NBA bus visai kitas greitis ir visai kitas atletiškumas.

Skautai labiausiai baiminasi išvysti D.Sabonio galimybes NBA atletų apsuptyje, o kas Dievo duota, to nebepakeisi – ilgesnių rankų neužsiauginsi ir virš galvų staiga šokinėti nepradėsi.

D.Sabonis daugelį dalykų šį sezoną darė tiesiog nuostabiai. Tai irgi yra savotiška kliūtis likti NCAA – ką dar ji gali duoti studentiškus marškinėlius išaugusiam lietuviui?

VIDEO: Sirakūzų universitetas užbaigė Domanto Sabonio sezoną
NBA naujokų biržos paraiška. D.Sabonis nėra automatiškai įtrauktas į būsimą NBA naujokų biržą, nes jam dar liko dveji metai NCAA. Tačiau lietuvis likus 60 dienų iki naujokų biržos (balandžio 23 d.) gali pateikti paraišką joje dalyvauti. Padavęs paraišką, D.Sabonis galės dalyvauti NBA komandų peržiūrose, individualiose ir bendrose NBA klubų treniruotėse. Pasirodęs NBA ekipoms, lietuvis galės geriau įvertinti savo galimybes naujokų biržoje. Jei jos netenkins aukštaūgio, iki gegužės 8-osios jis galės atsiimti paraišką ir naujokų biržoje sudalyvauti kitąmet ar dar po dvejų metų. 

Vienintelis svarbus aspektas, kurį jis dar galėtų pagerinti, yra pataikymas iš vidutinio nuotolio.

Šį sezoną Domantas iš jam labiau įprastos sunkiojo krašto puolėjo pozicijos buvo pastumtas gilyn į baudos aikštelę – „centro“ vietą. Taip išėjo neplanuotai – pagrindinis vidurio puolėjas Przemekas Karnowskis patyrė sunkią nugaros traumą, dėl kurios praleido beveik visą sezoną.

D.Sabonis liko aikštėje su K.Wiltjeru – aukštaūgiu, kuris labiau mėgsta lakstyti aplink perimetrą ir paleisti vieną kitą tolimą metimą. Akivaizdu, kad Domantui teko užsiimti vietą po krepšiu, taip atveriant erdvę gerokai taiklesniam komandos draugui.

Domantas nėra koks grėbliarankis, kuris nepataikytų tritaškio. Praėjusį sezoną neišmetęs nė vieno tritaškio, jis šiemet tai pabandė bent 14 kartų ir pataikė 5 (35,7 proc.). Bet vidutiniškai tai tebuvo 0,5 bandymo iš trijų taškų zonos per rungtynes. Tai reiškia, kad per du mačus lietuvis vidutiniškai iš toli mesdavo vos vieną kartą. Aikštėje praleisdamas valandą.

Toks tolimų metimų retumas NBA skautų tikrai neįtikins. Likdamas Gonzagoje kartu su galingo stoto Przemeku Karnowskiu, puolėjas teoriškai galėtų dažniau atsitraukti nuo krepšio ir svaidyti kamuolį iš vidutinio nuotolio ar trijų taškų zonos.

VIDEO: D.Sabonio žaidimo epizodai „Kovo beprotybėje“

Kita vertus, netekęs K.Wiltjero „Bulldogs“ treneris Markas Few turės kažkaip kompensuoti tuos kanadiečio 20,4 taško per rungtynes. Skinti pergales be puolimo lyderio bus dar sunkiau, todėl galima numanyti, kad treneriui reikės užtikrintų Domanto taškų iš baudos aikštelės prieigų, o jo pasibandymai iš toliau komandai gali būti tiesiog per brangūs.

Be to, kur garantija, kad D.Sabonis dažniau atakuos iš toli ir juolab – tuos metimus pataikys? Beje, juk metimą galima pašlifuoti ir NBA. Kad ir paaukojant olimpines žaidynes vardan kokybiškesnio pasiruošimo debiutui stipriausioje lygoje. 

17,6 taško ir 11,8 atkovoto kamuolio vidurkis jau yra įtikinantis rodiklis. NCAA specialistai pastebėjo, kad net ir Domanto šou „Kovo beprotybėje“ pernelyg nepakeitė skautų nuomonės, nebent tik dar kartą patvirtino, kad su juo viskas gerai. Taip, „Kovo beprotybė“ parodo krepšininkų charakterį ir tą tikrąjį veidą kritinių rungtynių metu. Bet kita vertus, skautai žaidėjo profilį sudaro stebėdami jį visą sezoną, o ne porą mačų.

  • Konkurencija
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis

Domantas – protingas vaikis, o jo aplinka labai sumani ir blaiviai vertina situaciją. 

Nėra jokios abejonės, kad prieš priimdamas sprendimą pateikti paraišką dalyvauti naujokų biržoje, lietuvis pasidomės ir tuo talentu, kuris gali užplūsti NBA šiemet ir kitąmet. Apžvalgininkai abejingai atsiliepia apie artėjančią naujokų biržą. Ten aukščiausios pozicijos jau paskirstytos keliems išrinktiesiems, bet kitų krepšininkų likimas nenuspėjamas.

Dar vienas papildomas signalas, skatinantis D.Sabonį žengti į NBA, yra konkurencija ne artimiausioje, o 2017-ųjų naujokų biržoje. Pavyzdžiui, „CBS Sports” rašo, kad Amerika seniai nematė tokios stiprios vidurinės abiturientų kartos. Jie turės dar bent metus praleisti NCAA, bet akivaizdu, kad jau 2017-aisiais geriausi talentai užpildys naujokų biržą.

Kalbama apie tokią kartą, kuri prilygtų iškeptoms 2003-ųjų ir 2008-ųjų žvaigždėms. Tada į NBA atėjo tokie žaidėjai kaip LeBronas Jamesas, Carmelo Anthony, Dwyane'as Wade'as, Chrisas Boshas (2003 m.), Derrickas Rose'as, Kevinas Love, Russellas Westbrookas, DeAndre Jordanas ar Goranas Dragičius (2008 m.)

O gal dar geresnę. NBA skautai net aikčioja, kiek daug talento turi būsimi 2017-ųjų naujokai. Esą tokių perspektyvių žaidėjų daugelis NBA skautų jau seniai nematė.

Dar kyla klausimų, Domantai?

VIDEO: Jonas Kazlauskas apie Domantą Sabonį

Tuo tarpu šių metų naujokų biržoje du pirmieji šaukimai jau rezervuoti puolėjams: LSU auklėtiniui iš Australijos Benui Simmonsui ir Mike'o Krzyzewskio deimantui Djuke Brandonui Ingramui. Iš kitų žaidėjų pirmo ryškumo žvaigždžių artimiausioje ateityje išvysti nesitikima.

Tam pačiam D.Saboniui numatomas gero pagalbinio žaidėjo vaidmuo. NCAA analitikas Franas Franschilla įvardijo jį naujuoju Luisu Scola – Argentinos krepšinio žvaigžde, kuri padarė pakankami neblogą karjerą NBA, bet niekada nežibėjo tarp geriausiųjų.

Bet pripažinkite – turėti Luisą Scola Lietuvai būtų velniškai didžiulis laimėjimas.

Naujokų biržos prognozė D.Saboniui vis banguoja. Po galingo puolėjo pasirodymo „Kovo beprotybėje“ prieš kitą labai palankiai vertinamą aukštaūgį Jakobą Poeltlą, „NBA Draft“ pakėlė D.Sabonio akcijas iki 9-osios pozicijos, kai Austrijos krepšinio viltį nustūmė į 11-ąją. Anksčiau vaizdelis buvo atvirkščias – kur kas geriau buvo vertinamas J.Poeltlas.

„Draft Express“ savo prognozėje ilgai laikė D.Sabonį už dvidešimtuko borto, bet po „Bulldogs“ pergalės šešioliktfinalyje prieš Jutos universitetą praskydo – pakėlė lietuvį iki 19-osios vietos.

Būtų galima aklai žengti į šiųmetinę naujokų biržą, jei ne dar viena aplinkybė. D.Saboniui konkurencija šioje naujokų biržoje didžiulė tuo, kad joje apstu aukštaūgių. Bent 29 žaidėjai iš geriausiųjų šimtuko yra aukštesni nei 208 cm. Į šį ratą patenka ir 209 cm ūgio Domantas.

Beje, gali būti, kad Domantas šiek tiek ūgtelėjo – tą bent porą kartų grįžęs iš viešnagės JAV pabrėžė Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas. Smulkmė, bet tik į naudą – NBA mėgsta centimetrus.

Klaustukų lieka nemažai, bet NBA naujokų birža ne veltui vadinama loterija. Į ją Domantas žengtų su visai gražiu bilietu rankoje.

Viso sezono metu su „Bulldogs“ keliaujantys apžvalgininkai dar nedrįsta tvirtinti, kad D.Sabonis nebesugrįš į Gonzagą, bet publikacijose ir socialiniuose tinkluose jau juntamos atsisveikinimo nuotaikos.

NBA žaidėjui universitete metas pereiti į savo klasę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius