Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 20

Pakeliui į priešo teritoriją: pastabos dėl J.Valančiūno ir „Raptors“ iššūkiai

„Toronto Raptors“ prarado namų aikštės pranašumą ir vyksta jo susigrąžinti maždaug į Vilniaus dydžio miestą Milvokį – 28-ą Amerikoje. „Milwaukee Bucks“ Toronte parodė ragus, kuriuos palaužyti „dinozaurams“ reikėtų naujų ginklų. Tarp pasiūlymų – ir Jonas Valančiūnas.
Jonas Valančiūnas ir Giannis Antetokounmpo
Jonas Valančiūnas ir Giannis Antetokounmpo / „Scanpix“/AP nuotr.
NBA atkrintamosios | „Bucks“ – „Raptors“ | 3 val. | Milvokis

„Torontas puolime galėtų daugiau naudotis Valančiūnu“, – siūlo didžiausią tiražą Toronte turintis „The Star“.

24-erių vidurio puolėjas per dvejas pirmąsias rungtynes rinko vidutiniškai 9,5 taško (40 proc. dvit.) ir 9,5 atkovoto kamuolio per 23 minutes.

Rungtynes kitoje barikadų pusėje jo pozicijoje pradeda liesas 216 cm ūgio puolėjas Thonas Makeris. Dar prieš seriją daugelis Toronte laukė daugiau žaidimo per J.Valančiūną, išnaudojant jo masės pranašumą ir iš Sudano kilusio australo patirties trūkumą – 20-mečiui tai debiutiniai metai NBA.

„Valančiūnas turi raumenų pranašumą prieš Makerį. Be to, Jonas neblogai vaikėsi jį netoliese tritaškio linijos, tačiau pelnė atitinkamai tik 9 ir 10 taškų“, – rašo „The Star“.

213 cm ūgio lietuvis, atrodo, bandė įsibėgėti antrosiose rungtynėse, kai pirmoji „Raptors“ ataka baigėsi JV dvitaškiu su pražanga.

VIDEO: J.Valančiūno du taškai su pražanga

Tačiau kol kas jis krepšį atakuoja žemiau reguliariojo sezono vidurkio (7,5 dvitaškio atkrintamosiose ir 8,8 reguliariajame sezone), nors vaizdo pernelyg negadina.

E.Koreenas: „Valančiūno užtvaros – vienos geriausių NBA.“

Pavyzdžiui, pralaimėtose rungtynėse J.Valančiūnui buvus aikštėje „Raptors“ įmetė 14 taškų mažiau nei „Bucks“, bet tai buvo geriausias +/- rodiklis, o tiksliau – mažiausias minusas visame Toronto starto penkete.

Laimėtame mače J.Valančiūno statistikos eilutėje degė +1 – tai trečias rezultatas starto penkete prie Kyle'o Lowry +7 ir DeMaro DeRozano -1.

Kaip ESPN žurnalistas Zachas Lowe kalbėjosi su Toronto apžvalgininku iš „The Athletic“ Ericu Koreenu, jų teigimu, „Raptors“ nesiryžta puolime žaisti daugiau per J.Valančiūną dėl laukiančios dvigubos gynybos, su kuria susidūręs „centras“ neva atsidurtų aklavietėje ir nepriimtų geriausio sprendimo.

„Pirmajame mače jis dukart numetė kamuolį ne į tą pusę ir jau po dviejų sekundžių Antetokounmpo dėjo į „Raptors“ krepšį“, – pasakojo E.Koreenas.

VIDEO: G.Antetokounmpo dėjimas per trijų žaidėjų gynybą

Vis dėlto ir Z.Lowe su E.Koreenu tikisi, kad pirmojo ir trečiojo kėlinių pradžioje „Raptors“ puolime bandys daugiau žaisti per J.Valančiūną. O „centras“ gali žaisti geriau – reguliariajame sezone prieš „Bucks“ jis rinko vid. po 11 taškų bei 9,3 atkovoto kamuolio.

Žurnalistai taip pat laukia geresnės „Raptors“ kovos dėl atšokusių kamuolių, ypač „Bucks“ baudos aikštelėje, kurioje nėra daug gerų kovotojų dėl kamuolių.

Tai, aišku, liečia ir J.Valančiūną.

„Raptors“ pirmajame mače puolime sugriebė tik 8 („Bucks“ – 9), o antrajame – vos 6 kamuolius („Bucks“ – 12), bet svarstyta, kad galbūt Torontas tyčia pasyviau žaidžia po Milvokio lenta, kad greičiau sugrįžtų į gynybą, siekiant išvengti greitų Giannio Antetokounmpo išpuolių.

Vidutiniškai 2,8 kamuolio puolime šį sezoną sugriebiantis ir beveik tris progas per mačą kartoti metimą „Raptors“ suteikiantis J.Valančiūnas pirmajame atkrintamųjų susitikime neatkovojo nė vieno kamuolio „Bucks“ baudos aikštelėje. Tačiau antrajame gerokai pasitaisė – atkovojo net 5 iš visų „Raptors“ 6.

Vaistas nuo galvos skausmo

AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Pattersonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Pattersonas

J.Valančiūnas, beje, antrose rungtynėse žaidė 2 minutėmis mažiau nei pirmose (22 ir 24). Ir tas žaidimo laikas gali neilgėti, nes „Raptors“ atrado sėkmingą penketą su Serge'u Ibaka ir Patricku Pattersonu po krepšiu.

Būtent daugiau žaidęs P.Pattersonas (30 min. antrose rungtynėse ir 16 min. pirmose), Z.Lowe ir E.Koreeno teigimu, padarė didžiausią įtaką „Raptors“ pergalei ir įvykdytai misijai pristabdyti Giannį Antetokounmpo.

Be to, su jo pagalba puolime „Raptors“ geriau skirstė kamuolius. Nes kitaip nei dauguma vidurio puolėjų ar tas pats J.Valančiūnas, P.Pattersonas geriau mato aikštę, ir didesnė tikimybė, kad priims geresnį sprendimą, kur jį numesti.

Tęsiant apie P.Pattersono gynybą, pirmajame mače 13 metimų iš 18 pataikęs graikas, antrajame įmetė jau tik 9 iš 24. Aišku, keista blogomis rungtynėmis vadinti pasirodymą, kurį G.Antetokounmpo pažymėjo 24 taškais, 15 atkovotų kamuolių ir 7 rezultatyviais perdavimais.

Beje, su S.Ibaka ir P.Pattersonu aikštėje „Raptors“ pelnė 7 taškais daugiau nei „Bucks“.

Valančiūno užtvarų svarba

E.Koreenui, kuris taktiškai „išmėsinėja“ „Raptors“ žaidimą iki smulkmenų, labiausiai nerimą kelia tai, kad iš esmės daug pokyčių antrosiose rungtynėse Toronto žaidime nebuvo.

Tiesiog „Raptors“ pataikė kur kas geriau nei pralaimėtose rungtynėse. Vien ko vertas Toronto atkrintamųjų varžybų rekordas su 14 tritaškių iš 29.

Torontą stabdo agresyvi „Bucks“ gynyba prieš „Raptors“ žaidimą du prieš du, kai K.Lowry ir D.DeRozanas stringa, atsilaisvindami po užtvaros, o atakos baigiasi labai monotoniškai: po 12 sekundžių kamuolio bumbsinimo abu „Raptors“ puolimo lyderiai atsiduria sudėtingoje situacijoje ir atlieka sunkų metimą.

„Scanpix“/AP nuotr./DeMaras DeRozanas
„Scanpix“/AP nuotr./DeMaras DeRozanas

Išeitis – greičiau atsikratyti kamuolio. Pirmosiose rungtynėse to padaryti nepavyko ir „Raptors“ atakavo atšipusiu pataikymo procentu (36).

E.Koreeno teigimu, antrajame mače „Raptors“ atakose kamuolys gražiai vaikščiojo 2,5 kėlinio, bet antroje susitikimo pusėje vėl prasidėjo taškų gimdymas, nuo kurio gelbėjo nebent S.Ibaka su 6 rezultatyviais perdavimais.

Apžvalgininkų teigimu, kaip efektyviai D.DeRozanas ir K.Lowry išlįs iš už užtvarų, priklausys nuo pačių užtvarų statytojų.

„Valančiūno užtvaros – vienos geriausių NBA“, – neslėpė E.Koreenas. Bet, norint ją pastatyti, lietuviui reikės kitų komandos draugų pagalbos.

Apžvalgininkai taip pat ragina K.Lowry ar D.DeRozaną ryžtingiau atakuoti krepšį, prasiveržus baudos aikštelės link. Kol kas pasitaiko situacijų, kai, pavyzdžiui, K.Lowry po krepšiu pradeda mėtytis, „lyg ten būtų sutikęs Billą Russellą“.

Pasakiau savo vyrukams – jeigu laukiate iškylos, tai labai klystate. Tai bus kova. Karas. Ir mes turime būti nusiteikę karingai.

Iškyla? Ne ten pataikėte

„Raptors“ išlygino pusiausvyrą serijoje, bet dėl patekimo į Rytų konferencijos pusfinalį dar teks rimtai paprakaituoti.

Milvokyje rungtynės bus žaidžiamos Lietuvos laiku penktadienį 3 val. ir šeštadienį 22 val.

E.Koreenas tikina, kad „Raptors“ privalo bent patekti į Rytų konferencijos pusfinalį, kuriame greičiausiai lauks negailestingas varžovas – „Cleveland Cavaliers“.

Iškritimas pirmajame atkrintamųjų varžybų etape būtų didžiulis nusivylimas, kuris galėtų lemti sprendimą nepratęsti sutarties su 31-erių Kyle'u Lowry ir apsvarstyti Dwane'o Casey ateitį komandoje.

„Pasakiau savo vyrukams – jeigu laukiate iškylos, tai labai klystate. Tai bus kova. Karas. Ir mes turime būti nusiteikę karingai“, – įspėjo D.Casey.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius