Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 06 10

Netikėtas žalgiriečio manevras: Lietuvos laukia įdomi NBA naktis

Lietuvos krepšinio gerbėjų laukia ilga birželio 20-osios naktis. NBA naujokų biržoje planuojama išgirsti mažiausiai dvi lietuviškas pavardes – Deivido Sirvydžio ir Igno Brazdeikio, bet dar daugiau intrigos įnešė žalgiriečio Mato Jogėlos manevras.
D.Sirvydis, M.Jogėla ir I.Brazdeikis dalyvaus NBA naujokų biržoje
D.Sirvydis, M.Jogėla ir I.Brazdeikis dalyvaus NBA naujokų biržoje / 15min nuotr.

Kai vėlų pirmadienio vakarą Lietuvoje laikrodis išmuš 00:00, NBA užsidarys langas, leidžiantis atsiimti paraiškas dėl dalyvavimo naujokų biržoje. Joje liks bent trys lietuviškos pavardės.

Prie dviejų, apie kurias kalbama daugiausia, prisijungė trečioji, kuri nustebins dalį NBA skautų.

24sek žiniomis, žalgirietis Matas Jogėla nusprendė neatsiimti paraiškos ir nerti į 2019-ųjų NBA naujokų biržą.

Iš Tauragės kilęs perspektyvus 20-metis galėjo atsiimti paraišką ir kitąmet automatiškai patekti į NBA naujokų biržos radarą, bet krepšininko stovykla nusprendė jau šiemet belstis į stipriausios krepšinio lygos vartus.

Manau, kad dėl savo šuolio Jogėla yra galbūt net atletiškiausias žaidėjas Lietuvoje.

Kauno „Žalgiriui“ priklausantis dvimetrinis gynėjo ir puolėjo pozicijose galintis rungtyniauti krepšininkas pastarąjį sezoną patirties sėmėsi Alytaus „Dzūkijos“ klube.

LKL čempionate gaudamas pasireikšti vid. po 19 minučių M.Jogėla įmesdavo 7,3 taško (54,4 proc. dvit., 24,7 proc. trit., 77,5 proc. baud.), atkovodavo 3,6 kamuolio (1,1 puolime), atlikdavo 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo 7,9 naudingumo balo.

VIDEO: „Betsafe–LKL“ rungtynių momentas: M. Jogėlos rungtynių atidarymas

24sek žiniomis, M.Jogėla artimiausiomis dienomis dalyvaus „Boston Celtics“ komandos peržiūroje.

„Kiekvieno žaidėjo situacija ir istorija yra skirtinga, bet manome, kad Matui šiuo atveju geriau eiti į naujokų biržą dabar, o ne kitais metais. Tam turime savų priežasčių, kurių komentuoti dabar nenorime, – 24sek sakė M.Jogėlos agentas Marius Rutkauskas. – Matui kiek nepasisekė šį sezoną, nes 2-3 kartus dėl traumų jis buvo iškritęs iš rikiuotės. Jei ne traumos, Matas dabar būtų turėjęs daug didesnių šansų būti pakviestas naujokų biržoje. Matote, dabar NBA žmonės dvejojo, kodėl jis dažnai buvo traumuotas.

Bet Jogėla yra įdomus atletas. Manau, kad dėl savo šuolio jis yra galbūt net atletiškiausias žaidėjas Lietuvoje. Ir tai jam suteikia didžiulį potencialą.“

NBA naujokų biržos šaukimus prognozuojantys apžvalgininkai M.Jogėlos pavardės tarp 60 būsimų naujokų kol kas nenumato.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuvis, apie kurį šnabždasi NBA skautai: kodėl Matas Jogėla atkreipė ESPN dėmesį?

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrejus Urlepas ir Matas Jogėla
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrejus Urlepas ir Matas Jogėla

Daugiausia vilčių Lietuvoje siejama su Vilniaus „Ryto“ talentu Deividu Sirvydžiu, kuris, 24sek šaltinių teigimu, taip pat neatsiims paraiškos.

Manoma, kad begalės NBA komandų dėmesio sulaukęs 19-metis 202 cm ūgio puolėjas bus pašauktas antrajame rate.

ESPN jam prognozuoja 44-ąjį šaukimą, „The Ringer“ – 41, „The Athletic“ – 46 šaukimą.

Birželio 10-ąją savo 19-ąjį gimtadienį švenčiantis D.Sirvydis LKL čempionate per 14 minučių įmesdavo vid. 4,4 taško (46,5 proc. dvit., 31,6 proc. trit.), atkovodavo 1,9 kamuolio ir atlikdavo 0,9 rezultatyvaus perdavimo.

Geresnę statistiką D.Sirvydis užfiksavo Europos taurės varžybose, kur per 14 minučių rinko vid. 5,4 taško (52,4 proc. dvit., 46,3 proc. trit.), 1,9 atkovoto kamuolio ir 0,6 rezultatyvaus perdavimo.

Antroje sezono pusėje jį Lietuvoje stebėjo daugybės NBA komandų atstovai ir vadovai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

Lietuvoje gimusiam, bet Kanados piliečiu laikomam Ignui Brazdeikiui ESPN šaukimo neprognozuoja, „The Ringer“ numato 51-ąjį, „The Athletic“ – 58-ąjį.

Kitaip nei lietuvių, I.Brazdeikio paskutinė termino diena laukė dar anksčiau – NCAA praėjusį sezoną debiutavęs krepšininkas galėjo atsiimti paraišką iki gegužės 30-osios.

20 metų 201 cm ūgio I.Brazdeikis „Michigan Wolverines“ ekipoje NCAA pirmenybėse per 30 minučių rinkdavo vid. 14,8 taško (46,2 proc. met.), 5,4 atkovoto kamuolio ir 0,8 rezultatyvaus perdavimo.

Puolėjas jau dalyvavo kelių NBA komandų peržiūrose, o šiuo metu stovyklauja su „Charlotte Hornets“.

„Aš esu pasiruošęs kitam lygiui ir su nekantrumu laukiu naujos gyvenimo kelionės, – JAV žiniasklaidai sakė I.Brazdeikis. – Visada svajojau žaisti NBA ir manau, kad esu gerose pozicijose.

Labai pasitikiu savo jėgomis ir kaskart žengdamas į aikštę galvoju, kad esu geriausias žaidėjas ant parketo. Manau, jog galėčiau prisitaikyti ir tapti reikšmingu žaidėju kiekvienoje komandoje.“

„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

24sek žiniomis, paraiškas paskutinę NBA termino dieną atsiims bent trys Lietuvos talentai – Tadas Sedekerskis, Gytis Masiulis ir Arnas Velička. Jiems šaukimas nebuvo prognozuojamas.

„Priėmėme tokį sprendimą strateginiais sumetimais. Manome, kad kitąmet Gytis Masiulis turės geresnes galimybes naujokų biržoje“, – G.Masiulio pasirinkimą 24sek komentavo agentas M.Rutkauskas.

21 metų 207 cm ūgio puolėjas galingai užbaigė LKL sezoną, kai mažojo finalo serijoje su Panevėžio „Lietkabeliu“ užfiksavo net 33 taškų ir 46 naudingumo balų pasirodymą.

Dar vienas Kauno „Žalgiriui“ priklausantis, bet Klaipėdos „Neptūnui“ skolintas talentas per vienerias rungtynes gaudavo pasireikšti vid. po 22 minutes, įmesdavo 11,2 taško (61,6 proc. dvit., 36,6 proc. trit.), atkovodavo 5,4 kamuolio (1,5 puolime) ir atlikdavo 0,8 rezultatyvaus perdavimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Masiulis

21 metų 200 cm ūgio puolėjas Tadas Sedekerskis rungtyniavo Vitorijos „Baskonia“ klube. Dėl traumų sezono pradžią praleidęs lietuvis Ispanijos čempionate sužaidė 9 rungtynes, aikštėje praleisdavo vid. po 7 minutes, įmesdavo po 2 taškus ir atkovodavo 1,9 kamuolio.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tadas Sedekerskis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tadas Sedekerskis

19-metis 195 cm ūgio gynėjas Arnas Velička vilkėjo Tartu „Ulikool“ marškinėlius ir Estijos čempionate per vid. 36 minutes pelnydavo po 21 tašką (38,1 proc. met.), atkovodavo 4,3 kamuolio (1 puolime) bei atlikdavo 8,3 rezultatyvaus perdavimo.

View this post on Instagram

1️⃣9️⃣ Years Young ????

A post shared by Arnas Velička (@1.velicka) on

G.Masiulis ir T.Sedekerskis kitų metų NBA naujokų biržoje galės būti pakviesti automatiškai – dėl amžiaus limito paraiškų jiems pateikti nebereikės.

Šiemet tokiu keliu į NBA teoriškai pretenduoja patekti du Lietuvos aukštaūgiai. Tiesa, jiems šaukimas neprognozuojamas.

Vienas jų – pernai NBA komandų dėmesio sulaukęs ir peržiūrose dalyvavęs žalgirietis Laurynas Birutis, kuris šiuo metu gydosi kelio traumą. 22 metų 213 cm ūgio centras bus pasiruošęs grįžti ant parketo 2019–2020 m. sezoną.

Pastaraisiais metais žalgirietis dalyvavo „Los Angeles Lakers“, „Phoenix Suns“ ir „Denver Nuggets“ peržiūrose.

2018-2019 m. sezoną L.Birutis LKL čempionate per 15 minučių rinkdavo vid. 7,1 taško (60,5 proc. dvit.), atkovodavo 3,3 kamuolio (1,4 puolime).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laurynas Birutis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laurynas Birutis

Antrasis pretendentas – Vilniaus „Ryto“ atstovas Martynas Echodas, LKL pirmenybėse per 18 minučių rinkdavęs vid. 8,5 taško (56,3 proc. dvit.) ir 4,8 kamuolio (1,8 puolime).

24sek žiniomis, artimiausiomis dienomis M.Echodas dalyvaus „Milwaukee Bucks“ peržiūroje. Po birželio 10-osios paraiškų atsiėmimo laikotarpio, M.Echodo peržiūrų skaičius gali išaugti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Echodas ir Brandonas Daviesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Echodas ir Brandonas Daviesas

„Yra dar kelios komandos, kurios domisi Martynu ir gali pakviesti jį į peržiūrą. Bet nuspėti jo galimybes naujokų biržoje labai sudėtinga“, – 24sek sakė „BBaltics“ agentūros atstovas M.Rutkauskas.

2019-ųjų NBA naujokų birža Brukline vyks birželio 20-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius