-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 08

Šarūnas Jasikevičius – Nr.1 tarp Europos trenerių pakeliui į NBA

Europa vis giliau skverbiasi į NBA. Krepšininkai ir treneriai iš Senojo žemyno užsitarnauja vis didesnę pagarbą stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje. Tarp trenerių, kurie ypač domina NBA klubus, vis garsiau skamba Šarūno Jasikevičiaus pavardė.
Š.Jasikevičius (viduryje) yra vienas iš Europos trenerių, kurie yra arti NBA trenerio posto.
Š.Jasikevičius (viduryje) yra vienas iš Europos trenerių, kurie yra arti NBA trenerio posto. / „Scanpix“ nuotr.

Nors iš europiečių trenerių tik vienas iki šiol yra treniravęs NBA komandą – praėjusį sezoną „Phoenix Suns“ vadovavęs Igoris Kokoškovas – stipriausioje krepšinio lygoje daugėja europiečių.

Buvę Vilniaus „Ryto“ treneriai kroatas Nevenas Spahija ir serbas Aleksandras Džikičius yra dirbę NBA trenerių štabuose anksčiau, o graikas Fotsis Katsikaris nuo praėjusių metų darbuojasi „Utah Jazz“ klube. Nuo praėjusio rudens tarp „San Antonio Spurs“ specialistų yra ir Darius Songaila.

Ispanijos portalas thewing.es pateikė daugiau – štai penki krepšinio treneriai, kurie yra arti NBA klubo trenerio vaidmens.

5. Sergio Scariolo

Praėjusį sezoną „Toronto Raptors“ vadovas Masai Ujiri buvo atvykęs į Kauną pasikalbėti su Šarūnu Jasikevičiumi dėl galimybės tapti pirmuoju trenerio Nicke'o Nurse'o asistentu.

Šaras buvo pamalonintas, bet liko Kaune, o pareigas Toronte gavo S.Scariolo – Ispanijos rinktinę treniruojantis 58 metų italas, sukaupęs ypač didelę patirtį dirbant Europoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sergio Scariolo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sergio Scariolo

Šiuo metu „Toronto Raptors“ kovoja NBA Rytų konferencijos pusfinalyje, o S.Scariolo tinka prie Toronto komandos ir dėl joje žaidžiančių aukštaūgių – Ispanijos pilietybę turintis Serga Ibaka yra atstovavęs ispanų rinktinei, kaip ir vienas geriausių šios šalies krepšinio visų laikų vidurio puolėjų Marcas Gasolis.

Kol kas „Raptors“ reikalai yra geri, o N.Nurse'o ateitis atrodo saugi. Tačiau jei „Raptors“, ar kita NBA komanda ieškotų patyrusio stratego, S.Scariolo būtų vykęs pasirinkimas. Italas tiktų treniruoti jaunus talentus, taip pat pritaikyti kiek kitokio stiliaus krepšinį NBA.

4. Ettore Messina

Dar vienas italas, laikomas vienu geriausių visų laikų Europos krepšinio trenerių.

59 metų E.Messina yra laimėjęs Eurolygą keturis kartus, o nuo 2014 metų dirbo Greggo Popovichiaus pirmuoju asistentu „San Antonio Spurs“ klube.

„Spurs“ klube G.Popovichius yra dievas ir jis pasirengęs toliau treniruoti klubą, nors jau yra 70-ies.

„Scanpix“ nuotr./Ettore Messina ir Greggas Popovichius
„Scanpix“ nuotr./Ettore Messina ir Greggas Popovichius

Jei E.Messina norėtų išbandyti save pirmuoju treneriu, jis turi visas galimybes – „Cleveland Cavaliers“ yra viena iš komandų, kuri labai domisi patyrusiu italu.

Jo pagrindiniai pranašumai – patirtis ir krepšinio kokybė. Ne veltui E.Messina vadinamas Profesoriumi.

Veikiausiai E.Messina sulauks savojo šanso ir negrįš į Europą, prieš tai nepabandęs savęs NBA komandos stratego vaidmenyje.

3. Igoris Kokoškovas

Serbijoje augęs, bet pastaruosius du dešimtmečius NBA asistentu įvairiuose klubuose dirbęs 47 metų krepšinio specialistas praėjusį sezoną treniravo „Phoenix Suns“.

Tačiau jaunos komandos krepšininkai nelabai suprato, ko iš jų nori buvęs Gruzijos ir Slovėnijos rinktinių treneris. „Suns“ strigo, nors debiutinis sezonas nebuvo prastas jaunajam vidurio puolėjui Deandre Aytonui. Po sezono I.Kokoškovas buvo atleistas.

Dabar atrodo reali galimybė, kad I.Kokoškovas gali grįžti į Europą. Kita vertus, jo akcijos NBA nėra nuvertėjusios. „Suns“ rezultatai nėra vien tik trenerio atsakomybė, nors jis ir sumokėjo savo kainą, kaip įprasta krepšinyje.

2. Jordi Fernandezas

Iš Badalonos kilęs 36 metų krepšinio specialistas nėra plačiai žinomas net savo gimtojoje Ispanijoje, tačiau jis yra labai vertinamas NBA.

Būdamas 26-erių jis prisidėjo prie „Cleveland Cavaliers“, kuri buvo išsiuntusi stažuotis ispaną į dukterinę komandą G lygoje, o paskui jį susigrąžinusi. J.Fernandezas dirbo Klivlando klube, kai jame žaidė Shaquille'as O'Nealas, Žydrūnas Ilgauskas, Kyrie Irvingas, LeBronas Jamesas. Ispanas buvo štabe, kai „Cavaliers“ tapo NBA čempionu 2016 metais.

Paskui jis perėjo į „Denver Nuggets“, kurio biure darbuojasi ir trys lietuviai – Artūras Karnišovas, Tomas Balčėtis ir Martynas Pocius.

Puikus Denverio komandos sezonas verčia NBA klubus atkreipti didesnį dėmesį į trenerio Mike'o Malone'o pagalbininkus.

„Cavaliers“ oficialiai paprašė leidimo darbo pokalbiui su J.Fernandezu, bet „Nuggets“ dabar turi rimtų reikalų NBA Vakarų konferencijos pusfinalyje, tad svarbiausi ėjimai dar prieš akis.

1. Šarūnas Jasikevičius

Būdamas 43-ejų Šaras jau yra vienas geriausių trenerių Europoje. Jis yra arti to, kad pradėtų krautis lagaminus į NBA.

Jo krepšinio išmanymas, nugalėtojo mentalitetas – ir kaip žaidėjo, ir kaip trenerio, sufleruoja lietuviui apie šviesią ateitį prie NBA komandos suolo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Memphis Grizzlies“ jau išreiškė susidomėjimą Š.Jasikevičiumi. Šiuo etapu Memfio klubas neturi galimybių žymiai sustiprinti dėl dabartinių žaidėjų sutarčių ir turimų šaukimų NBA naujokų biržoje, tačiau galbūt tai tinkama situacija ugdyti talentus ir leisti dirbti treneriui.

Šaras ateitų į komandą be didelės įtampos, o tai jam leistų lengviau aklimatizuotis NBA. Galbūt ir nesėkmės atveju klubo vadovai nepasektų „Suns“ ir I.Kokoškovo pavyzdžiu.

Jau parodęs savo lygį Kauno „Žalgiryje“, su kuriuo pasiekė daug neturėdamas žvaigždžių, dabar jis gali praverti NBA duris. Šaro protas yra sutvertas šiam sportui, nuo tada, kai jis pirmąsyk užsimovė krepšinio šortus. Jo laukia ilga ir sėkminga karjera – NBA laukia jo.

VIDEO: „Atsarginiai“: Šaras su Jonu Memfyje, „Raptors“ sunkumai ir atkrintamųjų karštis
VIDEO: „Ginčas“: ar verta Š.Jasikevičiui palikti „Žalgirį“ ir vykti į NBA?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius