Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 27

Neprisitaikančio J.Valančiūno laukia dinozaurų likimas?

Dar prieš metus „Toronto Raptors“ sirgaliai reiškė nepasitenkinimą, kad Jonui Valančiūnui nėra duodama pakankamai minučių, kad komandos draugai per retai lietuvį maitina kamuoliais, kad jam yra piešiama per mažai derinių. Tačiau šis sezonas kol kas atrodo gąsdinantis.
Jonas Valančiūnas ir DeMarcusas Cousinsas
Jonas Valančiūnas ir DeMarcusas Cousinsas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JV per 2016 metų atkrintamąsias vedė komandą į vieną geriausių pasirodymų istorijoje, kur „Raptors“ septynių rungtynių serijoje palaužė „Indiana Pacers“.

Atrodė, kad ateityje lietuvis gali Kanados klubą atvesti ten, kur jis nėra buvęs per ilgiau nei du egzistavimo amžius.

Tai nebuvo pirmas kartas, kai jį sodino ant suolo, tačiau tai buvo pirmas kartas, kai JV buvo atsijungęs nuo komandos, kai jo nereikėjo, kai jis kenkė.

Bet dabar JV yra neatpažįstamas. Penktadienio rungtynėse su „Pacers“ lietuvis ant suolo praleido visą antrąją rungtynių dalį.

Pirmojo kėlinio pradžioje „centras“ bandė atkovoti kamuolį puolime, tačiau viskas pasisuko taip, kad varžovų aukštaūgis jau metė tritaškį į „roplių“ krepšį, kai J.Valančiūnas dar tik bėgo į gynybą.

Kaip rašo apžvalgininkas Williamas Lou, tokie epizodai ir priverčia sodinti lietuvį ant suolo. Tuomet „Raptors“ pasivijo iki tol pirmavusius varžovus ir išsiveržė į priekį.

Antrąją rungtynių dalį JV taip pat pradėjo tarp atsarginių ir, kaip dažnai būna, aikštėje savo gebėjimų nedemonstravo lemiamu susitikimo momentu.

Per 14 minučių, kuomet J.Valančiūnas buvo ant parketo, varžovai pelnė net 20 taškų daugiau nei „Raptors“, nors rungtynes lietuvio komanda pralaimėjo vos trimis taškais.

„Tai nebuvo pirmas kartas, kai jį sodino ant suolo, tačiau tai buvo pirmas kartas, kai JV buvo atsijungęs nuo komandos, kai jo nereikėjo, kai jis kenkė“, – į vatą nevyniojo apžvalgininkas W.Lou.

Analizuodamas lietuvio žaidimą W.Lou pastebi, jog J.Valančiūnas per lėtai skaito žaidimą, užsiima netinkamas pozicijas, yra per lėtas puolime ir dažnai užkemša baudos aikštelę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

„Blogiausia, jog jis tai žino. Tai žino jo komandos draugai, tai pradeda suprasti sirgaliai, net ir treneris praranda kantrybę. Valančiūnas tempia visus žemyn“, – nuomonę dėstė W.Lou.

Pats lietuvis po vienų iš nesėkmingų rungtynių sakė: „Esu sumišęs. Buvo sunku, žmogau. Aš dirbu savo darbą, naudojuosi galimybėmis. Kai gaunu laiko, žaidžiu kietai. Jei laiko negaunu, laukiu, kol tas laikas ateis.“

Bet tai, kad J.Valančiūnas praranda savo galią aikštėje, yra normalu, nes NBA lygoje krepšinis per pastaruosius keletą metų pasikeitė ir tapo daug greitesnis, o žaidėjų pozicijos jau mažai ką reiškia.

„Valančiūnas gali uždengti vieną poziciją. Žaidimo evoliucija pavertė Valančiūną dinozauru. Jis turi viską, ko modernūs žaidėjai neturėtų turėti. Jis neturi gero metimo, negali padėti greitame puolime, negali greitai priimti sprendimų ir svarbiausia – negali uždengti žaidimo du prieš du“, – rašo W.Lou.

JV yra tapęs potencialiu taikiniu kiekvieno varžovo puolimo schemose. Tai tik įrodo statistika: kai lietuvis yra aikštėje su Fredu VanVleetu arba Delonu Wrightu, „Raptors“ gynyba yra blogiausia.

Apžvalgininkas W.Lou tikina, jog dauguma Toronto ekipos žaidėjų žengė žingsnius, kuriais prisitaikė prie modernaus NBA krepšinio, tačiau JV nėra vienas iš jų.

„Ką jis padarė, kad prisitaikytų? Jis vis dar negali varytis kamuolio, jo perduoti, mesti ir apsiginti. Kaip pasiteisinimas buvo sakoma, jog aukštaūgiams yra sunkiau, bet kur yra Valančiūno progresas per tuos šešerius metus? Jis yra toks pat žaidėjas“, – rašo W.Lou.

Ir nėra taip, kad J.Valančiūnas nebegali būti naudingas komandai. Tiesiog, W.Lou manymu, pasikeitusioje NBA lygoje nebereikia iš lietuvio tikėtis tiek, kiek buvo tikimasi iki šiol. Prieš palankius sau varžovus JV vis dar gali žaisti gerai.

VIDEO: „Atsarginiuose“: blogiausių lietuvių karjerų NBA Top 5 ir iš starto vejamas J.Valančiūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius