-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 19

„Rockets“ treneris: kaip Donatas Motiejūnas įgijo pasitikėjimą ir kokia svarbiausia jo užduotis

„Houston Rockets“ puolėjas Donatas Motiejūnas trumpam grįžo į Lietuvą ir šią savaitę surengė savo vardo jaunųjų krepšininkų stovyklą Kaune. Kompaniją jam palaikė ir patarimus jaunimui dalijo „Rockets“ trenerio Kevino McHale'o asistentas Chrisas Finchas. „Kauno“ viešbučio restorane 24sek.lt kalbėjosi su 45-erių amerikiečiu apie D.Motiejūno karjeros šuolį NBA ir svarbiausią lietuvio užduotį kitam sezonui.
Donato Motiejūno talentų mokykla
Donato Motiejūno talentų mokykla / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Lietuva – krepšinio šalis. Man, kaip treneriui, visada smagu čia būti. Su metais čia vis švariau ir smagiau. Atrodo, kad jūsų šalis auga“, – įspūdžiais apie Lietuvą dalijosi ne pirmą kartą čia viešintis amerikietis. Dar 2011 metais Ch.Finchas treniravo Didžiosios Britanijos rinktinę Europos čempionate Lietuvoje.

Beje, kaip tik tais metais Ch.Finchas prisijungė prie „Rockets“ trenerių štabo ir iš arti matė kiekvieną Donato žingsnį NBA. Lietuvio kelias stipriausioje krepšinio lygoje nebuvo rožėmis klotas, tačiau 2014-2015 metų sezoną jis tiesiog žibėjo.

24 metų 213 cm ūgio D.Motiejūnas rinko vidutiniškai po 12 taškų, atkovojo 5,9 kamuolius ir buvo vienas labiausiai patobulėjusių NBA žaidėjų.

– Kas lėmė D.Motiejūno proveržį? – 24sek.lt paklausė Ch.Fincho.

– Donatas mums – labai svarbus. Jis tobulėja su kiekvienu sezonu. Daugiausia – dėl savo darbo etikos. Tai – protingas, jau patyręs krepšininkas. Jo galimybės pasireikšti vis didėja. Šį sezoną Donatas buvo antras mūsų žmogus puolime. Pagerėjo jo pataikymas iš toli. Mums labai svarbus jo gebėjimas priimti gerus sprendimus po krepšiu. Jis labai paįvairina mūsų puolimą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./D-Mo talentų mokykla
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./D-Mo talentų mokykla

Donatas sustiprėjo ir gynyboje. D-Mo vis geriau įsisavina, kaip gintis prieš konkrečius varžovus. Jis nėra pat didžiausias metimų blokuotojas, bet puikiai užsiima pozicijas po krepšiu. Visa tai gerėja. Jis studijuoja savo žaidimą, dirba. O aš nepažįstu žmogaus, kuris tai darydamas netobulėja.

Donatas įgauna vis didesnį trenerio pasitikėjimą. Juo kur kas labiau pasitiki ir komandos draugai. Sakyčiau, kad jis yra vienas tų komandos narių, kuriais pasitikima labiausiai. Donato vaidmuo vis auga. Mums jo labai trūko atkrintamosiose.

– Kodėl tokio trenerio pasitikėjimo Donatu taip trūko praėjusį sezoną ar dar anksčiau?

– Tai – ne tik D-Mo problema. Taip nutinka daugeliui NBA naujokų. NBA krepšinis yra labai greitas, atletiškas ir prie jo reikia prisitaikyti. Terminai, taktikos... Viskas labai skiriasi nuo Europos ar NCAA krepšinio, todėl reikia laiko. D-Mo buvo pernelyg agresyvus, norėjo padaryti per daug. Tai jį mušdavo iš vėžių. O dabar jis žaidžia kantriau. Treneriams taip pat reikia pažinti žaidėją. Kad gautum galimybę pasireikšti, reikia įgyti pasitikėjimą. Tai – normalus procesas.

– Donatui buvo labai sunku ištverti tuos sezonus, kai jis nedažnai kildavo nuo atsarginių suolo. Jūs matėte D-Mo iš arti. Kaip krepšininkas išgyveno tą sunkią situaciją?

– Jis – labai emocingas žaidėjas ir žmogus. Visiems jauniems krepšininkams būna sudėtinga. Tai – NBA. Kalbame apie geriausius krepšininkus pasaulyje. Čia labai sunku įsitvirtinti. Pirmiausia, reikia suprasti, kad vyksta procesas – reikia įgyti pasitikėjimą. Antra – viskas labai greitai keičiasi. Pavyzdžiui, Donatui atsiskleisti labai padėjo Terrence'o Joneso trauma. Tada mums reikėjo didesnio D-Mo indėlio. Labiau pradėjome juo pasitikėti, o jis pateisino lūkesčius.

Donatas puikiai dirba. Kartais jį net reikia pristabdyti.

Bet tikiu, kad jis būtų sėkmingai žaidęs ir tada, jei Terrence'as nebūtų gavęs traumos. Donatas žaidė laisviau. Jis daug dirbo ir visada buvo pasiruošęs. Toks ir turi būti, kad pasinaudotum pasitaikiusia proga.

– D.Motiejūnas garsėja kaip labai sunkiai dirbantis krepšininkas. Kokį įspūdį jums paliko jo darbo etika?

– Jis – labai labai didelis juodadarbis. Be to, Donatas labai paklusnus. Jei jam pasakai, jis ir padarys. O dabar matome akivaizdų jo progresą.

Taip, Donatas anksčiau ateina į treniruotes. Prieš treniruotę ar po treniruotės jis dirba prie metimų iš trijų taškų zonos. Tada – metimų užbaigimas, judesiai po krepšiu. Jo gynyba „du prieš du“ vis gerėja. Be to, jis vis geriau užbaigia veiksmus puolime žaisdamas prieš fiziškai pajėgius priešininkus.

Visada gali gerėti jo metimas. Jis studijuoja savo žaidimą, dirba su fizinio parengimo treneriais, puolimo ir gynybos specialistais. Darbas visada atsiperka. Donatas puikiai dirba. Kartais jį net reikia pristabdyti.

– Ką Donatui dar labiausiai reikėtų patobulinti?

– Dabar svarbiausia, kad jis grįžtų į tą formą, kurią buvo pasiekęs prieš traumą. Tai užtruks. Bet jis jau ir dabar padarė gerą progresą. Vis dėlto prireiks laiko, kol jis atgaus pasitikėjimą kūnu ir žaidimu.

Donatas visada gali geriau kovoti dėl kamuolių ir geriau gintis „du prieš du“. Nesakau, kad jis prastai ginasi, bet tiesiog su tuo taip dažnai susiduria aikštėje. Puolime jo tritaškių procentas pagerėjo nuo 25 iki 37 proc. Jo metimas labai patobulėjo. Dar tik reikia patobulinti keletą smulkmenų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Be to, kartais žaisdamas prieš tokius varžovus kaip Draymondas Greenas jis susinervina ir išsimuša iš vėžių. Jis gali įmesti prieš aukštaūgius, bet rungtyniaujant prieš žemą penketą jam kyla daugiau sunkumų. Norime, kad jis galėtų išnaudoti tokias situacijas.

– Donatas ir šį sezoną atliko svarbų vaidmenį „Rockets“ klube, jo minučių skaičius išaugo nuo 15-os iki 29-ių. Ar jam įmanoma tikėtis dar daugiau šioje Hjustono komandoje, kai priekyje yra Jamesas Hardenas ir Dwightas Howardas?

– Dabar jam svarbiausias žingsnis būtų išlaikyti pastovų žaidimą. Jaunus žaidėjus nuo superžvaigždžių skiria stabilumas. D-Mo tereikia išlaikyti formą ir bent smulkiai kažką patobulinti. Negali sakyti, kad jam būtina duoti daugiau kamuolių. Jis ir taip gauna užtektinai progų pasižymėti.

– Sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje turite tris solidžius žaidėjus – D.Motiejūną, Terrence'ą Jonesą ir Joshą Smithą. Kalbama, kad „Rockets“ gali vieną iš jų iškeisti į įžaidėją. Ar įmanoma šią trijulę išlaikyti komandoje?

– Visada žvalgomės, kaip galėtume pastiprinti komandą ir prailginti suolą. Būtent ilgas atsarginių suolas praėjusį sezoną buvo mūsų stiprybė. Kai dėl traumos iškrito T.Jonesas, puikų sezoną turėjo D-Mo. Kai dėl nugaros operacijos jis nebežaidė, grįžo Terrence'as, D.Howardas, prisidėjo J.Smithas. Taip, visada ieškome, kaip sustiprinti komandą, bet turėti tiek talento irgi nėra blogai.

– Nuo NBA finalo Hjustono ekipą skyrė vos vienas žingsnelis. Ko „Rockets“ trūksta, kad kitą kartą galėtumėte perkopti „Golden State Warriors“ barjerą?

– Man patinka „Rockets“ atsarginių suolas ir žaidėjų universalumas. Mums tiesiog reikia augti. Naujų žaidėjų paieška nėra svarbiausias dalykas. Mums tiesiog reikia kaupti patirtį ir tobulėti. Turime pribręsti didelėms pergalėms. Mūsų superžvaigždės atkrintamosiose žaidė gerai, o dabar turime panaudoti tą patirtį kitam žingsniui į priekį. Ir, aišku, turime išlikti sveiki. Ilgas atsarginių suolas padeda, bet traumos viską griauna.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Donato Motiejūno talentų mokykla
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./D-Mo talentų mokykla

Su D-Mo, mes turime daug geresnius šansus įveikti „Warriors“. Kita vertus, Oklando komanda buvo stipresnė ir nusipelnė pergalės.

– Atvykote į Kauną padėti Donatui jo vardo krepšinio stovykloje. Kokį įspūdį palieka „Donatas Motiejūnas Talent Camp 2015“ stovykla?

– Aš – sužavėtas. Čia netrūksta talentingų žaidjėų, kurie puikiai supranta krepšinį. Vaikai gerai išmokyti krepšinio pagrindų. Manau, kad čia krepšinio abėcėlės moko geriau nei Amerikoje.

– Koks paties Donato požiūris į šią stovyklą?

– Donatas mėgsta žmones, yra labai užsivedęs ir nori padėti vaikams, grįžti į Lietuvą. Jam tai teikia malonumą. Smagu su juo čia būti ir jam padėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius