Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 23

Sabu besižavintys rinktinės žaidėjai: „Jei jis žaistų Niujorke, būtų MVP kandidatas“

Domantas Sabonis toliau spindi stipriausioje planetos lygoje bei yra arti sugrįžimo į „Visų žvaigždžių“ mačą, kurio atsarginius krepšininkus NBA skelbs jau artėjančią naktį. Jei krepšinio pasaulis už Atlanto yra susiskaldęs – vieni lietuvį regi už dviejų savaičių vyksiančiame renginyje Atlantoje, o kiti jį vadina pervertintu, tai Lietuvos rinktinės ir Kauno „Žalgirio“ žaidėjai neabejoja – Domas užsitarnavo savo vietą tarp ryškiausių pasaulio žvaigždžių.

Nors skirtingos laiko zonos krepšininkams Europoje apsunkina galimybes reguliariai stebėti 24-erių metų Domanto Sabonio išdarinėjamus stebuklus NBA, tačiau geriausio šiuo metu lietuvio krepšininko žaidimas už Atlanto vis tiek išlieka Lietuvos krepšininkų radaruose.

„Indiana Pacers“ komandos žaidimo „alfa ir omega“ tapęs Arvydo Sabonio sūnus Domantas šį sezoną NBA rungtyniauja po 36 minutes, pelno po 21,5 taško, atkovoja po 11,6 ir perima po 1 kamuolį, atlieka po 5,7 rezultatyvaus perdavimo, blokuoja po 0,7 metimo ir klysta po 3,4 karto.

Lietuvis turi svarių argumentų, jog antrą sezoną iš eilės žaistų „Visų žvaigždžių“ dvikovoje, kuri šį sezoną vyks Atlantos mieste.

15min pakalbino Mindaugą Kuzminską, kuris su Domantu praeityje rungtyniavo Malagos „Unicaja“ klube, nors ir rečiau, bet vis dar palaikantį ryšį, bei jaunuosius žalgiriečius Roką Jokubaitį ir Mareką Blaževičių, kurie ne kartą D.Sabonio rungtynes stebėjo kartu su jo broliu Tautvydu, šį sezoną dirbančiu Martino Schillerio asistentu Kauno „Žalgiryje“.

Visi trys lietuviai buvo vieningi – Domantas Sabonis nusipelnė pakartoti Žydrūno Ilgausko praeityje užfiksuotą pasiekimą. Tai vieninteliai du lietuviai istorijoje, kurie yra sulaukę tokio garbingo pripažinimo NBA, tik „Big Z“ vadinamas lietuvis ant „Visų žvaigždžių“ mačo aikštės žengė du kartus, Sabas – vieną.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

„Pradžioje, kai prasidėjo visi geri Domanto pasirodymai, pakalbėdavome, kad jis tiesiog dominuoja. Tekdavo pabendrauti su Tučiu, kaip ir kas vyksta su jo broliu, bet ilgainiui toks žaidimas tapo įprastu reiškiniu – visi tie dvigubi ir trigubi dubliai. Visi įpratome, kad Domantas atrodo puikiai, tad jis niekam nebekelia nuostabos“, – 15min sakė Rokas Jokubaitis.

Sabonių šeimos vėliavą Kauno ekipoje šį sezoną neša Domanto Sabonio brolis Tautvydas, žalgiriečių vadinamas Tučiu. Jis yra trečias M.Schillerio asistentas, individualiai dirbantis ir su „Žalgirio“ aukštaūgiais.

Būtent Tutis yra tas magnetas, kuris stebėdamas brolio žaidimą prie savo telefono ekrano sutraukia ir žalgiriečius. Kaip sakė jaunieji žalgiriečiai, T.Sabonis stebi visas brolio rungtynes – kartais nemiega iki mačų, kartais keliasi anksčiau, bet visada stebi ir palaiko Domantą.

Dėl laiko skirtumų tarp JAV ir Lietuvos situacijų, kai „Žalgirio“ žaidėjai grupelėje arenoje ar prie vakarienės stalo stebėtų D.Sabonio mačą, nėra buvę daug. Kartais taip nutinka po LKL dvikovų sekmadieniais, kai „Pacers“ žaidžia patogesniu lietuviams laiku, o kartais – išvykose prie vakarienės stalo.

„Man teko matyti gal ketverias rungtynes, bet ir tiek užteko. Domas lengvai viską daro, atrodo, kad nepersistengia, bet varžovus lenkia 2-3 žingsniais į priekį. Pagal savo poziciją jis labai gerai mato aikštelę, visur atrodo pranašesnis už oponentą. Viską turi ir aikštelėje viską gali daryti. Aišku, jis įgavo dar trenerio pasitikėjimą, tad ir žaisti lengviau, nes ir komandos draugai jį mato kaip lyderį. Domanto sezonas yra tobulas“, – sakė R.Jokubaitis.

Tutis – panašus į savo tėtį Arvydą, irgi dažniausiai bandantis išvengti bendravimo su žiniasklaida. Šis kartas nebuvo išimtis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tautvydas Sabonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tautvydas Sabonis

„Rūbinėje daug kalbų apie Sabonį nėra, kartais užsimename apie artėjantį „Visų žvaigždžių“ mačą, bet mes su Tučiu apie Domą kalbame labai dažnai“, – 15min sakė Marekas Blaževičius, treniruotėse individualiai plušantis su Tautvydu.

19-metis „Žalgirio“ aukštaūgis, pernai persikėlęs į Kauną iš Vilniaus „Ryto“, yra bene dažniausias T.Sabonio pašnekovas, kai kalba pasisuka apie Indianoje žaidžiantį jo brolį.

„Diskutuojame apie Domo judesius ar atskirus epizodus. Tutis vis sako, kad Domas kažką daro taip ar anaip. Bandau mokytis ir aš“, – šyptelėjęs sakė M.Blaževičius.

Suprasti akimirksniu

  • NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių atsarginius krepšininkus rinks komandų vyriausieji treneriai;
  • Jie pasirinks po septynis krepšininkus iš Rytų ir Vakarų konferencijų;
  • Abiejose konferencijose treneriai pirmiausia turės įrašyti po du gynėjus ir tris puolėjus. Likusius du krepšininkus treneriai galės pasirinkti be jokių apribojimų;
  • Praėjusią savaitę jau paskelbti „Visų žvaigždžių“ starto penketai. Rytų konferencijoje išrinkti Kevinas Durantas, Giannis Antetokounmpo, Joelis Embiidas, Bradley Bealas ir Kyrie Irvingas.

Ko „Žalgirio“ deimančiukas, už kurį Lietuvos čempionai pravėrę piniginę suplojo 120 tūkst. eurų, semiasi iš ryškiausios šalies žvaigždės, triukšmaujančios NBA?

„Domas turi kūną, išnaudoja jėgą, bet nėra superinis atletas, – mintimis dalijosi Marekas. – Negali sakyti, kad jis dažnai naudoja dešinę ranką, galime sakyti, kad varžovus apžaidžia viena ranka. Pašokdina, išlaiko pauzes, naudoja alkūnes. Kai kurie Domo judesiai yra labai „oldskuliniai“ (aut. past. – senosios mokyklos). Jis kantrus, visada išlaukia. Ši savybė yra labai geras pavyzdys man. Žaidimo veidu į krepšį per daug pas jį nėra, nors bando tai įdėti į savo puolimo arsenalą. Bet efektyviausi jo žaidime yra pašokdinimai, užbaigimai abejomis rankomis, puskabliai ir užsukimai su alkūne. Tikrai žiauriai aukšto lygio žaidėjas. Prieš jį ginasi Whiteside‘ai ir kiti puikūs metimų blokuotojai, bet Domas vis tiek užbaigia atakas.“

Euroleague.net nuotr./Domantas Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Mačiulis
Euroleague.net nuotr./Domantas Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Mačiulis

Bet iki šio taško D.Sabonis nuėjo ilgą ir vingiuotą kelią. Jis dar būdamas 17-os metų debiutavo Eurolygoje, kai bendra aikštele Malagos „Unicaja“ klube dalinosi su lietuviu Mindaugu Kuzminsku.

Tuomet legendinio Lietuvos krepšininko Arvydo Sabonio sūnus atrodė pakankamai kampuotai ir gremėzdiškai, pasižymėjęs stipriu kūnu, bet mobilumo stoka ir silpnu metimu.

Domanto karjeros kreivė stebina ne tik krepšinio žurnalistus ir sirgalius Lietuvoje, bet ir rinktinės senbuvį M.Kuzminską.

„Meluočiau, jei sakyčiau, kad manęs nenustebino. Manau, Domas ir pats save nustebino. Matyti jį „Visų žvaigždžių“ rungtynėse yra visiškas kosmosas, – 15min sakė Mindaugas Kuzminskas. – Žinant jo krepšininko kelią, jame buvo atlikta protingų žingsniukų, dėl kurių Domas atsidūrė šioje pozicijoje. Kaip bebūtų, krepšinyje viskas vyksta labai greitai – visi greitai meta, greitai bėga. Malagoje jam klubas siūlė pasirašyti kontraktą. Jei jis nebūtų iš tokios šeimos, kažin ar galėtų atsisakyti tuo metu siūlomų pinigų ir pasirinkti išvykti į universitetą JAV. Tai padaryti būtų sunku daugeliui, bet kai esi tokioje šeimoje ir turi tokius patarėjus, jis išvažiavo į Gonzagą. Ten sužaidė dvejus puikius metus, pateko į Oklahomą, kurioje dėl daugelio priežasčių negalėjo atsiskleisti. Įvyko mainai. Domas dėl jų labai pergyveno, bet viskas išėjo į gerą. Domo 90 proc. sėkmės ir rodomo rezultato slypi įdėtame darbe ir atsidavime tam, bet reikia atsidurti ir tinkamoje vietoje bei pasinaudoti pasitaikiusia galimybe.“

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Prieš septynerius metus jie kartu žaidė Malagoje, kai Mindaugui buvo 24-eri, o Domantui – vos 17 metų. Laiko prabėgo daug, bet ryšį bičiuliai dar palaiko.

„Kai gyveni visiškai skirtingose laiko zonose ir skirtingus gyvenimus, natūralu, kad bendravimas yra sumažėjęs. Per karjerą tenka rungtyniauti su šimtais žaidėjų, bet ryšys išlieka tik su keletu jų. Nors su Domu bendraujame rečiau, bet retsykiais vis dar susirašome“, – sakė M.Kuzminskas.

Krasnodaro „Lokomotiv“ komandai su Mantu Kalniečiu atstovaujantis Kuzia naktimis dėl D.Sabonio rungtynių pažiūrėjimo nesikelia, bet ryte, kaip ir kiti lietuviai krepšininkai, peržvelgia „Pacers“ centro žaidimo iškarpas.

„Domas nerealiai stabiliai žaidžia, statistika įspūdinga, – 15min sakė M.Kuzminskas. – Su Mantu nelendame į detales, bet ryte pažiūrėję rezultatus ir rungtynių iškarpas sakome, kad kosmosas, kaip jis nerealiai žaidžia. Šiuo atveju man atrodo, kad nepelnytai nuvertintas yra Jonas Valančiūnas, irgi žaidžiantis nuostabiai. Bet kadangi Domas žaidžia fantastiškai, todėl Jonui dėmesio tenka net per mažai. Nerealu, ką šie du žaidėjai išdarinėja savo komandose NBA.“

D.Sabonis tapo pirmuoju lietuviu NBA istorijoje, kuriam pavyko užfiksuoti trigubą dublį. Būtent universalumas labiausiai žavi ir M.Kuzminską.

„Anksčiau jis buvo labiau nuspėjamas, dažniausiai eidavo į kairę pusę. Dabar irgi dažniau varosi kaire ranka, bet matosi, kad yra pridėjęs ir patobulėjęs ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Prisiminkime jį Oklahomoje, kai pasitikėjimas nebuvo toks, sunkiau buvo ir žaisti. Dabar jis mėgaujasi tuo, ką daro. Visada su šypsena veide, rezultatai geri, o spaudimo nėra. Tai yra fainiausia. Jis yra dar vienas pavyzdys, kaip tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku atsiradęs žaidėjas gali atsiskleisti“, – mintimis dalijosi M.Kuzminskas.

VIDEO: „urBONUSas“: „Ryto“ papildymas, Šaro triukai, istorinis Domantas Sabonis ir KMT intrigos

Domas iš tėčio Arvydo paveldėjo ne tik ūgį, krepšinio supratimą ir platų įgūdžių paketą, bet ir didžiulę širdį bei aistrą žaidimui.

Pilkame reguliariajame NBA sezone, kai rungtynių reikšmė nėra didelė, o atsainumas yra dažnas krepšininkų palydovas, begalinis D.Sabonio noras laimėti tampa išskirtiniu bruožu.

„Dar Malagos laikais esu sakęs, kad pas Domantą yra įgūdžių, kurių neištreniruosi. Jie jam yra duoti genų ir gamtos. Tai charakterio savybės. NBA reguliarusis sezonas, ypatingai dvi naktis iš eilės vykstantys susitikimai, tampa gan pilki. Energijos ten daug nebūna. Bet pas Domą jos niekada netrūksta. Visada užsidegęs, visada nori laimėti ir kovoti dėl kiekvieno kamuolio. Gražu žiūrėti“, – sakė M.Kuzminskas.

„Nors Sabas žaidžia puikiai, bet jis negauna pakankamai dėmesio, kadangi rungtyniauja nedideliame mieste. Žaisdamas populiaresnėje komandoje jis būtų visai kitokio lygio žaidėjas. Jei žaistų Niujorke, visi apie Domantą kalbėtų kaip apie MVP kandidatą (juokiasi)“, – pridėjo M.Blaževičius.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Šeštadienį 15min publikavo aštrų „The Athletic“ analitiko Johno Hollingerio pasisakymą, kuriame jis sumalė į miltus D.Sabonio galimybes žaisti „Visų žvaigždžių“ rungtynėse.

„Aš neištversiu, jei Sabonis pateks į „Visų žvaigždžių“ rungtynes“, – rėžė ilgametis „Memphis Grizzlies“ komandos vadovas ir pridūrė, jog lietuvis net nėra geriausias žaidėjas savo komandoje.

J.Hollingeris akcentavo „Pacers“ penketukų puolimo ir gynybos reitingus, skaičiuojamus per 100 atakų. Pasak jų, Indianos ekipa geriau rungtyniauja, kai D.Sabonis sėdi ant suolo.

„Statistika kartais gali būti ganėtinai apgaulinga. NBA yra labai daug statistinių rodiklių, o palankių sau gali rasti ir Domą palaikantys, ir nenorintys jo matyti „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. Prie savo tiesos galima pritempti tam tikrus statistinius duomenis, manau, kad reiktų mažiau kreipti dėmesio. Domas viską gerai daro, eina savo keliu, manau ir tikiuosi, kad bus atitinkamai ir įvertintas. Kaip lietuvis kito atsakymo net negaliu sugalvoti. Jis tikrai vertas žaisti „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. Jis turi ten būti. To ir palinkėsiu, tikiuosi, kad taip ir įvyks“, – sakė M.Kuzminskas.

Ilgamečiam rinktinės žaidėjui pritarė ir „Žalgirio“ jaunikliai, ateityje galbūt žaisiantys nacionalinėje komandoje šalia D.Sabonio.

„Skaičiau, kad Jimmy Butleris vertesnis žaisti „Visų žvaigždžių“ mače už Domą. Visiška nesąmonė. Galbūt tai nėra Domo stiliaus rungtynės, bet jį 100 proc. turi išrinkti. Konkurencija didelė, bet jis tikrai vertas“, – teigė M.Blaževičius.

„Nemanau, kad kažkam turėtų kilti abejonių. Domas tikrai turėtų būti „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. Jis jau įrodė tai, jis jau antrą sezoną tą įrodinėja. Man klausimų nekyla, Domas to nusipelnė“, – sakė R.Jokubaitis.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Jei sprendimą dėl D.Sabonio dalyvavimo „Visų žvaigždžių“ rungtynėse sužinosime jau trečiadienio rytą, tai kyla kitas įdomus klausimas.

Ar galima tikėtis tokį Sabo dominavimą, kuri jis demonstruoja už Atlanto, išvysti ir FIBA krepšinio aikštelėse, kai centras užsivilks Lietuvos rinktinės marškinėlius?

„Geras klausimas. Manau, kad kaip bebūtų jam reikėtų prisitaikyti ir persiorientuoti, nes FIBA krepšinis yra kitoks, varžovai irgi kitokie. Rinktinėje mūsų varikliai būtų Domas ir Jonas, tad varžovai jiems skirtų daug didesnį dėmesį. Jiems būtų sunkiau, bet tai atrištų rankas kitiems žaidėjams, nes aplink save sutrauktų labai daug dėmesio“, – sakė M.Kuzminskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius