Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 09 13

„Nuggets“ klubui nereikalinga tapusi NBA legenda širdgėlą jautė šešerius metus

Gynyba garsėjęs legendinis NBA žaidėjas Dikembe Mutombo atvirai papasakojo, kaip jį karjeros pradžioje įskaudino sutarties nepratęsti nusprendęs „Denver Nuggets“ klubas. Širdgėlą dėl tokio Kolorado klubo ėjimo centras iš Kongo jautė net šešerius metus.
Dikembe Mutombo
Dikembe Mutombo / „Scanpix“/AP nuotr.

Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jeanas-Jacques Wamutombo – arba kitaip Dikembe Mutombo, 18 metų NBA rungtyniavęs 218 cm ūgio centras, kuris karjerą „Houston Rockets“ ekipoje baigė būdamas 42-ejų metų amžiaus, o sirgaliams žinomas dėl puikios gynybos bei piršto mosavimo po blokuotų metimų.

Karjerą dičkis pradėjo „Denver Nuggets“ ekipoje, kuri jį 1991-ųjų NBA naujokų biržoje pasirinko 4-uoju šaukimu.

Nors Kolorado klube jis sužaidė penkis įspūdingus sezonus – tapo metų naujoku, dukart buvo išrinktas geriausiai besiginančiu lygos krepšininku, triskart pateko į „Visų žvaigždžių“ mačą, tačiau pasibaigus naujoko sutarties terminui, „Nuggets“ nusprendė naujo kontrakto šiam žaidėjui nesiūlyti.

„Denverį palikau sudaužyta širdimi. Man prireikė penkerių ar šešerių metų, kad atsigaučiau. Aš buvau klubo veidas. Komandai nesisekė iki kol į ją nepersikėliau aš. Atvykau ir mes pradėjome skinti pergales, patekome į atkrintamąsias. Žinojau, kad tapau organizacijos veidu, tad jai reikia manęs, kad judėtų į priekį. Bet kai tapau laisvuoju agentu, aš nesulaukiau klubo skambučio. Ėmiau svarstyti, kas man nutiko? Ar nesu pakankamai geras? Kitą dieną paskambino Atlanta „Hawks“ ir pasiūlė tiek pinigų, kiek nesiūlė joks kitas klubas, tad susikroviau lagaminus ir išvykau į Atlantą“, – „Players Tribune“ sakė Dikembe Mutombo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dikembe Mutombo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dikembe Mutombo

Nors Atlantoje atletas tęsė sėkmingą žaidimą, dar keturiskart žaidė „Visų žvaigždžių“ rungtynėse bei dar du kartus atsiėmė geriausio žaidėjo gynyboje statulėlę, tačiau liūdesys dėl Denverio pasirinkimo D.Mutombo neapleido.

„Nors tai mūsų darbo dalis, bet širdgėlą jaučiau dar ilgai. Tai politika. Denveris net nepaskambino man, nepasiūlė atvykti ir pakalbėti apie tai, ko aš norėčiau. Jie tiesiog pranešė, kad nepasirašys naujos sutarties“, – sakė 54-ejų D.Mutombo.

Krepšininkas gandus apie galimą išvykimą iš Denverio skaitė žiniasklaidoje, bet nepriėmė to kaip realaus scenarijaus.

D.Mutombo dalijosi NBA žaidėjų problemomis, kurios nėra matomos krepšinio sirgaliams.

„Paskutinę sezono dieną, kai mes patyrėme pralaimėjimą, žiniasklaidoje mačiau naujieną, kad klubas manęs neišsaugos. Nors sezonas dar net nebuvo pasibaigęs. Pagalvojau, kad jie nesupranta, ką kalba. Tai yra mano miestas, niekur neketinu išvykti. Buvau neseniai vedęs, su žmona pasistatėme gražius namus. Man viskas Denveryje labai patiko, bet tuose namuose išgyvenome vos šešis mėnesius. Klubo vadovai tiesiog pranešė, kad nebegrįšiu į komandą. Teko parduoti namą. Tai dalis šio verslo. Mes galime sukirsti rankomis, nieko nėra asmeniško. NBA fanai nesupranta, ką mums tenka praeiti, koks emocinis fonas mus supa. Žmonės pamiršta, kad mes turime žmonas, vaikus, o mums vis reikia judėti, keisti gyvenamąją vietą, mokyklas“, – sakė D.Mutombo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dikembe Mutombo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dikembe Mutombo

Bernie Bickerstaffas, tuometis „Nuggets“ generalinis vadybininkas, vėliau teigė, kad D.Mutombo paleidimas buvo didžiausia jo karjeros klaida.

D.Mutombo ant NBA parketo iš viso per karjerą išbėgo 1297 kartus, tris sezonus pirmavo pagal blokuotus metimus, dukart pagal atkovotus kamuolius.

Karjeros vidurkiai – 9,8 pelnyto taško, 10,3 atkovoto kamuolio bei 2,8 blokuoto metimo.

Denverio klubas, kaip ir Atlantos, įvertino vidurio puolėjo indėlį bei iškėlė 55-uoju numeriu pažymėtus jo marškinėlius į šių klubų arenų palubes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius