Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 16

Olimpiniai strategai: daugiausiai olimpinių medalių turintys treneriai Rio

Olimpinio krepšinio turnyro metu didelis dėmesys yra skiriamas rinktinių žaidėjams. Dažnai aprašomi jų pasirodymai, amžius, algų dydžiai bei rungtynių vidurkiai. Komandų vyriausieji treneriai prisimenami tik tada, kai jų ekipa pralaimi arba dar blogiau – anksti pasitraukia iš turnyro. Šį kartą skirkime jiems dėmesio dėl jų didžiausių olimpinių pasiekimų. Pateikiame daugiausiai olimpinių medalių iškovojusius Rio de Žaneiro strategus.
Jonas Kazlauskas
Jonas Kazlauskas / Vytauto Dranginio nuotr.

Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse besidarbuojantys vyriausieji treneriai, kurie dar nėra iškovoję medalių: Andrejus Lemanis (Australija), Vincentas Collet (Prancūzija), Nestoras Garcia (Venesuela), Gongas Luminas (Kinija), Willas Voigtas (Nigerija).

Verti paminėjimo: Kroatijos vyriausiasis treneris Aleksandras Petrovičius ir Serbijos strategas Aleksandras Džordževičius yra iškovoję po vieną olimpinį medalį kaip žaidėjai. Abu strategai juos laimėjo atstovaudami Jugoslavijai.

A.Petrovičius laimėjo auksą 1984 metų žaidynėse Los Andžele, o A.Džordževičius sidabrą iškovojo 1996-aisiais Atlantoje.

4-5. Sergio Hernandezas (Argentina), 1 bronzos medalis

Alfredo Pliadžio nuotr,/Argentina – Lietuva
Alfredo Pliadžio nuotr,/Argentina – Lietuva

Argentinos vyriausiasis treneris šioje rinktinėje dirba jau antrąjį kartą. Pirmą sykį prie savo nacionalinės komandos vairo argentinietis stojo 2005-aisiais, kai pakeitė 2004 metų olimpiadoje auksą iškovojusį Rubeną Magnano.

Tik Pietų Amerikoje visą savo karjerą pradirbęs strategas sugebėjo atvesti Argentinos rinktinę į bronzą 2008-aisiais Pekine. Pusfinalyje jie patyrė nesėkmę prieš keršto siekiančią JAV komandą, o kovoje dėl bronzos 87:75 įveikė Lietuvos rinktinę.

Argentinietis prie savo komandos dar kartą prisijungė 2015-aisiais, todėl Rio de Žaneire siekia savo antrojo medalio.

4-5. Jonas Kazlauskas (Lietuva), 1 bronzos medalis

Alfredo Pliadžio nuotr./Jonas Kazlauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Jonas Kazlauskas

2000-ųjų olimpiada Sidnėjuje ne vienam lietuviui atsimenama iki šiol. Mūsų šalies rinktinė buvo arčiausiai finalo savo šalies istorijoje, tačiau Šarūno Jasikevičiaus tolimas metimas aidint sirenai skriejo pro šalį.

Lietuva, vadovaujama Jono Kazlausko, rezultatu 83:85 nusileido NBA superžvaigždynui iš JAV ir žaidė dėl bronzos. Mažajame finale lietuviai nepasigailėjo Australijos ir iškovojo vienintelį minėtojo stratego olimpinį medalį jo kolekcijoje.

3. Sergio Scariolo (Ispanija), 1 sidabro medalis

„Scanpix“ nuotr./Sergio Scariolo
„Scanpix“ nuotr./Sergio Scariolo

Ispanijos vyriausiasis treneris panašiai, kaip abu prieš tai minėtieji strategai su savo rinktine darbuojasi antrąjį kartą po nedidelės pertraukos. Pirmąjį sykį italas Ispanijos komandai vadovavo 2009-2012 metais ir šį olimpinį ciklą galima laikyti itin pavykusiu.

S.Scariolo Londone atvedė savąją ekipą iki pat olimpiados finalo ir jame amerikiečiams priešinosi kaip reikiant. Tačiau Ispanijai vis tik reikėjo pripažinti JAV pranašumą 100:107.

2. Rubenas Magnano (Brazilija), 1 aukso medalis

AFP/„Scanpix“ nuotr./Leandro Barbosa ir Rubenas Magnano
AFP/„Scanpix“ nuotr./Leandro Barbosa ir Rubenas Magnano

Griežtasis argentinietis 2004-aisiais iškovojo aukso medalį su Argentinos rinktine ir pirmą kartą per daugelį metų nukarūnavo JAV žvaigždes iš NBA. Iš karto po savo triumfo Atėnuose jis pasitraukė iš savo einamų pareigų ir kurį laiko dirbo Argentinos jaunimo rinktinės treneriu, o 2010 metais sutiko treniruoti Brazilijos vyrų komandą.

1. Mike'as Krzyzewskis (JAV), 4 aukso medaliai

„Scanpix“ nuotr./Mike'as Krzyzewskis
„Scanpix“ nuotr./Mike'as Krzyzewskis

Paskutinėje savo olimpiadoje dirbantis amerikiečių treneris iškovojo 2 aukso medalius kaip asistentas ir 2 aukso medalius kaip vyriausiasis treneris. Kad ir kaip skaičiuotume, šis strategas vis tiek bus šio sąrašo viršūnėje.

Būdamas asistentu jis su JAV rinktine triumfavo 1984-aisiais Los Andžele ir 1992 metais Barselonoje.

Dirdamas jau vyriausiuoju amerikiečių treneriu jis aukso medalius iškovojo 2008-aisiais Pekine bei 2012 metais Londone.

69-erių M.Krzyzewskiui Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės yra paskutinės jo karjeroje. Amerikietis iš pareigų pasitraukti norėjo jau 2012-aisiais, tačiau jo buvo paprašyta pasilikti. Pasibaigus šiai olimpiadai, JAV rinktinės vairą jis perduos dabartiniam „San Antonio Spurs“ vyriausiajam treneriui Greggui Popovichiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius