Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 06

Signalas: regresuojanti J.Valančiūno statistika ir paklausi prekė mainams

2015 metais „Toronto Raptors“ generalinis vadybininkas Masai Ujiri su Jonu Valančiūnu pasirašė ketverių metų ir 64 mln. JAV dolerių vertės sutartį. Sezono pradžioje komandos vadovai, treneriai bei gerbėjai laukė stipriai patobulėjusio vidurio puolėjo iš Lietuvos, tačiau jo žaidimo kreivė pradėjo leistis žemyn, konstatuoja „Yahoo Sports“.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“/AP nuotr.

Praėjusiais metais J.Valančiūnas sužaidė geriausią sezoną savo karjeroje, tačiau šiemet puikiais jo pasirodymais galime pasidžiaugti retai. Lietuvis pelno vidutiniškai 11,8 taško ir pirmą kartą per pastaruosius trejus metus neįveikia 12 taškų žymos.

JV iš žaidimo atakuoja 53 proc. taiklumu, o tai yra prasčiausias lietuvio taiklumas jo karjeroje.

Situaciją dar labiau pablogina tai, kad jo žaidimas suprastėjo ne tik puolime, bet ir gynyboje.

Praėjusį sezoną J.Valančiūnas atlikdavo 1,3 bloko per rungtynes, o tai jam pagal šį statistinį rodiklį leisdavo užimti 26 vietą visoje NBA. Šiemet JV blokuoja mažiau nei po vieną varžovo metimą ir nepatenka tarp 50 geriausių šioje srityje.

Žvelgiant į išplėstinę statistiką „popieriai“ dar prastesni. Per 48 minutes jis atlieka 1,39 bloko, o tai tik 76 rezultatas visoje lygoje. Tuo tarpu mažai rungtyniaujančio Lucaso Nogueiros statistika žymiai geresnė – net 4,16 bloko per 48 minutes – pirmas rezultatas NBA.

Kai J.Valančiūnas yra aikštėje, tai varžovai krepšį atakuoja 48,9 proc. taiklumu, o tai yra blogiausias rezultatas lietuvio karjeroje.

Daugelis „Raptors“ problemų prasideda ir baigiasi su J.Valančiūno gynyba. Jeigu Toronto klubas iškovoja pergalę, tai lietuviui esant aikštėje gynybos reitingas yra 103,1, tačiau pralaimint šis skaičius šokteli net iki 115,2 per 100 atakų.

Bendras „Raptors“ gynybos reitingas su J.Valančiūnu aikštėje yra 107,9, o tai taip pat blogiausias rezultatas krepšininko karjeroje.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Brookas Lopezas ir Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Brookas Lopezas ir Jonas Valančiūnas

Bene daugiausiai problemų kelia JV gynyba „du prieš du“. Šioje NBA krepšinio eroje žaidimo tempas didėja, iš toli pataikyti gali beveik kiekvienos pozicijos žaidėjai, todėl aukštas ir lėtas „centras“ sunkiai suspėja gynyboje. Ypač, kai aukštaūgiai yra atsitraukę ties tritaškio linija.

Taigi, J.Valančiūnas prastai padeda savo komandai po krepšiu ir nelabai spėja atsitraukęs toliau nuo krepšio, todėl Dwane'as Casey dažnai yra priverstas laikyti savo vidurio puolėją ant suolo ketvirtame kėlinyje. Šį sezoną lietuvį dažniau pamatysime šmaikščioje reklamoje nei žaidžiant antroje rungtynių pusėje.

Žinoma, nepaisant suprastėjusio žaidimo, galima rasti ir teigiamų dalykų. Pirmą kartą savo karjeroje J.Valančiūnas renka dviženklį atkovotų kamuolių vidurkį, o tuo gali pasigirti tik penki Rytų konferencijos krepšininkai. Lietuvis taip pat itin taikliai atakuoja nuo baudų metimo linijos (85,7 proc.).

Šie pranašumai, krepšininko amžius ir nedidelis kontraktas paverčia J.Valančiūną itin paklausia preke siekiant sustiprinti savo ekipą. Mainų lango pabaiga artėja, todėl „Raptors“ vadovams reikėtų rimtai pagalvoti apie galimą išsiskyrimą su lietuviu.

Kanados klubui žūtbūt reikia sustiprinti savo gynybą bei įnešti taip trūkstamos energijos į savo komandos sudėtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius