-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 12

Netradicinis pasirinkimas, kurio taip laukė Jonas Valančiūnas

„Google“ paieškos sistemoje įvedus naujojo Jono Valančiūno trenerio vardą ir pavardę, pirmiausia susipažinsite su žinoma JAV romaniste. Vos 34-erių „Memphis Grizzlies“ specialistui teks daug ką įrodyti, kad tiek NBA, tiek visas pasaulis Taylor Jenkins pirmiausia sietų su juo, o ne romanų rašytoja. Greitai pamatysime, kaip savo kontrakto reikalus per artimiausią parą spręsiąs J.Valančiūnas įvertins „Grizzlies“ pasirinkimą.
Naujasis J.Valančiūno treneris T.Jenkinsas amžiumi lenkia tik vieną NBA trenerį
Naujasis J.Valančiūno treneris T.Jenkinsas amžiumi lenkia tik vieną NBA trenerį / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai buvo ilgiausios „Memphis Grizzlies“ vyr. trenerio paieškos nuo tada, kai NBA klubas iš Vankuverio migravo į Memfį.

19 metų „Grizzlies“ dar nebuvo ieškoję stratego net du mėnesius. Ir sprendimas buvo novatoriškas – Memfio ekipa pasamdė vos 34-erių NBA vyr. trenerio darbo patirties neturintį specialistą Taylorą Jenkinsą. Už jį NBA jaunesnis tik „Minnesota Timberwolves“ strategas Ryanas Saundersas (33 m.).

„Tayloras turi puikių krepšinio elementų, ir mes tikime, kad jis padės tvirtus pamatus mūsų jauniems žaidėjams. Su savo elitiniu krepšinio įžvalgumu ir netradiciniu, bet pozityviu mąstymu jis turėtų tapti aukšto lygio NBA vyr. treneriu“, – sakė „Grizzlies“ krepšinio operacijų viceprezidentas Zachas Kleimanas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tayloras Jenkinsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tayloras Jenkinsas

„Jenkinsas vertinamas už aštrų krepšinio protą ir darbštumą. Jis sparčiai kilo karjeros laiptais, remdamasis analitika“, – mažai žinomą trenerį pristato „Commercial Appeal“.

T.Jenkinsas baigė ekonomikos studijas prestižinio Pensilvanijos universiteto verslo mokykloje. Tai viena stipriausių verslo mokyklų visose JAV. Jis taip pat įgijo teisės laipsnį Djuko ir Kolumbijos universitetuose. T.Jenkinsas netgi dirbo inžinieriumi „Boeing“ kompanijoje.

JAV žiniasklaidoje amerikietis laikomas savotišku krepšinio moksliuku. O mokėsi jis iš geriausių.

Jaunas amerikietis į NBA pateko 2006-aisiais, pakviestas atlikti praktiką „San Antonio Spurs“ klubo biure. 2012–2013 m. jis treniravo „Spurs“ priklausančią G lygos komandą „Austin Toros“ (27 perg., 23 pral.), bet tai vienintelė jo vyr. trenerio darbo patirtis. Iki tol T.Jenkinsas ketverius metus dirbo „Austin Toros“ asistentu.

„San Antonio Spurs“ struktūroje T.Jenkinsas susipažino su Mike'u Budenholzeriu, buvusiu Greggo Popovichiaus asistentu. Ir kai dabar gerai žinomas NBA specialistas sulaukė kvietimo debiutuoti prie komandos vairo, T.Jenkinsas sekė paskui.

2013–2017 m. T.Jenkinsas talkino M.Budenholzeriui „Atlanta Hawks“, o pastaruosius metus – „Milwaukee Bucks“ klube.

T.Jenkinsas padėjo kitai mažos rinkos NBA komandai Milvokyje užfiksuoti geriausią 2018–2019 m. reguliariojo sezono rezultatą visoje lygoje – 60 pergalių, 22 pralaimėjimai.

Visos gėlės nešamos NBA fenomenui Gianniui Antetokounmpo, tačiau kiti vertina ir „Bucks“ trenerio Mike'o Budenholzerio sprendimą suteikti laisvę aplink graiką apstatytiems metikams. Šios strategijos pamatas – statistikos analitika, kuria labai remiasi ir T.Jenkinsas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tayloras Jenkinsas (pirmas iš kairės)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tayloras Jenkinsas (pirmas iš kairės)

Beje, kiti buvę M.Budenholzerio asistentai – Quinas Snyderis bei Kenny Atkinsonas – dabar sėkmingai treniruoja „Utah Jazz“ bei „Brooklyn Nets“ ekipas ir yra vertinami kaip geri specialistai.

„Tayloras yra labai azartiškas treneris ir kiekvieno darbo imasi su dideliu atsidavimu, – „USA Today“ savo buvusį bendražygį apibūdino M.Budenholzeris. – Jis yra labai nuoširdus, karštas ir kovingas specialistas.

Manau, į Memfį jis atsineš labai aiškią viziją ir sugebės žaidėjus labai aiškiai išmokyti, kaip jis nori pulti ir gintis. Bet drauge jis suteiks žaidėjams laisvę improvizuoti.

Manau, kad Memfis tai įvertins. Manau, įvertins ir žaidėjai, organizacija bei sirgaliai.“

NBA pasaulis jau įvertino ir T.Jenkinso energiją prie „Milwaukee Bucks“ atsarginių suolo.

Atkrintamųjų varžybų starte amerikietis pateko į NBA kameras, kai per įsižiebusį konfliktą aikštėje kaip žiežirba pašoko nuo savo kėdės ir lyg aktyvus gynėjas bandė atkirsti atsarginius žaidėjus nuo bet kokių ketinimų lėkti į aikštę.

Taip jis bandė apsaugoti savo žaidėjus nuo 50 tūkst. JAV dolerių baudos ir vienerių rungtynių nušalinimo.

Tai viena žaidimo detalių, į kurią T.Jenkinsas atkreipė išskirtinį dėmesį. O įvairios žaidimo smulkmenos būdingos būsimam NBA debiutantui.

„Jis labai akcentuoja žaidimo detales. Tai puikus mokytojas jauniems žaidėjams. Jis ateina iš „San Antonio Spurs“ stovyklos, o Mike'o Budenholzerio asistentų medis neša sėkmingus vaisius“, – T.Jenkinsą pristatė ESPN žurnalistas Adrianas Wojnarowskis, pirmasis pranešęs žinias apie naująjį J.Valančiūno trenerį.

Esminiai „Grizzlies“ vasaros reikalai
Antrasis NBA naujokų biržos šaukimas (greičiausiai bus įžaidėjas Ja Morantas)
Potencialūs Mike'o Conley mainai
Jono Valančiūno „žaidėjo opcija“ už 17,6 mln. JAV dolerių

T.Jenkinsas trečiadienį bus pristatytas „Grizzlies“ spaudos konferencijoje.

Tai jau penktas Memfio klubo vyr. treneris nuo 2012-ųjų, kai klube šeimininkauja savininkas Robertas Pera. Drauge tai pirmas strategas, klubo generalinio direktoriaus postą perėmus Z.Kleimanui.

Memfio žiniasklaidoje svarstoma, ar R.Pera naujajam strategui duos laiko įrodyti savo vertę. Mat T.Jenkinso pirmtakai daug laiko neturėjo.

Kita vertus, naivu tikėtis greitų „Grizzlies“ pergalių. Po septynerių metų atkrintamosiose du sezonus iš eilės reguliariojo sezono barjero neperšokę Memfio krepšininkai pradeda naują erą, kurioje nebėra Marco Gasolio ir anksčiau ar vėliau nebeliks Mike'o Conley.

Jau greitai pamatysime, kaip šioje eroje tiek „Grizzlies“, tiek T.Jenkinsas regi J.Valančiūną.

Memfis žengia netradiciniu keliu, bet turbūt tik taip mažos NBA rinkos komandoms galima mesti iššūkį galingiausiems.

J.Valančiūnas teigė, kad „Grizzlies“ vyr. trenerio pasirinkimas bus labai svarbus faktorius, kuris lems jo sprendimą pratęsti kontraktą su Memfio klubu ar ne. Jau iki birželio 13 d. pamatysime, kaip JV įvertino šį vadovų ėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius