Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 22

Pavojai, slypintys už NBA noro grįžti

Milijardines pajamas prarandanti NBA žūtbūt siekia pratęsti sezoną, svarstydama ir analizuodama įvairius galimus užbaigimo scenarijus. Bet ar tai būtų teisinga? „Sugrįžusi NBA siųstų siaubingą žinią, kad JAV yra kur kas arčiau normalumo, nei kad rodo duomenys“, – rašo „Sports Illustrated“ žurnalistas Rohanas Nodkarni.
Adamas Silveris
Adamas Silveris / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 „Walt Disney" NBA

Stipriausia pasaulio krepšinio lyga artėja link sprendimo pratęsti sezoną, skelbia ESPN bei „The Athletic“ šaltiniai. NBA rimtai svarsto galimybę naudotis „Disney World“ pramogų parku Orlande, kuriame komandos užsidarytų į savotišką „burbulą“ bei galėtų varžytis be sirgalių.

Tikimasi, kad klubai žaidėjus kvies sugrįžti birželio 1-ąją dieną. Nėra jokios paslapties – NBA bei jos žaidėjai nori pratęsti sezoną, o didžiausia motyvacija – ant kortos esantys didžiuliai pinigai.

„Lieka neaišku tai, kuo dabartinė padėtis, leidžianti krepšiniui grįžti, skiriasi nuo tos, kai COVID-19 pandemija užklupo JAV ir sustabdė visas lygas?“, – retorinį klausimą kelią „Sports Illustrated“ žurnalistas.

NBA argumentacija, dėl kurios norima pratęsti sezoną, yra labai įdomi. Telefono pokalbyje su prezidentu Donaldu Trumpu ir kitais komisijos nariais, NBA komisaras Adamas Silveris teigė, kad jis norėtų daryti viską, ką gali, jog padėtų pakelti šalies ekonomiką.

Tuo metu „Washington Wizards“ savininkas Tedas Leonsis, kuriam taip pat priklauso WNBA komanda „Washington Mystics“ ir NHL klubas „Washington Capitals“, teigė, kad lyga skolinga sirgaliams ir televizijai sporto sugrąžinimą.

Toks postringavimas yra mandagus lygos būdas išvengti prisipažinimo, kad ji nenori prarasti milijardus dolerių siekiančių pajamų. Dėl prarandamų pinigų NBA ima ignoruoti riziką, susijusią su žaidėjų sugrįžimu ant parketo.

Rizikoje užsikrėsti virusu atsidurtų ne tik žaidėjai, kurie sugrįš į klubus, tarp kurių – ir didieji JAV miestai, bei vėliau vyks užbaigti sezoną į Orlandą. Rizikoje atsidurs krepšininkų šeimos, jų treneriai, asistentai, arenų bei viešbučių darbuotojai. Visi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Disney World“ parkas Orlande
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Disney World“ parkas Orlande

„Los Angeles Lakers“ žaidėjas Jaredas Dudley trečiadienį teigė netikintis, jog lyga apribos žaidėjų judėjimą į „burbulą“ ir iš jo. Tai reiškia, kad virusas gali ne tik lengvai plisti užsidariusioje NBA, bet ir patekti į išorę.

Vienintelė Pietų Korėja sugebėjo atnaujinti sportą tik dėka gerai suderinto vyriausybės darbo. Ir net tokiu atveju Korėjos beisbolo organizacija įsipareigojo trims savaitėms uždaryti savo lygą, jei nors vienas dalyvis susirgtų koronavirusu.

Ar NBA pasirengusi prisiimti panašų įsipareigojimą?

Prieš sportui grįžtant į Korėją, visuomenė sekė vyriausybės rekomendacijomis ir draudimais kovojant su koronavirusu. Testavimas buvo ne tik plačiai prieinamas, bet ir greitas. Piliečiai galėjo ne tik atlikti testus atvažiavę su automobiliu, bet ir sulaukti rezultatų per 10 minučių, taip ir neišlipdami iš mašinos.

Vyriausybė naudojo technologijas, siekdama susisiekti su piliečiais ir karantinuoti ne tik tuos žmones, kurie yra užsikrėtę, bet ir tuos, kurie galėjo su jais kontaktuoti.

Pietų Korėjoje taip atsiskyrė sergantys žmonės nuo sveikų.

JAV pagal bandymus vis dar atsilieka nuo šalių, kurioms pavyko sulėtinti viruso plitimą. Sergančių kontaktų sekimas vis dar nevyksta pakankamai dideliu mastu, o centralizuotos išvis izoliacijos nėra. Dėl vėlyvos valdžios reakcijos į šią pandemiją sunku nuspėti ar kontroliuoti viruso situaciją JAV, o vietoje mažėjančių skaičių mes kasdien regime po 1000 mirštančių žmonių.

Sugrįžusi NBA siųstų baisią žinutę, jog ši šalis yra kur kas arčiau normalios padėties, nei rodo duomenys, o kuriuose matome reikšmingą pokytį, jei lygintume su diena, kai NBA sustabdė sezoną ir atvėrė daugelio amerikiečių akis dėl šio viruso pavojingumo.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

NBA partneriai, siūlantys pratęsti sezoną, nėra patys garbingiausi žmonės.

Donaldo Trumpo administracija patikino Šiaurės Amerikos sporto lygas, kad padės užsienyje esantiems žaidėjams sugrįžti į šalį, jog jie galėtų užbaigti šį sezoną.

Prezidento noro priežastys yra akivaizdžios ir nemalonios: kuo greičiau atrodys, kad Amerika grįžo į normalią būseną, tuo greičiau jis galės prisiimti laurus ir juos panaudoti rinkiminei kompanijai.

NBA troškimas sugrįžti padės D.Trumpo administracijai užmaskuoti nesuvokiamą atsaką pandemijai, o pasekmės gali būti žiaurios.

Socialinis atsakingumas federalinei vyriausybei turėjo suteikti laiko apmąstymams, kaip pažaboti virusą, tačiau per šį laiką D.Trumpas svarstė panaikinti darbo grupę kovai su koronavirusu, pasiūlė žmonėms gerti baliklį kaip vaistą bei grasino sustabdyti pinigų judėjimą valstijose, kurių gubernatoriai nesutinka su prezidento politika.

Tuo metu Florida, kurioje norima pratęsti sezoną, atrodo, kaip nenuspėjama valstija.

Pasak žiniasklaidos priemonės „Tampa Bay Times“ išnagrinėtais duomenimis, Florida tik iš esmės išvengė Niujorko lygio viruso protrūkio, nes žmonės socialiai atsiribojo dar prieš valdžiai įsakant.

Floridos gubernatorius Ronas DeSantis laukė iki pat balandžio 1-osios dienos, kol pasirašė karantino įsakymą, nors jį tai spaudė padaryti daugiau kaip 900 medikų.

Be to, „Tampa Bay Times“ praneša, jog Floridos sveikatos departamentas bandė nuslėpti tikruosius koronaviruso mirčių skaičius, kuriuos fiksuoja medicinos ekspertai. Pridėkime ir tai, jog valdžia susilaukia daug kritikos dėl nepakankamo koronavirusų duomenų teikimo skaidrumo.

Klausimas toks – ar ši vieta tikrai geriausiai tinka NBA sezono pratęsimui, jei lyga neišsilaikys neįtikėtinai griežtame „burbule“?

„Scanpix“ nuotr./Kawhi Leonardas ir LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./Kawhi Leonardas ir LeBronas Jamesas

Vyrauja tokia mintis, kad kai kurie žurnalistai ar apžvalgininkai yra nusistatę prieš sportą. Kažkas teigia, jog žurnalistai nenori, kad sportas grįžtų, dėl viruso nerimaudami per stipriai.

Toks teiginys negali būti dar labiau neteisingas. Jei kažkam ir būtų naudingas sporto sugrįžimas, tai žiniasklaidai.

Žmonės, tokie kaip aš, galėtų nerizikuodami likti namuose ir vėl rašyti apie rungtynes bei jas supančias istorijas. Su sportu sugrįžtu ir susidomėjimas mūsų darbu, kurio dabar nėra išvis, o tai yra peilis mūsų profesijai.

Tačiau NBA sprendimai turėtų remtis žmonių sveikata, o ne ekonomikos stiprinimu.

Idealiame pasaulyje mūsų vyriausybė užtikrintų, jog darbo neturintys amerikiečiai vis tiek sulauktų sveikatos draudimo, suteiktų finansinę paramą tiems, kuriuos paveikė pandemija, kaip kad daroma kitose šalyse.

Žmonės aiškiai pavargę nuo dabartinės situacijos JAV. Tai nelengva. Tai nuobodu. Situacijos neigiamas poveikis žmogaus psichikai yra akivaizdus.

Bet mes negalime apsimesti, kad viskas yra normalu ir rengti sporto renginius anksčiau laiko, nei tam yra saugu. Negalime daryti priešingų dalykų, nei mums rekomenduoja medicinos ekspertai, nes tai realybės nepakeis.

Tai palieka lūpdažį ant mirtino viruso. Nėra jokio greito kelio, kaip įveikti šią COVID-19 pandemiją.

Suorganizuoti NBA rungtynes nėra taip paprasta, kaip tiesiog ant parketo išleisti 10 žmonių. Turėtų būti sukurta visa ekosistema ir personalas, kuris sektų kiekvieno žaidėjo žingsnį. Kaip galime suprasti, „Disney World“ planas nebūtų pakankamai tvirtas, kad padėtų išvengti ligos protrūkio lygoje ar, dar blogiau, už jos ribų.

Padėtis JAV nepagerėjo po to, kai NBA sustabdė savo sezoną. Vienintelis pasikeitęs dalykas yra lygos tolerancija prarandamiems pinigams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius